Forum

Kuchenne porady

Placki ziemniaczne

  • Autor: noclegi2008 Data: 2015-05-30 12:09:49

    Czy ktoś już  robił placuszki z młodych ziemniaków?

  • Autor: ekkore Data: 2015-05-30 13:41:23

    Kiedyś robiłam - ale są mocno wilgotne, trzeba dawać więcej mąki i nie podpasowały mi

  • Autor: mggi63 Data: 2015-05-30 14:13:24

    Nigdy nie robię ponieważ się do tego nie nadają.

  • Autor: as Data: 2015-05-30 14:46:17

    Robiłam raz. Wyszły dobre tylko trzeba było dobrze odcisnąć  z wody starte ziemniaki.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2015-05-30 15:28:33

    robiłam jakieś 3 tygodnie temu. Utarte ziemniaki przełozyłam na sitko aby nadmiar soku odciekł do miski. Chwilę poczekałam aż się zbierze na dnie miski skrobia, którą zebrałam i dodałam do ziemniaków. Wystarczyła 1 łyżka mąki, jajko i troszkę śmietany (zawsze daję śmietanę do masy ziemniaczanej). Placki wyszły przepyszne

  • Autor: Beata500 Data: 2015-05-30 17:11:17

    Krysiu, trzy tygodnie temu? To  robiłaś  z polskich młodych ziemniaków, czy z importowanych? Bo polskie , to przynajmniej u mnie, nie nadawały się  jeszcze na placki.

  • Autor: Rzymianka Data: 2015-05-30 17:27:01

    Nasze krajowe faktycznie jeszcze się nie nadają , ale egipskie lub inne z tamtych rejonów tak, tylko jak pisały poprzedniczki,  trzeba trochę osączyć je na sitku. :)

  • Autor: mggi63 Data: 2015-05-31 09:56:34

    Bo się nie nadają.Są bardzo delikatne w swej strukturze.Natomiast importowane i owszem bo im daleko do naszych młodych ziemniaków wink2

  • Autor: małpiatka Data: 2015-05-30 18:52:33

    Ja zawsze postępuję w ten sposób, czyli odsączam ziemniaki na sitku, dodaje wytrąconą skrobię i śmietanę, ale NIGDY nie dodaję mąki (receptura w moich pzepisach - gwarantuję sukces!:)) niezależnie czy młode czy stare, choć przyznam, że mi osobiście szkoda przerabiać pyszne młode ziemniaczki na placki - wolę ugotowane obsypane koperkiem, podane z kefirem i jajkiem sadzonym:)

  • Autor: Gluba666 Data: 2015-05-31 07:04:38

    "że mi osobiście szkoda przerabiać pyszne młode ziemniaczki na placki"

    W 666% zgadzam się z Tobą :)

  • Autor: mggi63 Data: 2015-05-31 09:54:53

    thumbsup

  • Autor: małpiatka Data: 2015-05-31 18:55:50

    Ja też się ze sobą zgadzam.. wink2

  • Autor: anusia_m Data: 2015-05-30 19:41:28

    Ja też utarte ziemniaki osączam na sitku i dodaje do masy skrobię, która osiada na dnie. Zamiast mąki daję surową kaszę mannę. Placki są wtedy lżejsze i bardziej chrupiące. Z młodymi robiłam tak niejednokrotnie i placki wychodziły pyszne.

  • Autor: Beata500 Data: 2015-05-30 20:03:00

    Tak, ale pierwsze młode ziemniaki polskie , te które pokazały się na rynku na początku maja na pewno nie nadawały się na placki, były zbyt wodniste. Teraz już bym się pokusiła  , chociaż pewna nie jestem do końca. Owszem są pyszne jako normalny ugotowany ziemniak .

  • Autor: noclegi2008 Data: 2015-05-30 22:14:38

    Miałam dziś smaka na placuszki  ale zrobiłam młode ziemniaczki ze skwareczkami i małosolnym.Dzięki za odpowiedzi jeszcze poczekam na nasze ziemniaczki.

  • Autor: as Data: 2015-05-30 22:20:16

    Ja już jem młode polskie ziemniaki od rolnika. Są pyszne

  • Autor: mggi63 Data: 2015-05-31 09:54:32

    As my również jadamy bo się właśnie pojawiły :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-06-02 09:04:52

    Ale nie od rolnika!!! My pewnie od szewca jemy!

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-06-02 09:06:43

    As, jeszcze młodą kapustę od rolnika spróbuj. Jest pyszna. My jemy!

  • Autor: mggi63 Data: 2015-06-02 14:34:03

    Jemyyyy!!! I truskawki już ze dwa tygodnie też ! I nie czekamy aż na grządkach wyrośnie tylko kupujemy grin

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-06-03 07:58:07

    Z tego, co wiem, as też nie czeka.

  • Autor: mggi63 Data: 2015-06-03 22:01:56

    Myślałam,że czeka...bo większość ludzi tak praktykuje.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-06-08 09:19:27

    Nie czeka, bo chyba nie ma. Chyba, że ma. rolleyes4

  • Autor: mggi63 Data: 2015-06-08 13:25:15

    Stawiam,że jednak nie wink2

Przejdź do pełnej wersji serwisu