Forum

Rozmowy wolne i frywolne

pralka

• Autor: maniuś Data: 2015-11-06 16:53:01

zmuszony jestem do kupna nowej pralki no właśnie tylko jakiej ????????
    co byście poradzili ?????
    na pewno musi być wąska jakaś fajna o zgrabnych gabarytach
    pozdrawiam maniuś chef

• Autor: jolka60 Data: 2015-11-07 08:17:49

Kurcze,nie tak łatwo komuś doradzić.Teraz większosć sprzętu jest "obliczona' na krótki żywot,stąd i jego niska cena.Zależy,co trafisz.W tej chwili marka firmy niekoniecznie gwarantuje dobrą jakość.U mnie najlepsza z dotychczasowych to był Whirlpool,ale ten pierwszy,montowany jeszcze na Zachodzie.Teraz mam już trzecią z tej firmy.zobaczymy,ile posłuży.Teraz mniej piorę,ale jak były dzieci w domu,ta pierwsza prawie nie odpoczywała i wytrzymała ponad 9 lat.Na Zachodzie dobre są np firmy Bauknecht,Beko.Tyle,co mogę doradzić odnośnie planowania;przemyśl,co i na jakich programach pierzesz,czyli jakie Ci są potrzebne.Po co płacić za coś,z czego nie skorzystasz?.Ja używam praktycznie  5 programów.Co do oszczędności energii,chyba wszystkie mają to "A" z iloma tam gwiazdkami.Może najpierw przejrzyj w internecie.Chociaż,jak szukałam lodówki,a już miałam swoje 3 wytypowane,kupiłam zupełnie inną,he,he.
    Skoro ma być niewielka,to może kup taką otwieraną z góry.Tylko nie wiem,czy ma być wąska "wzdłuż" czy w "poprzek",bo są różne.

• Autor: smakosia Data: 2015-11-07 08:55:44

Maniuś, pewnie nic odkrywczego nie napiszę, ale kiedy ja stoję przed takim dylematem, to zazwyczaj szukam w internecie artykułów rankingowych. Przeglądałeś?
    Jeśli nie, to zerknij. Być może znajdziesz tam jakieś podpowiedzi. Jak wnioskuję potrzebujesz pralkę z ładowaniem od góry, bo przy wąskich zazwyczaj tak to jest rozwiązane. To niestety mocno ogranicza w wyborze, bo większość pralek ma ładowanie od frontu. We wrześniu znajomy kupił Samsunga i jest bardzo zadowolony. Niezwykle przydatna jest funkcja krótkiego prania (15 minut).

http://www.morele.net/wiadomosc/ranking-pralek-top-10-najlepszych-modeli/1177/

http://kobiety-kobietom.com/zakupy/ranking.php?pr=pralki

http://www.ranking-pralek.eu/2015/

• Autor: brzeczek Data: 2015-11-07 17:20:14

Posiadam pralkę firmy Samsung. Jestem bardzo zadowolona przy naszej 6 osobowej rodzinie piorę bardzo często nawet codziennie , mam ją już ok 9 lat bezawaryjnie działa.Moja ma pojemnośc 6 kg więc raczej jest większa pralką .

• Autor: Herbaciana Data: 2015-11-07 18:02:33

Kiedyś miałam "grację" i "wychowałam" na niej wszystkie moje dzieci. Potem kupiłam whirlpoola i to była totalna klęska. Psuła się ciągle kiedy skończył się tylko okres gwarancji, a części są bardzo drogie<przynajmniej u nas>. Teraz mam bosha i już trzeci rok spisuje się idealnie, a piorę baaardzo dużo. Udanego wyboru życzę.

• Autor: Smosia Data: 2015-11-08 11:37:11

I ja jestem za Boshem - kiedy padła super nowoczesna AEG, zmuszona byłam szybciorem odkurzyć 'starutką' boshkę i tak już zostało do dziś.

Niedawno był podobny wątek, warto poczytać i nie dać się wpuścić w Whirlpoola.

• Autor: Basialis Data: 2015-11-08 00:27:50

Moje Miele chodzi rewelacyjnie juz 22 lata.............no ale cena pewnie Ci nie odpowiada.

• Autor: Herbaciana Data: 2015-11-10 13:35:38

Basiu, bo te najstarsze egzemplarze,choć nie mają różnych nowoczesnych funkcji są najlepsze, a jeżeli się zepsuje to osobisty chłop też potrafi zaradzić.

• Autor: landrynka Data: 2016-01-22 11:05:47

ja mam pralkę INDESIT 7 kg i bardzo ją sobie chwalę.

Przejdź do pełnej wersji serwisu