Dziękuję :) Piernik, strucle makowe, sernik z brzoskwiniami, czekoladą i bezą ( taka własna kombinacja), malinowa chmurka na biszkopcie, a la tiramisu i tortowe kawowe :)
O Matko ! u Was już w Nowym Roku wszystko nowe i piękne - miodowniki, serniki, jabłeczniki .... a u mnie co się dziś w zamrażarce po Gwiazdce znalazło - a znalazł się 1 blat z blachy ciemnego biszkoptu (bo świąteczny za bardzo wyrósł) pokroiłam to to, trochę kremówki, słoik kompotu - i wyszedł ni to "Szchwarzwald inaczej" ni to tort śmietanowy Pancho ..... coś takiego nieokreślonego.
Dziękuję :) Oto przepis...W kąpieli wodnej rozpuściłam 140 g czekolady (80 g gorzkiej i 60 g mlecznej,ale można samą gorzką) z 70 g masła,odstawiłam do ostygnięcia. W naczyniu ubiłam 2 jajka z dwoma żółtkami i czterema łyżkami cukru pudru-przez ok1-1,5 min. Dodałam do jajek przestudzoną czekoladę,zmiksowałam,dodałam dwie łyżeczki mąki i ponownie zmiksowałam. Kokilki posmarowałam masłem i oprószyłam kakao. Wlałam masę i włożyłam po kostce białej czekolady. Piekarnik nagrzałam do 215 stopni,góra-dół,wstawiłam kokilki na 3 poziom piekarnika i piekłam 12 min i ani minuty dłużej. Wyjęłam z piekarnika i po 2 minutach ,obkroiłam delikatnie brzegi. Przełożyłam na talerz.
Dziękuję Iwciu Proszę, oto przepis na churrosy: 200 ml wody,( I chlupnęłam trochę irisch cream, bo lubię), 100 g masła, 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej (Ja pomieszałam mąki i dałam mąkę pszenną i trochę mąki owsianej), szczypta soli, 5 dużych jajek, 1 litr oleju do smażenia
Do garnka wlać wodę i włożyć masło, doprowadzić do wrzenia, a następnie wsypać mąkę i energicznie trzeba pomieszać drewnianą łyżką lub rózgą żeby ją zaparzyć. Garnek z ciastem odstawić na 10 minut, aby ciasto trochę przestygło. A potem dodawać po jednym jajku i dalej mieszać aż do połączenia się składników. Ciasto powinno być dość gęste i nie kleić się do palców. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego zakończonego dużą końcówką gwiazdą. Rozgrzać olej w garnku i na gorący wyciskać dość długie churriosy. Smażyć na złoty kolor i odkładać na tackę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Ciepłe churrosy maczać w gorącej czekoladzie. Ja jeszcze i do gorącej czekolady chlupnęłam też irisch cream, mniam... Smacznego
Dzięki Lea, właśnie byłam ciekawa, czy Twój przepis ma jaja, bo widziałam wiele sporów na ten temat, czy w oryginale występują.... Ale dziś pobuszowałam po hiszpańskich stronach i choć większość przepisów pomija jaja, to kilka i takich się znalazło ;))
My jedliśmy churrosy obtoczone w drobnym cukrze ;) Muszę koniecznie zrobić.
Iwciu, przepis na tradycyjne hiszpańskie chrupiące Churros nie zawiera ani jajek, ani nawet masła. Gotowe churros oprósza się cukrem lub jak kto woli cukrem z dodatkiem cynamonu. Najlepiej jednak smakują maczane w gorącym sosie czekoladowym. A to jest taki mój spolszczony przepisik, niemniej wychodzą z niego także smakowite churros. :))
Same smakowite pyszności... :) Lubię takie ciacha marchewkowe z korzenną nutą i takie jabłkowe z kruszonką... :) ) Pewnie znów szykuje Ci się najazd gości, czy to tylko tak dla rodzinki weekendowo napiekłaś ?
Smosiu… można spokojnie zapukać zadzwonić …Obok mego balkonu sąsiadka ma kuchnie. Kiedy robię sesje foto w oknie pojawia się jedooki Heniek .. Następnym razem ustrzelę Henia … aparatem oczywiście ))))
Koniecznie przedstaw Henia (to kocur czy psiaczek?). Dzięki ;) Za daleko do Ciebie niestety, do Pani Małgosi bliżej (w sklepie ma różniste pączusie i drożdżówki, prawie jak domowe)
Dżani ! Zgadzam się z Tobą … nie wszystko na sprzedaż i nie wszystko do zjedzenia . Nigdy nie tchnę kunsztownej masy cukrowej, cudnej urody i pięknych kształtów.. )) Tort był niespodzianką i ofiarodawczyni uwielbia aksamitki ..Wszystkie niejadalne części ładnie prezentowały się na talerzykach i każdemu zgodnie z życzeniem ..albo kwiatek albo dwa kwiatki
Masz rację. Nie jadam ale zachwycam się tortami ubranymi masą cukrową. Niektóre to dzieła sztuki. Zazdroszczę też talentu. :) A co do pawlowej to powtórzę - mistrzostwo świata.
Link nieaktywny bo z telefonu cos mi nie wkleja jak nalezy.Nie wiem czy Ci sie wyswietli bo Makusia usunela przepisy i jak masz w ulubionych to ok a jezeli nie to szukaj na blogu :-)
Oj Smosiu .. pasowałabyś do nas … to takie firmowe babskie spotkanie w domku pod lasem, za miastem. Bez ciasta miałam nie pokazywać się . Dla równowagi smakowej ,zabieram śledzie mggi. Jest moc )))
Kto raniutko wstaje ... temu bozia daje (pomysły) :D Ja czytałam o wytrawnych sernikach łososiowych czy tuńczykowych, a ze śledzi chyba tarta byłaby niezła.
Które ciasto lepsze? Hehehe... Chyba nie odpowiem Ci na to pytanie :) Oba mają potencjał :D
Biszkopt zrobiłem z 3 jajek, 3/4 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, łyżeczki proszku, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, 3 łyżek wody i oleju, 2 łyżek soku z cytryny lub kakao w zależności od koloru mojego wypieku :) Tylko nie pamiętam czy do ciemnego dawałem waniliowy Dwa różne smaki. Polecam Ci zrobić to i to
Natomiast jeśli chodzi o kokosową masę to na jedną galaretkę użyłem 100g wiórków i szklankę kefiru (250ml), a śmietanka miała 36% :) Cukru też odpowiednio mniej.
Jasna polewa to rozpuszczone i prawie zagotowane łyżka masła, 2 łyżki śmietany i tabliczka białej czekolady. Kurde lubię białą czekoladę ale nie spodziewałem się, że to wyjdzie takie fajne :D
Smośku.. ! Kochana do połowy marca kask na głowie, wersja ocieplona a i bezpiecznie w razie upadku na główkę podczas gołoledzi .
Jabłecznik pychota.. dzisiaj w pracy padła propozycja wygospodarowania kącika dla mnie, codziennie ciasto dnia, dobra filiżanka kawy lub herbaty, wygodne siedzonka i stoliczek, fajne światło i muzyka relaksująca ..
Bezpieczeństwo to podstawa, ale estetyka też ważna - innych kolorów nie mają, biały jest dobry do ślubu albo szpitala ;(
A cukierenka jak marzenie każdego łasucha, tylko kto wtedy będzie myślał o PRACY?? Ja bym szybko wyleciała za leniwe łasuchowanie ;))
Wczoraj pożarłam resztkę czekoladowego wg Bi (fotka z chałwą, a było z wiśniowym 'glutem i wiśniami z syropu, jak ziemniaczanka 'odparowała, to był nawet niezły):
Smosiu ...ciasto czekoladowe wygląda bardzo apetycznie . Tylko nie zrozumiałam z jakiego przepisu..? Odnośnie pracy to mam się przebranżowić zostać w zespole jako cukiernik. Sama niewiele ciasta zjadam. Biały kask w budowlance to... spytaj ''starego murarza''
To jest ciasto czekoladowe wg Bahati (jej "Lazania czekoladowa), biszkoptowe + krem budyniowo -czekoladowy. Reszta (góra) to moja radosna improwizacja: - na fotce masa chałwowa z bakaliami, głównie orzechami + wiórki udające śnieg; - na 100ne świętowanie upiekłam 'lazanię z masą czerwoną wg WŻet (2 kisiele wiśniowe+galaretka wiśniowa+ wiśnie z syropu, czyli totalny glut kartoflano -wiśniowy), fotki nie zrobiłam - zła byłam (sama na siebie, że też mnie podkusiło).
Jak już zmienisz branżę i otworzysz firmową cukierenkę, to poślę swoje CV, OK?
Murarzy "starych i młodszych znam, ale to samouki, bez-kaskowe, wolą beretki albo takie o: , z daszkiem :D.
Dopisano 2018-11-22 9:35:14:
Twoje milczenie, jak rozumiem, oznacza cichą zgodę na podesłanie CV ?
Taki tam zwyczajny sernik,miał być z rosą,ale trochę ją''przygrzało'' i świeżo upieczone Ciasteczka świąteczne z orzeszkiem(Ula034),pieczone drugi rok z rzędu na Boże Narodzenie.
Madziu wyglada super, ze Tobie sie chce przed swietami takie wypieki serwowac? U nas dzisiaj lepienie pierogow.............nienawidze Krzysiu dzielnie pomaga!!!!
A ja gupia myślałam, że Bahati przyciemniła włosy. No Meguś, szacun - super stylówka, powiało wiosną.
Wracając do deserów - u nas królują galaretkowe, wg mojego Męża: 3 kolory/smaki + daktyle, suszone śliwki, orzechy siekane. Odchudza mnie na wiosnę, albo co... 8(
No super to ... wykombinowane. Megi, bardzo zdolna jesteś, podziwiam zawsze Twoje wypieki. U mnie poświątecznie było ciasto z rabarbarem /mrożonym/ z dodatkiem garści czarnych porzeczek, też pyszne... ale te kilogramy potem....
Chrusty czyli Faworki wg Pyzy. Ten przepis to mój faworyt od trzech sezonów,bo łatwy,szybki,z całych dwóch jajek,a dzięki maszynce Faworki są nadzwyczajnie chrupiące
A może by tak ożywić wątek? W ub. tygodniu upiekłam ciasto z rabarbarem tak pyszne, że chyba jedno z najlepszych jakie piekłam. A jutro będę robić szarlotkę - jabłka i rabarbar w duecie. A Wy co wypiekacie?
No pewnie, że tak - kto założy nowy? Ja odpadłam - ograniczam słodkości i piekę prawie nic, aż wstyd. Ostatnie to: wklejone chrusty - faworki i chyba sernik wielkanocny, mazurek ekspresowy kombinowany .
Ożywiam jak tylko mogę :) U mnie też ciasto z rabarbarem,a konkretnie drugi weekend z Plackiem rabarbarowym ''ze szpitala''. Bardzo dobre i na czasie,rabarbar u mnie w tym roku bardzo dorodny.
O, beza super! U mnie tym razem ciasto z wiśniami, najprostsze jakie może być. A tydzień temu był bezowiaczek z czerwoną i czarną porzeczką. Zamieszczę zdjęcia obu tych ciast.
Zaczynam nowy wątek......świątecznie :D
O mniam,pysznie to ciacho wygląda.Zdradzisz jakie to są?
Dziękuję :)
Piernik, strucle makowe, sernik z brzoskwiniami, czekoladą i bezą ( taka własna kombinacja), malinowa chmurka na biszkopcie, a la tiramisu i tortowe kawowe :)
Dziekuję,to tiramisu wygląda super i go skopiuję na sylwestra,mniam
Drożdżówka na bis ....
Malinowe ….))
Sernik gotowany... :)
Miodownik Zosi czyli ... mój ))
Bardzo apetyczny
Pyszotkowy... :))
Słodkości Zosi ... ))
Zasmaczyste... :))
Bardzo ładnie i apetycznie wygladają te cudeńka. Pewnie i super smakują.
Dziękuję Wam Kobietki za miłe słowa ..przekaże Zosi ))
Szarlotka ;)
A lody do szarlotki są ... czy tylko te za oknem
O Matko ! u Was już w Nowym Roku wszystko nowe i piękne - miodowniki, serniki, jabłeczniki .... a u mnie co się dziś w zamrażarce po Gwiazdce znalazło
- a znalazł się 1 blat z blachy ciemnego biszkoptu (bo świąteczny za bardzo wyrósł) pokroiłam to to, trochę kremówki, słoik kompotu - i wyszedł ni to "Szchwarzwald inaczej" ni to tort śmietanowy Pancho ..... coś takiego nieokreślonego.
No cudny Ci wyszedł...
Wspaniałe ciacho Ci wyszło i pięknie się prezentuje... :)
Paczki jeszcze ciepłe
Uuuu, też miałam ale nie takie równiusieńkie :)
Sernik Zosi .... ))
Wracam po małej przerwie... Dziś poczęstuję Was lava cake.
Cuuudooo i pewnie pyszne - śliniaczek poproszę albo lepiej przepis, to sobie sama wymodzę.
Dziękuję :)
Oto przepis... W kąpieli wodnej rozpuściłam 140 g czekolady (80 g gorzkiej i 60 g mlecznej,ale można samą gorzką) z 70 g masła,odstawiłam do ostygnięcia. W naczyniu ubiłam 2 jajka z dwoma żółtkami i czterema łyżkami cukru pudru-przez ok1-1,5 min. Dodałam do jajek przestudzoną czekoladę,zmiksowałam,dodałam dwie łyżeczki mąki i ponownie zmiksowałam. Kokilki posmarowałam masłem i oprószyłam kakao. Wlałam masę i włożyłam po kostce białej czekolady. Piekarnik nagrzałam do 215 stopni,góra-dół,wstawiłam kokilki na 3 poziom piekarnika i piekłam 12 min i ani minuty dłużej. Wyjęłam z piekarnika i po 2 minutach ,obkroiłam delikatnie brzegi. Przełożyłam na talerz.
