Forum

Gawędy o jedzeniu

Pierogi z kapustą i grzybami na Wigili

  • Autor: renataz36 Data: 2017-12-12 12:47:59

    Witam Kochani mam pytanie odnośnie pierogów z kapustą i grzybami.
    Jak podajecie je na wieczerzy wigilijnej?
    U nas mają być po raz pierwszy. Mam już ulepione, podgotowane i zamrożone (nawet się nie skleiły - dzięki Waszym poradom na FB)
    Wigilia będzie u siostry (mam do niej 10 min drogi). Nigdy nie było u nas pierogów na tej kolacji (na prośbę mojego szczęścia po raz pierwszy), dlatego nie wiem jak je podajecie?
    Z wody? czymś polane? czy może obsmażone na maśle?
    a może jeszcze inaczej?
    Czekam na Wasze porady i propozycje

  • Autor: wesa22 Data: 2017-12-12 13:03:42

    Np.obsmażone na oleju, podane ze smażoną cebulką.cool

  • Autor: kayunia Data: 2017-12-12 13:38:31

    U mnie to żelazne danie na wigilii ;) Podaję z wody, polane usmażoną na maśle cebulką.

  • Autor: reniapos Data: 2017-12-17 08:07:33

    Swięta racja!

  • Autor: mggi63 Data: 2017-12-12 13:58:21

    U nas obgotowane w wodzie i polane olejem rzepakowym tloczonym na zimno.

  • Autor: Smosia Data: 2017-12-12 16:12:21

    U nas wszystkie pierogi są polewane masłem (zaraz po wybraniu i odsączeniu, by nie sklejały się). Dobry olej też pasuje :P

  • Autor: aggusia35 Data: 2017-12-12 17:50:54

    Smosiu takie najlepsze ja polewam je masełkiem klarowanym z podsmażoną cebulką.

  • Autor: aggusia35 Data: 2017-12-12 17:51:27

    A tak  z ciekawości pytam robiłaś z kapusty słodkiej czy kiszonej?

  • Autor: renataz36 Data: 2017-12-12 18:26:07

    Kiszonej i dużej ilości suszonych grzybków

  • Autor: aggusia35 Data: 2017-12-15 21:25:02

    Oj to pychota :)

  • Autor: Beata500 Data: 2017-12-13 10:44:38

    U mnie z wody , polane smażoną cebulą na maśle.

  • Autor: alman Data: 2017-12-13 13:48:34

    U mnie gotowane i z omastą: 1 łyżka masła
    2 łyżka oleju
    2 cebule
    1 łyżka papryki słodkiej
    szczypta kminku /nie musi być/
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zezłocić na tłuszczu, na koniec wsypać paprykę i kminek, szybko wymieszać i zdjąć z ognia.
    Polać pierogi.

  • Autor: as Data: 2017-12-13 17:40:36

    U mnie ugotowane w  wodzie. Polane cebulką smażoną na oleju konopnym. Nigdy u mnie nie używało się masła na Wigilię.

  • Autor: neferet Data: 2017-12-14 11:21:05

    Ja pierwszy raz mam robić pierogi na Wigilię. Chciałabym wcześniej, ale nie mam pojęcia jak przechować w zamrażarce? Poradzicie coś?

  • Autor: mggi63 Data: 2017-12-14 11:27:34

    Ja gotuje a po ostygnieciu przekladam do torebek foliowych i zamrazam.Ot wsio :-)

  • Autor: makaronka Data: 2017-12-14 12:32:45

    Wcześniej  trzeba obtoczyć  w oleju,innaczej się posklejająchef

  • Autor: neferet Data: 2017-12-14 13:01:59

    Dużo tego oleju?

  • Autor: makaronka Data: 2017-12-14 15:51:53

    Na wyczucie,ugotowane odcedzam,przekładam na dużą patelnie na której jest olej,obtaczam pierogi w oleju,przekładam na inny talerz,studzę ,daję do woreczka foliowego i do zamrażalki.Dzień przed wyciągam i wkładam do lodówki żeby pomału się rozmroziły.Potem obsmażam na patelni na złoto.

  • Autor: mggi63 Data: 2017-12-14 19:28:38

    Mi sie nic nie skleja.

  • Autor: reniapos Data: 2017-12-17 08:14:49

    Ja jak morożę to najpierw podsypuję maką, a potem ukladam pierogi na małej deseczce, takiej do krojenia. Wcześniej  na deseczke zakładam woreczek żeby pierogi nie przywarły w czasie mrożenia. Ułozone jeden obok drugiego umieszczam delikatnie w zamrażarce. Po ok 2 godzinach jak troche sa przemarzniete, zsypuję do woreczka i siup do zamrażarki. Tak robie tez z uszkami. Nic się nie skleja.

  • Autor: Basialis Data: 2017-12-14 11:58:02

    My jemy z barszczem............jak kolduny.

Przejdź do pełnej wersji serwisu