Forum

Kuchenne porady

Ogórki

  • Autor: Kicia150 Data: 2015-09-25 20:51:52

    Witam,widzę  że są jeszcze ogórki na targu.Myślicie,że można jeszcze je zrobić w słoikach na zimę?

  • Autor: Herbaciana Data: 2015-09-26 07:11:44

    Mam jeszcze trochę w ogródku i ostatnio zrobiłam małosolne i są świetne, więc te z targu też powinny być dobre.

  • Autor: attena07 Data: 2015-09-26 07:22:10

    Sama jestem ciekawa czy ktoś robił . Na próbę zrobiłam w 3 l słój na początku września , bo zostały mi ogórki z działki , taka końcówka . Niestety były puste w środku takie suche , szybko  zostały  zjedzone . Nie wiem czy wina była ogórków , czy terminu kiszenia . Chętnie dowiem się czy inni robią o tej porze jeszcze ogórki .

  • Autor: Beata500 Data: 2015-09-26 08:44:09

    Ja bym się skłaniała ku temu, że to wina ogórków. One nie są już tak jędrne. Termin chyba nie ma znaczenia.

  • Autor: mggi63 Data: 2015-09-26 08:50:09

    Sezon ogórkowy już się skończył nie ma co się oszukiwać.Owszem małosolne można ewentualnie zaryzykować ale w słoiki to już bym nie pakowała.

  • Autor: goplana2 Data: 2015-09-27 16:31:32

    Zgadzam się z wypowiedzią.Z dawien dawna mi mówiono,że ogórki powinno się zrobić do 15 sierpnia i tego się trzymam.Później mimo,że są w polu czy ogólnie w sprzedaży, niestety tracą sporo na jakości.Jeśli miałabym zaryzykować,to zrobiłabym jakieś sałatki,np szwedzką,albo przecier na zupę.

  • Autor: Kicia150 Data: 2015-09-27 18:43:44

    W poniedziałek znajoma ma załatwić mi pewne ogórki z ogródka i zaryzykuję zrobić kilka słoików.Jeśli się zepsują będę miała pewnosć,że to nie wina ogórków .
    Dziękuję za pomoc.

  • Autor: jaska2503 Data: 2015-09-27 19:01:43

    Jesienne ogórki dobre są na kiszenie.Robię zazwyczaj z przepisu ogórki małosolne wg mysha2006
    i nie widzę problemu by były jako ogórki do przechowania.
    Rzekomo przyroda wariuje obdarzając nas tak późnymi ogórkami ;)
    Trzeba to wykorzystać i zasłoikować jak ktoś ma braki w spiżarni,a sezon tegoroczny nie należy do zbyt obfitujących w ogórki (mówię o sobie).

    Ponadto nie wiem co ma termin 15 sierpnia do robienia przetworów z ogórków rolleyes5.
    Ja osobiście uważam to za jakiś zabobon lub wymówkę jak spiżarnia pełna devilish

  • Autor: mggi63 Data: 2015-09-28 07:31:45

    Ogórki małosolne to są do zjedzenia na już i z tym się zgadzam,że można ewentualnie zrobić a to ,że zapasy w słoikach powinno się robić do 15 -go sierpnia to opinia starszych ludzi,rolników,gospodyń, przekazywana z pokolenia na pokolenie, ludzi,którzy mają doświadczenie w tym temacie.Dla Ciebie może i zabobon ale ja inaczej traktuję taka radę.

  • Autor: iwett Data: 2015-09-29 08:36:13

    Tyle, że klimat nam się zmienia. Mamy coraz dłuższe i cieplejsze lata więc może już nie do 15 sierpnia a 15 września. Spróbować zrobić można nic nie szkodzi najwyżej trafią do kosza.

