Forum

Gawędy o jedzeniu

Majonez 'sadzony, na jajach sadzonych ;-))

  • Autor: Smosia Data: 2025-09-24 08:47:32

    Witam pogodnie happy

    temat wątku to nie żart, znalazłam taki pomysł na domowy majonez i nie wiem czy warto go wypróbować
    trochę dziwne połączenie smażonych jaj i oleju ??
    do tego: sól, musztarda i ocet lub sok z cytryny, jak w 'normalnym sosie

    co Wy na to? bleee czy thumbsup
    hit czy kit?

    proszę o wszelkie opinie, na plus i wręcz przeciwnie
    dzięki za czytanie, pisanie i gossip - dyskutowanie na powyższy temat

  • Autor: trylobicik Data: 2025-09-25 11:13:22

    Zdziwiłam się, że majonez z jajka sadzonego można zrobić i powiedziałam to najmłodszemu synowi. I tu jeszcze większe zaskoczenie - on taki majonez już robił! Sadzone jajko, z żółtkiem na twardo, blenduje z resztą i wychodzi majonez. Mówi, że smakuje trochę inaczej, ale jest dobry. Muszę też spróbować kiedyś.

  • Autor: Smosia Data: 2025-09-25 12:29:32

    Bardzo dziękuję chef
    najmłodszym i starszym kuchcikom 2thumbsup
    to i ja spróbuję, może jutro, na spokojnie - bez stres, że zmarnuję składniki.
    Jak wyjdzie to opiszę, podam składniki.
    Udanego dnia happy

  • Autor: Smosia Data: 2025-09-29 09:52:43

    Dobry poniedziałek happy

    Dzięki wsparciu love odważyłam się i zmiksowałam a dokładniej, zblendowałam ten sos. Moje wnioski:

    - to jest raczej sos majonezowy a nie majonez, chociaż może go zastępować
    - smaczny do jaj i do sałatek, sosu tatarskiego
    - wychodzi dość rzadki więc lepiej uważać na dodatki - ocet/ sok
    - wysmażone jaja są bezpieczne i nie zaszkodzą nawet gdy zużywamy go w ciągu paru dni, jak u nas.

    Mój skład (kolejno wrzuciłam do słoika 700ml - po majonezie):
    - sól morska 1 łyżeczka
    - 3 małe sadzone jaja, ciepłe, posiekane
    - 100 ml oleju z pestek winogron (sos był dodatkiem do sałatki winogronowej)
    - musztarda łagodna 2 płaskie łyżki
    - ocet pigwowy - około 50 ml
    - pieprz z młynka (biały i kolorowy).
    Blender nastawić na wolne obroty, unosić delikatnie do góry i w dół, stopniowo zwiększać moc aż masa podwoi objętość.
    Gotowe, odstawić by ostygł i stężał. Zimny słoik zakręcić i wstawić do lodówki.

    Smacznego chef

Przejdź do pełnej wersji serwisu