Szałwia hiszpańska. Wygląda jak mak. Na początku myślałam, że to mak , byłby bardzo ciekawy makowiec. Ale sprawdziłam w słowniku.
W Stanach , we wszystkich (no w większości) kawiarniach - można kupić chia latte - co domyślam się jest bawarką z herbaty szałwiowej. Nie próbowałam - bo herbata z mlekiem nijak mi nie leży.
No wlasnie, ciekawe jak te puddingi wychodza, bo mi za zadne skarby nie chca wyjsc. Podobno sie je zalewa woda czy mlekiem na dobe i potem wyjdzie Ci cos takiego jak na zdjeciu powyzej. Jadlam cos podobnego w restauracji jako deser, bylo przepyszne! Ale zeby to zrobic, to trzeba miec cudownie cudowny przepis, bo ja obojetnie ,ile nasion wrzuce i zaleje woda, to nigdy nie wyjdzie zzelowany deser tylko ziarna namoczone woda :/ A wiec czekam na cudownie cudowny przepis od kogos ,kto juz to zrobil :)
Myślę, że dobrym pomysłem na wykorzystanie nasion chia jest dodanie ich do płatków owsianych. Nasiona chia są ostatnio bardzo popularne jak wpiszesz w google przepisy z chia to wyskoczy ci mnóstwo propozycji na ich wykorzystanie.
Słyszałam, że nasiona Chia powinno się rozdrobnić, bo wtedy są lepiej przyswajalne i spełniają fantastycznie swoje zadanie. Takie w całości ponoć są dużo mniej skuteczne dla naszego organizmu. Ale pewnie ilu specjalistów tyle opinii będzie :)
Pewien czasz temu kupiłam nasiona chia. Wczoraj namoczyłam je w mleku. Czy ktoś z Was ma jakieś proste przepisy na ich wykorzystanie??
Ja dodaje codziennie 1 Łyżke do koktajlu owocowego,zblenduj jakies owoce i nałóż na te chia namoczone i zajadaj.
A co to za chia? Nie słyszałam.
Szałwia hiszpańska.
Wygląda jak mak.
Na początku myślałam, że to mak , byłby bardzo ciekawy makowiec. Ale sprawdziłam w słowniku.
W Stanach , we wszystkich (no w większości) kawiarniach - można kupić chia latte - co domyślam się jest bawarką z herbaty szałwiowej. Nie próbowałam - bo herbata z mlekiem nijak mi nie leży.
Dodajesz do czego chcesz, desery, napoje, koktajle, pieczywo:)
Bardzo zdrowe nasionka :)Pudding chia z jagodami
No wlasnie, ciekawe jak te puddingi wychodza, bo mi za zadne skarby nie chca wyjsc. Podobno sie je zalewa woda czy mlekiem na dobe i potem wyjdzie Ci cos takiego jak na zdjeciu powyzej. Jadlam cos podobnego w restauracji jako deser, bylo przepyszne! Ale zeby to zrobic, to trzeba miec cudownie cudowny przepis, bo ja obojetnie ,ile nasion wrzuce i zaleje woda, to nigdy nie wyjdzie zzelowany deser tylko ziarna namoczone woda :/ A wiec czekam na cudownie cudowny przepis od kogos ,kto juz to zrobil :)
Ja zalałam zimnym mlekiem i ubiłam trzepaczką. Dziś wszystko zjadłam!!!
Nadiu, podałam przepis, nie wiem jak to robisz, już po dwóch godzinach jest pyszny "puding":)
Myślę, że dobrym pomysłem na wykorzystanie nasion chia jest dodanie ich do płatków owsianych. Nasiona chia są ostatnio bardzo popularne jak wpiszesz w google przepisy z chia to wyskoczy ci mnóstwo propozycji na ich wykorzystanie.
Słyszałam, że nasiona Chia powinno się rozdrobnić, bo wtedy są lepiej przyswajalne i spełniają fantastycznie swoje zadanie. Takie w całości ponoć są dużo mniej skuteczne dla naszego organizmu. Ale pewnie ilu specjalistów tyle opinii będzie :)