Jakie macie pomysły na tego typu niespodzianki? Na święta robię choinki z piernika, pakuję ciasteczka, robię też barwne mydełka w foremkach silikonowych, a potem ładnie pakuję. A może wy pochwalicie się swoimi niespodziankami dla rodziny i znajomych, zwłaszcza, że zbliżają się święta!
Ja jestem na etapie skrzynki deku.......renifer ciągnący sanie z ciachami, pralinkami itp. W środku oczywiście słodycze jak w mojej ostatniej skrzynce:
Moje najnowsze pudełka i własnoręcznie zrobione pralinki. 3 nadzienia : z masłem orzechowym, kokos i adwokat i wg mnie najlepsze - galaretka żurawinowa i agrest z nutellą. Myslę, że niebanalny prezent ?
I koniecznie tam pierniki jak piszesz. W zeszlym roku jeszcze "cukrzykom" zafundowałam wielkie bombki na choinke zamiast kartek świątecznych i słodyczy. Uwielbiam takie wynalazki a zwlaszcza, że samemu sie zrobi.
Ja też uwielbiam wynalazki. Właśnie znalazłam to: Piernikowe mydełka Chyba zrobię. Tylko jako bazę rozpuszczę zwykłe szare mydło :) Ja również robię takie przepisy w formie zdjęć i oprawiam w ramki i daję znajomym. Ale chyba wstawić nie mogę, bo byłaby kryptoreklama ;)
Moja córa i.......ja też cieszymy sie ze skrzynki....no dobra....choć małego woreczka orzechow no ale tych drogich u nas......nerkowców, pekan, pistacji. A te mydełka Twoje muszą być śliczne.......można różne wzory robić. Dla mnie to już wyższa szkoła jazdy :)
Co roku nauczycielki Mlodych domagaja sie naszego staropolskiego piernika. Dostaja co roku po takim duzym serduchu. Poza tym nie robie wlasnorecznie prezentow, nie mdleje tez ze szczescia dostajac takie, szczerze mowiac. :)
Ale Bahati......nauczycielka to nie rodzina.......Piszemy o rodzinie. U mnie tez nie mdleją bo moja dalsza rodzina to najlepiej widzi grube, szare koperty........ A mi to nie sprawia satysfakcji.
A macie pomysł, co można włożyć do ciastek jako niespodziankę i zapiec? Myślę, że coś szklanego lub z metalu, ale nie mam pomysłu co... Muszę zrobić na andrzejki wróżby. I sobie myślałam, żeby jakieś przedmioty powkładać. Ciasteczka z karteczkami wiem jak zrobić, teraz chciałam coś włożyć dla odmiany.
Chyba będzie trudno, można by zawinąć przedmiot w folię aluminiową, tylko nie wiem jak się ten przedmiot w folii zachowa. Musiałby być z drewna, albo stali. Tylko trudno znaleźć tyle małych przedmiotów. Chyba jednak zostają karteczki , najbezpieczniejsze. Chyba że same ciastka byłyby niespodziankami . Ciastka w kształcie samochodzików , piesków, kotków, książek, jedynek zawinięte jak duże cukierki
A jakby zrobić orzeszki , takie z dwóch części do środka można jakiś drobiazg miniaturkę włożyć. Połówki orzeszków posmarować po brzegach Nutellą żeby się trzymały ?
Uważam, że dla dzieci najlepiej zrobić takie wesołe ciasteczka w różnych kształtach do których można włożyć różnego rodzaju orzechy, migdały, rodzynki, śliwki czy jeszcze inne owoce w czekoladzie albo jakieś kandyzowane, suszone, mrożone lub świeże owoce. To będzie bezpiecznie i zdrowo. Na przykład takie:
Ja gustuję w różnych gatunkach dobrych win i zawsze staram się swoim znajomym czy rodzinie podarować właśnie takie upominki, ale znam ich gust i wiem czy wolą wina słodkie czy też wytrawne, to jest tutaj najbardziej istotne :)
Mi się zdarzyło wręczyć spersonalizowaną, grawerowaną... deskę do krojenia :D Co prawda w użyciu jest rzadko, raczej do podawania czegoś na stół niż przygotowania jedzenia, ale obdarowanej osóbce prezent się bardzo spodobał.
Jakie macie pomysły na tego typu niespodzianki? Na święta robię choinki z piernika, pakuję ciasteczka, robię też barwne mydełka w foremkach silikonowych, a potem ładnie pakuję. A może wy pochwalicie się swoimi niespodziankami dla rodziny i znajomych, zwłaszcza, że zbliżają się święta!
Ja jestem na etapie skrzynki deku.......renifer ciągnący sanie z ciachami, pralinkami itp.
W środku oczywiście słodycze jak w mojej ostatniej skrzynce:
Moje najnowsze pudełka i własnoręcznie zrobione pralinki.
3 nadzienia : z masłem orzechowym, kokos i adwokat i wg mnie najlepsze - galaretka żurawinowa i agrest z nutellą.
Myslę, że niebanalny prezent ?
I koniecznie tam pierniki jak piszesz.
W zeszlym roku jeszcze "cukrzykom" zafundowałam wielkie bombki na choinke zamiast kartek świątecznych i słodyczy.
Uwielbiam takie wynalazki a zwlaszcza, że samemu sie zrobi.
Ja też uwielbiam wynalazki.
Właśnie znalazłam to:
Piernikowe mydełka
Chyba zrobię. Tylko jako bazę rozpuszczę zwykłe szare mydło :)
Ja również robię takie przepisy w formie zdjęć i oprawiam w ramki i daję znajomym. Ale chyba wstawić nie mogę, bo byłaby kryptoreklama ;)
Ale cuda.......
A dlaczego nie....skoro od kogoś kopiujesz to tak samo jak na WZ podajesz adres.
Dlaczego masz sie nie pochwalić?
No nie wiem właśnie co na to administrator...
Moje Foty Kulinarne
i tam kilka pomysłów na moje prezenty...
Nooo wiesz ....cudne zdjęcia i pomysly.
Że też sie wcześniej nie pochwaliłaś?
Mogę Cie zaprosić do Mojego bo ja nie mam konta na FB?
Oczywiście. Dziękuję :)
Cudne też robię. Nadziewam jeszcze nutellą.
Moja córa i.......ja też cieszymy sie ze skrzynki....no dobra....choć małego woreczka orzechow no ale tych drogich u nas......nerkowców, pekan, pistacji.
A te mydełka Twoje muszą być śliczne.......można różne wzory robić.
Dla mnie to już wyższa szkoła jazdy :)
Co roku nauczycielki Mlodych domagaja sie naszego staropolskiego piernika. Dostaja co roku po takim duzym serduchu. Poza tym nie robie wlasnorecznie prezentow, nie mdleje tez ze szczescia dostajac takie, szczerze mowiac. :)
Ale Bahati......nauczycielka to nie rodzina.......Piszemy o rodzinie.
U mnie tez nie mdleją bo moja dalsza rodzina to najlepiej widzi grube, szare koperty........
A mi to nie sprawia satysfakcji.
Ale piernik przecudny.......zacny :)
Dla dzieci to prawie rodzina, pol dnia razem spedzaja. :) piszemy o rodzinie i znajomych.
Też racja......w koncu w szkole spedzają kuuuupe czasu!
Halo. Ja też jestem nauczycielem hehehe :)
Ale chyba nie od upominków?
Jak to kiedyś sie nazywało ? zapomniałam.....PZP???
A macie pomysł, co można włożyć do ciastek jako niespodziankę i zapiec? Myślę, że coś szklanego lub z metalu, ale nie mam pomysłu co... Muszę zrobić na andrzejki wróżby. I sobie myślałam, żeby jakieś przedmioty powkładać. Ciasteczka z karteczkami wiem jak zrobić, teraz chciałam coś włożyć dla odmiany.
Ja zapiekałam w piekarniku kolczyki z kryształkami w modelinie ze specjalnym klejem........Jak shamballa.
No ale to bez ciastek.
Chyba będzie trudno, można by zawinąć przedmiot w folię aluminiową, tylko nie wiem jak się ten przedmiot w folii zachowa. Musiałby być z drewna, albo stali. Tylko trudno znaleźć tyle małych przedmiotów. Chyba jednak zostają karteczki , najbezpieczniejsze.
Chyba że same ciastka byłyby niespodziankami . Ciastka w kształcie samochodzików , piesków, kotków, książek, jedynek zawinięte jak duże cukierki
Magdo jak to co. Pilnik do przecinania krat to jest pomysl ! :D
Hehehe do przedszkola dla córki, odpada :)
A nie boicie się, że ktoś sobie coś zrobi tą niespodzianką :)
O tym samym pomyślałam. Ja bym robiła malutkie zgrabne ruloniki na nich wróżba i przywiązała do każdego cisteczka
Nie, bo chcemy, żeby dzieci najpierw otworzyły ciasteczka.
A jakby zrobić orzeszki , takie z dwóch części do środka można jakiś drobiazg miniaturkę włożyć. Połówki orzeszków posmarować po brzegach Nutellą żeby się trzymały ?
Uważam, że dla dzieci najlepiej zrobić takie wesołe ciasteczka w różnych kształtach do których można włożyć różnego rodzaju orzechy, migdały, rodzynki, śliwki czy jeszcze inne owoce w czekoladzie albo jakieś kandyzowane, suszone, mrożone lub świeże owoce. To będzie bezpiecznie i zdrowo. Na przykład takie:
Śliczne :)
Piękniuisie :)
Jakie rozkoszne ciasteczka misiaczkowe!!!!!
łał..misie wyglądają fantastycznie <3 Już mam pomysł na urodziny córci.
Ja gustuję w różnych gatunkach dobrych win i zawsze staram się swoim znajomym czy rodzinie podarować właśnie takie upominki, ale znam ich gust i wiem czy wolą wina słodkie czy też wytrawne, to jest tutaj najbardziej istotne :)
Mi się zdarzyło wręczyć spersonalizowaną, grawerowaną... deskę do krojenia :D Co prawda w użyciu jest rzadko, raczej do podawania czegoś na stół niż przygotowania jedzenia, ale obdarowanej osóbce prezent się bardzo spodobał.
Trochę spoźnina ta moja odpowiedź, ale może się przydać na święta wielkanocne.
Mogą to być pięknie udekorowane ciasteczka. Sama nie mam już na nie czasu, ale popatrzcie. Może bedą inspiracją.
Polecam Baileys własnej roboty, po przepis zapraszam do mnie :)