Jak zwykle, trochę wcześniej, może za wcześnie ale lubię wszystko mieć poplanowane. Co by tu na świątecznym stole postawić? Oczywiście, bezapelacyjnie barszcz biały/żurek. No bo jak to, Wielkanoc bez nich? Poza tym: biała kiełbasa pieczona i zapiekana w piwie, z cebulką, ozorki cielęce w galarecie, łosoś pieczony w syropie klonowym, jajka z pieczarkami, jajka z tuńczykiem, jajka z łososiem i kawiorem, tatar z łososia (szukam dobrego przepisu), sałatka jajeczno-pieczarkowa, sałatka słoneczna albo moja sałatka z winogron i wędzonego kurczaka, oczywiście chleb ekkore i swoje bułeczki, chrzany, sos tatarski, wędlina (tym razem) kupiona. Z ciast: makowe ze śliwkami by megi65, keks (przerobione truskawkowe ekspresowe by megi65), i sernik na zimno z frużeliną albo musem wiśniowym.
Póki co - to, co wytłuszczone - będzie, reszta do ew. zmian. A co u was?
Alleee żarełko, poczytam, pomlaskam i ... na Hawaje Pakujemy koty 'w teczkę i spadamy do raju, *tylko niech nam gwiazdka pomyślności w lotku wreszcie zaświeci :D
Śmichy, chichy a to już najwyższy czas o jajcowaniu na serio pomyśleć. Ja mam 2 warianty - zdecyduje pogoda przedświąteczna, tak to nie pomyłka, "przed. A) Ciepło i słonecznie więc ogródek będzie śliczny i wesoły, za to dom i stół raczej na luzie, czyli bez 'napinki: - zupa chrzanowa lub serwatczanka - jaja faszerowane i w sosie (moja wersja tatarskiego) - sałatka z indykiem - pieczyste (filet indyczy lub schab) - wędliny - sernik pieczony, makowiec chyba kupiony - zawijany, dużo słodyczy i owoców.
B) Pogoda brrr, to powyższe A+: - flaczki cielęce - więcej jaj faszerowanych - sałatka jarzynowa i owocowa, jabłka pieczone - filet z indyka nadziany owocami - mazurek biszkoptowy lub kruchy z masą chałwowo-orzechową - sernik na zimno - makowiec z jabłkami - ciastka 'Francuzy i rogaliki śliwkowo-marcepanowe - pijana śliwa lub makowy pleśniak z orzechami (od dobrej Sąsiadki). Na trawienie: domowe młode pigwowe lub ciut starsze winogronowe ze średniej półki. Maxi plan, oby sił i zdrówka starczyło ... :)
A Hawaje cały czas na 1szym miejscu, więc zmiana planów baaardzo prawdopodobna.
Tatara robie tylko i wylacznie ze swiezego lososia.Rozdrobniony( posiekany lub zmielony)............dodatki to cebulka, ogorek konserwowy( posypac) i koniecznie MAGI na wyczucie wg. gustu.Dla nas bomba.
Trzeba przyznać, że w tym roku wątek wygląda "imponująco"... ale może jeszcze zmieszczę się i ja z wpisem:
Żurek z kiełbasą, jajkami, fetą, chrzanem Biała kiełbasa zapiekana ze śliwkami, boczkiem i cebulą Boczek wędzony, pieczony z kminkiem, kiełbasa, szynka Sałatka wielkanocna – wiosenna Sałatka wielkanocna – jajeczna z chrzanem a Chrzan Jajka i Sos tatarski Jaja faszerowane z czosnkową nutą Jaja faszerowane borówkami Jaja faszerowane pastą musztardową lub z awokado
Zupa – krem z białych warzyw Karkówka w sosie sojowo-porowym z ananasem lub Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami Ziemniaki tłuczone z koperkiem Ćwikła z chrzanem i musztardą Surówka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami
Babka cytrynowa z gotowanymi cytrynami Sernik Biały Puch Szarlotka królewska z masą orzechową Mazurek pomarańczowy Mazurek wiśniowo-czekoladowy Wafel z masą kokosową i czekoladową
Aby uprzedzić pytania, czy to dla wojska? nie, to na 2 dni, a ludzików 7 dorosłych i 5 dzieci.
