Forum

Gawędy o jedzeniu

Kolacje Żarłoczków

  • Autor: Wkn Data: 2016-01-17 17:53:46

    Skoro śniadania mają swój wątek w nowym roku, może i kolacjom się należy :)
    Piszcie, co tam smacznego podaliście.

    U nas dzisiaj tarta cebulowa - kolacyjna rozpusta, jeszcze ciepła, mniaaaam :D

  • Autor: makusia Data: 2016-01-18 12:47:08

    Sałatka ziemniaczana i biała kiełbasa we francuskim płaszczyku:)

  • Autor: balbisia19 Data: 2016-01-18 19:57:13

    Zupa z soczewicy. Przepyszna. 

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-01-29 21:24:54

    Tatar.

  • Autor: Basialis Data: 2016-01-29 22:21:50

    Jaki apetyczny !!!

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-01-30 13:19:59

    Basiu , dziękuję smiley2

  • Autor: małpiatka Data: 2016-01-29 23:02:48

    Ooo, ja jadłam wczoraj, ale... na śniadanie na kromkach żytniego chleba..;) Uwielbiam tatara!

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-01-30 13:22:06

    Małpiatko, ja tatara mogę rano , w południe , wieczorem i w nocy hahahha. Też uwielbiam, warunek: polędwica z dobrego, znanego żródła .

  • Autor: mggi63 Data: 2016-01-30 11:35:41

    Łoooooj ze 100 lat nie jadłam ! Uwielbiam od dziecka happy

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-01-30 13:26:48

    Oj mggi, proszę wpadaj, będziesz mogła jeść do woli. Od tygodnia przerabiam 4 kg polędwicy wołowej. smiley2
    Ps. Zapytam Ciebie tutaj, czy Ty przestałaś gotować??? nie widzę Twojego jedzonka w wątkachsad2

  • Autor: mggi63 Data: 2016-01-30 15:22:56

    Dzięki będę do Ciebie zaglądać bo takie na takie rarytasy serwujesz,że uśliniłam się do kolan happy

    Dopisano 2016-1-30 15:33:40:

    Dzięki będę do Ciebie zaglądać bo takie takie rarytasy serwujesz,że uśliniłam się do kolan happy


    *Zajrzyj na priv

  • Autor: renataz36 Data: 2016-01-30 17:44:54

    Mam pytanie w związku z polęwicą wołową... napisałaś że "od tygodnia przerabiasz" czy nie mroziłaś mięsa? cały czas świeże? że steki, tatary... gdzie to trzymasz kobieto żeby się nie popsuło?

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-01-30 18:25:37

    Renatko, mam zapakowane w vaku (czy jak to się tam pisze) i trzymam w komorze "0", ale część już zamroziłam. Mięso z rozbiórki 20.01, prosto z ubojni, więc może w lodówce poleżeć tak zapakowane. Natomiast typowe wołowe na steki jeszcze dojrzewa w lodówce (ok 2 tyg) , następnie porcjuję i mrożę. Steki będę mrozić w środę, jak właśnie dojrzeją, więc czeka mnie uczta tongue3
    Zresztą chyba szczerze darowane, więc nie ma szanas na zepsucie hahahahalaugh4

  • Autor: misia123 Data: 2016-01-30 18:28:11

    Obiadokolacja ... zrobione na szybko ...pikantne polędwiczki wieprzowe zapieczone w otulinie z ciasta francuskiego,podane na roszponce z dodatkami... do tego grzanki czosnkowe z bagietki :)

  • Autor: Basialis Data: 2016-01-30 21:53:02

    Misia, nie zalamuj.Pysznie podane i pewnie z apetyten spalaszowane.

  • Autor: misia123 Data: 2016-01-31 09:24:00

    Dzięki :) Nieskromnie powiem ... bardzo nam smakowało wink2.

  • Autor: Kormag Data: 2016-01-31 02:00:44

    Jeśli takie dania wychodzą na szybko to naprawdę ciężko sobie wyobrazić jakie cuda tworzysz mając więcej czasu :D

  • Autor: misia123 Data: 2016-01-31 09:27:24

    Dzięki za miłe słowa daisy.Przygotowanie zajęło mi ok. godzinki ... takie spontaniczne dania , wymyślone w drodze z pracy, wychodzą mi najsmaczniejsze :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-01-31 19:16:21

    Bułki pełnoziarniste z tatarem :)

  • Autor: as Data: 2016-01-31 19:32:39

    Sałatka gyros. Dostałam wczoraj po imprezie 

  • Autor: misia123 Data: 2016-02-02 18:27:15

    Na kolację ... racuchy drożdżowe z jabłkami i cukrem pudrem :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-02-05 19:42:38

    Placki ziemniaczane.

  • Autor: bogdzia Data: 2016-02-05 21:08:41

    Prawie uczestniczyłam podczas ich przyrządzania, zabawiając rozmową grin

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-02-08 14:38:18

    happy2

  • Autor: misia123 Data: 2016-02-06 22:06:37

    Jajko na twardo ...zawinięte w szynkę dojrzewającą ,z odrobiną majonezu,kiełkami pora i świeżo zmielonym zielonym pieprzem :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-02-09 19:46:28

    Jajko na twardo,roladka z wędzonego łososia ze szpinakiem,odrobina majonezu,sok z cytryny...wszystko na miksie sałat ...I obowiązkowo moje ulubione kiełki pora:)

  • Autor: as Data: 2016-02-16 17:43:24

    Parówki w cieście drożdżowym 

  • Autor: Lea2 Data: 2016-02-16 20:15:43

    Sajgonki warzywne :)

  • Autor: iwciaG Data: 2016-02-17 20:58:46

    Pasztet pieczony, polany domowym sosem Chili Słodko-kwaśnym:)

  • Autor: mariolan76 Data: 2016-02-17 21:21:01

    Pyszotka uwielbiam taki domowy pasztecik . Jeszcze te śliwki mmmmmm.

  • Autor: misia123 Data: 2016-02-21 18:57:02

    Szynka wieprzowa w przyprawie do dziczyzny,gotowana w szynkowarze :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-03-05 20:29:44

    Jajko na twardo ... na kiełbasie dojrzewającej z orzechami laskowymi,z dodatkiem majonezu,kiełków rzodkiewki i rzodkiewki ... oprószone świeżo mielonym zielonym pieprzem :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-03-05 20:36:46

    Superowe! Jak na przyjęcie!

  • Autor: misia123 Data: 2016-03-12 19:29:50

    Ktoś chętny na sałatkę Cezar ? wink2

  • Autor: małpiatka Data: 2016-03-13 08:30:59

    Pizza z grzybami i szpinakiem.. Pycha! Dziś będzie magherita, a druga z cukinią.

  • Autor: iwciaG Data: 2016-03-16 07:57:03

    Wczoraj.....Placki z Kaszy Gryczanej i Sera długodojrzewającego, podane z jogurtem i łososiem:))

  • Autor: Kormag Data: 2016-03-16 18:07:09

    AAALEEEE PYCHA - koniecznie prosze o przepis bo uwielbiam kasze gryczana, skad wy ludzie takie pomysly fajne bierzecie :D

  • Autor: iwciaG Data: 2016-03-16 20:27:28

    Dzięki blush

    Kormag, to takie prościuchy som;)) Ale zaraz udostępnię przepis:)

  • Autor: Kormag Data: 2016-03-16 22:56:51

    Dziekuje Iwciu za przepis, już w ulubionych i czeka tylko na ugotowanie kaszy :)

  • Autor: małpiatka Data: 2016-03-17 07:14:11

    Sałatka z brokułem, jajkiem, kukurydzą, posypana owczym pecorino z truflami (nowy nabytek z ostatniego targu smakoszy - pyszny, choć drogi jak cholera!).

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-03-18 19:11:46

    Rybny dzień , halibut czeka na kolacjęchinese

  • Autor: Basialis Data: 2016-03-18 20:30:55

    Uwielbiam............moge na sniadanie? Kolacji nie jadam.

  • Autor: małpiatka Data: 2016-03-26 19:50:10

    Wczorajsza (i dzisiejsza zresztą też) - sałatka śledziowa z selerem, jabłkiem, rodzynkami i orzechami, podana na rukoli.

  • Autor: Wkn Data: 2016-03-26 19:53:19

    No, muszę Ci powiedzieć, że sałatki śledziowe nie zawsze wyglądają apetycznie, ale ta jest podana wręcz romatycznie!

  • Autor: makusia Data: 2016-04-08 21:03:12

    Pizza ze szpinakiem, oliwkami i tuńczykiem. Pycha było pleased

  • Autor: misia123 Data: 2016-04-23 20:57:24

    Śledź z kolorowym pieprzem ...na miksie sałat,z czarnymi winogronami i kiełkami buraka :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-05-01 22:36:46

    Borek nadziany farszem rybnym :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-01 22:53:36

    Nigdy takiego cuda nie jadłam.

  • Autor: Lea2 Data: 2016-05-01 23:03:30

    To tureckie ciasto drożdżowe z dodatkiem jogurtu i do tego można sobie kombinować różne farsze. Ten borek akurat jest z patelni czyli taki niezbyt oryginalny, ale mi smakuje. :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-05-03 19:39:44

    Grillowany camembert ...z pikantnym sosem żurawinowym,papryczką chili i posiekanymi orzechami ;)

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-09 17:42:24

    Lekka rozpusta :D

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-09 17:41:56

    Z malutkim opóźnieniem, ale dopiero zdjęcie wyskoczyło z aparatu - na sobotnią kolację: mini cebularzyki :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-05-11 21:36:00

    Jajka zapiekane w bułce z boczkiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-11 22:11:16

    Za mało, obawiam się, że zjadłabym takich z sześć!

  • Autor: Lea2 Data: 2016-05-11 22:24:32

    Zjadłam tylko dwie bułaski i mam dosyć, więcej bym nie przełknęła. Wszak, to przecież kolacyjka, której właściwie nie powinno się jadać, a zwłaszcza późną porą. :)

  • Autor: iwett Data: 2016-05-17 19:32:43

    Sałatka z avokado, pomidora, czerwonej cebuli i jajka. Do tego chlebuś mieszany z ziarnami z automatu. Pycha!

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-17 19:37:39

    My pożarliśmy jogurt waniowy ze śmieciami - czyli dmuchanym amarantusem, płatkami kukurydzianymi, owsianymi i pokrojonymi suszonymi figami :)
    A teraz idę smażyć naleśniki francuskie na jutro (niestety jutro nie będzie czasu, żeby zrobić je na świeżo - starczy czasu tylko na nadzienie z twarożku, serka mascarpone i truskawek :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-22 21:12:56

    Komu świderka z sosem pomidorowym i serem? Jeszcze cieplutki :)

  • Autor: bahus Data: 2016-06-05 22:10:29

    Sajgonki w sosie chili słodko-kwaśnym...:)

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-06-10 21:47:20

    Szybka kolacja :)

  • Autor: mggi63 Data: 2016-06-11 12:33:42

    Fiuuu,fiuuu....chociaż nie moje smaki :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-11 18:26:00

    Makaron pełnoziarnisty bezjajeczny serem Capreggio i malinami :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-15 18:28:39

    Pizza a'la Italiana z sosem czosnkowym :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-21 18:56:25

    Do meczu?
    nieee, nie do meczu, Wy wiecie, że ja meczy nie oglądam ;)

  • Autor: tingra Data: 2016-06-26 21:26:10

    Oki, nie do meczu, ale apetyczne! O ktorej godzinie je sie kolacje ? U nas obiad o mniej wiecej 18-tej, o kolacji juz nie ma mowy, bo to ostatni posilek:)))

  • Autor: Basialis Data: 2016-06-26 21:52:14

    Tez nie jadam kolacji.Obiad miedzy 16-ta a 17-ta i chwacit, sniadanie roznie..jak wstaniemy ale raczej pozno..Moje dzieci jadaja kolacje o 19-tej( ze wzgledu na maluchy), ale sa tez tacy co jedza raz dziennie............rano zaczynaja, a poznym wieczorem koncza.

  • Autor: tingra Data: 2016-06-26 23:08:11

    Raz dziennie :)))) Musi smakowac  dobrze ten dluuuugi posilek co trwa do wieczora ....hihi!

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-26 23:17:48

    Kolację je się wtedy, kiedy jest się głodnym, albo kiedy dieta pozwala ;)

  • Autor: misia123 Data: 2016-06-23 20:53:14

    Dziś bez pracy,przy takiej pogodzie...