Pięknie dziękuję :))
Pokombinuję wkrótce, bo mi jęzor ucieknie.
Wygląda kapitalnie :) Przy okazji dzięki za przepis :)
Dzięki.
Świetne misiu :) Już jakiś czas przymierzam się do zrobienia lawy, ale narazie muszę odpuścić, bo piekarnik mi padł. :(
Churros z gorącą czekoladą :)
Pyszności Lea.
Dziękuję misiu :)
Mogę skubnąć? W zamian podeślę pączusie serowe, delikatnie wypieczone.
Oczywiście częstuj się :) A pączusi to już wieki nie jadłam i chętnie spróbuję
Super!!!
Ulubione smakołyki mojego syna jedzone we Francji (wiem, wiem, że to hiszpański specjał hihi)
Podasz z jakiego przepisu robiłaś?
Dziękuję Iwciu
Proszę, oto przepis na churrosy:
200 ml wody,( I chlupnęłam trochę irisch cream, bo lubię),
100 g masła,
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej (Ja pomieszałam mąki i dałam mąkę pszenną i trochę mąki owsianej),
szczypta soli,
5 dużych jajek,
1 litr oleju do smażenia
Do garnka wlać wodę i włożyć masło, doprowadzić do wrzenia, a następnie wsypać mąkę i energicznie trzeba pomieszać drewnianą łyżką lub rózgą żeby ją zaparzyć. Garnek z ciastem odstawić na 10 minut, aby ciasto trochę przestygło. A potem dodawać po jednym jajku i dalej mieszać aż do połączenia się składników. Ciasto powinno być dość gęste i nie kleić się do palców. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego zakończonego dużą końcówką gwiazdą. Rozgrzać olej w garnku i na gorący wyciskać dość długie churriosy. Smażyć na złoty kolor i odkładać na tackę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Ciepłe churrosy maczać w gorącej czekoladzie. Ja jeszcze i do gorącej czekolady chlupnęłam też irisch cream, mniam... Smacznego
Dzięki Lea, właśnie byłam ciekawa, czy Twój przepis ma jaja, bo widziałam wiele sporów na ten temat, czy w oryginale występują....
Ale dziś pobuszowałam po hiszpańskich stronach i choć większość przepisów pomija jaja, to kilka i takich się znalazło ;))
My jedliśmy churrosy obtoczone w drobnym cukrze ;) Muszę koniecznie zrobić.
Iwciu, przepis na tradycyjne hiszpańskie chrupiące Churros nie zawiera ani jajek, ani nawet masła. Gotowe churros oprósza się cukrem lub jak kto woli cukrem z dodatkiem cynamonu. Najlepiej jednak smakują maczane w gorącym sosie czekoladowym. A to jest taki mój spolszczony przepisik, niemniej wychodzą z niego także smakowite churros. :))
Jeszcze świąteczny wątek ciastowy a tu już wiosna się zbliża. :) Najzwyklejsza babka do kawy.
Jaka cudna , wyrośnięta. Az chce się jeść.
Kawałek specjalnie dla Ciebie. :)
Piękna i jaka ...pomarańczowa?
Nie, zwykłych waniliowy. :)
Dzięki ! Przepiękna i z zewnątrz, i w przekroju .
Korzenno-marchwiowe i szybkie z Jabłkami i kruszonką (wg. Megi)
Same smakowite pyszności... :) Lubię takie ciacha marchewkowe z korzenną nutą i takie jabłkowe z kruszonką... :) ) Pewnie znów szykuje Ci się najazd gości, czy to tylko tak dla rodzinki weekendowo napiekłaś ?
Ciasta wyglądają smakowicie...Lea, a Ty czemu nie w łóżeczku jeszcze? Już spać... i kolorowych snów.
Alman, właśnie z łóżeczka piszę, ale jestem tak zmęczona, że nie mogę zasnąć
Haaaa Lea, jeno dla rodzinki, bo zapowiada iście spokojny ,,łikend" :))
Iwciu, to fajnie... W końcu wolny i przyjemny weekendzik tylko dla Was, więc życzę milutkiego wypoczynku...
