A ja mam pytanie. Mam kupione różne grzyby suszone i mrozone podgrzybki. Na wigilie robie: -uszka -pierogi z kapusta i grzybami -kulebiak -kapustę z grzybami -zupa grzybowa
Których grzybow uzyc do jakiej potrawy, żeby nie stracily na smaku?
Jak przeliczyć grzyby mrozone w stosunku do grzybow suszonych? Jeśli w przepisie jest 40 gr grzybow suszonych to ile powinnam uzyc mrożonych? Bo wydaje mi się, ze co najmniej 2 razy więcej, gdyż mają dużo wody?
Shenna,tak "aptekarsko" nie ma co przeliczać. Zazwyczaj do wszystkich tych potraw daje się suszone grzyby,ale może to dlatego,że kiedyś nie było zamrażarek i w "okolicy" świąt nie było świeżych grzybów.Dlatego i w przepisach są głównie suszone. Według mnie,śmiało możesz mieszać.po prostu będzie trochę inny smak.Tyle,że suszone grzyby wymocz,a wodę mozesz dodać np do zupy czy kapusty z grzybami,a świeże podsmaż (mozna z cebulką),po rozmrożeniu. Co do proporcji,to możesz liczyć nawet do 1do 10,czyli 100 gramów suszonych jako 1 kg świeżych.Jak dasz więcej,smak bedzie bardziej intensywny.
A ja mam pytanie. Mam kupione różne grzyby suszone i mrozone podgrzybki.
Na wigilie robie:
-uszka
-pierogi z kapusta i grzybami
-kulebiak
-kapustę z grzybami
-zupa grzybowa
Których grzybow uzyc do jakiej potrawy, żeby nie stracily na smaku?
Jak przeliczyć grzyby mrozone w stosunku do grzybow suszonych?
Jeśli w przepisie jest 40 gr grzybow suszonych to ile powinnam uzyc mrożonych?
Bo wydaje mi się, ze co najmniej 2 razy więcej, gdyż mają dużo wody?
Shenna,tak "aptekarsko" nie ma co przeliczać.
Zazwyczaj do wszystkich tych potraw daje się suszone grzyby,ale może to dlatego,że kiedyś nie było zamrażarek i w "okolicy" świąt nie było świeżych grzybów.Dlatego i w przepisach są głównie suszone.
Według mnie,śmiało możesz mieszać.po prostu będzie trochę inny smak.Tyle,że suszone grzyby wymocz,a wodę mozesz dodać np do zupy czy kapusty z grzybami,a świeże podsmaż (mozna z cebulką),po rozmrożeniu.
Co do proporcji,to możesz liczyć nawet do 1do 10,czyli 100 gramów suszonych jako 1 kg świeżych.Jak dasz więcej,smak bedzie bardziej intensywny.
Dla mnie wspaniały jest ten farsz , bardzo aromatyczny .
http://wielkiezarcie.com/recipes/30054195