Forum

Kuchenne porady

Urządzenie do mielenia ziaren, co radzicie kupić?

• Autor: bonieś Data: 2016-06-06 08:13:56

Dziewczyny, poradźcie proszę!

Muszę zakupić jakiś sprzęt, który poradzi sobie ze zmieleniem ziaren np. cieciorki na mąkę. Coś, co mi się nie zetrze po kilku użyciach, a rozdrobni na pył nawet twarde orzechy, migdały itd. Nie zależy mi na funkcji gotowania, pieczenia, ani żadnej innej, chodzi głównie o mielenie. Robot, który mam, nie daje rady, a pilnie potrzebuję takie urządzenie. 

Jakie są Wasze doświadczenia? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.

Dopisano 2016-6-6 9:4:32:

Wiem, że np. Termomix świetnie się tu sprawdza, ale może znacie jakieś inne urządzenia, tańsze, które też dobrze mielą? Mogą być też inne funkcje, ale nie jest mi to niezbędne. 

• Autor: makusia Data: 2016-06-06 17:52:08

"Wujek gogle" podpowiada tak KLIK 

• Autor: bonieś Data: 2016-06-06 21:59:39

Makusiu, bardzo dziękuję za odzew. Wujek Google jest niezwykle mądry, ale nie precyzuje szczegółów. Myślałam o blenderze kielichowym, przejrzałam mnóstwo ofert, nie wiem tylko, jaka moc urządzenia jest potrzebna, zeby zmielić twardą cieciorkę i nie uszkodzić sprzętu. 
    Miałam nadzieję, że ktoś z Żarłoczków to robił za pomocą innego urządzenia niż Termomix i podpowie mi, co kupić, zeby nie przepłacać.

• Autor: tingra Data: 2016-06-06 22:05:02

A jakie ilosci ziaren potrzebujesz mielic? Ja uzywam mlynek elektryczny do mielenia ziaren kawy. W nim miele wszystkie najbardziej twarde ziarna:) Jak mielisz kilogramy, to gorzej, bo dlugo potrwa:)

• Autor: bonieś Data: 2016-06-07 20:35:26

Dziękuję za radę, ale młynek do kawy jest za słaby. Idzie w nim ryż i migdały, ale ciecierzycy nie daje rady. Kilkanaście sekund  i zaraz swąd, a efekt żaden. Odpuściłam, zeby nie spalić. Może mam wyjątkowo słabe ustrojstwo, ale jak pisałam ryż miele bez problemów. 

• Autor: makusia Data: 2016-06-06 22:40:21

Wiesz Bonieś, ostatnio kupiłam w Lidlu blender kielichowy który kruszy lód, powinien być też dobry do ziaren. 

Thermomix mam, faktycznie mieli na mąkę ;)

• Autor: bonieś Data: 2016-06-07 20:40:33

Przejrzałam sporo ofert blenderów, w wielu jest  opcja kruszenia lodu, nawet już przy mocy 300wat. Obawiam się, że to trochę mało dla cieciorki. Poszukam czegoś mocniejszego w rozsądnej cenie. Dzięki za info. 

• Autor: iwciaG Data: 2016-06-07 09:03:05

Mam kennwooda, jest do niego taki rozdrabniacz i młynek zarazem (pierwszy od lewej na zdj.)....mielę w nim przyprawy i cukier, mieli na mąkę twarde ziarna i nie jest malutki jak zwykły młynek. Może trzeba poszukać tańszego robota z taką właśnie nakładką?

• Autor: bonieś Data: 2016-06-07 20:44:50

Dziękuję Iwcia. Popatrzę jeszcze na roboty, może coś wybiorę. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu