Forum

Kuchenne porady

Pomocy! Biszkopt na bogato

  • Autor: yennefer Data: 2015-07-31 18:15:45

    Kochane Żarłoki, mam dylemata ;-) Muszę dziś popełnić biszkopt z truskawkami trochę inny i pawlową. Białko zamrożone szt. 1 (słownie: jeden), bo domownicy zeżarli już jedną pavlovą (pisownia do wyboru, nie jestem ortodoksem) w ubiegłym tygodniu. Swoją drogą, niewiarygodne wręcz, jak szybko im to idzie.... ;-)
    I tu jest dylemat: co się stanie, jak do biszkopta dorzucę w promocji więcej żółtek, a białka wykorzystam do białej damy? I tak biszkopt pójdzie z podwójnej porcji, bo na prostokątną blachę. Czy taki nadmiar dobroci mu nie zaszkodzi? Czy raczej uraczyć domowników omletem na kolację? 
    Za wszelkie sugestie z góry i z dołu dziękuję.

  • Autor: ekkore Data: 2015-07-31 18:21:45

    A nie lepiej z żółtek krucha szarlotke? I po problemie.

    Biszkopt rośnie na bialkach czy może one pomagają mu nie opasc. Więc nie wiem co wyjdzie

  • Autor: yennefer Data: 2015-07-31 18:38:19

    Ok, argumenty przyjęte. Zabieram się za pieczenie. Dzięki!

  • Autor: yennefer Data: 2015-07-31 18:38:19

    Czkawka.

  • Autor: megi65 Data: 2015-07-31 22:22:56

    Żółtka spokojnie możesz zamrozić i dodać do kruchego ciasta, drożdżówek. makaronu  czy masy budyniowej .
    W biszkopcie nie zmieniaj proporcji jaj bo upieczesz twardą podeszwę .

Przejdź do pełnej wersji serwisu