  • Autor: misia123 Data: 2016-06-26 17:38:01

    Jajecznica z kurkami ;)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-26 17:47:24

    Ojej, jęzorek mi uciekł gdzieś tam w czarną czeluść, co za rarytasik, mniam :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-06-26 17:55:32

    blush

  • Autor: makusia Data: 2016-06-26 18:50:09

    Ale bym zjadła :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-26 23:20:27

    Ja jutro spróbuję zaatakować las w poszukiwaniu kurek, albo pod koniec tygodnia, zobaczymy, może coś się trafi ;) Najgorsze, że najwięcej kurek rośnie nieopodal ścieżki konnej leżącej z kolei w diabły daleko od drogi udostępionej do ruchu kołowego. To co ja mam przepraszam zrobić, pojechać konno w las, parkować przy co trzeciej sośnie, szukać kurek, pakować na koszyk przytroczony (no właśnie, gdzie?!) i jechać dalej? Hm...

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-29 20:44:53

    Smakowity paprykarz na ostro :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-29 23:06:22

    Ooooo, domagam się przepisu - jeśli to jest to, o czym myślę, koniecznie muszę zrobić!!

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-29 23:10:48

    Jeżeli domagasz się przepisu, to oczywiście podam, ale to jest taki paprykarzowy zwyczajniak :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-30 15:15:53

    Z przepisem już zapoznałam się i stwierdzam, że żaden z niego zwyczajnik! Przynajmniej według mnie :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-30 17:22:31

    Dziękuję :-) Mam nadzieję, że jak spróbujesz, to smakowo trafi w Twój gust  :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-30 20:03:13

    Nie ma opcji, żeby nie trafiło - bardzo lubię takie jedzonka :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-02 22:05:19

    • Godny polecenia ...Wytrawny ,pikantny sernik szpinakowy,nadziewany serem camembert, na spodzie ze zmielonych krakersów,podany ze smażonymi kurkami...,szpinak,ser ricotta,jaja,troszkę masła,pastą z papryczek chili,czosnek,gałka muszkatołowa ...rewelkagrin.

  • Autor: dorotaibasia Data: 2016-07-02 23:02:32

    OBŁĘD!

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-03 00:02:51

    blush

  • Autor: Basialis Data: 2016-07-02 23:03:52

    Misia, jestes mistrzynia kuchni i moja faworytka na wymyslne potrawy.Dlaczego przepisow nie wstawiasz ?

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-03 00:02:18

    Dziękujęblush.Basiu na ten sernik wstawię przepiskiss.

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-03 00:55:38

    Bossko - ja czekam! :)

  • Autor: Basialis Data: 2016-07-03 11:09:58

    Ja tez, u nas szykuje sie impreza i musze go koniecznie zrobic !!!!!!!!!

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-03 12:26:36

    Dziś troszkę inaczej...z kleksem kwaśnej śmietany i kolorowym pieprzem :)

  • Autor: mariolan76 Data: 2016-08-01 22:48:22

    Racuchy na kefirze z jabłkami , cynamonem i sosem karmelowym .

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-05 17:48:58

    Kanapki z budżetowym pasztetem drobiowym, z ogórkami kiszonymi i keczupem :) 

  • Autor: misia123 Data: 2016-08-10 21:26:43

    Dziś świeżo wędzone ryby...polędwica z dorsza,karmazyn,halibut i roladki z łososia z suszoną śliwką :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-10 21:50:04

    Gdzie nabyłaś? W jakiejś pychotnej nadmorskiej wędzarni? Wyglądają wspaniale, apetycznie :) 

  • Autor: Bahati Data: 2016-08-13 15:43:54

    Mieso marynowane w occie balasamicznym, oliwie, czosnku, rozmarynie i musztardzie Dijon; warzywa z sosem z niebieskim serem.

  • Autor: mggi63 Data: 2016-08-13 20:23:00

    Ale pychotnie  wygląda ! A co temu mięsku  robiłaś piekłaś ?

  • Autor: Bahati Data: 2016-08-13 20:25:11

    Zeliwna patelnia bez tluszczu. :) 2 minuty z kazdej strony.

