Mam kilka litrow swiezego mleka i nie wiem co z nim zrobic. Chcialabym zrobic ser bialy(twarog) ale nie wiem czy moge je przegptpwac , bo do surowego nie mam przekonania. Co jeszcze, mozecie mi p odopowiedziec, prosze
Z prawdziwego mleka wiejskiego, tzn. takiego od szczęśliwej krowy można zrobić wszystko. Po kilkunastu godzinach możesz zebrać śmietankę i ubić masło lub użyć jej do zupy, sosu itd. ona się nie warzy. Można je też gotować, nic się nie dzieje. Jeżeli chcesz zrobić twaróg połowę zostaw na zsiadłe, a kiedy już takie będzie wlej do niego gorącą zagotowaną resztę. Pomieszaj i odstaw na ok. pół godziny. Jeżeli zrobisz masło zostanie maślanka, którą można użyć do ciasta lub wypić, to samo z serwatką po białym serku.Powodzenia.
Z litr przeznacz na jogurt.Przegotuj,wystudż...temperaturę znajdę w necie.Dawno nie robiłam,to i zapomniałam.W każdym razie palec włożony do mleka powinien czuć mocno ciepłe.Wymieszaj z 1-2 łyżkami dobrego jogurtu,dobrze zawiń,w co się da i ..pod kołderkę na kilka godzin. Na twaróg nie przegotowywałam mleka,ale robiłam tez z kupnego,zaszczepionego surowym.Możesz dodać do niego zsiadłe mleko.Na przyszłość możesz się zaopatrzyć w kwas mlekowy.
To pewnie do ''Herbacianej''Przeczytaj jeszcze raz uważnie,powinno byc pół na pół,wtedy osiągniesz odpowiedniĄ temperaturę.WłaŚciwie tak samo,jakbyś podgrzewała mleko,aż do zwarzenia się go.
TAK POBIEŻNIE CZYTAŁAM,TO MOŻE I PRZEGAPILAM,MOŻE MNIE PYTAŁAŚ.jEŚLI CHCESZ DAĆ MLEKO ZSIADŁE DO PRZEGOTOWANEGO,TO DAJ DO CIEPŁEGO,NNIE GORACEGO.nIE LICZYŁAM NA ŁYŻKI,BO PRZEWAŻNIE CZEKAŁAM,AŻ MI SIE NIEPRZEGOTOWANE ZSIADZIE.nA TE 3-4 LITRY ŚMIAŁAO MOŻESZ DAĆ SZKLANKĘ CZY 2.pÓZNIEJ ZOSTAW W CIEPŁYM MIEJSCU.Przepraszam,literówki,spieszę się już.Jak wrócę,moge dopisać,jeśli cos potrzebujesz.PA
Mama robiła ser z zsiadłego mleka. O ile pamiętam to wolno podgrzewała, na małym palniku gotowała tak długo aż się wytworzyła serwatka, potem ten ser odcedzała na sitku
Mam kilka litrow swiezego mleka i nie wiem co z nim zrobic. Chcialabym zrobic ser bialy(twarog) ale nie wiem czy moge je przegptpwac , bo do surowego nie mam przekonania. Co jeszcze, mozecie mi p odopowiedziec, prosze
Z prawdziwego mleka wiejskiego, tzn. takiego od szczęśliwej krowy można zrobić wszystko. Po kilkunastu godzinach możesz zebrać śmietankę i ubić masło lub użyć jej do zupy, sosu itd. ona się nie warzy. Można je też gotować, nic się nie dzieje. Jeżeli chcesz zrobić twaróg połowę zostaw na zsiadłe, a kiedy już takie będzie wlej do niego gorącą zagotowaną resztę. Pomieszaj i odstaw na ok. pół godziny. Jeżeli zrobisz masło zostanie maślanka, którą można użyć do ciasta lub wypić, to samo z serwatką po białym serku.Powodzenia.
Z litr przeznacz na jogurt.Przegotuj,wystudż...temperaturę znajdę w necie.Dawno nie robiłam,to i zapomniałam.W każdym razie palec włożony do mleka powinien czuć mocno ciepłe.Wymieszaj z 1-2 łyżkami dobrego jogurtu,dobrze zawiń,w co się da i ..pod kołderkę na kilka godzin.
Na twaróg nie przegotowywałam mleka,ale robiłam tez z kupnego,zaszczepionego surowym.Możesz dodać do niego zsiadłe mleko.Na przyszłość możesz się zaopatrzyć w kwas mlekowy.
ile surowego mleka powinnam dodac do przegotowanwgo?
To pewnie do ''Herbacianej''Przeczytaj jeszcze raz uważnie,powinno byc pół na pół,wtedy osiągniesz odpowiedniĄ temperaturę.WłaŚciwie tak samo,jakbyś podgrzewała mleko,aż do zwarzenia się go.
TAK POBIEŻNIE CZYTAŁAM,TO MOŻE I PRZEGAPILAM,MOŻE MNIE PYTAŁAŚ.jEŚLI CHCESZ DAĆ MLEKO ZSIADŁE DO PRZEGOTOWANEGO,TO DAJ DO CIEPŁEGO,NNIE GORACEGO.nIE LICZYŁAM NA ŁYŻKI,BO PRZEWAŻNIE CZEKAŁAM,AŻ MI SIE NIEPRZEGOTOWANE ZSIADZIE.nA TE 3-4 LITRY ŚMIAŁAO MOŻESZ DAĆ SZKLANKĘ CZY 2.pÓZNIEJ ZOSTAW W CIEPŁYM MIEJSCU.Przepraszam,literówki,spieszę się już.Jak wrócę,moge dopisać,jeśli cos potrzebujesz.PA
Mama robiła ser z zsiadłego mleka. O ile pamiętam to wolno podgrzewała, na małym palniku gotowała tak długo aż się wytworzyła serwatka, potem ten ser odcedzała na sitku