Forum

Kuchenne porady

mleko wiejskie

  • Autor: kiki1101 Data: 2016-03-12 23:53:52

    Mam kilka litrow swiezego mleka i nie wiem co z nim zrobic. Chcialabym zrobic ser bialy(twarog) ale nie wiem czy moge je przegptpwac , bo do surowego nie mam przekonania. Co jeszcze, mozecie mi p odopowiedziec, prosze

  • Autor: Herbaciana Data: 2016-03-13 07:42:07

    Z prawdziwego mleka wiejskiego, tzn. takiego od szczęśliwej krowy można zrobić wszystko. Po kilkunastu godzinach możesz zebrać śmietankę i ubić masło lub użyć jej do zupy, sosu itd. ona się nie warzy. Można je też gotować, nic się nie dzieje. Jeżeli chcesz zrobić twaróg połowę zostaw na zsiadłe, a kiedy już takie będzie wlej do niego gorącą zagotowaną resztę. Pomieszaj i odstaw na ok. pół godziny. Jeżeli zrobisz masło zostanie maślanka, którą można użyć do ciasta lub wypić, to samo z serwatką po białym serku.Powodzenia.

  • Autor: jolka60 Data: 2016-03-13 08:33:25

    Z litr przeznacz na jogurt.Przegotuj,wystudż...temperaturę znajdę w necie.Dawno nie robiłam,to i zapomniałam.W każdym razie palec włożony do mleka powinien czuć mocno ciepłe.Wymieszaj z 1-2 łyżkami dobrego jogurtu,dobrze zawiń,w co się da i ..pod kołderkę na kilka godzin.
    Na twaróg nie przegotowywałam mleka,ale robiłam tez z kupnego,zaszczepionego surowym.Możesz dodać do niego zsiadłe mleko.Na przyszłość możesz się zaopatrzyć w kwas mlekowy.

  • Autor: kiki1101 Data: 2016-03-13 11:42:10

    ile surowego mleka powinnam dodac do przegotowanwgo?

  • Autor: jolka60 Data: 2016-03-13 12:16:33

    To pewnie do ''Herbacianej''Przeczytaj jeszcze raz uważnie,powinno byc pół na pół,wtedy osiągniesz odpowiedniĄ temperaturę.WłaŚciwie tak samo,jakbyś podgrzewała mleko,aż do zwarzenia się go.

  • Autor: jolka60 Data: 2016-03-13 12:21:31

    TAK POBIEŻNIE CZYTAŁAM,TO MOŻE I PRZEGAPILAM,MOŻE MNIE PYTAŁAŚ.jEŚLI CHCESZ DAĆ MLEKO ZSIADŁE DO PRZEGOTOWANEGO,TO DAJ DO CIEPŁEGO,NNIE GORACEGO.nIE LICZYŁAM NA ŁYŻKI,BO PRZEWAŻNIE CZEKAŁAM,AŻ MI SIE NIEPRZEGOTOWANE ZSIADZIE.nA TE 3-4 LITRY ŚMIAŁAO MOŻESZ DAĆ SZKLANKĘ CZY 2.pÓZNIEJ ZOSTAW W CIEPŁYM MIEJSCU.Przepraszam,literówki,spieszę się już.Jak wrócę,moge dopisać,jeśli cos potrzebujesz.PA

  • Autor: w jesiennym stroju Data: 2016-03-13 14:19:35

    Mama robiła ser z zsiadłego mleka. O ile pamiętam to wolno podgrzewała, na małym palniku  gotowała tak długo aż się wytworzyła serwatka, potem ten ser odcedzała na sitku

Przejdź do pełnej wersji serwisu