Szybkie ciasto z jagodami i waniliowy sernik z fruzelina wiśniową
Same pychoty, sernik ładnie się komponuje, bo ja uwielbiam wsio wiśniowe
Wróciłam do kuchni, mojej kuchni i tak na szybko delikatny biszkopt ze śmietaa i śladowymi ilością kajmaku i letnimi malinami )))
Mniam :))
Ostatnie desery :)
Noooo , noooo cała Misia . Uściski ))
A gdzie Twój "Rosjanin Meguś? Zniknął zanim cyknęłaś fotkę, czy wstydliwie schowałaś przed nami
No nic się nie ukryje przed Wami ... Smośka rządzi w mojej kuchni
Sernikos ...jakby napisała Iwcia ..
Powtórzę, że piękny :)
Przystojny", jak z obrazka
Meguś, bo ja "z zawodu jezdem dyrechtorem, kuchennym jak widać
Mmmmm.....
Sernik na zimno ;)
Koktajl z zieleninką ... :)
Sezon rabarbarowy rozpoczęty ...
Sernik z brzoskwiniami pod bezą, mniam :)))
Błyskawiczne lody sorbetowe... :)
Majowe - rabarbarowe
Apetyczne, mniam... :)
Owocowy mus sorbetowy :)
Mus sorbetowy z płatkami róży, hibiskusem i rabarbarem... :)
Wykwintne truskawkowe
Drożdżówka na wynos ....dlatego w foremce)))
Z rabarbarem, mniam.
Drożdżowe na bis
Smakowicie wyglada ! :-)
Mniami:))
Serial drożdżowych się skończył ... zaczynamy tarty.. ))
Pyszności.....moja ulubiona
Są już jagody ...no to i jagodzianki muszą być. Stygną sobie na balkonie i czekają na ''pomadkę mleczną''
i...z pomadką
Kobieto , gdyby tak bliżej, to juz bym stała u Twoich drzwi!
Na którym balkonie?? Może drona podeślę by parę zwędził :))
Smosiu… można spokojnie zapukać zadzwonić …Obok mego balkonu sąsiadka ma kuchnie.
Kiedy robię sesje foto w oknie pojawia się jedooki Heniek .. Następnym razem ustrzelę Henia … aparatem oczywiście ))))
Koniecznie przedstaw Henia (to kocur czy psiaczek?).
Dzięki ;) Za daleko do Ciebie niestety, do Pani Małgosi bliżej (w sklepie ma różniste pączusie i drożdżówki, prawie jak domowe)
Heniek jestem … sąsiad Megi … nałogowy podglądacz... to nic jedno oczko mi wystarczy … )))
Witaj Heniu, masz farta do opiekunów i sąsiadów .
Fajniutki, ciekawski jak każdy mądry zwierzak.
Pozdro-miauki od naszej kociarni :3)
Super fotka Megi, brawooo :))
Ciacha ,,Łikendowe”
Mniammm - owocki, kruszonka i galaretka (też pieczona? ).
Truskawkowe ekspresowe
Malinowe … ))
Bułeczki na z porzeczką do odrywania
Genialny pomysł - mix bułeczek z owocową drożdżówką.
Biała Pawlova
Wygląda bajecznie.... ale poczęstować raczej bym się nie chciała :) Te kwiatki, te liście, to nie dla mnie. Z całym szacunkiem dla kunsztu, ofkors.
Dżani ! Zgadzam się z Tobą … nie wszystko na sprzedaż i nie wszystko do zjedzenia . Nigdy nie tchnę kunsztownej masy cukrowej, cudnej urody i pięknych kształtów.. ))
Tort był niespodzianką i ofiarodawczyni uwielbia aksamitki ..Wszystkie niejadalne części ładnie prezentowały się na talerzykach i każdemu zgodnie z życzeniem ..albo kwiatek albo dwa kwiatki
Masz rację. Nie jadam ale zachwycam się tortami ubranymi masą cukrową. Niektóre to dzieła sztuki. Zazdroszczę też talentu. :)
A co do pawlowej to powtórzę - mistrzostwo świata.
Szrlotka sie dzisiaj upiekla :-) Makusiowa :-D Pyszna !
Pyyysznooości :P
A która to, bo widziałam ich parę na stronce Makusi???
http://wielkiezarcie.com/przepisy/ciasto-z-kruszonki-z-owocami-30024819
Link nieaktywny bo z telefonu cos mi nie wkleja jak nalezy.Nie wiem czy Ci sie wyswietli bo Makusia usunela przepisy i jak masz w ulubionych to ok a jezeli nie to szukaj na blogu :-)
Dzięki, poszukam :)
Malinowa chmurka
Ale śliczna i pewnie pyszna, aż ślinka płynie a jęzor :)
To idę pałaszować kolejną pajdkę mojej drożdżówki 'nocnej, jeszcze ciepłej.
Drożdżówki z mieszanymi owocami... :)
Zrobiłam małą przerwę od jabłkowo - śliwkowych ciast …
Kakaowy biszkopt, niezbyt trzeźwy i śmietankowa lekka masa z kokosem..))
To jest to
Śliczniutkie ciacho :), pokazowe.
Mój śliwkowiec od Pandzi urodą nie dorównuje, ale smakiem chyba taaak :D
Sałatka owocowa... :)
Cielaczek …. no powiedzmy
Megi, trzymaj cielaczka, bo niemal wypada z balkonu
Masz piękną jesień w tle.
Dziękuję za miłe komentarze...Jesień za oknem została tylko na zdjęciach )))
Megi z którego przepisu robiłas tego cielaczka ?
Proszę bardzo …
http://wielkiezarcie.com/przepisy/cielaczek-30054004
Twarogu dałam 500g, bo 250g to dla mnie za mało
Powodzenia
Pokusiły dziewczyny, łobuziary :)
...czyli kto ? Ciasto wygląda wyśmienicie . Pozdrawiam ))
Ale apetyczny torcik
No a teraz ten kusi.... I pozostaje zrobić malutkie, tycie tycie, z połowy porcji...
Wróciłam do ''owocówek''..tym razem mus jabłkowy z bananami.
Ciasto węgierskie … ale nie dla mnie dlatego fotka w formie.. )
Megi, dasz link do przepisu, plisssss...
Dżani … linku nie ma, przepis w głowie.. leciałam na spontanicznie .
Jutro będzie chwila prawdy...Jasne ,że udostępnie przepis.
Po rozkrojeniu wygląda to tak
Polizałam troszkę. :)
A dla kogóż to upiekłaś takie smakowite madziarskie, orzechowo-wiśniowe?? Podaj namiary, to miotłę odpalę i fruuu , jak na czarnowicę przystało.
Oj Smosiu .. pasowałabyś do nas … to takie firmowe babskie spotkanie w domku pod lasem, za miastem. Bez ciasta miałam nie pokazywać się .
Dla równowagi smakowej ,zabieram śledzie mggi. Jest moc )))
A nie prościej było upiec ciasto ze śledziami?
Przednia myśl...pomyślę
Kto raniutko wstaje ... temu bozia daje (pomysły) :D
Ja czytałam o wytrawnych sernikach łososiowych czy tuńczykowych, a ze śledzi chyba tarta byłaby niezła.
;) Alle super, jak za moich dawnych, singlowych lat.
Jabcok :))
Ta sama co ostatnio masa kokosowa. Dla odmiany z jasnym biszkoptem, na cytrynowo :)
Które ciasto lepsze? Bo już kupiłam składniki. Mów, jaki biszkopt upiec? :D
Czym polałeś? Białą czekoladą?
Które ciasto lepsze? Hehehe... Chyba nie odpowiem Ci na to pytanie :) Oba mają potencjał :D
Biszkopt zrobiłem z 3 jajek, 3/4 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, łyżeczki proszku, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, 3 łyżek wody i oleju, 2 łyżek soku z cytryny lub kakao w zależności od koloru mojego wypieku :) Tylko nie pamiętam czy do ciemnego dawałem waniliowy Dwa różne smaki. Polecam Ci zrobić to i to
Natomiast jeśli chodzi o kokosową masę to na jedną galaretkę użyłem 100g wiórków i szklankę kefiru (250ml), a śmietanka miała 36% :) Cukru też odpowiednio mniej.
Jasna polewa to rozpuszczone i prawie zagotowane łyżka masła, 2 łyżki śmietany i tabliczka białej czekolady. Kurde lubię białą czekoladę ale nie spodziewałem się, że to wyjdzie takie fajne :D
Ależ pomogłeś! Każesz robić oba!
A serio... dzięki, Gluba. Zacznę od ciemnego z lukrem cytrynowo-białoczekoladowym. I cytrynowe galaretki.
Ciemne z tym Twoim lukrem też brzmi dobrze. Ja mam ostatnio jazdę na kokosowe smaki więc niedługo będzie następne :)
Takie tam na szybko z resztek zapasów domowych )))
Ładne mi "resztki"
Ciasto ''Ptasie z makiem''
Ptysiole
Jabłecznik Goji ...niezawodny
Meguś droga, zimno jest - zmień ten kask na ciepłą czapunię lub kapelutek- .
A jabłecznik wg Gojki jak marzenie - może otworzysz cukiernię wysyłkową, pierwsza!! w kolejce (dobrze zapłacę, bez targowania), serio.
