Forum

Kuchenne porady

Super dobry sernik???

  • Autor: pysia_1 Data: 2015-12-19 20:04:02

    Witam, poszukuje naprawdę dobrego przepisu na sernik, który będzie z tych cięższych, kremowy,ale nie mocno zbity, puszysty i delikatnie będzie się rozpływał w ustach taki jak kiedyś robiono.Nie lubię takich piankowych jak sernik rosa.Wiem, że mam wymagania, ale przepisów jest mnóstwo aż się w głowie kręci, ale szukam dobrego i prostego przepisu, bez żadnych udziwnień, bo jak się przekombinuje to wiadomo co wychodzi.
    Lubie takie golaski, czyli bez ciasta, ewe. cieniutki spód.
    A wiecie co może być przyczyną, jeśli podczas krojenia sernika on sie kruszy???
    Mam upatrzony jeden przepis na blogu, ale bardzo dużo ludzi zachwalając jego smak i w ogóle, skarży się na to kruszenie.H,mmm co może to powodować?
    A kochane i jeszcze jedno, czy ser w wiaderku z Piątnicy Ekxsta faktycznie jest dobry???Bo tez dużo ma pozytywnych opinii.

  • Autor: dorotaibasia Data: 2015-12-19 20:46:12

    Pysiu...strasznie dużo wymagasz od jednego biednego sernika:) taki "cieższy", "kremowy" i "puszysty" chyba nie ma prawa określać jednego i tego samego wypieku ;)
    Taki jak kiedyś-to chyba krakowski-http://wielkiezarcie.com/recipes/30058611
    Tutaj jednak znalazłam sernik który w opisie ma wszystko czego sobie życzysz ;) http://www.mojewypieki.com/przepis/swiateczny-sernik-wykwintny
    Życzę trafnego wyboru i udanego wypieku :)
    a! Tutaj ranking serów- http://www.mojewypieki.com/post/twarogi-i-serki-w-wiaderkach-pomagamy-wybrac

  • Autor: pysia_1 Data: 2015-12-19 20:56:57

    Serdecznie ci dziękuje za szybką odpowiedź, no własnie za duzo wymagam, ale co poradzić tak juz mam:)
    Ale wiesz właśnie ten ostatni Świąteczny sernik wykwintny, bardzo mnie interesuje, ma super opinie ale właśnie wiara pisze że się kruszy:(
    Ciekawe dlaczego???

  • Autor: dorotaibasia Data: 2015-12-19 21:05:20

    A doczytałaś wszystkie komentarze? Może tam znajdziesz odpowiedź....osobiscie nigdy nie piekłam sernika z dodatkiem manny-może by wystarczyło zamienić ją na mąkę pszenną?

  • Autor: goplana2 Data: 2015-12-20 17:31:49

    Sernik z dodatkiem manny jest bardzo dobry.Moja prababcia taki wypiekała i był-jest naprawdę przedni.Do dziś go piekę i właśnie na te święta zamierzam go upiec.Zawsze z udziwnieniem czyli na spód ciasto kruche chef

  • Autor: megi65 Data: 2015-12-19 21:51:49

    Pysiu ....
    Moja Droga ... szukaj swego sernika przez cały rok i próbuj różne przepisy . Znajdziesz na pewno.
    Sernik nie jest drogim ciastem , szczególnie kiedy ser można kupić w dobrej cenie i to prawdziwy twaróg thumbsup.
    Serek z Piątnicy jest bardzo przyzwoity, zawiera nawet sporo sera . Na pudełku czytaj etykiety i dowiesz się czy to twaróg w środku czy mazia seropodobna .
    A tak na marginesie nawet jak sernik nie będzie taki jak wyśniłaś to następnym razem jak poćwiczysz będzie jak marzenie ..
    Powodzenia thumbsup.

