Dzięki Iwett :) Tak...ok 700g mielonych piersi z kurczaka lub indyka,posiekany szczypior i pół czerwonej papryki,starta marchew i cukinia (odciśnięta),3 jajka,trochę śmietany kremówki,tarta bułka(na oko),sól,pieprz czarny i ziołowy :) Zrobiłam również w wersji na parze
Proszę Cię bardzo:) 1 kg. wołowiny ( u mnie to była łopatka) 2 cebule ząbek czosnku puszka pomidorów krojonych szklanka suchej ciecierzycy sól 2 łyżki mieszanki przypraw "Baharat" 3 łyżki oleju świeża kolendra lub pietruszka Ciecierzycę moczysz całą noc w wodzie, pózniej gotujesz ją do miękkości i niech sobie czeka na swoją kolej;) Wołowinę kroisz w większą kostkę, obsmażasz ją na patelni, żeby była ładnie przyrumieniona z każdej strony, wrzucasz do sporego gara. Na tej samej patelni szklisz cebulę pokrojona w piórka, z dodatkiem rozgniecionego czosnku, dodajesz do mięska, podlewasz wodą (ok. pół szklanki) i pomidorami z puszki. Dodajesz mieszankę przypraw i łyżeczkę soli. Dusisz na małym ogniu do momentu, kiedy mięso będzie miękkie, co jakiś czas podlewając je wodą. Dorzucasz ugotowaną ciecierzycę i gotujesz przez kolejne 15 minut. Na koniec posypujesz natką pietruszki lub kolendry. Mięso i ciecierzyca ma być tylko oblepione sosem a nie w nim pływać:) Do tego dania w pierwszy dzień ugotowałam ryż, a w drugi upiekłam chlebek czosnkowy. Smakowało i tak, i tak, a zapach przypraw rozchodził się po całym domu. I zapewniam, że mięso nie jest słodkie, choć dodane do niego przyprawy, mogłyby na to wskazywać:) Przepis na mieszankę wstawiłam. Pozdrawiam:)
Misiu jeszcze rzodkiewka i mamy wiosenną łakę Uwielbiam takie jedzonko......zdrowo i wesoło. Nie wiem........... ale bardzo podziwiam Twoją kuchnie.......masz sporo inspiracji. Gratuluję!!!!
Filet z piersi kurczaka z nadzieniem (ser wędzony,żurawina,uprażone orzechy),zawinięty w ciasto francuskie,upieczony,podany z tagliatelle z cukinii i marchewki,zrobionym na maśle,z czosnkiem natką pietruszki i orzechami :)
No misia......miej litość . Jeny musiałam sie normalnie zalogować na te cudo Normalnie jakbym była facetem to bym sie z Toba ożeniła (Żart) Pychota.....musze odgapić :) Powiedz ile piekłaś i w jakiej temperaturze ?
Wczoraj ostatni u nas obiad z francuskimi gośćmi....... Pieczone / Pieczonki z wkładką zamarynowanego mięsa golonki (golonka obrana z kości, skóry i tłuszczu)
Mieć taki kociołek...i z takim wkładem...eh. Pozostanie w sferze marzeń, bo na balkonie to chyba nie bardzo;) U nas dzisiaj tylko chlipu-chlipu, czyli zupa ogórkowa:)
Na dziś planujemy grilla (skrzydełka, karczek, boczek pokrojony w plastry) + sałatka z pomidorów na dwa sposoby (ze śmietaną, czosnkiem i oregano, a druga z winegretem)
Iwett, tradycyjne tylko z przewaga indyczego mieska i sosik pomidorowy na pikantna nutke Nie przychodzi zieciu tym razem.Ma zonke niech mu pichci.Nie bede wychodzic przed szereg
Misiu dzięki ale spaliłam przepis i to dosłownie Znalazłam taki przepis na blogu : http://www.karointhekitchen.com/z-miesem/zeberka-dry-rub-dlugo-pieczone-w-niskiej-temperaturze/ I tak se mysle Mój ognisko i tak robi i tak no to zostawie te żeberka na noc i przy tym cieple może sie upieką. A co mi tam....... No i sie upiekły na 200% ? Nawet kości :) Wyschły i na dodatek ta posypka gruba tak sie spaliła.....i nie wiem cos w tej marynacie jest co daje taki dziwny posmak..nie wiem czy to nie gorczyca. Sam pomysł z tym długim pieczeniem fajny. Nastepnym razem zrobie w piekarniku.
No niepotrzebnie na fejsie weszlam bez kolejki bo taki tlok byl a tu luzzzz :-D To ja poprosze wszystkiego po troszku a moge w ogole jeszcze raz ? (tamci nie widza ! )
Długo myślałam co zrobić innego z gotowanego mięsa z rosołu i...zrobiłam ravioli z farszem mięsno-serowym :) ...składniki farszu...posiekana cebula podsmażona na maśle razem ze zmielonym mięsem z rosołu,do tego starty ostry ser żółty,papryka słodka i ostra,czosnek ,pieprz oraz trochę pasty pomidorowej :) Podałam z masełkiem czosnkowym i natką pietruszki
Bardzo fajowe .......równiutkie jak z maszyny. U mnie nie ma szans......jak sie rosół gotuje to już 2 mordki łakome tupią przy kuchni :) Skąd one wiedzą, że będzie rosół hmnn.....?
Heheee Rzymianko......ale one już wiedzą nim kurczaki wyskoczą z lodówki do gara O i o to chodzi Może wiedza kiedy jest niedziela ? Liczą dni ..... :D:D
Dziś dogodziłam wszystkim..."dzieciaczki" makaron z kurczakiem w sosie szpinakowo-serowym ,z oregano i czosnkiem...monsz pierś na parze,ja duszone skrzydełka.
Elementy były hehehe...2 filety dla mensza,1 kg "polędwiczek" z kurczka dla dziecin,6 skrzydełek dla mnie...obiad na dwa dni,jeśli nie będą się gościć w nocy .
W garnku zrobiłam zasmażkę z mąki i masła,zalałam zimną wodą,zagotowałam,dodałam 5 trójkątów serka topionego,rozmieszałam rózgą,dodałam mały kubek słodkiej śmietanki,doprawiłam,solą,chili,oregano,czosnkiem i pieprzem dość mocno. Podsmażyłam pokrojonego w kostkę kurczaka,dodałam mrożony szpinak 500g,posoliłam troszkę i dusiłam do odparowania wody. Kurczaka ze szpinakiem dodałam do sosu i zagotowałam i gotowe :)
Koniec marca bylam w Polsce, troche liczylam na "mloda" kapuche..............a tam ani slychu ani widu.Misia podeslij ze dwie glowki,inaczej bede musiala do czerwca czekac!
Trzeba szybko i mocno zrumienić partiami mięso, najlepiej w garnku, w którym potem dusimy (resztki przypieczonego z dna również mają wpływ na późniejszy kolor). Do duszenia mięsa dodać kilka umytych, suszonych grzybków. U mnie dodatkowo łyżka koncentratu, dlatego kolor nie jest typowo brązowy ;)
Zapiekane w sosie pomidorowym "miseczki z mielonego mięsa,z nadzieniem...mięso i sos doprawione ziołami trnsylwańskimi i harissą...nadzienie to pomidory,szczypior i papryka...pod koniec pieczenia plastry mozzrelli...pieczone na turbo grillu w 190 stopniach ok godziny.
Dziekuje Misiu:) Galaretke robie z wlasnych porzeczek, normalna , slodka. Do tej gotowalam porzeczki z galazka tymianu , oczywiscie odcedzilam potem z soku, bo nie bylo smacznie jak sie czulo listki. To takie moje eksperymenty kuchenne, bo mam zatrzesienie wszelakich porzeczek w sezonie. Tutaj zawsze serwuje sie slodkie galaretki do mies, sie przyzyczailam do smakow po tylu latach i bardzo lubie:) Sosy do mies sa rowniez doprawiane czesto galaretka z czarnej porzeczki.
Dziękuję za przepis :) Wiesz ja od zawsze jakoś lubiłam mięsa z dodatkiem owoców w różnej postaci ... najbardziej jako nastolatka robawiałam i zadziwiałam wszystkich jedząc smażoną kiełbasę z musztardą i dżemem wiśniowym.
Dzieki Alman:) Ale na co przepis? Pieczen z mlodej wolowiny w specjalnej siatce, zeby trzymala forme. Obsmazona na wysokim ogniu dookola na malej ilosci masla z olejem. Potem przelozona do naczynia zaroodpornego z pokrywa , doprawiona przyprawami i obsypana kawalkami cebuli, calymi czastkami czosnku (dalam duzooo). Zadnej wody, bo sos zrobi sie sam przy pieczeniu. Do piekarnika na 120 st.C i czasami odwracalam pieczen, zeby wszystkie smaki przeszly do miesa. Czas pieczenia zalezy od wielkosci miesa. U mnie nie bylo duze a pieklam okolo 3 godziny. Jak widelec wchodzi lekko w pieczen jest gotowa. Potem musi odpoczac conajmniej pol godziny. Nie robilam zadnego sosu, polalam plastry pieczeni sokiem z pieczenia z cebula i czosnkiem. Smaczne bylo:)
Ktoś z WŻ stwierdził dziś na fb,że wpadłam w trans...Się zrelaksowałam na maksa.pierogi z nadzieniem o ciekawym smaku...skład nadzienia: posiekane mięso wieprzowe z gotowania wywaru na żurek,posiekana kiszona kapusta z cebulą,podsmażona na niewielkiej ilości wędzonki,podduszona razem z wcześniej wspomnianym mięsem...wszystko doprawione solą,pieprzem,ziołami transylwańskimi,odrobiną majeranku i czosnku...farsz jest dość pikantny
Hehehe...w ciągu dnia machnęłam wszystko...na zmianę zawodu już chyba za stara jestem,choć życie pisze różne scenariusze,no i...troszkę daleko ode mnie na Kaszuby,ale dziękuję za propozycję.
Och misiu123, po cichutku podziwiam Cię cały czas :)
U nas pieczone skrzydełka, ryż, pekinka z selerem naciowym i kieliszek białego wina PORTADA, poczułam się iście po królewsku :) Sorry, że bez zdjęcia, ale wyobraźnię należy ćwiczyć :)
Kurczak w sosie maślanym z młodą marchewką,nutą czosnku i natki pietruszki...karmelizowana młoda marchewka z odrobiną miodu i octu balsamicznego...odsmażone kopytka...mizeria
No byla taka faktycznie ale w porownaniu z Twoim menu to moje łoj tam :-)
Przypomnialo mi sie jak poszlam do malego sklepu osiedlowego z mieskiem i stanelam w kolejce to zamowilam cos tam i jeszcze chcialam jakies mieso a znajoma ekspedientka popatrzyla na mnie a za mna stali klienci i mowi : "łoj tam przyjdzie se pani jutro".No to znaczylo nie kupuj babo bo nieswieze :-D
Mggi zrobiłam sobie coś czego chłopaki by nie zjedli i właśnie się najadłam...okraszone młode ziemniaki z koperkiem i do tego zsiadłe mlekochyba zaraz pęknę hehehe
misia, tez uwielbiam........ale u nas mlodych ziemniakow jeszcze nie ma. Wiesz, jak bylam piekna i mloda, to mieszalam to razem,wtedy moj Tata kazal mi isc do kuchni jesc (nie mogl na to patrzec) a to takie pyszne bylo.
My wszyscy to lubimy. Moje chłopaki lubią. W tym roku juz raz jedlismy młode ziemniaki tylko skórkę maja beznadziejną bo nie chce odchodzic. Wczoraj widzialam juz takie które dadzą się łatwo skrobać.
as, przyslij mi troche tych ziemniakow.Wiesz te niemieckie mlode ziemniaki nie smakuja tak jak polskie.Ale szparagi to mistrzostwo swiata, dzisiaj jedlismy zielone( piec minut na patelni), jak to Megi mowi " rarytasio".............Pycha,
W tej chwili na polskie ziemniaki jeszcze trochę za szybko. Były by super pędzone na nawozach i nie wiem na czym jeszcze. Teraz pewnie są już z Hiszpanii lub Grecji. Wcześniej były z Cypr, Maroko, Egipt. W tym tygodniu jedliśmy młode ziemniaki już dwa razy. Wreszcie są super czyli skórka ładnie odchodzi.
Przedziwaczna, indyjska zupa pomidorowa z ryżem basmati ( ale smakowała, mniam), na drugie danie znowu homar (się uzależniłam hihi), ale czekam na psiapsiółkę :)
U mnie dzisiaj króluje kolor zielony...zupa krem z zielonych warzyw,nieco pikantna,podana z groszkiem ptysiowym,uprażonymi pestkami dyni i posiekaną natką ... Na niewielkiej ilości masła podsmażyłam pokrojonego pora i 2 ziemniaki,dodałam cukinie,brokuł i jarmuż,podlałam mlekiem,doprawiłam domową wegetą i dusiłam pod przykryciem. Gdy warzywa były miękkie przełożyłam do garnka,dolałam mleka i wody do wysokości warzyw,doprawiłam solą,pieprzem,czosnkiem(3ząbki),chili i gałką muszkatołową,dodałam łyżeczkę masła. Zmiksowałam blenderem na gładki krem .Cdn..
Cd...Pieczony schab-bekon,podany z duszonymi pieczarkami ze szpinakiem...salsa z zielonych ogórków...brokuł z fetą,sosem czosnkowym i uprażonymi pestkami...pieczony,młody ziemniak podany na sosie czosnkowym
Obłędnie wyglądają Twoje gołąbki, a ja jakoś nie umiem jeść sosu pomidorowego ze śmietaną właśnie do gołąbków. Czuje że połączenie kapusty ze śmietaną wywoła u mnie wojnę żołądkową :)
U mnie tż 2 dni były gołąbki z młodej tyle ,że mielone z szynki. Cielęcinki na oczy nie widziałam ze 100 lat :). Sos tez obowiązkowo pomidorowy. Patrycja miałam sie Ciebie dawno pytać......gdzie Ty takie fajne talerze kupujesz ? Bardzo mi sie podobaja takie co nieraz rybe pokazujesz podłużne a środku troche szersze jakby przecięte drugim na ukos.
Pati sama, sama ;)) Mięso mielone domową, ręczną maszynką razem z dwoma cebulami... Formuję naoliwionymi łapkami w miarę kształtne kotlety i już położone na desce rozpłaszczam odwrotną stroną noża tworząc krateczkę na obydwu stronach kotleta..... Podobno sposób prosto z hameryki
Rosół z lanymi kluseczkami, pieczone udko z kaczki marynowane w cytrynie, pyzy wielkopolskie, buraczki zasmażane i czerwona kapusta. :)
Pyszności bahusie :) u mnie kotlety mielone z piersi kurczaka z dodatkiem cukinia,marchewki,szczypiorku,i czerwonej papryki :)
Misia pyszności jak zwykle a te dodatki to razem z mięsem połączyłaś ?
Dzięki Iwett :) Tak...ok 700g mielonych piersi z kurczaka lub indyka,posiekany szczypior i pół czerwonej papryki,starta marchew i cukinia (odciśnięta),3 jajka,trochę śmietany kremówki,tarta bułka(na oko),sól,pieprz czarny i ziołowy :) Zrobiłam również w wersji na parze
Bahus jakie fajne szućce :))
No o reszcie nie wspomne .....ech
Właśnie taki obiadkowy zestawik jest moim najpyszniejszym faworytem... :)
Rolada wołowa, buraczki zasmażane, ziemniaki :)
No i git i gitara pychota niemozliwa ale o tej godzinie ?????
Późno wstawiłem ...obiad jem o 18 stej :)
Wczoraj żurek na wędzące z jajkiem i kiełbasą.
Dzisiaj gulasz drobiowy z ziemniakami i sałatką z zielonych pomidorow.
Wołowina na orientalną nutę:)
Podasz przepis na ten orient:)). Mam sporo wołowiny i szukam różnych pomysłów.
Proszę Cię bardzo:)
1 kg. wołowiny ( u mnie to była łopatka)
2 cebule
ząbek czosnku
puszka pomidorów krojonych
szklanka suchej ciecierzycy
sól
2 łyżki mieszanki przypraw "Baharat"
3 łyżki oleju
świeża kolendra lub pietruszka
Ciecierzycę moczysz całą noc w wodzie, pózniej gotujesz ją do miękkości i niech sobie czeka na swoją kolej;)
Wołowinę kroisz w większą kostkę, obsmażasz ją na patelni, żeby była ładnie przyrumieniona z każdej strony, wrzucasz do sporego gara. Na tej samej patelni szklisz cebulę pokrojona w piórka, z dodatkiem rozgniecionego czosnku, dodajesz do mięska, podlewasz wodą (ok. pół szklanki) i pomidorami z puszki. Dodajesz mieszankę przypraw i łyżeczkę soli. Dusisz na małym ogniu do momentu, kiedy mięso będzie miękkie, co jakiś czas podlewając je wodą. Dorzucasz ugotowaną ciecierzycę i gotujesz przez kolejne 15 minut. Na koniec posypujesz natką pietruszki lub kolendry. Mięso i ciecierzyca ma być tylko oblepione sosem a nie w nim pływać:)
Do tego dania w pierwszy dzień ugotowałam ryż, a w drugi upiekłam chlebek czosnkowy. Smakowało i tak, i tak, a zapach przypraw rozchodził się po całym domu. I zapewniam, że mięso nie jest słodkie, choć dodane do niego przyprawy, mogłyby na to wskazywać:)
Przepis na mieszankę wstawiłam.
Pozdrawiam:)
Ja-żaba, no bardzo Ci dziękuję za przepis i poświęcony czas. Przyprawę również sobie spisałam:)
Nie ma za co i zawsze do usług:)
Dzięki piękne za przepisy (oba) - skopiowałam i będę próbować :)).
Z lenistwa pewnie skończy się na puszkowej ciecierzycy.
Bardzo mi miło, Smosiu:) W oryginale jest własnie zapuszkowana ciecierzyca, więc wszystko się uda jak należy:)
Makaron spaghetti ze szpinakiem,szynką dojrzewającą i sosem serowo-pieczarkowo-czosnkowym :)
Pycha ! Mniammmm...........
Dzięki Mggi...a wiesz,że ja nie lubię...tzn makaronu nie lubię,a sos może być.. to dla chłopaków,oni uwielbiają :)
Ja makaronowiec jestem i wszelkie sosiki z nim pochłaniam aby tylko nie na słodko :)
Misiu jeszcze rzodkiewka i mamy wiosenną łakę
Uwielbiam takie jedzonko......zdrowo i wesoło.
Nie wiem........... ale bardzo podziwiam Twoją kuchnie.......masz sporo inspiracji.
Gratuluję!!!!
Bo tylko siedzi w tej kuchni o kombinuje a po remoncie to w ogóle chyba a niej nie wychodzi w ogóle :)
Hahaha mggi.......dziwisz sie ??? Jak sie kocha co lubi to kocha jeszcze tym bardziej jak lepsze?
Kurde Misiu ale nie zaniedbuj męża
Flaczki i łazanki w dwóch odsłonach; z boczkiem i pieczarkami, z boczkiem kiełbasą i mięsem.
No nastepna wparowała z pysznym żarełkiem:)Fotki niet ale moja wyobraźnia pracuje :D
Małgosiu, cały dom ludzi, głupio mi tak pstrykać przed nosem hihi. Może pózniej zrobię, jak coś zostanie :)))
Patrycjo, wiem jak to jest :)
Wczoraj i dziś goście i ja wcinaliśmy moją Zupę a'la Strogonow:))
M i syn Rosół drobiowy:)
Dzisiaj na obiadek ogorkowa i pizza.
Filet z piersi kurczaka z nadzieniem (ser wędzony,żurawina,uprażone orzechy),zawinięty w ciasto francuskie,upieczony,podany z tagliatelle z cukinii i marchewki,zrobionym na maśle,z czosnkiem natką pietruszki i orzechami :)
No misia......miej litość .
Jeny musiałam sie normalnie zalogować na te cudo
Normalnie jakbym była facetem to bym sie z Toba ożeniła (Żart)
Pychota.....musze odgapić :)
Powiedz ile piekłaś i w jakiej temperaturze ?
Dzięki Iwett...piekłam 50 minut na turbogrillu w 190 stopniach...polecam,bo naprawdę pycha :)Jeśli mniejsze filety wystarczy 40 minut.
Można się nabawić kompleksów... oj, można. :)
O rany julek...cuda normalnie:)))
Misiu,nie masz litości nad nami ? Taaaaakie smaczne jedzonko serwujesz,ze nie idzie zdzierżyć :)
Czym wycinałaś marchewkę i cukinie? Zwykłą obieraczką do warzyw?
Witaj piszczałko ...jak miło Cię widzieć :) Wycinałam zwykłą obieraczką do warzyw .Pozdrawiam Cię serdecznie :)
Dzieki :) sprobuje zrobić bo pieknie i smacznie wyglada :) pozdrawiam :)
Karkówka i schab w sosie grzybowym z kluskami śląskimi i buraczkami :)
Fasolka po bretońsku.
Ooooo, widzisz, dzięki za przypomnienie. Wieki nie robiłam :)
Balbisiu, zrób, zrób, pożywne i smakowite:)) Ja robię duże ilości i zamrażam, mój mąż jest pożeraczem fasoli w każdej postaci:)
Makaron , gdyby nie te chipsy z szynki dojrzewającej, na zielono.
Wczoraj ostatni u nas obiad z francuskimi gośćmi.......
Pieczone / Pieczonki z wkładką zamarynowanego mięsa golonki (golonka obrana z kości, skóry i tłuszczu)
Mieć taki kociołek...i z takim wkładem...eh. Pozostanie w sferze marzeń, bo na balkonie to chyba nie bardzo;)
U nas dzisiaj tylko chlipu-chlipu, czyli zupa ogórkowa:)
Szkoda, że nie pokazałaś zawartości kociołka...:)
moja mama i ciotka robiły fotki, gdy ja nakładałam na talerze i może coś będzie do pokazania, ale później jak dostanę je na swój telefon ;)
A oto wnętrze.....
Tortellini z szynka, w sosie smietanowym z groszkiem. Nad drugim daniem jeszcze mysle. :)
Dla mnie klasyka. Mniam. :)
Wczoraj.....Zapiekany Ryż z Jabłkami ;))
Na dziś planujemy grilla (skrzydełka, karczek, boczek pokrojony w plastry) + sałatka z pomidorów na dwa sposoby (ze śmietaną, czosnkiem i oregano, a druga z winegretem)
Narobiłaś mi smaka na ten ryż z jabłkami i będę musiała go popełnić szybcikiem...
Ja pamietam z dziecinstwa makaron cieniutki zapiekany z jablkami mojej Babci....o jeju jak lubilam:)
Pierogi ruskie :)
Moje obiady:) A la pizza ze spodem z tortilla. Schab duszony z suszonymi borowikami w sosie wlasnym z kasza gryczana .
Łał ...super!!!!
Tingra a jaki ten spód z tortilla?
:) Dziekuje!
Tortilla , kupiony "chleb" ale mozna samemu przygotowac :)
Golabki w gotowosci bojowej czekaja :-)
Łał ......jakie aliganckie :))
Z czym robiłaś ? Typowe czy innowacja? A sosik jaki?
Przyznaj sie.........zięciu przychodzi na obiad ?
Iwett, tradycyjne tylko z przewaga indyczego mieska i sosik pomidorowy na pikantna nutke Nie przychodzi zieciu tym razem.Ma zonke niech mu pichci.Nie bede wychodzic przed szereg
Pokazuj tu swoje miesiwka lepiej !