  • Autor: mggi63 Data: 2015-09-29 08:55:03

    Tak,klimat się ociepla ale i nawozów więcej też się sypie wink2 No ja to wolę robić jak jest sezon bo nie stać mnie na ewentualne wyrzucenie bo maszynki do produkcji pieniędzy nie posiadam a szkoda wielka sneaky

  • Autor: iwett Data: 2015-09-29 09:13:17

    No ale jak kto ma w polu to może spróbować, no nie. Ostatnio znajoma robiła małosolne zimą ze szklarniowych. Co prawda jakoś zjedli ale to nie to - no ale spróbowała.
    A co do maszynki to może spróbuj na ksero a nuż co wyjdziemellow (żart jakby co)

  • Autor: mggi63 Data: 2015-09-29 09:34:43

    Mam lepszy pomysł może sponsora poszukam? wink3

  • Autor: iwett Data: 2015-09-29 09:38:08

    Każdy pomysl dobry :) Jakby co słucham z uwagąwacko

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-10-01 18:23:55

    Ja mam dwie, bo drugą dawali za pół ceny w promocji. Chcesz odkupić? Tanio sprzedam... za pół ceny. jester

  • Autor: mggi63 Data: 2015-10-02 08:38:01

    Dawaj !!! bucktooth

  • Autor: anatema 2 Data: 2015-09-29 15:31:01

    A dlaczego ( do 15 sierpnia ) ? Opinia opinią , ale warto poznać przyczynę . To coś w stylu , że kapusta kiszona po 1. listopada pachnie trupem ;) , czy ma to jakieś uzasadnienie ? Staram się nie lekceważyć rad popartych rozsądnymi argumentami , tylko tych argumentów brak ... Jasne , że jak ogórki są " puste " na dotyk , to nie ma co kisić , ale jak wszystko z nimi w porządku , to dlaczego nie ?

  • Autor: Herbaciana Data: 2015-09-29 20:55:52

    Wydaje mi się, że nie o zapach tu chodziło tylko o to, że dawniej w domach było dość zimno, a wiadomo w listopadzie są już przymrozki i kapusta zamiast się kisić gniła po prostu. Ale "Twoje" wytłumaczenie bardzo mi się podoba;) A moje ogórki były pyyycha i przypomniały nam lato.

  • Autor: jolka60 Data: 2015-10-02 09:57:07

    Otóz to.mi kapusta dwukrotnie zgniła na poczatku czy połowie pażdziernika,bo przyszły chłody i mieliśmy w domu za zimno.Cóż,jesteśmy skazani na własne ogrzewanie i pali się tylko,jak jesteśmy w domu.

  • Autor: jolka60 Data: 2015-10-02 09:54:43

    Nie gniewaj się i nie odnieś tego do siebie,ale co do tej kapusty,to wypadałoby mi wybuchnąć gromkim śmiechem.Już kilkakrotnie był ten wątek na Wż.uzasadnienie to może miało,jak ludzie trzymali kapustę w wielkich bekach w zcęsto smrodliwej sionce czy piwnicy.Mogła być nie do końca ukiszona,to i czasem gniła.Kiszenie śmiało można prowadzić do końca grudnia,nawet i póżniej (najlepiej ją spryzmować w celu wybielenia,bo będzie miała więcej cukru).Właśnie od zawartosci cukru,czystości przy kiszeniu i właściwej temperatury zależy jej póżniejsza jakość.Prawie co roku kisze kapustę,teraz już nawet na raty,do póżnej zimy.Na wiosnę też niby można,ale już nie będzie taka soczysta i cukier jej "spadnie".Ot i cała tajemnica.Kilka znajomych mi osób też tak kisi,choćby z oszczędności miejsca.Kiedyś rozmawiałam z mocno starszym człowiekiem,przybyszem ze wschodu,który nadziwić się nie mógł temu zabobonowi.U niego w rodzinnych stronach najczęściej kisili w grudniu.

  • Autor: jolka60 Data: 2015-10-02 13:02:45

    Miało być.."zimnej i smrodliwej">Jak jest zimno,rozwijają się bakterie gnilne,a nie mlekowe.

  • Autor: iwett Data: 2015-10-05 10:04:13

    A może wiesz jak kiszą kapuchę i ogóry w beczkach i wsadzają do jeziora. Tak podobno na Kaszubach robią. Ale jak i kiedy i co z zimą. Mam dostęp do jeziora a podobno w ten sposób kiszone jest pyszne.

  • Autor: jolka60 Data: 2015-10-05 14:47:32

    Słyszałam właśnie o ogórkach i sama nie wiem,co o tym myśleć.Jak one kisną?Kilka razy mąż po nastawieniu ogórków na kiszone postawił je na panelach i było za zimno.nie ukisły dobrze,niestety.O takim sposobie kiszenia kapusty nie słyszałam.Niby kłóci się to z podstawowymi zasadami,hmm.

Przejdź do pełnej wersji serwisu