  • Autor: mggi63 Data: 2016-08-14 18:43:07

    Dziękuję smile

  • Autor: misia123 Data: 2016-08-17 20:27:25

    Dla niektórych może to być dziwne połączenie,ale ja takie lubię...słony,słodki,kwaśny...paraguayo,winogrona,łosoś wędzony,sok z cytryny...mniammmm :)

  • Autor: tingra Data: 2016-08-18 00:20:03

    Dla mnie nie :) To sa moje smaki, skandynawskie:)  Bardzo smaczne polaczenie Misiu:)

  • Autor: misia123 Data: 2016-08-18 21:24:33

    smiley

  • Autor: misia123 Data: 2016-08-18 21:23:37

    Halibut wędzony,sałata,wafle ryżowe,sok z cytryny,koperek...mniammm :)

  • Autor: mggi63 Data: 2016-08-20 08:24:25

    Jasne,że mniammm!

  • Autor: misia123 Data: 2016-08-20 20:28:55

    Śledź z żurawiną,podany na miksie sałat...wszystko wykończone cytrynowym sosem balsamicznym i kolorowym pieprzem :)

  • Autor: Basialis Data: 2016-08-20 23:56:11

    Pewnie pyszne, rozpieszczasz swoja rodzinke.

  • Autor: pwyso Data: 2016-08-21 07:59:13

    taka tam kolacyjka w kameralnym gronie wink3

  • Autor: misia123 Data: 2016-08-21 08:41:00

    Wszystko wygląda rewelacyjnie :)

  • Autor: pwyso Data: 2016-08-21 08:42:13

    thumbsup

  • Autor: Livia* Data: 2016-10-26 16:22:57

    Wspaniała uczta :)

  • Autor: Bahati Data: 2016-08-21 17:05:33

    Ulubione :)

  • Autor: Beata500 Data: 2016-08-21 17:55:32

    Ślicznie ta kolacja wygląda smiley.

  • Autor: Bahati Data: 2016-08-23 22:11:53

    Milo mi to czytac. Dziekuje. :)

  • Autor: Bahati Data: 2016-08-23 22:11:26

    Carpaccio.

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-08-23 22:19:10

    Yyy ja chcę, ale jutroo, dzisiaj było calzone w towarzystwie WŻ-towej koleżanki Agapis. Smakowałoo wybornie tylko dzięki Takiemu Towarzystwu :))
    Bahati, podasz instrukcje ????

  • Autor: misia123 Data: 2016-08-26 22:21:48

    Wafle ryżowe,posmarowanej cienko musztardą,z miksem sałat,roladkami z wędzonego łososia,nadziewanymi pieczarkami...do tego pestki dyni i sok z cytryny...mniam :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-08-27 20:56:46

    Miks sałat,melon,winogrona,oliwki nadziewane pastą z sardeli,marynowane chili,roladka z łososia ze szpinakiem,wszystko wykończone sokiem z cytryny :)

  • Autor: chef01 Data: 2016-08-29 12:42:51

    Zdrowo i ze smakiem, czyli tak powinno się jeść :)

  • Autor: Bahati Data: 2016-08-31 14:38:17

    Cobb salad. :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-31 16:11:04

    Piękna Bahati, widzę że miałaś idealne awokado!

  • Autor: Bahati Data: 2016-08-31 16:34:28

    A teraz mam idealna pestke na patykach, z ktorej Ryska planuje wyhodować drzewo. :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-31 23:17:05

    Jak nam zdechnie śmierdziuszek turek (na razie niezniszczalny), który wyrósł z nasionek, też wysadzimy sobie pestkę awokado na patyku :D

  • Autor: pwyso Data: 2016-09-09 20:12:31

    Pizza z kurkami ...

  • Autor: iwciaG Data: 2016-09-11 22:22:58

    Mmmmm......Fantastyczna :))

  • Autor: kiki1101 Data: 2016-09-14 15:00:36

    Gdybym jadla wszystkie pysznosci ktore serwujecie na kolacje byloby mnie latwiej przeskoczyc  niz obejsc ....Jak znajdujecie czas.???

  • Autor: mariolan76 Data: 2016-09-17 20:44:28

    Dzisiejsza kolacja we dwoje

  • Autor: misia123 Data: 2016-09-17 21:23:03

    O mamo...moje smaki :) wszystko wygląda pysznierolleyes3.

  • Autor: Bahati Data: 2016-09-19 11:26:57

    Mini burgery :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-10-01 22:11:03

    Ciut odświętna kolacja :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-10-01 22:33:31

    Wow, mistrzyni!

  • Autor: iwciaG Data: 2016-10-02 21:39:29

    Ale Cuda:))
    Misiu co było w paprykach nadziewanych?

  • Autor: misia123 Data: 2016-10-03 19:46:24

    Dzięki :) W papryce znalazły się pokrojone w kostkę filety z udźca kurczaka,cebula,papryka,pieczarki,wszystko mocno doprawione i usmażone,do tego trochę startego sera.

  • Autor: iwciaG Data: 2016-10-03 19:53:19

    Bardzo dziękuję za odpowiedź :))

  • Autor: mggi63 Data: 2016-10-03 07:56:19

    Misiu smaczniasto i po mistrzowsku  !

  • Autor: Livia* Data: 2016-10-03 09:06:51

    Rewelacyjna kolacja :-)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-10-03 09:35:20

    Wyśmienita kolacyjka i pięknie zaserwowana :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-10-03 19:47:34

    Bardzo dziękuję za miłe komentarzeblush.

  • Autor: iwett Data: 2016-10-05 09:36:51

    Cudne jak zawsze!  Mogłabym tak codziennie jeść :)

  • Autor: Bahati Data: 2016-10-09 15:30:54

    Salatka

  • Autor: Lea2 Data: 2016-10-11 17:03:07

    Sałatka po grecku :-)

  • Autor: iwett Data: 2016-10-11 17:40:37

    Pycha Lea !   Moje smaki...........a ja dopiero obiad jem :D
    Pomidorowka i placki ziemniaczane.

  • Autor: Lea2 Data: 2016-10-11 17:48:04

    Dziękuję Iwett :) Obiadek też masz pyszny, mniam :) A ja miałam udka duszone na cebuli.

  • Autor: megi65 Data: 2016-10-13 19:29:45

    Śledzik na raz ... czyli w sam raz .. ))wink2

  • Autor: iwciaG Data: 2016-10-13 22:46:05

    Też dziś połknęłam końcówkę już śledzików i tysz moje zrobiłam z czerwoną cebulką. Można powiedzieć dodała uroku:))

  • Autor: Lea2 Data: 2016-10-23 19:06:11

    Naleśniki z pieczarkami portobello,  kozim serem,  czarnymi oliwkami i prażonym czanym sezamem :-)

  • Autor: Wkn Data: 2016-11-01 19:53:53

    Sałatka sojowa :)

  • Autor: mggi63 Data: 2016-11-02 12:50:30

    Znaczy co wcibiłas do tej sałatki ? wink3

  • Autor: Wkn Data: 2016-11-02 16:52:55

    Znaczy ugotowane ziarna soi, jajko na twardo, paprykę świeżą, ogórka kiszonego, jabłko, majonez, musztardę, pieprz i sól :)

  • Autor: mggi63 Data: 2016-11-02 19:14:21

    Znaczy pysznie było !

  • Autor: misia123 Data: 2016-11-12 21:53:32

    Z serii nic nie może się zmarnować...smarowidło do chleba...powstało z wczorajszych pieczonych żeberek...z sosu z pieczenia zdjęłam tłuszcz,mięso z żeberek drobno posiekałam,przełożyłam do miseczki,sos z cebula(galaretę) podgrzałam dodałam do mięsa,wymieszałam,przełożyłam do słoika i schłodziłam...tak można przygotować każde pieczone mięso,które zostało z obiadu ;)

  • Autor: Wkn Data: 2016-11-12 22:37:37

    Prawilnie ;) Nie ma co marnować takich dobroci!
    U nas na obiadokolację kopytka/leniwe z sosem z suszonych kurek i cebuli - ale było niezdrowo i pysznie ;)

  • Autor: renataz36 Data: 2016-11-14 08:04:14

    A propos marnowania przepysznych ostatków :).... piekłam wczoraj gęś (wyszła mięciutka i smakowała), jednak 4,5 kg nie poszło nawet na 6 osób....
    Poradżcie mi czy z tego co ostało (smalec odlałam częściowo wcześniej zgodnie z przepisem,, - ten jest czysty), ale to na czym w dalszej części piekło sie mięsko z podlewaniem woda i sokiem jabłkowym (w gęsi też jabłka).... co tym dalej? też by może jakieś smarowidło wyszło do chleba?

