Hej kobietki,no i panowie...przymierzam sie do zakupu szybkowaru...,ale nie mam pojęcia jaki jest dobry no i wiadomo żeby nie uszczupił portfela hihi :-)Jaki macie u siebie w domu?
Mam stary niemiecki (niestety firmy nie powiem bo się "zatarło", 4 litrowy, mam go od 12 lat i działa. Choć przyznam że używani nie częściej niż 1 w miesiącu
Ano właśnie (pozwól,Reniu,że się pod Ciebie podepnę)-przy wyborze szybkowara trzeba dobrze wybrać wielkość.Ponieważ napełniamy go od 1/3 do 2/3 objętości,trzeba wziąć to pod uwagę.Mój ma 6 litrów,czyli ugotuję w nim od 2 do 4 litrów potrawy (orientacyjnie,bo część wody wyparuje)
Mam 2 szygbkowary,ale jeden spełnia funkcje tylko zwykłego garnka od czasu,jak "wyrobiła" się w nim gumowa uszczelka.Służył sporo lat.Nowy bardzo podobny.Oba kupione w sieciówkach,w Niemczech.Nie podam Ci nazwy firmy,cóż,nie ma jej na garnku.bYc może chiński wyrób.Za nowy zapłaciłam 30 czy 35 euro (po przecenie) i jestem z niego zadowolona.Czegóż można od szybkowara wymagać?..Ma być szczelny i posiadać regulację.Wylot pary powinien być łatwy w czyszczeniu. Przy starym szybkowarze miałam 2 różne "gwizdki',-do warzyw i mięs.Z tego pierwszego prawie nie korzystałąm.Warzywa gotuję krótko i najczęściej na parze. Tak więc nie szukałam "wypasu" i sądzę,ze dobrze zrobiłam.
A ja nie mam szybkowaru ,tylko wolnowar i jestem naprawdę zadowolona. Gotuję w nim np przepyszny rosołek. Pyrka sobie powoli, a jaki efekt mmmm niebo w gebie. Albo gołąbki. Poezja smaku. Polecam wolnowar
Niewiem dlaczego mnie podpięło nie tam gdzie chciałam. Chciałam pod aniulę a podpięło pod Jolkę. Sorki
Nie mam wolnowara,ale jak piszesz,na pewno sprawdza się w potrawach wymagających wolnego gotowania.Tak,jak piszesz,rosół,gołąbki,pewnie i bigos. Jak się podpięło,takk podpięło.Aniula też doczyta.
ja mam komplet 4i 6 litrow firmy FAGOR z uchwytami jak zwykle garczki.dokladna nazwa fagor futur in wszystko idzie dokupic polecam poszukac takiego do ktorego mozna w kazdej chwili cokolwiek dokupic.juz ich nie oddam rewelacja.
O to to potwierdzam, mam komplet Fagora tylko Innova. Genialny, tylko czasem brakuje mi drugiej pokrywki ale to pikuś. Jeden jedyny raz mi wystrzelił i prawie umarłam ze strachu, ale to moja wina, bo powinnam była wymienić za luźną uszczelkę. A dostępność części jest podstawą kupowania każdego sprzętu.
Hej kobietki,no i panowie...przymierzam sie do zakupu szybkowaru...,ale nie mam pojęcia jaki jest dobry no i wiadomo żeby nie uszczupił portfela hihi :-)Jaki macie u siebie w domu?
Mam stary niemiecki (niestety firmy nie powiem bo się "zatarło", 4 litrowy, mam go od 12 lat i działa. Choć przyznam że używani nie częściej niż 1 w miesiącu
Ano właśnie (pozwól,Reniu,że się pod Ciebie podepnę)-przy wyborze szybkowara trzeba dobrze wybrać wielkość.Ponieważ napełniamy go od 1/3 do 2/3 objętości,trzeba wziąć to pod uwagę.Mój ma 6 litrów,czyli ugotuję w nim od 2 do 4 litrów potrawy (orientacyjnie,bo część wody wyparuje)
Mam 2 szygbkowary,ale jeden spełnia funkcje tylko zwykłego garnka od czasu,jak "wyrobiła" się w nim gumowa uszczelka.Służył sporo lat.Nowy bardzo podobny.Oba kupione w sieciówkach,w Niemczech.Nie podam Ci nazwy firmy,cóż,nie ma jej na garnku.bYc może chiński wyrób.Za nowy zapłaciłam 30 czy 35 euro (po przecenie) i jestem z niego zadowolona.Czegóż można od szybkowara wymagać?..Ma być szczelny i posiadać regulację.Wylot pary powinien być łatwy w czyszczeniu.
Przy starym szybkowarze miałam 2 różne "gwizdki',-do warzyw i mięs.Z tego pierwszego prawie nie korzystałąm.Warzywa gotuję krótko i najczęściej na parze.
Tak więc nie szukałam "wypasu" i sądzę,ze dobrze zrobiłam.
Niewiem dlaczego mnie podpięło nie tam gdzie chciałam. Chciałam pod aniulę a podpięło pod Jolkę. Sorki
Nie mam wolnowara,ale jak piszesz,na pewno sprawdza się w potrawach wymagających wolnego gotowania.Tak,jak piszesz,rosół,gołąbki,pewnie i bigos.
Jak się podpięło,takk podpięło.Aniula też doczyta.
ja mam komplet 4i 6 litrow firmy FAGOR z uchwytami jak zwykle garczki.dokladna nazwa fagor futur in wszystko idzie dokupic polecam poszukac takiego do ktorego mozna w kazdej chwili cokolwiek dokupic.juz ich nie oddam rewelacja.
O to to potwierdzam, mam komplet Fagora tylko Innova. Genialny, tylko czasem brakuje mi drugiej pokrywki ale to pikuś. Jeden jedyny raz mi wystrzelił i prawie umarłam ze strachu, ale to moja wina, bo powinnam była wymienić za luźną uszczelkę. A dostępność części jest podstawą kupowania każdego sprzętu.
Dziękuje wszystkim za pomoc:-)