Forum

Kuchenne porady

ekspres do kawy

• Autor: jannaj Data: 2015-11-17 22:33:35

https://www.przyjacielekawy.pl/ekspres-do-kawy-delonghi-ecam-28-465?gclid=CPLciYGzmMkCFULjGwodslsBew

Czy ktoś z Was ma taki ekspres (ewentualnie tego typu)? Chodzi mi o to jak się sprawdza taki sposób spieniania mleka.
    Jeśli ktoś jest posiadaczem akurat tego modelu, proszę o opinię. Linków do opinii internetowych nie wklejajcie - chodzi mi o Wasze zdanie a nie jakiegoś anonimowego hajtera.

• Autor: Eliswie Data: 2015-11-17 23:06:55

Witaj, ekspres przede wszystkim koszmarnie drogi. Na uzytek domowy polecilabym Delonghi ECAM 22110B lub Delonghi ESAM 3200 S (szczegolnie gdy lubi sie rozne warianty kawy z mlekiem). Oba ekspresy kosztuja ok. 300€, bardzo dobre od strony technicznej i obslugi, doskonaly smak kawy. Niestety nie wiem jak smakuje kawa z ekspresu o ktory pytasz, ale wiem, ze najdrozszy ekspres nie pomoze, jezeli sie kupi byle jaka kawe.
    Zycze dobrego wyboru
    Ela

• Autor: jannaj Data: 2015-11-18 00:45:04

Szef chce nam kupić do firmy (biuro małe - 6 osób) i czasami goście.
    Potrzebny raczej automat - ten akurat ma wszystkie przyciski wyciągnięte na panel (nie trzeba wchodzić w żadne menu milk i coś przestawiać bo zaraz byłby szum, że obsługa skomplikowana).
    Nie wyobrażam sobie w firmie używania dyszy albo rurki przez którą zaciągane jest mleko - bo wiadomo, że do czyszczenia nikt się kwapił nie będzie.
    Nie wiem jak działa podajnik w tym ekspresie o który pytam. Może ktoś taki ekspres ma i podpowie czy się sprawdza.

• Autor: ekkore Data: 2015-11-18 02:01:33

Ja nie mam takiego ekspresu - ale mam taki z pojemnikiem do mleka.

Może Ci to coś pomoże.

Mój pieni mleko rewelacyjnie - pluje spienionym mlekiem przez dyszę.
    Jeżeli masz mleko prosto z lodówki- piana jest mniejsza, jeżeli się trochę ogrzeje (nie wiem dokładnie ile) - piana wybiera wolność, naprawdę mocno się wtedy pieni.
    To tyle o pianie.

Co do przechowywania i czyszczenia.
    Mleko jak to mleko - powinno być w lodówce, bo inaczej skiśnie, więc po każdym cyklu użytkowania, powinno być chłodzone. Dysza po takim cyklu, przed włożeniem do lodówki powinna być czyszczona - ekspres powinien mieć funkcję - u mnie pluje wrzątkiem wtedy
    Zbiornik na mleko i rurki, dysze trzeba myć, w zależności od potrzeb raz albo dwa razy w tygodniu (u mnie zazwyczaj raz w tygodniu, chyba, że widzę już pod deklem osad z mleka) - bo dolewanie tylko prowadzi do mieszania resztek starego z nowym - a wiadomo jak stare będzie to nowe też skiśnie, mleko nie jest produktem długotrwałym.

Ja jestem zadowolona, zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż dysza, którą wkłada się do kubka.

• Autor: marycha21 Data: 2015-11-18 08:01:41

Witam,

nas w pracy model bardzo podobny. Te same przyciski, ten sam sposób spieniania mleka.
    Jak się srawdza? Biuro 5 osobowe. Jest to nieduży ekspres więc co chwila albo każe usupełnić wodę, albo opróżnić pojemnik na fusy, albo clean.
    Spienianie mleka- ok. 3 rodzaje. Pianka taka dość dość- szefostwo pije podwójne mleko wtedy mamy cappucino z dużą pianką. Pojemnik z mlekiem po skończonym użytkowaniu koniecznie schować do lodowki, bo mleko dość szybko sie zsiada. Co do mycia? Ta rureczka zanurzona w mleku - dość trudna do porządnego wymycia. Pojemnik na mleko dość łatwo umyć, ale od czasu do czasu dobrze by było wrzucić niektóre elementy do zmywarki. Do mnie ta dysza nie przemawia, chociaż co kilka kaw jest płukanie wrzątkiem to jednak ja mam pewne opory. 
    Jeśli gości nie jest dużo i nie pije się gigantycznych  ilości kawy to myślę że jest ok. 
    Pozdrawiam kawoszy

U nas jest ten:
    http://allegro.pl/show_item.php?item=5756890634&utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=PLASmA-DeLonghi

• Autor: jannaj Data: 2015-11-18 11:38:25

Bardzo Ci dziękuję.
    Właśnie dlatego, że gabaryty tego waszego XS są małe chcielibyśmy kupić wersję S.

• Autor: Jedd Data: 2015-12-21 20:03:47

Od niedawna działam na Dolce Gusto (często reklamowali w TV) i jestem zadowolony z niego, a nawet bym powiedział bardzo. Jak masz konkretnie coś upatrzone to sprawdź w jakich sklepach to masz i poszukaj np. przez http://kuponowo.pl/ czy do któregoś z tych sklepów nie ma akurat jakiś kodów rabatowych. Często są kupony, a zawsze można oszczędzić kilka złotych.

Sprawdź też (jeśli będzie na kapsłuki) czy obsługuje zamienniki koleżanka się na tym wyłozyła. I niestety jest skazana na kapsułki po 30 zł.

• Autor: Krystyna911 Data: 2015-12-22 08:53:01

dokładnie ten ekspres mamy w pracy. Służy nam już więcej jak rok, kaw dziennie naprawdę dużo zrobionych. Stopień mielenia kawy, mocna -słaba, wszystko ustawia się jak nam pasuje. Obsługa dziecinnie prosta, intuicyjna, zgodnie z wyświetalnym menu w języku polskim. Mleko idealnie spienione za każdym razem. Czyszczenie też bardzo proste. Robi różne kawy

• Autor: Marcelia Data: 2016-02-05 17:58:17

Ja używam od około dwóch miesięcy ekspres Saeco. Też bardzo łatwo się go obsługuje. Można naciskając jeden przycisk od razu przygotować dwie kawy. Ma też dobry młynek (ceramiczny), duży zbiornik na wodę no i pewnie to najmniej ważne ale mi pasuje czarny kolor. Jeśli chodzi o spienianie mleka to działa to bardzo fajnie i można zrobić super latte macchiato albo cappucino.

Przejdź do pełnej wersji serwisu