Witam Kochani mam pytanie odnośnie pierogów z kapustą i grzybami. Jak podajecie je na wieczerzy wigilijnej? U nas mają być po raz pierwszy. Mam już ulepione, podgotowane i zamrożone (nawet się nie skleiły - dzięki Waszym poradom na FB) Wigilia będzie u siostry (mam do niej 10 min drogi). Nigdy nie było u nas pierogów na tej kolacji (na prośbę mojego szczęścia po raz pierwszy), dlatego nie wiem jak je podajecie? Z wody? czymś polane? czy może obsmażone na maśle? a może jeszcze inaczej? Czekam na Wasze porady i propozycje
U mnie gotowane i z omastą: 1 łyżka masła 2 łyżka oleju 2 cebule 1 łyżka papryki słodkiej szczypta kminku /nie musi być/ Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zezłocić na tłuszczu, na koniec wsypać paprykę i kminek, szybko wymieszać i zdjąć z ognia. Polać pierogi.
Na wyczucie,ugotowane odcedzam,przekładam na dużą patelnie na której jest olej,obtaczam pierogi w oleju,przekładam na inny talerz,studzę ,daję do woreczka foliowego i do zamrażalki.Dzień przed wyciągam i wkładam do lodówki żeby pomału się rozmroziły.Potem obsmażam na patelni na złoto.
Ja jak morożę to najpierw podsypuję maką, a potem ukladam pierogi na małej deseczce, takiej do krojenia. Wcześniej na deseczke zakładam woreczek żeby pierogi nie przywarły w czasie mrożenia. Ułozone jeden obok drugiego umieszczam delikatnie w zamrażarce. Po ok 2 godzinach jak troche sa przemarzniete, zsypuję do woreczka i siup do zamrażarki. Tak robie tez z uszkami. Nic się nie skleja.
Witam Kochani mam pytanie odnośnie pierogów z kapustą i grzybami.
Jak podajecie je na wieczerzy wigilijnej?
U nas mają być po raz pierwszy. Mam już ulepione, podgotowane i zamrożone (nawet się nie skleiły - dzięki Waszym poradom na FB)
Wigilia będzie u siostry (mam do niej 10 min drogi). Nigdy nie było u nas pierogów na tej kolacji (na prośbę mojego szczęścia po raz pierwszy), dlatego nie wiem jak je podajecie?
Z wody? czymś polane? czy może obsmażone na maśle?
a może jeszcze inaczej?
Czekam na Wasze porady i propozycje
Np.obsmażone na oleju, podane ze smażoną cebulką.
U mnie to żelazne danie na wigilii ;) Podaję z wody, polane usmażoną na maśle cebulką.
Swięta racja!
U nas obgotowane w wodzie i polane olejem rzepakowym tloczonym na zimno.
U nas wszystkie pierogi są polewane masłem (zaraz po wybraniu i odsączeniu, by nie sklejały się). Dobry olej też pasuje :P
Smosiu takie najlepsze ja polewam je masełkiem klarowanym z podsmażoną cebulką.
A tak z ciekawości pytam robiłaś z kapusty słodkiej czy kiszonej?
Kiszonej i dużej ilości suszonych grzybków
Oj to pychota :)
U mnie z wody , polane smażoną cebulą na maśle.
U mnie gotowane i z omastą: 1 łyżka masła
2 łyżka oleju
2 cebule
1 łyżka papryki słodkiej
szczypta kminku /nie musi być/
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zezłocić na tłuszczu, na koniec wsypać paprykę i kminek, szybko wymieszać i zdjąć z ognia.
Polać pierogi.
U mnie ugotowane w wodzie. Polane cebulką smażoną na oleju konopnym. Nigdy u mnie nie używało się masła na Wigilię.
Ja pierwszy raz mam robić pierogi na Wigilię. Chciałabym wcześniej, ale nie mam pojęcia jak przechować w zamrażarce? Poradzicie coś?
Ja gotuje a po ostygnieciu przekladam do torebek foliowych i zamrazam.Ot wsio :-)
Wcześniej trzeba obtoczyć w oleju,innaczej się posklejają
Dużo tego oleju?
Na wyczucie,ugotowane odcedzam,przekładam na dużą patelnie na której jest olej,obtaczam pierogi w oleju,przekładam na inny talerz,studzę ,daję do woreczka foliowego i do zamrażalki.Dzień przed wyciągam i wkładam do lodówki żeby pomału się rozmroziły.Potem obsmażam na patelni na złoto.
Mi sie nic nie skleja.
Ja jak morożę to najpierw podsypuję maką, a potem ukladam pierogi na małej deseczce, takiej do krojenia. Wcześniej na deseczke zakładam woreczek żeby pierogi nie przywarły w czasie mrożenia. Ułozone jeden obok drugiego umieszczam delikatnie w zamrażarce. Po ok 2 godzinach jak troche sa przemarzniete, zsypuję do woreczka i siup do zamrażarki. Tak robie tez z uszkami. Nic się nie skleja.
My jemy z barszczem............jak kolduny.