Tadammmm coś sie uchowało :
Konsumpcja później
No i jak smaczniutkie bylo ? :-)
Iwett super :)...cóż to za mięsko i jak robione?
Misiu dzięki ale spaliłam przepis i to dosłownie
Znalazłam taki przepis na blogu :
http://www.karointhekitchen.com/z-miesem/zeberka-dry-rub-dlugo-pieczone-w-niskiej-temperaturze/
I tak se mysle Mój ognisko i tak robi i tak no to zostawie te żeberka na noc i przy tym cieple może sie upieką. A co mi tam.......
No i sie upiekły na 200% ? Nawet kości :)
Wyschły i na dodatek ta posypka gruba tak sie spaliła.....i nie wiem cos w tej marynacie jest co daje taki dziwny posmak..nie wiem czy to nie gorczyca.
Sam pomysł z tym długim pieczeniem fajny.
Nastepnym razem zrobie w piekarniku.
Dziś w mojej kuchni króluje pieczony,mocno pikantny kurczak...wyfiletowane udka oraz skrzydełka :)
No niepotrzebnie na fejsie weszlam bez kolejki bo taki tlok byl a tu luzzzz :-D To ja poprosze wszystkiego po troszku a moge w ogole jeszcze raz ? (tamci nie widza ! )
Mggi częstuj się ,ale...jest jedno ale...ze dwa gołąbki w zamian...prooooszę :)
A prosze Cie bardzo :-D Czestuj sie !
Długo myślałam co zrobić innego z gotowanego mięsa z rosołu i...zrobiłam ravioli z farszem mięsno-serowym :) ...składniki farszu...posiekana cebula podsmażona na maśle razem ze zmielonym mięsem z rosołu,do tego starty ostry ser żółty,papryka słodka i ostra,czosnek ,pieprz oraz trochę pasty pomidorowej :) Podałam z masełkiem czosnkowym i natką pietruszki
Bardzo fajowe .......równiutkie jak z maszyny.
U mnie nie ma szans......jak sie rosół gotuje to już 2 mordki łakome tupią przy kuchni :)
Skąd one wiedzą, że będzie rosół hmnn.....?
Nosy maja :)
Heheee Rzymianko......ale one już wiedzą nim kurczaki wyskoczą z lodówki do gara
O i o to chodzi
Może wiedza kiedy jest niedziela ? Liczą dni ..... :D:D
Dziękuję :))) Iwett u mnie jak Kapsi jeszcze żyła, też mięsko z rosołu pochłaniała,a teraz trzeba je jakoś wykorzystać :)
Zupełnie jak u mnie. Jedna łakoma morda już tupie w kuchni a psy muszą obejść się smakiem.
Bardzo apetyczne;)
Dziękuję Iwciu :)))
Ulalalaaa Misiu piekne i smaczne zapewne !
Dziękuję.
Rosół kaczo-wołowy, wątróbka wieprzowa w porach, ziemniaczki opiekane...
Jak rosolek to ja prosze :-)
A proszę bardzo, częstuj się...
To dla mnie wątróbka...mniammm
Proszę misiu, częstuj się, bo mam jej sporo... :)
Dziś dogodziłam wszystkim..."dzieciaczki" makaron z kurczakiem w sosie szpinakowo-serowym ,z oregano i czosnkiem...monsz pierś na parze,ja duszone skrzydełka.
Znaczyk sie ,że sie roztroiłaś :))
Ale wszystko smacznie i kurczak był jeden
Elementy były hehehe...2 filety dla mensza,1 kg "polędwiczek" z kurczka dla dziecin,6 skrzydełek dla mnie...obiad na dwa dni,jeśli nie będą się gościć w nocy .
Haha czytam co to ten monsz i mysle chyba ryba jakas
Ale rozjasnilo mi sie:-D
hahahaha...od lat go tak nazywam.
A ta marchewka jak robisz bo wyglada mega apetycznie ?
Dziękuję :)Marchewka ugotowaną na parze i wyrzucona na patelnię do przesmażonej bułki tartej na maśle:)
Dzieki przy najbliższej okazji postaram sie tak zrobic marchewkę .
Pyszniaste zestawiki... Skubnę ździebko każdego...
Podpowiedz Aga wykonanie tego sosu szpinakowo-serowego bo wygląda mniam i już cieknie ślinka. Pokochałam szpinak całkiem niedawno
W garnku zrobiłam zasmażkę z mąki i masła,zalałam zimną wodą,zagotowałam,dodałam 5 trójkątów serka topionego,rozmieszałam rózgą,dodałam mały kubek słodkiej śmietanki,doprawiłam,solą,chili,oregano,czosnkiem i pieprzem dość mocno. Podsmażyłam pokrojonego w kostkę kurczaka,dodałam mrożony szpinak 500g,posoliłam troszkę i dusiłam do odparowania wody. Kurczaka ze szpinakiem dodałam do sosu i zagotowałam i gotowe :)
Rosół z lanymi kluseczkami, kalafior z masełkiem, kasza jaglana dla mnie, ziemniaczki dla M, jajka sadzone...
Jak przegłodnieję to poproszę zestaw z ziemniakami...pychota :)
Proszę Cię bardzo, wcinaj...:)
Chyba zaczne jezdzic po Polsce i w goscine na obiadki wpadac.Najpierw misia bo po drodze a potem do Ciebie Lea :-)
Mggi u mnie drzwi otwarte ...a i do poczęstunku zawsze się coś znajdzie :)
U mnie goście mile widziani i stół zastawiony... :)
Dziś i jutro gołąbki :DD
U mnie byl pieczony w piekarniku cyc kurczakowy w marynacie ketchupowo-musztardowo-czosnkowej, ziemniaki i surowka z kiszonej kapuchy.
Spaghetti
Potrawka z podrobów drobiowych w warzywnym sosie, ziemniaczki :)
Kusiłyście,kusiłyście,więc zrobiłam...sobie dogodziłam...gołąbki z młodej kapusty w sosie koperkowym
O matko bosko!!! aż mnie skręciło!!! Gdyby nie ten zakontraktowany Leń to bym zaraz robiła
Patrycja wpadaj,dużo jest,a u mnie nikt nie lubi poza mną. Czego nie zjem,to zamrożę na później.
Pyszności :) No to smakowicie sobie dogodziłaś... :)
Koniec marca bylam w Polsce, troche liczylam na "mloda" kapuche..............a tam ani slychu ani widu.Misia podeslij ze dwie glowki,inaczej bede musiala do czerwca czekac!
Kapucha juz jest od jakis 3 tygodni.Polska dopiero bedzie a w tej chwili obca w sprzedazy :-(
Basiu Mggi ma rację...kapucha zagraniczna,ale mówiła do mnie kup mnie ...i smak młodej miała :)
Do mnie jakos ta obca nie przemawia a moze ja nie rozumiem tego jezyka ?
Hahahaha
To zrozum. Kapuśniak wyszedł pyszny. :)
Misia, zdjecia "zajebiste" !!!! Kazde Twoje danie tak smacznie wyglada, ze i ja musze poprosic o poczestunek :)
Ostatnio nie mam czasu na gotowanie i brzuch moj cierpi z glodu :))))
Dzięki Tingro :) Zapraszam...chętnie Cię poczęstuję :)
Schab pieczony 4h, z octem balsamicznym i miodem.
Bahati, podasz przepis na tak apetyczny schab? plissss:)))) Cmok, cmok.
Ja też ładnie poproszę :), może na święta bym machnela jeśli nie jest jakiś super skomplikowany
Ale pojadłam...Schabowy,młoda kapusta,młode ziemniaki :)
Miniammm.....jaka pychota ?!
Wczoraj i dzisiaj prawie świątecznie. Biała kiełbasa w piwie, żurek, żeberka w miodzie i coli, młoda kapusta.
A gdzie moja ulubiona, biała kiełbasa w piffie.....hmmm?
...a masz (fotka stara, a może dawna..)
To ja sie przysiadam jak takie smacznosci serwujesz
Ostatnio się objadałam
Kapustą słodką, zasmażaną z koncentratem pomidorowym.....mniam;))
Wczoraj i dziś......dawno nierobione Kluski Śląskie z Gulaszem ;))
jak zrobić taki ciemny sos?
Trzeba szybko i mocno zrumienić partiami mięso, najlepiej w garnku, w którym potem dusimy (resztki przypieczonego z dna również mają wpływ na późniejszy kolor). Do duszenia mięsa dodać kilka umytych, suszonych grzybków. U mnie dodatkowo łyżka koncentratu, dlatego kolor nie jest typowo brązowy ;)
Dawno mnie tu nie było..dziś żur z ziemniakami i pizza na zasadzie ''czyszczenie lodówki''.
Makaron z pokrzywą, oliwkami i owczym serem :)
Śniadanio-obiad.
Misiu, rozpusta...to prawdziwe Wielkie Zarcie
Zdjecia mistrzowskie!!!! Pieknie wszystko podane, no zdolna z Ciebie kucharka
Dziękuję.
Wczoraj wykończyliśmy żurek....mniam;))
Świąteczne resztki i zapiekanka ziemniaczano-cukiniowa wg Młodej.
Ja chrzanówkę, Męż czysty barszczyk, schab pod jabłkami.
Deser tylko dla Męża - lazaniowo-chałwowy (ja swój pożarłam rano, do pierwszej kawy), kuniec ciasta :((. Trza znowu piec :)).
Zapiekane w sosie pomidorowym "miseczki z mielonego mięsa,z nadzieniem...mięso i sos doprawione ziołami trnsylwańskimi i harissą...nadzienie to pomidory,szczypior i papryka...pod koniec pieczenia plastry mozzrelli...pieczone na turbo grillu w 190 stopniach ok godziny.
Ale fajny pomysł ;))
Bardzo apetyczne
Dziękuję Iwciu :)
Super smakowite miseczki mięsne z nadzionkiem i do tego zapieczone w sosiku, to po prostu rarytasik, mniammmm... :)
Dzięki :)
Fajny pomysl, dzieki za przepis Misia:)
Dzięki :)
Pieczen z mlodej wolowiny dluuugo pieczona w 120 st.C zdodatkami.
Dodatki to jabłka i śliwki ? powiedz proszę coś więcej na ten temat.
Kormag , jablka tak. Smazone na masle i doprawione czarnym pieprzem. To nie sliwki, to galaretka z czarnej porzeczki:)
Wybornie i apetycznie:)
Dziekuje Iwciu:)
Tingro wpraszam się na taką wołowinę i te dodatki-moje smaki...mniam. Takie pytanie...galaretka jak zrobiona,czymś doprawiona???
Dziekuje Misiu:) Galaretke robie z wlasnych porzeczek, normalna , slodka. Do tej gotowalam porzeczki z galazka tymianu , oczywiscie odcedzilam potem z soku, bo nie bylo smacznie jak sie czulo listki. To takie moje eksperymenty kuchenne, bo mam zatrzesienie wszelakich porzeczek w sezonie.
Tutaj zawsze serwuje sie slodkie galaretki do mies, sie przyzyczailam do smakow po tylu latach i bardzo lubie:) Sosy do mies sa rowniez doprawiane czesto galaretka z czarnej porzeczki.
Dziękuję za przepis :) Wiesz ja od zawsze jakoś lubiłam mięsa z dodatkiem owoców w różnej postaci ... najbardziej jako nastolatka robawiałam i zadziwiałam wszystkich jedząc smażoną kiełbasę z musztardą i dżemem wiśniowym.
O ja nie mogę, ślinotoku dostałam... a przepis będzie?
