Kochani, ja znowu z tematem pomocy przy kwiatku. Dostałam taką roślinkę, jak na zdjęciu. Jest to chyba jakiś gatunek wilczomlecza. Kwitnie cały rok, kwiatki są tylko u góry. Jakiś czas temu zauważyłam, że z boku kwiatek wypuścił młodą roślinkę. Czy można ją oddzielić i w ten sposób rozmnożyć? Nie ma korzonków, jak to się dzieje np z keikami storczyków. Czy jeśli rozdzielę trzeba włożyć do wody, żeby puściło korzenie? Jestem kompletnie zielona w tym temacie. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady..
Dzień dobry ;) Nie uważam siebie za znawcę, ale skoro znawcy milczą... 1. to jest raczej figowiec /fikus/ 2. rozmnażanie jest możliwe - sposobem na 'odkłady powietrzne 3. nie jest to łatwy do rozmnożenia kwiat.
źródło: D.Longman "Pielęgnowanie roślin pokojowych'
Jak tam roślinka?? rozmnożona? Pomogłam czy raczej nie, pewnie ciut zniechęciłam do eksperymentu Czasami lepiej siedzieć cicho... Zapamiętam na przyszłość
Kochani, ja znowu z tematem pomocy przy kwiatku. Dostałam taką roślinkę, jak na zdjęciu. Jest to chyba jakiś gatunek wilczomlecza. Kwitnie cały rok, kwiatki są tylko u góry. Jakiś czas temu zauważyłam, że z boku kwiatek wypuścił młodą roślinkę. Czy można ją oddzielić i w ten sposób rozmnożyć? Nie ma korzonków, jak to się dzieje np z keikami storczyków. Czy jeśli rozdzielę trzeba włożyć do wody, żeby puściło korzenie? Jestem kompletnie zielona w tym temacie.
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady..
Dzień dobry ;)

Nie uważam siebie za znawcę, ale skoro znawcy milczą...
1. to jest raczej figowiec /fikus/
2. rozmnażanie jest możliwe - sposobem na 'odkłady powietrzne
3. nie jest to łatwy do rozmnożenia kwiat.
źródło: D.Longman "Pielęgnowanie roślin pokojowych'
Pozdrawiam
i życzę sukcesów
Jak tam roślinka?? rozmnożona?
Pomogłam czy raczej nie, pewnie ciut zniechęciłam do eksperymentu
Czasami lepiej siedzieć cicho...
Zapamiętam na przyszłość