witam serdecznie chciałabym poprosić o poradę co mogę zrobić z żółtkami (bo z białek użyję do bezów). Szukam pomysłu na ciasto , by użyć z resztek żółtek. Czy ktoś mi poleci? Dziękuję za pomoc
Witaj. Z reguły mam odwrotnie, czyli zostają mi białka, które po prostu zamrażam. Czasem zdarza mi się, że potrzebuję same białka /gdy robię Pavlovą/, wtedy zostają mi żółta. Wtedy robię np. ciasto drożdżowe, które nawiasem mówiąc też świetnie się mrozi, ale częściej robię ciasto kruche, zawijam w folię spożywczą i zamrażam, a kiedy potrzebuję np. na spód do jakiegoś ciasta na kruchym spodzie, wyjmuję z zamrażarki, rozmrażam i połowa roboty mniej. Ostatnio tak zamroziłam kruche i gdzieś zagubiło się w przepaści komory zamrażarki... znajdzie się pewno wiosną, gdy będę czyścić całą zamrażarkę.
Dziękuję za porady... ale mnie interesują tylko przepisy na dowolne ciasto do użycia żółtek , nie ciasteczka. Dziękuję i proszę o przepisy jeśli ktoś takową posiada..
witam serdecznie chciałabym poprosić o poradę co mogę zrobić z żółtkami (bo z białek użyję do bezów). Szukam pomysłu na ciasto , by użyć z resztek żółtek. Czy ktoś mi poleci? Dziękuję za pomoc
Witaj. Z reguły mam odwrotnie, czyli zostają mi białka, które po prostu zamrażam. Czasem zdarza mi się, że potrzebuję same białka /gdy robię Pavlovą/, wtedy zostają mi żółta. Wtedy robię np. ciasto drożdżowe, które nawiasem mówiąc też świetnie się mrozi, ale częściej robię ciasto kruche, zawijam w folię spożywczą i zamrażam, a kiedy potrzebuję np. na spód do jakiegoś ciasta na kruchym spodzie, wyjmuję z zamrażarki, rozmrażam i połowa roboty mniej.
Ostatnio tak zamroziłam kruche i gdzieś zagubiło się w przepaści komory zamrażarki... znajdzie się pewno wiosną, gdy będę czyścić całą zamrażarkę.
Cześć Na ten czas to najlepiej pączki albo faworki,sernik na żółtkach ajerkoniak.To tyle co mi przyszło na razie do głowy.
Dziękuję za porady... ale mnie interesują tylko przepisy na dowolne ciasto do użycia żółtek , nie ciasteczka. Dziękuję i proszę o przepisy jeśli ktoś takową posiada..