kochani doradźcie ! tak sobie myślę nad daniami świątecznymi i chciałabym podać kluski śląskie na obiad ale przecież nie będę bawiła się w ich robienie w święta, amoże zrobić je wcześniej i zamrozić? czy tak się da? może ktoś już próbował dajcie znać
To ja jeszcze podpowiem, jak ja czasem mrożę pierogi i kluski (rzadko mi się zdarza, ponieważ w domu bardzo je lubimy i rzadko zostają :)).
Pierogi i kluski podgotowuję, wyławiam i studzę. Zimne układam na tackach lub woreczkach foliowych tak, żeby się nie dotykały. Zamrażam i dopiero wówczas zsypuję do woreczków. Dzięki temu nie skleją się.
Potem, w dniu podania wrzucam na wrzątek i dogotowuję. Są pyszne :)
kochani doradźcie !
tak sobie myślę nad daniami świątecznymi i chciałabym podać kluski śląskie na obiad ale przecież nie będę bawiła się w ich robienie w święta, amoże zrobić je wcześniej i zamrozić?
czy tak się da?
może ktoś już próbował dajcie znać
Agnieszka
No jasne, że można, tylko musisz je zamrozić rozłożone pojedynczo, bo inaczej będziesz miała jedną wielką kluchę.
ooo dzięki za dobre rady
To ja jeszcze podpowiem, jak ja czasem mrożę pierogi i kluski (rzadko mi się zdarza, ponieważ w domu bardzo je lubimy i rzadko zostają :)).
Pierogi i kluski podgotowuję, wyławiam i studzę. Zimne układam na tackach lub woreczkach foliowych tak, żeby się nie dotykały. Zamrażam i dopiero wówczas zsypuję do woreczków. Dzięki temu nie skleją się.
Potem, w dniu podania wrzucam na wrzątek i dogotowuję. Są pyszne :)
Pewnie że wolno, ja zawsze mroże na tych tackach z pianki , przykrywam folią i w woreczek. Zawsze możesz kupić gotowe
Chyba tacki, bo kluski to musowo samemu zrobić