Kochani, znowu szukam Waszej porady, bo wiem, ze na Was zawsze mozna liczyć. Chciałabym zrobić dla znajomej tort, jak na filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=OtfYo0T0uzM Tutaj wieczko zrobione jest chyba z cienkiej warstwy białej czekolady. Boję się, ze to będzie bardzo nietrwała dekoracja i stojąc na stole w temperaturze pokojowej szybko zmięknie i straci fason, zwłaszcza, ze będzie obciążona warstwą kremu. Macie moze jakiś pomysł, z czego zrobić wieczko, zeby było dość długo sztywne i nie rozmiekło? Chciałabym, zeby to była jadalna dekoracja. Dodam, ze znajoma ma celiakię, więc odpadaja wszelkiego rodzaju wafle, to musi być coś bez glutenu. No i nie masa cukrowa, bo jej nie znosi Przychodzi mi do głowy karmel, taki z żyewgo cukru, ale nigdy nie robiłam, nie mam pojęcia, czy da się cos takiego postawić na sztorc i jak to się zachowa pod wpływem kremu i temperatury Będę wdzięczna za wszelkie pomysły i rady. Jest tu sporo "tortujacych" ludzi, proszę, pomóżcie...
Jestem słabo tortowa ale wieczko jest zrobione z temperowanej czekolady.. Jako motyw dekoracyjny zachowuje się bardzo przyzwoicie w połączeniu z kremem i fason też trzyma w temperaturze pokojowej.. Tyle z mojej strony, więcej nie pomogę..niestety ))) Powodzenia...ambitny Żarłoczku
Oby Twoje słowa były święte Meguś Ze zrobieniem czekoladowego wieczka sobie poradzę, bałam się, czy wytrzyma transport i bedzie zachowywało się grzecznie nie tylko "na wejscie"
Jakby co to spoko...wezmę na swoją klatę .. Tak nawiasem … temperowanie białej czekolady wymaga innej temperatury ale to chyba wiesz... Daj znać, wrzuć foteczkę dla nas …
Dzieki za radę Tak na marginesie, nie chciałam specjalnie zawracać głowy ani Alll, ani Dorotaxx, ani nikomu innemu. Miałam nadzieję, że ktoś znający sie na rzeczy zauwazy mój wpis na forum i się odezwie..
Kochani, bardzo dziekuję za wszystkie rady Tort zrobił furorę! Ma sporo niedociągnięć, bo masa w rękawie szybko się nagrzewała od dłoni i rozpuszczała podczas dekoracji, ale i tak jestem z niego zadowolona. Czekolada, o dziwo, udała się zatemperować, a właściwie nie roztemperować, dzięki czemu wszystko było jadalne, jak chciałam
Kochani, znowu szukam Waszej porady, bo wiem, ze na Was zawsze mozna liczyć. Chciałabym zrobić dla znajomej tort, jak na filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=OtfYo0T0uzM
Tutaj wieczko zrobione jest chyba z cienkiej warstwy białej czekolady. Boję się, ze to będzie bardzo nietrwała dekoracja i stojąc na stole w temperaturze pokojowej szybko zmięknie i straci fason, zwłaszcza, ze będzie obciążona warstwą kremu. Macie moze jakiś pomysł, z czego zrobić wieczko, zeby było dość długo sztywne i nie rozmiekło? Chciałabym, zeby to była jadalna dekoracja. Dodam, ze znajoma ma celiakię, więc odpadaja wszelkiego rodzaju wafle, to musi być coś bez glutenu. No i nie masa cukrowa, bo jej nie znosi Przychodzi mi do głowy karmel, taki z żyewgo cukru, ale nigdy nie robiłam, nie mam pojęcia, czy da się cos takiego postawić na sztorc i jak to się zachowa pod wpływem kremu i temperatury Będę wdzięczna za wszelkie pomysły i rady. Jest tu sporo "tortujacych" ludzi, proszę, pomóżcie...
Jestem słabo tortowa ale wieczko jest zrobione z temperowanej czekolady..
Jako motyw dekoracyjny zachowuje się bardzo przyzwoicie w połączeniu z kremem i fason też trzyma w temperaturze pokojowej.. Tyle z mojej strony, więcej nie pomogę..niestety )))
Powodzenia...ambitny Żarłoczku
Oby Twoje słowa były święte Meguś Ze zrobieniem czekoladowego wieczka sobie poradzę, bałam się, czy wytrzyma transport i bedzie zachowywało się grzecznie nie tylko "na wejscie"
Jakby co to spoko...wezmę na swoją klatę ..
Tak nawiasem … temperowanie białej czekolady wymaga innej temperatury ale to chyba wiesz...
Daj znać, wrzuć foteczkę dla nas …
Tak, tazdy rodzaj trochę innej. Biała najniższej, wiem...
najlepiej będzie napisz na priv do naszej Alll Ona jest tu największą specjalistką od takich tortów, pewnie da Ci wiele cennych rad
Dzieki za radę Tak na marginesie, nie chciałam specjalnie zawracać głowy ani Alll, ani Dorotaxx, ani nikomu innemu. Miałam nadzieję, że ktoś znający sie na rzeczy zauwazy mój wpis na forum i się odezwie..
musisz pisać na priv to już nie te czasy gdy codziennie były Nas tu tłumy, niektórzy rzadko tu zaglądają, czemu nie dziwię się wcale
Fakt, ja też rzadko zaglądam na WŻ, własciwie wtedy, kiedy potrzebuję porady, jak teraz. Dzięki wielkie
Kochani, bardzo dziekuję za wszystkie rady
Tort zrobił furorę! Ma sporo niedociągnięć, bo masa w rękawie szybko się nagrzewała od dłoni i rozpuszczała podczas dekoracji, ale i tak jestem z niego zadowolona. Czekolada, o dziwo, udała się zatemperować, a właściwie nie roztemperować, dzięki czemu wszystko było jadalne, jak chciałam
A tak wyszedł:
Suuuper...naprawde masz powody do dumy..
Dziękuję ☺
No i wyszło świetnie !!!! Brawo !!!
Super Ci wyszedł..... Gratulacje za dzieło!!!
Super Ci wyszło
Śliczny . Masz naprawdę powód do dumy i zadowolenia.
Wow!!! Prześliczny tort :))