Forum

Kuchenne porady

w przepisie grzyby suszone, ile mam uzyc grzybow mrozonych?

  • Autor: shena Data: 2015-12-21 10:14:53

    A ja mam pytanie. Mam kupione różne grzyby suszone i mrozone podgrzybki.
    Na wigilie robie:
    -uszka
    -pierogi z kapusta i grzybami
    -kulebiak
    -kapustę z grzybami
    -zupa grzybowa

    Których grzybow uzyc do jakiej potrawy, żeby nie stracily na smaku?

    Jak przeliczyć grzyby mrozone w stosunku do grzybow suszonych?
    Jeśli w przepisie jest 40 gr grzybow suszonych to ile powinnam uzyc mrożonych?
    Bo wydaje mi się, ze co najmniej 2 razy więcej, gdyż mają dużo wody?

  • Autor: jolka60 Data: 2015-12-21 11:28:16

    Shenna,tak "aptekarsko" nie ma co przeliczać.
    Zazwyczaj do wszystkich tych potraw daje się suszone grzyby,ale może to dlatego,że kiedyś nie było zamrażarek i w "okolicy" świąt nie było świeżych grzybów.Dlatego i w przepisach są głównie suszone.
    Według mnie,śmiało możesz mieszać.po prostu będzie trochę inny smak.Tyle,że suszone grzyby wymocz,a wodę mozesz dodać np do zupy czy kapusty z grzybami,a świeże podsmaż (mozna z cebulką),po rozmrożeniu.
    Co do proporcji,to możesz liczyć nawet do 1do 10,czyli 100 gramów suszonych jako 1 kg świeżych.Jak dasz więcej,smak bedzie bardziej intensywny.

  • Autor: monia7301 Data: 2015-12-21 13:59:55

    Dla mnie wspaniały jest ten farsz , bardzo aromatyczny .
    http://wielkiezarcie.com/recipes/30054195

Przejdź do pełnej wersji serwisu