Smośku.. ! Kochana do połowy marca kask na głowie, wersja ocieplona a i bezpiecznie w razie upadku na główkę podczas gołoledzi .
Jabłecznik pychota.. dzisiaj w pracy padła propozycja wygospodarowania kącika dla mnie, codziennie ciasto dnia, dobra filiżanka kawy lub herbaty, wygodne siedzonka i stoliczek, fajne światło i muzyka relaksująca ..
Bezpieczeństwo to podstawa, ale estetyka też ważna - innych kolorów nie mają, biały jest dobry do ślubu albo szpitala ;(
A cukierenka jak marzenie każdego łasucha, tylko kto wtedy będzie myślał o PRACY?? Ja bym szybko wyleciała za leniwe łasuchowanie ;))
Wczoraj pożarłam resztkę czekoladowego wg Bi (fotka z chałwą, a było z wiśniowym 'glutem i wiśniami z syropu, jak ziemniaczanka 'odparowała, to był nawet niezły):
Smosiu ...ciasto czekoladowe wygląda bardzo apetycznie . Tylko nie zrozumiałam z jakiego przepisu..?
Odnośnie pracy to mam się przebranżowić zostać w zespole jako cukiernik.
Sama niewiele ciasta zjadam.
Biały kask w budowlance to... spytaj ''starego murarza''
To jest ciasto czekoladowe wg Bahati (jej "Lazania czekoladowa), biszkoptowe + krem budyniowo -czekoladowy. Reszta (góra) to moja radosna improwizacja:
- na fotce masa chałwowa z bakaliami, głównie orzechami + wiórki udające śnieg;
- na 100ne świętowanie upiekłam 'lazanię z masą czerwoną wg WŻet (2 kisiele wiśniowe+galaretka wiśniowa+ wiśnie z syropu, czyli totalny glut kartoflano -wiśniowy), fotki nie zrobiłam - zła byłam (sama na siebie, że też mnie podkusiło).
Jak już zmienisz branżę i otworzysz firmową cukierenkę, to poślę swoje CV, OK?
Murarzy "starych i młodszych znam, ale to samouki, bez-kaskowe, wolą beretki albo takie o: , z daszkiem :D.
Dopisano 2018-11-22 9:35:14:
Twoje milczenie, jak rozumiem, oznacza cichą zgodę na podesłanie CV ?Polecam jabłka pod kołderką i ciasto latte macchiatto
Krówka Mućka Dżaniny... Robiłem kilka dni temu...
Ciasto Pyyycha! Zdecydowanie do powtórek :)
Dziękuję, Gluba. Bardzo mi miło. :)
Oj, moje ulubione. Sama blachy nie zjem , więc juz nie piekę. Ale smaku mi narobiłeś.
Ale smakowity klinek )))
Prawie rok tłuczemy wątek ciastkowy ..dorzucam do niedzielnego stołu Katarzynkę z kremem pomarańczowym
Własnie miałam to samo napisać, zaraz rok trzaśnie
Drożdżowe zachciankowe..
Taki tam zwyczajny sernik,miał być z rosą,ale trochę ją''przygrzało'' i świeżo upieczone Ciasteczka świąteczne z orzeszkiem(Ula034),pieczone drugi rok z rzędu na Boże Narodzenie.
Malinowe
Madziu wyglada super, ze Tobie sie chce przed swietami takie wypieki serwowac?
U nas dzisiaj lepienie pierogow.............nienawidze Krzysiu dzielnie pomaga!!!!
Babka orzechowo kawowa Teresy.Marcjan.Babka raczej kojarzy się z Wielkanocą,ale bliżej Bożego Narodzenia też bardzo pasuje,dzięki tym orzechom
Poniedziałkowe zawijańce z makiem
Jakie to piekne!
Dziękuję Beatko.... Proste, zwykłe a z kubkiem mleka ( za którym nie przepadam) smakowały naprawdę świetnie )))
Makuś … pora ''zakluczyć'' wątek. Czyń Waćpani swoją powinność, bo już smakołyki słodkie już u innych przygotowane .
Rok później, też świątecznie:
"sernik kalinowski wg Teresy i alman oraz mnie ;)
Omlet bułczany z owocami... :)
No to kręcimy dalej … Moja Hawanka )))
Wątek 'idzie na rekord odsłon i wpisów.
To dodam jeszcze: 'Kukuła inspirowana 'Kukułką Bogdzi, mniamm.
Mój plan na Walentynki, taki na maxa.
Tymczasem przed-walentynkowy serniczek kokosowo-bananowy:
Dopisano 2019-2-16 10:26:25:
Plany, planami a wyszło jak zwykle:Walenty wszamał pizzę (+oregano, wg pwso) i zagryzł drożdżówkami (+żurawina i orzechy włoskie). Też smacznie :D
A ja gupia myślałam, że Bahati przyciemniła włosy.
