Forum

Kuchenne porady

Tort jak uchylone pudełko/koszyk

  • Autor: bonieś Data: 2018-10-09 15:29:51

    Kochani, znowu szukam Waszej porady, bo wiem, ze na Was zawsze mozna liczyć. Chciałabym zrobić dla znajomej tort, jak na filmiku: 
    https://www.youtube.com/watch?v=OtfYo0T0uzM
    Tutaj wieczko zrobione jest chyba z cienkiej warstwy białej czekolady. Boję się, ze to będzie bardzo nietrwała dekoracja i stojąc na stole w temperaturze pokojowej szybko zmięknie i straci fason, zwłaszcza, ze będzie obciążona warstwą kremu. Macie moze jakiś pomysł, z czego zrobić wieczko, zeby było dość długo sztywne i nie rozmiekło? Chciałabym, zeby to była jadalna dekoracja. Dodam, ze znajoma ma celiakię, więc odpadaja wszelkiego rodzaju wafle, to musi być coś bez glutenu. No i nie masa cukrowa, bo jej nie znosi confused  Przychodzi mi do głowy karmel, taki z żyewgo cukru, ale nigdy nie robiłam, nie mam pojęcia, czy da się cos takiego postawić na sztorc i jak to się zachowa pod wpływem kremu i temperatury shifty Będę wdzięczna za wszelkie pomysły i rady. Jest tu sporo "tortujacych" ludzi, proszę, pomóżcie...

  • Autor: megi65 Data: 2018-10-09 20:28:17

    Jestem słabo tortowa ale wieczko jest zrobione z temperowanej czekolady..
    Jako motyw dekoracyjny zachowuje  się bardzo przyzwoicie w połączeniu z kremem i fason też trzyma w temperaturze pokojowej.. Tyle z mojej strony, więcej nie pomogę..niestety )))
    Powodzenia...ambitny Żarłoczku thumbsup

  • Autor: bonieś Data: 2018-10-09 21:56:11

    Oby Twoje słowa były święte Meguś wacko Ze zrobieniem czekoladowego wieczka sobie poradzę, bałam się, czy wytrzyma transport i bedzie zachowywało się grzecznie nie tylko "na wejscie" wink

  • Autor: megi65 Data: 2018-10-09 22:15:39

    Jakby co to spoko...wezmę na swoją klatę ..wink3
    Tak nawiasem … temperowanie białej czekolady wymaga innej temperatury ale to chyba wiesz...smug2
    Daj znać, wrzuć foteczkę  dla nas … smiley2

  • Autor: bonieś Data: 2018-10-10 20:25:02

    Tak, tazdy rodzaj trochę innej. Biała najniższej, wiem... wink

  • Autor: pwyso Data: 2018-10-10 06:39:47

    najlepiej będzie napisz na priv do naszej Alll Ona jest tu największą specjalistką od takich tortów, pewnie da Ci wiele cennych rad

  • Autor: bonieś Data: 2018-10-10 20:30:48

    Dzieki za radę smiley Tak na marginesie, nie chciałam specjalnie zawracać głowy ani Alll, ani Dorotaxx, ani nikomu innemu. Miałam nadzieję, że ktoś znający sie na rzeczy zauwazy mój wpis na forum i się odezwie..

  • Autor: pwyso Data: 2018-10-10 20:37:24

    musisz pisać na priv to już nie te czasy gdy codziennie były Nas tu tłumy, niektórzy rzadko tu zaglądają, czemu nie dziwię się wcale

  • Autor: bonieś Data: 2018-10-11 07:56:20

    Fakt, ja też rzadko zaglądam na WŻ, własciwie wtedy, kiedy potrzebuję porady, jak teraz. Dzięki wielkie wink2

  • Autor: bonieś Data: 2018-12-07 23:16:07

    Kochani, bardzo dziekuję za wszystkie rady bow
    Tort zrobił furorę! Ma sporo niedociągnięć, bo masa w rękawie szybko się nagrzewała od dłoni i rozpuszczała podczas dekoracji, ale i tak jestem z niego zadowolona. Czekolada, o dziwo, udała się zatemperować, a właściwie nie roztemperować, dzięki czemu wszystko było jadalne, jak chciałam juggle

    A tak wyszedł:

  • Autor: megi65 Data: 2018-12-07 23:22:54

    Suuuper...naprawde masz powody do dumy..thumbsup

  • Autor: bonieś Data: 2018-12-09 07:38:51

    Dziękuję ☺

  • Autor: Alll Data: 2018-12-10 15:38:31

    No i wyszło świetnie !!!! Brawo !!!

  • Autor: iwciaG Data: 2018-12-11 08:03:48

    Super Ci wyszedł.....shocked2 Gratulacje za dzieło!!!

  • Autor: as Data: 2018-12-15 19:10:50

    Super Ci wyszło

  • Autor: Beata500 Data: 2018-12-16 09:47:21

    Śliczny . Masz naprawdę powód do dumy i zadowolenia.

  • Autor: makusia Data: 2018-12-22 19:21:52

    Wow!!! Prześliczny tort :))

Przejdź do pełnej wersji serwisu