  • Autor: bajaderkaa Data: 2015-12-19 21:52:57

    Polecam szczerze serniki

    Krystyna911

    są pycha

  • Autor: ekkore Data: 2015-12-20 18:42:53

    U mnie w tym roku będzie królował sernik megi 65 (sernik Zosi) w dwóch odsłonach - nie chce mi się robić dwóch odrębnych serników, wobec tego zwiększę ilość składników, upiekę za jednym razem i będzie sernik z polewą czekoladową i sernik z żurawiną w środku i polewą żurawinową. Bo Młoda chce czekoladowy, a ja żurawinowy

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-12-20 08:11:51

    Pysiu - to jest sernik, który piekła moja Babcia, moja mama i ja. Przepis ma tyle lat, że ojejej... starszy ode mnie, a to już coś. Bez udziwnień, kisielków, śmietanek i mleka w proszku... 100% sera w serze i naprawdę bardzo dobry. Koniecznie z rodzynkami i z polewą czekoladową (a nie czekoladą). Ja troszkę od niego odeszłam, bo teraz wypróbowuję różne serniki z WŻ - z budyniami, śmietankami i mlekiem w proszku. :D 
    Może tobie lub komuś innemu przepis się przyda.
    ....
    1 kg zmielonego własnoręcznie sera (ja proponuję półtłusty)
    10 jajek
    2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (wiem, wiem, kto daje proszek do sernika?)
    1 kostka masła (stara - czyli 25 dkg)
    1 i 1/4 szkl. cukru
    rodzynki - ile chcesz, ew. zapach cytrynowy 
    Dodam, że ja na swoją standardową blachę daję 1,30 kg sera i 13 jajek, reszta bez zmian.
    Masło ucieramy z cukrem, do utartych dodajemy po jednym żółtku (dalej miksujemy), po łyżce sera, potem mąkę i proszek, rodzynki. Na końcu ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy łyżką.
    Blaszkę najlepiej wyłożyć papierem, ale możesz też nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
    Pieczemy ok. godziny w 180-200 stopni. Koniecznie zostawiamy potem w wyłączonym piekarniku na, co najmniej, pół godziny (lepiej dłużej). Nie przejmuj się, że troszkę opadnie na środku, to normalne.


  • Autor: pysia_1 Data: 2015-12-20 12:19:48

    O jaki prosty i o to chyba chodzi:)śliczne dzięki, będę działać:) zdrowych i radosnych Świąt życzę:)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-12-20 20:46:36

    Miło mi, że pomogłam. :) Też zdrowych i wesołych.

  • Autor: attena07 Data: 2015-12-21 14:25:38

    Dżanina  ja też od lat piekłam i piekę taki sam jak Ty sernik  :) . Masz rację musi być 100% sera w serze . Jedyna różnica to że jeszcze dodaję oprócz  2 łyżek mąki ziemniaczanej  2 łyżki pszennej i nie dodaję już proszku.  

  • Autor: iwett Data: 2015-12-21 14:32:29

    Aż tyle jajek?  To chyba na wielką blachę bo wydaje się dużo jak białka jesze ubite dojdą.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-12-23 05:50:00

    Zmierzyłam blachę: 23x34 cm wymiary dna. Inne mam podobne. I w takiej blasze robiłam też sernik alidab z 1,2 kg sera i 18 białek w przepisie (ja chyba miałam 16). Więc bez problemu.

  • Autor: pwyso Data: 2015-12-23 06:50:39

    mam podobny przepis "po babci" i faktycznie jest bardzo ok, też dodaje się w nim proszek do pieczenia ... santa2

  • Autor: Mama AZK Data: 2015-12-20 22:26:55

    Pysiu, w moich przepisach jest sernik bez spodu - myślę, że spełnia Twoje kryteria ;-)

  • Autor: pysia_1 Data: 2015-12-21 17:01:36

    Już patrzę kochana, wielkie dzięki:)))
    Tak lubię serniki ,gdzie głownie tylko jest ser plus dodatki bakaliowe:)może tylko być skórka pomarańczowa i lukier lub polewa. Z sernikami to jest podobno tak by nie ubijać jaj, tzn. białek lecz dodawać je całe i wszystko krótko mieszać, jedynie szukam dobrych proporcji. I jeśli dodaje masło to czy potrzeba śmietany kremówki???Ale wtedy pewnie jest bardziej śmietankowy i kremowy, prawda?

  • Autor: Mama AZK Data: 2015-12-27 22:35:58

    Ja akurat ubijam jajka, dodaję masło, ale nie daję smietany. Wychodzi puszysty, od razu po upieczeniu jest leciutki, następnego dnia robi się trochę "mokry" i cięższy. Część rodziny lubi wersję od razu po upieczeniu, część woli poczekać do następnego dnia ;-) Ciekawa jestem jaki w końcu sernik upiekłaś. Mój już zjedzony ;-)

Przejdź do pełnej wersji serwisu