No Meguś, szacun - super stylówka, powiało wiosną.
Wracając do deserów - u nas królują galaretkowe, wg mojego Męża:
3 kolory/smaki + daktyle, suszone śliwki, orzechy siekane.
Odchudza mnie na wiosnę, albo co... 8(
Nowy pomysł na chałwę:
Chrusty czyli faworki z przepisu Izeczki,bardzo dobre,chrupiące i kruchutkie.
Malinowe zachciankowe …))
Slinka leci................a przepisu jakos nie widze???Na gorze jest tylo beza,czy jeszcze bita smietana?
Basiu .. sokoli wzrok.. beza , beza.. Przepis podam ..))
Kruszonkowe z jabłkami, pyszotkaaa :)
Sernik kokosowy...
Tort szpinakowy
Sezon Białej Pavlowej rozpoczęty
Karmelowy sernik na zimno z truskawkami
No super to ... wykombinowane. Megi, bardzo zdolna jesteś, podziwiam zawsze Twoje wypieki.
U mnie poświątecznie było ciasto z rabarbarem /mrożonym/ z dodatkiem garści czarnych porzeczek, też pyszne... ale te kilogramy potem....
Sernik z wiśniami... :)
Truskawkowe ekspresowe
Ciasto szpinakowe z masą a'la ptasie mleczko.
Na szybciutko i na zimniutko )))
Anna Pawlova
Boskie mniam, Megi65!
U mnie śmietanowo - jogurtowe.
An… ..nie dla mnie... ponoć było przyzwoite .
Ale Twoje ciastko piankowe bardzo apetyczne
Schłodzone smakuje jak lody karmelowe z truskawkami ))
No to ciągniemy wątek...z 2017r . Stary wątek ale za to ciasto świeżynkę Wam zostawiam
Jak co roku na Tłusty Czwartek Pączki na kwaśnym mleku z mojego-babcinego przepisu z różaną ''marmeladą''
Jak z marmeeladą", to ja poproszę, o ile coś jeszcze zostało...
Niestety już nie ma,ani pączków ani marmeladki,którą dostałam od swojej ciotki właśnie do pączków :)
Faworki "szafranowe wg wużetu:
Chrusty czyli Faworki wg Pyzy. Ten przepis to mój faworyt od trzech sezonów,bo łatwy,szybki,z całych dwóch jajek,a dzięki maszynce Faworki są nadzwyczajnie chrupiące
A gdzie można znaleźć ten przepis?
Maszynka - do mięsa, czy inna 'specjalistyczna?
Przepis tu,na Wielkim Żarciu,a maszynka zwykła do mięsa :)
A możesz podać linka do przepisu bo nie mogę nic takiego znaleść
https://wielkiezarcie.com/przepisy/chrust-czyli-faworki-pyzy-30056109
Super, dziękuję :-))
Szkoda, że nie mam już takiej maszynki, wstawię do lodówki na noc (pomaga na kruchość i ciasto bąbluje ładnie).
Na osłodę życia drożdżówki z serem
A może by tak ożywić wątek?
W ub. tygodniu upiekłam ciasto z rabarbarem tak pyszne, że chyba jedno z najlepszych jakie piekłam. A jutro będę robić szarlotkę - jabłka i rabarbar w duecie. A Wy co wypiekacie?
No pewnie, że tak - kto założy nowy?
Ja odpadłam - ograniczam słodkości i piekę prawie nic, aż wstyd.
Ostatnie to: wklejone chrusty - faworki i chyba sernik wielkanocny, mazurek ekspresowy kombinowany .
Ożywiam jak tylko mogę :) U mnie też ciasto z rabarbarem,a konkretnie drugi weekend z Plackiem rabarbarowym ''ze szpitala''. Bardzo dobre i na czasie,rabarbar u mnie w tym roku bardzo dorodny.
Beza z malinową bitą śmietaną i ogromna ilością owoców wprost z ogrodu
O, beza super!
U mnie tym razem ciasto z wiśniami, najprostsze jakie może być. A tydzień temu był bezowiaczek z czerwoną i czarną porzeczką. Zamieszczę zdjęcia obu tych ciast.
Witam. Widzę, że nikt nie piecze, to Wam przynoszę. Mniej zjem sama, to mniej pójdzie w boczki... moje boczki.
Dziś częstuję sernikiem z mlekiem w proszku.
Szarlotka z budyniem kokosowym. Wg mnie najlepsze ciasto na jesienne popołudnia
Ciasto meksykańskie