  • Autor: as Data: 2016-11-12 22:39:45

    Wczoraj na kolacje była pizza z opieńkami, cebulą, tuńczykiem i żółtym serem. Ciasto na pizzę zrobił syn. Dobrze mu to poszło jak na pierwszy raz.

  • Autor: Wkn Data: 2016-11-13 08:34:57

    As, ale on chyba pizzę robił po raz pierwszy, prawda? Jakieś inne podejścia kulinarne pewnie były :)
    Brawo dla chłopaka, że mu się w ogóle chciało zabrać za gotowanie :) To dobra praktyka, gdy nie tylko kobieta w chałupie w garach siedzi.

  • Autor: as Data: 2016-11-14 15:40:52

    Z zagniataniem ciasta to był jego pierwszy raz. Lubi pracę w kuchni i mu to wychodzi. Nawet w YouTubie filmik oglądnął i mi pokazał jak pizzę zrobić.  Robił jednak z mojego przepisu ale jedna rzecz w tym jego filmiku mi się spodobała i wykorzystaliśmy. Radzono by ciasto podsypywać kaszą manną. Ciasto wtedy jest chrupiące i tak zrobiliśmy.

  • Autor: Lea2 Data: 2016-11-21 21:21:24

    Zielony koktajl :)

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-11-22 06:41:36

    Co kryje w sobie tej cudnej urody koktajl?:)

  • Autor: pwyso Data: 2016-11-22 07:05:18

    kilku małych zielonych przybyszów z kosmosu .... devilish

  • Autor: Lea2 Data: 2016-11-22 08:43:15

    balloon2thumbsupelfalien

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-11-23 06:25:55

    Ależ niedomyślna jestemsmash

  • Autor: Lea2 Data: 2016-11-22 08:49:10

    Jarmuż, szpinak, jabłko, banan i troszkę mleka dla rozrzedzenia, które można zastąpić wodą lub jeszcze innym płynem. :)

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-11-23 06:35:27

    Ciekawa kompozycja. Trzeba będzie zrobić, tylko muszę wydębić trochę jarmużu od szwagra:)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-11-26 19:27:31

    Makaron pełnoziarnisty, marchewka z porem, przyprawami i kokosem :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-11-28 19:08:50

    Mój paprykarz na ostro :)

  • Autor: iwciaG Data: 2016-11-28 20:35:13

    Mmmm smakowite....jedna boleczka dla mnie poproszę:)))

  • Autor: Lea2 Data: 2016-11-28 20:39:21

    Dziękuję :-):-) Proszę, częstuj się :)))

  • Autor: misia123 Data: 2016-11-28 20:40:58

    Kradnę jedną kulę...pychota :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-11-28 20:44:30

    Dziękuję :)) Bierz, bierz... :))

  • Autor: iwciaG Data: 2016-12-06 21:07:05

    Zimne Nóżki z mięsem golonki i sporą ilością octu :))

  • Autor: promyczek71 Data: 2016-12-07 19:11:10

    Za mną " zimne nóżki "chodzą od dłuższego czasu. Chcę je przygotować na święta. Może ktoś mi poradzi jak je przechować? W tramwaju zasłyszałam, że można je przygotować wcześniej zawekować w słoiki . Później wyjąć je do garnka ,ponownie zagotować i rozlać do kubeczków. Mam pytanie czy ktoś z Was tak praktykował ? Czy po ponownym rozpuszczeniu nóżki się zsiądą?
    Iwciu Twoje zimne nóżki mega apetyczne.

  • Autor: Basialis Data: 2016-12-07 20:30:45

    Ja mroze w pojemnikach ( nadajacych sie do mikroweli).Odmrazam, przelewam do miseczek i zapewniam, ze sa pyszne.

  • Autor: promyczek71 Data: 2016-12-07 22:28:56

    Dziękuję za podpowiedź. Być może skorzystam ... choć trudno mi jest sobie wyobrazić , jak one się odmrożą? Przecież galaretka z nóżek robi się - tężejąc pozostawiona na bufecie. Czyli może po rozmrożeniu należy zagotować i potem ponownie przelać do miseczek?