Basiu, ja cały czas czuję się nieźle, tylko wyniki badań jakieś takie... nie moje? i lekarze szukają dziury w całym? wmawiają mi chorobę? zalecają operację celem naprawy tego i owego? a ja tryskam energią, szaleję w kuchni i na działce... a może to ostatnie podrygi...? e, tam... Pozdrawiam Basiu.
alman - słuchaj lekarzy, sorki że wciskam nochala, ale to z egoizmu - byś mogła jak najdłużej wspierać kuchenne 'sierotki takie jak ja. Pozdrawiam serdecznie :)
Diagnoza: przesilenie wiosenne, na przednówku tak bywa. Moja 'recepta: słonko, witaminy i ruch na świeżym powietrzu. Jak wyniki ok, to super. I tak do setki ;)
Już zmykam i się zamykam... to tylko kawa i przedświąteczna gorączka.
Dżani, jajka z borówkami to oczywiście z tymi do mięs /ale po co ja to gadam, przecież wiesz, że nie te czarne jagody/, a babkę z gotowanymi cytrynami będę robić po raz pierwszy, mogę przepis dać, ale bez gwarancji, bo jest nie sprawdzony jeszcze przeze mnie... chcesz?
Masz rację, ludziska chyba jeszcze ze snu zimowego nie wyszły ...
A u Ciebie smacznościowo i na bogato, motywujesz do pieczenia i pichcenia - to gnam do kuchni, może upiekę dzisiaj moje ukochane niby 'Francuzy. Jajców pod dostatkiem od wczoraj mam, to do roboty.
U mnie będzie raczej skromnie.W Śmigusa mam gości na obiedzie.Serwuję rosół wołowy,na drugie Roladki schabowe z przepisu Krysi64 z ziemniakami i duszoną młodą kapustą. Na wielkanocnym stole pojawią się Śledzie dyrektorskie,Selerowe pyszności wg mojego przepisu,półmisek wędlin,koreczki. Ponadto będzie tort z racji niedawnych urodzin córki,babka i biszkopt z bitą śmietaną ,galaretką i truskawkami.Co jeszcze? No wiadomo jajka muszą być-kolorowe pisanki,jajka faszerowane pieczarkami,łososiem i to chyba wszystko :) A teraz zabieram się do szykowania koszyczka. Pogodnych Świąt
Jak zwykle, trochę wcześniej, może za wcześnie ale lubię wszystko mieć poplanowane.
Co by tu na świątecznym stole postawić?
Oczywiście, bezapelacyjnie barszcz biały/żurek. No bo jak to, Wielkanoc bez nich?
Poza tym:
biała kiełbasa pieczona i zapiekana w piwie, z cebulką,
ozorki cielęce w galarecie,
łosoś pieczony w syropie klonowym,
jajka z pieczarkami,
jajka z tuńczykiem,
jajka z łososiem i kawiorem,
tatar z łososia (szukam dobrego przepisu),
sałatka jajeczno-pieczarkowa,
sałatka słoneczna albo moja sałatka z winogron i wędzonego kurczaka,
oczywiście chleb ekkore i swoje bułeczki,
chrzany, sos tatarski, wędlina (tym razem) kupiona.
Z ciast:
makowe ze śliwkami by megi65,
keks (przerobione truskawkowe ekspresowe by megi65),
i sernik na zimno z frużeliną albo musem wiśniowym.
Póki co - to, co wytłuszczone - będzie, reszta do ew. zmian.
A co u was?
Alleee żarełko, poczytam, pomlaskam i ... na Hawaje
Pakujemy koty 'w teczkę i spadamy do raju, *tylko niech nam gwiazdka pomyślności w lotku wreszcie zaświeci :D
** Drugie 'primo: wysłać lotka z 6ką!
Koty tylko czekają na hasło:
Śmichy, chichy a to już najwyższy czas o jajcowaniu na serio pomyśleć.
Ja mam 2 warianty - zdecyduje pogoda przedświąteczna, tak to nie pomyłka, "przed.
A) Ciepło i słonecznie więc ogródek będzie śliczny i wesoły, za to dom i stół raczej na luzie, czyli bez 'napinki:
- zupa chrzanowa lub serwatczanka
- jaja faszerowane i w sosie (moja wersja tatarskiego)
- sałatka z indykiem
- pieczyste (filet indyczy lub schab)
- wędliny
- sernik pieczony, makowiec chyba kupiony - zawijany, dużo słodyczy
i owoców.
B) Pogoda brrr, to powyższe A+:
- flaczki cielęce
- więcej jaj faszerowanych
- sałatka jarzynowa i owocowa, jabłka pieczone
- filet z indyka nadziany owocami
- mazurek biszkoptowy lub kruchy z masą chałwowo-orzechową
- sernik na zimno
- makowiec z jabłkami
- ciastka 'Francuzy i rogaliki śliwkowo-marcepanowe
- pijana śliwa lub makowy pleśniak z orzechami (od dobrej Sąsiadki).
Na trawienie: domowe młode pigwowe lub ciut starsze winogronowe ze średniej półki.
Maxi plan, oby sił i zdrówka starczyło ... :)
A Hawaje cały czas na 1szym miejscu, więc zmiana planów baaardzo prawdopodobna.
Czytam i podpatruję.... nie wiem jeszcze czy będziemy sami, a na to się zanosi, więc możliwe, że będzie bardzooo spokojniutko u mnie z gotowaniem
... a się parę jajek ugotuje i jakoś to będzie
A na ciepło, tradycyjne 'polskie danie: pizza z białą kiełbasą i cebulką zeszkloną na maśle, sos śmietanowy wużetowy.
no nie ..... na święta to z sosem chrzanowym, toż ja z Chrzanowa
super zestaw :P
A ten sosik pod kiełbasę, czy tylko polać wierzch? Ja tak na serio, bez jaj.
Tatara robie tylko i wylacznie ze swiezego lososia.Rozdrobniony( posiekany lub zmielony)............dodatki to cebulka, ogorek konserwowy( posypac) i koniecznie MAGI na wyczucie wg. gustu.Dla nas bomba.
Trzeba przyznać, że w tym roku wątek wygląda "imponująco"... ale może jeszcze zmieszczę się i ja z wpisem:
Żurek z kiełbasą, jajkami, fetą, chrzanem
Biała kiełbasa zapiekana ze śliwkami, boczkiem i cebulą
Boczek wędzony, pieczony z kminkiem, kiełbasa, szynka
Sałatka wielkanocna – wiosenna
Sałatka wielkanocna – jajeczna z chrzanem a
Chrzan
Jajka i Sos tatarski
Jaja faszerowane z czosnkową nutą
Jaja faszerowane borówkami
Jaja faszerowane pastą musztardową lub z awokado
Zupa – krem z białych warzyw
Karkówka w sosie sojowo-porowym z ananasem lub
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami
Ziemniaki tłuczone z koperkiem
Ćwikła z chrzanem i musztardą
Surówka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami
Babka cytrynowa z gotowanymi cytrynami
Sernik Biały Puch
Szarlotka królewska z masą orzechową
Mazurek pomarańczowy
Mazurek wiśniowo-czekoladowy
Wafel z masą kokosową i czekoladową
Aby uprzedzić pytania, czy to dla wojska? nie, to na 2 dni, a ludzików 7 dorosłych i 5 dzieci.
Wesołych Świąt!