Alman wyłałam Ci list. Pisze bo u mnie w ogóle nie wyświetla sie informacja o poczcie i jak nie wlize to nie wiem :))
Dzieki Alman:) Ale na co przepis? Pieczen z mlodej wolowiny w specjalnej siatce, zeby trzymala forme. Obsmazona na wysokim ogniu dookola na malej ilosci masla z olejem. Potem przelozona do naczynia zaroodpornego z pokrywa , doprawiona przyprawami i obsypana kawalkami cebuli, calymi czastkami czosnku (dalam duzooo). Zadnej wody, bo sos zrobi sie sam przy pieczeniu. Do piekarnika na 120 st.C i czasami odwracalam pieczen, zeby wszystkie smaki przeszly do miesa. Czas pieczenia zalezy od wielkosci miesa. U mnie nie bylo duze a pieklam okolo 3 godziny. Jak widelec wchodzi lekko w pieczen jest gotowa. Potem musi odpoczac conajmniej pol godziny. Nie robilam zadnego sosu, polalam plastry pieczeni sokiem z pieczenia z cebula i czosnkiem. Smaczne bylo:)
Tak nam się zachciało...dla odmiany po świętach hehehe...żur staropolski na wędzonce,z białą kiełbasą i jajkiem :)
Ktoś z WŻ stwierdził dziś na fb,że wpadłam w trans...Się zrelaksowałam na maksa.pierogi z nadzieniem o ciekawym smaku...skład nadzienia: posiekane mięso wieprzowe z gotowania wywaru na żurek,posiekana kiszona kapusta z cebulą,podsmażona na niewielkiej ilości wędzonki,podduszona razem z wcześniej wspomnianym mięsem...wszystko doprawione solą,pieprzem,ziołami transylwańskimi,odrobiną majeranku i czosnku...farsz jest dość pikantny
Misia........no przeginka.........:))
W sobote wieczór to sie inne rzeczy robi a nie pierogi........no chiba ,że niedzielke chcesz mieć wolną :)
Misia a nie chcesz zostac przypadkiem szefowa kuchni ale na Kaszubach ???
Hehehe...w ciągu dnia machnęłam wszystko...na zmianę zawodu już chyba za stara jestem,choć życie pisze różne scenariusze,no i...troszkę daleko ode mnie na Kaszuby,ale dziękuję za propozycję.
Moja kochana siostrzyczka przywiozla nam z Polski "mloda" kapuste, a wiec golabki..........tym razem w garze.
Super . Piękne gołąbeczki :)
Och misiu123, po cichutku podziwiam Cię cały czas :)
U nas pieczone skrzydełka, ryż, pekinka z selerem naciowym i kieliszek białego wina PORTADA, poczułam się iście po królewsku :)
Sorry, że bez zdjęcia, ale wyobraźnię należy ćwiczyć :)
An dziękuję :)
O moja wyobraznia jest bogata :-)
Kurczak w sosie maślanym z młodą marchewką,nutą czosnku i natki pietruszki...karmelizowana młoda marchewka z odrobiną miodu i octu balsamicznego...odsmażone kopytka...mizeria
Misiu u Ciebie pysznie jak zawsze :-)
Ale pięknie podajesz te wszystkie smakołyki :)
Karczek pieczony w plastrach,ziemniaki,mizeria a ja mialam surowke z pora i jablka z jogurtem.
Poezja :)
Łoj tam Misiu ,Twoje to dopiero szal dla oczu i podniebienia
Żadne łoj tam...karkówka wygląda obłędnie,soczyście
No byla taka faktycznie ale w porownaniu z Twoim menu to moje łoj tam :-)
Przypomnialo mi sie jak poszlam do malego sklepu osiedlowego z mieskiem i stanelam w kolejce to zamowilam cos tam i jeszcze chcialam jakies mieso a znajoma ekspedientka popatrzyla na mnie a za mna stali klienci i mowi : "łoj tam przyjdzie se pani jutro".No to znaczylo nie kupuj babo bo nieswieze :-D
Ooo misia właśnie wlazłam na fejsa.......se fryz machnęłaś ,że hohoo inna kobita.
Zdolna ta Twoja synowa......bardzo ładnie i twarzowo. Gratulacje!
Iwett dzięki .
Pizza z Owocami morza (małże i krewetki) ;))
Zupa krem z burakow czerwonych, pierozki (mini) z kiszoną kapustą i grzybami polane zrumienioną cebulką.
Ło matko...porcja dla mnie...Ja taka głodna z pracy wracam...
Nie wierze zes seee nie upichcila smacznego obiadku Ale zapraszam ! :-D
Mggi zrobiłam sobie coś czego chłopaki by nie zjedli i właśnie się najadłam...okraszone młode ziemniaki z koperkiem i do tego zsiadłe mlekochyba zaraz pęknę hehehe
misia, tez uwielbiam........ale u nas mlodych ziemniakow jeszcze nie ma. Wiesz, jak bylam piekna i mloda, to mieszalam to razem,wtedy moj Tata kazal mi isc do kuchni jesc (nie mogl na to patrzec) a to takie pyszne bylo.
Misiu, ja takie jedzonko uwielbiam i mogę codziennie się rozkoszować ! Mniammmm Moja młoda czasami się skusi ale to tylko w lecie ma chwile słabości
Wiesz...chłopaki dziś mają jeszcze to swoje spaghetti,a ja zrobię sobie powtórkę... na samą myśl mi ślina cieknie.
My wszyscy to lubimy. Moje chłopaki lubią. W tym roku juz raz jedlismy młode ziemniaki tylko skórkę maja beznadziejną bo nie chce odchodzic. Wczoraj widzialam juz takie które dadzą się łatwo skrobać.
as, przyslij mi troche tych ziemniakow.Wiesz te niemieckie mlode ziemniaki nie smakuja tak jak polskie.Ale szparagi to mistrzostwo swiata, dzisiaj jedlismy zielone( piec minut na patelni), jak to Megi mowi " rarytasio".............Pycha,
W tej chwili na polskie ziemniaki jeszcze trochę za szybko. Były by super pędzone na nawozach i nie wiem na czym jeszcze. Teraz pewnie są już z Hiszpanii lub Grecji. Wcześniej były z Cypr, Maroko, Egipt. W tym tygodniu jedliśmy młode ziemniaki już dwa razy. Wreszcie są super czyli skórka ładnie odchodzi.
Misiu, narobilas mi smaku i dzisiaj to ja pekne bo zrobilam sobie ziemniorki w takim samym wydaniu
Wiesz...Ja chyba też będę dziś pękać...chyba fazę złapałam hahahaha
Ja mialam w zimie kilkanascie razy taka faze I musialam sie zadowolic starsza wersja ziemniakow.
Ja tak hurtem ostatnie 3 dni. Prawie bez pracy a smakowicie hihi.
Pyszności......
byle mnie nie zwiało wiatrzycho nim dotrę do tego apetycznego stołu
Partycja od Ciebie też bym coś wysępiła...chociaż z drugiego talerza plisss...u mnie dziś dla chłopaków spaghetti z sosem,za którym nie przepadam...
Jak moge wybrac to ja mieeeesko prawdziwe chetnie
Karkówka wołowa pieczona w marynacie z musztardy o smaku wędzonej papryki i rozmarynu... :)
Ale pysznie wygląda....mniami:)
Dziękuję... :)
Mniammm!!!
Przygotowane do pracy...warzywa i pierś z kurczaka na parze.
Misiu widzę,żemamy podobne smaczki :) Tez bardzo lubię takie jedzonko
Nie kus Misia...smacznosci i tak kolorowo, ze oczy razi:)))
Przedziwaczna, indyjska zupa pomidorowa z ryżem basmati ( ale smakowała, mniam), na drugie danie znowu homar (się uzależniłam hihi), ale czekam na psiapsiółkę :)
Pomidorowa robi wrazenie ale za homara dziekuje bo nie moje klimaty :-)
Zupa :)
Zapiekane muszle makaronowe z farszem miesnym.
Namiastka grilla...plastry karkówki pieczone w piekarniku na turbo grillu z dodatkami.
Misia u nas grillują ,że aż sie dymi z każdej strony.
Trza było pootwierać okna i jakby piknik a karkówka zawsze dobra czy to zima czy to majówka
Wczoraj i dzisiaj......krem wg małpiatki z grzankami, pstrąg i surówka z młodej 1 x w tym roku a dzisiaj kotlet kurzy z musem seler-pleśniak.
Smakowitosci Iwett!!! :)
Tingra bez jaj.......jesteś źwierciadłem mojej duszy :)
U mnie dzisiaj króluje kolor zielony...zupa krem z zielonych warzyw,nieco pikantna,podana z groszkiem ptysiowym,uprażonymi pestkami dyni i posiekaną natką ... Na niewielkiej ilości masła podsmażyłam pokrojonego pora i 2 ziemniaki,dodałam cukinie,brokuł i jarmuż,podlałam mlekiem,doprawiłam domową wegetą i dusiłam pod przykryciem. Gdy warzywa były miękkie przełożyłam do garnka,dolałam mleka i wody do wysokości warzyw,doprawiłam solą,pieprzem,czosnkiem(3ząbki),chili i gałką muszkatołową,dodałam łyżeczkę masła. Zmiksowałam blenderem na gładki krem .Cdn..
Cd...Pieczony schab-bekon,podany z duszonymi pieczarkami ze szpinakiem...salsa z zielonych ogórków...brokuł z fetą,sosem czosnkowym i uprażonymi pestkami...pieczony,młody ziemniak podany na sosie czosnkowym
Ładnie upieczony ziemniak.... Podgotowałaś wcześniej, czy nacięty na surowo piekłaś?
Na surowo ponacinałam,posmarowałam roztopionym masłem i upiekłam w piekarniku :)Dziękuję Iwciu :*
No jak żyje takiego dłuuuuugiego ziemniaka nie widziałam ????
To jakaś zagramaniczna odmiana ???
Misia coraz bardziej zadziwiasz
Odmiana jakaś zagraniczna...specjalnie wybierałam długie hehehe... młodych polskich ziemniaków jeszcze nie widziałam.
Iwett.
ziemniaki z pieczarkami, kostka z mintaja panierowana z sosem jogurtowym, surówka z selera marynowanego ...
Dzisiaj krem z dyni z grzankami posypany prażonymi ziarnami słonecznika i dyni. Może nie wyglada, ale jak smakuje! Pycha
Uwielbiam krem z dyni :-)
Pieczone zrazy z mielonego miesa nadziewane pieczarkami i mozarella, bigos z mlodej kapusty i ziemniaki z koperkiem.
Krem z kalafiora...kotlety mielone z szynki,młode ziemniaki z koperkiem,wiosenna surówka. :)
a u mnie dzis krem z brokułów i gołąbki:)
Gołąbki z młodej kapusty. Farsz cielęco-ryżowy, sos; śmietana 30% i passata pomidorowa.
Obłędnie wyglądają Twoje gołąbki, a ja jakoś nie umiem jeść sosu pomidorowego ze śmietaną właśnie do gołąbków. Czuje że połączenie kapusty ze śmietaną wywoła u mnie wojnę żołądkową :)
Dzięki. Ja uwielbiam pomidorowy na śmietance słodkiej albo na mleku, mniam:))
U mnie tż 2 dni były gołąbki z młodej tyle ,że mielone z szynki. Cielęcinki na oczy nie widziałam ze 100 lat :). Sos tez obowiązkowo pomidorowy.
Patrycja miałam sie Ciebie dawno pytać......gdzie Ty takie fajne talerze kupujesz ?
Bardzo mi sie podobaja takie co nieraz rybe pokazujesz podłużne a środku troche szersze jakby przecięte drugim na ukos.
U nas dziś dwie zupy do wyboru Pomidorowa i Botwinka
oraz domowe Cheeseburgery z moimi, ekspresowymi piklami
Iwcia, sama robisz burgera? Wołowinę siekasz czy mielisz? i jak ją "prasujesz"?
Pati sama, sama ;))
Mięso mielone domową, ręczną maszynką razem z dwoma cebulami...
Formuję naoliwionymi łapkami w miarę kształtne kotlety i już położone na desce rozpłaszczam odwrotną stroną noża tworząc krateczkę na obydwu stronach kotleta.....
Podobno sposób prosto z hameryki