  • Autor: Basialis Data: 2016-12-07 22:47:25

    Nie wiem o jakim bufecie mowisz? Naturalnie po odmrozeniu beda nadal sciete ale ja odmrazam w mikrofalowce i nozki sa plynne, a po wstawieniu do lodowki ponownie zastygaja.Nie wiem jak wyglada sprawa z ponownym gotowaniem, ale mysle ze na malym ogniu mozna je do plynnosci doprowadzic.

  • Autor: iwciaG Data: 2016-12-07 21:03:20

    Dziękuję Promyczku:)) Robiłam na golonce i świńskich nóżkach.....żadnej żelatyny nie trzeba:))

    Ja też kiedyś słyszałam, że tak można zrobić do słoiczków galaretę, ale sama nie miałam powodu praktykować..... Teoretycznie przecież robi się mięsa otulone galaretką do słoików. Po przelaniu w miseczki trzeba, by było zakryć aluminiową folią i schłodzić w lodówce.
    Albo najlepiej posłuchaj rady Basi, która już ma wypraktykowany sposób i się sprawdza:))

    Pozdrowionka:))

  • Autor: renataz36 Data: 2016-12-08 06:53:25

    Promyczku ja tak robię prawie zawsze, ale... dokładnie robie tak : przygotowuję galaretę rozlewam do pojemniczków i normalnie zastyga. Na drugi dzień wyjmuję z pojemniczków i przekładam do plastikowego pudełka i zamrażam.
    A kiedy przychodzi ochota znów na galaretę wkładam zamrożone (można chwile wcześniej wyjąć z zamrażalnika) do garnka i podgrzewam NIGDY NIE ZAGOTOWUJĘ bo wtedy sie nie zsiądzie.
    Trzeba mieszać aż do rozpuszczenia i ponownie rozłożyć do salaterek.
    Smakuje jak świeżo zrobiona. Polecam

  • Autor: iwett Data: 2016-12-08 10:06:46

    Ja robię jeszcze inaczej :
    samo mięsko bez warzyw wkładam do słoiczków i zalewam wrzącym klarem tj. wywarem sklarowanym z nóżek i golonki.
    Zakręcam mocno i do góry nogami pokrywką na blat. To tak jak przy wekowaniu.
    Gdy ostygnie do lodówki. Potem odkręcam do garnka podgrzewam.
    W salaterkach układam groszek. marchewkę bez jajka (nie lubię) i zalewam tym mięskiem z rosołkim.
    Gdy przestygnie troche znowu do lodówki a potem na stół.
    Z tym, że takie słoiki też nie moga miesiącami stać.

  • Autor: Lea2 Data: 2016-12-13 20:55:49

    Makaron Pastani Paccheri Grandi Forme z cukinią na ostro :)

  • Autor: iwciaG Data: 2017-01-27 07:51:29

    Oj szkoda, że wcześniej nie zobaczyłam tego apetycznego talerza.....porwałabym bez pytania:)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-01-27 13:05:49

    Za jakiś czas będzie powtórka, to wtedy na pewno się załapiesz... :)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-01-26 23:14:40

    Zielona pizza z kolorowymi dodatkami :)

  • Autor: iwett Data: 2017-01-27 11:25:21

    Lea a czemu zielona ? Raczej bym powiedziała, że dałaś mąki żytniej......:)
    A co na wierzchu jest ?
    Apetycznie wygląda.........rolleyes3

  • Autor: Lea2 Data: 2017-01-27 12:57:20

    Iwet, nie zgadłaś... :)
    Pizza jest autentycznie zielona, bo dodałam do niej spirulinę.
    A zrobiona jest z mąki pszennej i części maki pełnoziarnistej.
    Pizza posmarowana jest sosem pomidorowym z przysmażoną cebulką i czosnkiem oraz z przyprawami. Na wierzchu ułożone są: plasterki ugotowanego buraka czerwonego, plasterki gruszki, rukola, cieniutkie plasterki boczku, pokruszony ser feta, paski sera mozzarella i sera owczego. smiley2
    Potwierdzam była smaczna smiley

  • Autor: iwett Data: 2017-01-27 13:43:45

    O kurcze.....shocked3  ja stawiałam predzej, że to salami.
    Musisz dać koniecznie przepis....uwielbiam takie wynalazki :)

  • Autor: tingra Data: 2017-01-27 12:24:42

    Niech ktos sie zlituje i zalozy nowy watek, bo ten ma juz roczna rocznice :)))

Przejdź do pełnej wersji serwisu