Matko jedyna, alman chyba duzo lepiej sie czujesz? I dobrze!
Basiu, ja cały czas czuję się nieźle, tylko wyniki badań jakieś takie... nie moje? i lekarze szukają dziury w całym? wmawiają mi chorobę? zalecają operację celem naprawy tego i owego? a ja tryskam energią, szaleję w kuchni i na działce... a może to ostatnie podrygi...? e, tam... Pozdrawiam Basiu.
alman - słuchaj lekarzy, sorki że wciskam nochala, ale to z egoizmu - byś mogła jak najdłużej wspierać kuchenne 'sierotki takie jak ja.
Pozdrawiam serdecznie :)
alman, zycze zdrowka a o lekarzach lepiej nie dyskutowac.U mnie odwrotnie wyniki super a czuje sie jak zbity pies.
Diagnoza: przesilenie wiosenne, na przednówku tak bywa.
Moja 'recepta: słonko, witaminy i ruch na świeżym powietrzu. Jak wyniki ok, to super. I tak do setki ;)
Już zmykam i się zamykam... to tylko kawa i przedświąteczna gorączka.
Ściągam bezczelnie te śliwki do białej kiełbasy, jajka z borówkami i poproszę namiary na babkę cytrynową. :)
Super cytrynowa!
Dzięki śliczne.
Fajny przepis....
ale chyba w składnikach nie ma tłuszczu...
Masz racje, w przepisie jest 20 dkg margaryny.Jednak z maslem jest duzo lepsza.
Dżani, jajka z borówkami to oczywiście z tymi do mięs /ale po co ja to gadam, przecież wiesz, że nie te czarne jagody/, a babkę z gotowanymi cytrynami będę robić po raz pierwszy, mogę przepis dać, ale bez gwarancji, bo jest nie sprawdzony jeszcze przeze mnie... chcesz?
Tak, tak, pomyślałam o borówce do mięsa. :)
A przepis chcę już, a po świętach dasz znać, czy warto piec. Zaintrygowały mnie te gotowane cytryny.
Masz rację, ludziska chyba jeszcze ze snu zimowego nie wyszły ...
A u Ciebie smacznościowo i na bogato, motywujesz do pieczenia i pichcenia - to gnam do kuchni, może upiekę dzisiaj moje ukochane niby 'Francuzy.
Jajców pod dostatkiem od wczoraj mam, to do roboty.
Witajcie :):):)
Ja planuję zrobić:
-barszcz biały,
-schab pieczony w mleku od renataz36,
-dwie sałatki(wiosenna i jarzynowa)
-jajka faszerowane(3-4 rodzaje farszu)
-sernik od kasiul_a,
-drugie ciasto...jeszcze nie wiem jakie,
-baba drożdżowa, wczoraj upiekłam baranki,
-kiełbasa pieczona w piwie z cebulką,
-sos tatarski(własnej roboty), chrzan
Tyle na razie przyszło mi do głowy...
Będę jeszcze zaglądać :) Jak zawsze z wielką przyjemnością :)
Zdrowych i wesołych Świąt :):):)
Wesołych i pogodnych Świąt Żarłoczki i życzliwi Kibice :)
U mnie będzie raczej skromnie.W Śmigusa mam gości na obiedzie.Serwuję rosół wołowy,na drugie Roladki schabowe z przepisu Krysi64 z ziemniakami i duszoną młodą kapustą. Na wielkanocnym stole pojawią się Śledzie dyrektorskie,Selerowe pyszności wg mojego przepisu,półmisek wędlin,koreczki. Ponadto będzie tort z racji niedawnych urodzin córki,babka i biszkopt z bitą śmietaną ,galaretką i truskawkami.Co jeszcze? No wiadomo jajka muszą być-kolorowe pisanki,jajka faszerowane pieczarkami,łososiem i to chyba wszystko :) A teraz zabieram się do szykowania koszyczka. Pogodnych Świąt