Forum

Gawędy o jedzeniu

por jak przechowywać, przetworzyć?

  • Autor: Weron!ka Data: 2016-10-17 20:04:38

    Witam 

    Kochani zebrałam z pola por, zawsze przechowywałam go w piwnicy ale niestety długo tam nie wytrzymywał i więdł. Czy można go zamrozić (nie straci na smaku?) albo jakoś inaczej przetworzyć żeby np. do sałatki później dodać.

  • Autor: mggi63 Data: 2016-10-17 20:53:17

    Można zamrozic ale w takim wydaniu nadaje się tylko do obróbki termicznej.

  • Autor: Weron!ka Data: 2016-10-17 21:00:18

    czyli do mrożenia się nie nadaje żeby później wykorzystać do sałatki, szkoda

  • Autor: Lea2 Data: 2016-10-18 01:26:54

    Pory możesz przechować ustawiając je we wiadrach w wilgotnym piasku lub w trocinach w chłodnej piwnicy. Pory możesz też pokroić, włożyć do plastikowego pojemnika i zamrozić, a w zimie dodawać do zup. :)

  • Autor: EWA007 Data: 2016-10-23 20:56:03

    Ja kroję i suszę. A potem garść do zupy czy do duszonego mięsa.

  • Autor: Lea2 Data: 2016-10-23 22:52:47

    Też dobry pomysł. A gdzie suszysz, w suszarce czy masz jakiś inny sposób ?

  • Autor: iwett Data: 2016-10-24 10:43:12

    Lea wysłałam Ci poczte a nie wiem czy ta kopertka działa czy nie ?
    Więc pozwoliłam sobie tutaj Ci napisać.
    Na porach sie nie znam devilish

  • Autor: Lea2 Data: 2016-10-24 14:01:10

    Iwett, kopertka u mnie działa. Już odpisałam :)

  • Autor: EWA007 Data: 2016-10-26 17:34:06

    Jak duża partia, to i w suszarce, ale teraz przynoszę po 6 co drugi dzień i suszę na tackach grillowych na kuchennym kaloryferze.

  • Autor: Lea2 Data: 2016-10-26 23:59:36

    Świetna rada suszyć na tackach grillowych, dziękuję :)

  • Autor: Herbaciana Data: 2016-10-18 13:30:09

    Ja najczęściej zostawiam pory bez wyrywania, ale jeżeli już muszę wybrać z ogrodu to znajduję miejsce, w którym nie będą przeszkadzały, wykopuję dołek, "stawiam" pory i przysypuję ziemią. W miarę potrzeby  po prostu wyrywam. Są jak świeże, a w tym roku zaczęły nawet na wiosnę rosnąć.

  • Autor: mariateresa Data: 2016-10-18 18:49:54

    Weroniko -  a dlaczego JUŻ wyrywałaś por ?   Tak jak pisze  Herbaciana -  na długo mógł jeszcze pozostać w ziemi.  Jak widać po dacie na zdjęciach,  przedwczoraj  przy pięknej pogodzie mijałam plantacje pora  i będą taki wyglądały  jeszcze baaardzo długo.    Zakop w ziemi  pęczkami  "na stojąco ".  Por może być nawet  przymrozkiem muśnięty. 

    Białe części pora mrożę w całości do rosołu,  a zielone kroję w kostkę i wrzucam po 2 garści do zup.   Do sałatek niestety mrożony nie.     Pozdrawiam !

  • Autor: Weron!ka Data: 2016-10-20 21:42:12

    wyrwałam pora bo wszytsko z pola zbieramy, żeby można było orać i rzepę zasiać, ale chyba faktycznie w jakimś ustronnym miejscu go wkopię, dziękuję :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-10-29 20:48:09

    Świetne takie pole pełne porów :)

    I fajne te Wasze porowe porady - warto by je zebrać w jeden artykuł.

  • Autor: bea39 Data: 2016-10-27 13:43:08

    Ja pora zostawiałam na grządce, tylko wysoko osypywałam ziemią.W zimie szłam do ogrodu i miałam świeżego pora.Do zupy i na sałatki. Por doskonale sobie radzi w tym okresie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu