Muszę zakupić jakiś sprzęt, który poradzi sobie ze zmieleniem ziaren np. cieciorki na mąkę. Coś, co mi się nie zetrze po kilku użyciach, a rozdrobni na pył nawet twarde orzechy, migdały itd. Nie zależy mi na funkcji gotowania, pieczenia, ani żadnej innej, chodzi głównie o mielenie. Robot, który mam, nie daje rady, a pilnie potrzebuję takie urządzenie.
Jakie są Wasze doświadczenia? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Dopisano 2016-6-6 9:4:32:
Wiem, że np. Termomix świetnie się tu sprawdza, ale może znacie jakieś inne urządzenia, tańsze, które też dobrze mielą? Mogą być też inne funkcje, ale nie jest mi to niezbędne.
Makusiu, bardzo dziękuję za odzew. Wujek Google jest niezwykle mądry, ale nie precyzuje szczegółów. Myślałam o blenderze kielichowym, przejrzałam mnóstwo ofert, nie wiem tylko, jaka moc urządzenia jest potrzebna, zeby zmielić twardą cieciorkę i nie uszkodzić sprzętu. Miałam nadzieję, że ktoś z Żarłoczków to robił za pomocą innego urządzenia niż Termomix i podpowie mi, co kupić, zeby nie przepłacać.
A jakie ilosci ziaren potrzebujesz mielic? Ja uzywam mlynek elektryczny do mielenia ziaren kawy. W nim miele wszystkie najbardziej twarde ziarna:) Jak mielisz kilogramy, to gorzej, bo dlugo potrwa:)
Dziękuję za radę, ale młynek do kawy jest za słaby. Idzie w nim ryż i migdały, ale ciecierzycy nie daje rady. Kilkanaście sekund i zaraz swąd, a efekt żaden. Odpuściłam, zeby nie spalić. Może mam wyjątkowo słabe ustrojstwo, ale jak pisałam ryż miele bez problemów.
Przejrzałam sporo ofert blenderów, w wielu jest opcja kruszenia lodu, nawet już przy mocy 300wat. Obawiam się, że to trochę mało dla cieciorki. Poszukam czegoś mocniejszego w rozsądnej cenie. Dzięki za info.
Mam kennwooda, jest do niego taki rozdrabniacz i młynek zarazem (pierwszy od lewej na zdj.)....mielę w nim przyprawy i cukier, mieli na mąkę twarde ziarna i nie jest malutki jak zwykły młynek. Może trzeba poszukać tańszego robota z taką właśnie nakładką?
Dziewczyny, poradźcie proszę!
Muszę zakupić jakiś sprzęt, który poradzi sobie ze zmieleniem ziaren np. cieciorki na mąkę. Coś, co mi się nie zetrze po kilku użyciach, a rozdrobni na pył nawet twarde orzechy, migdały itd. Nie zależy mi na funkcji gotowania, pieczenia, ani żadnej innej, chodzi głównie o mielenie. Robot, który mam, nie daje rady, a pilnie potrzebuję takie urządzenie.
Jakie są Wasze doświadczenia? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Dopisano 2016-6-6 9:4:32:
Wiem, że np. Termomix świetnie się tu sprawdza, ale może znacie jakieś inne urządzenia, tańsze, które też dobrze mielą? Mogą być też inne funkcje, ale nie jest mi to niezbędne."Wujek gogle" podpowiada tak KLIK
Makusiu, bardzo dziękuję za odzew. Wujek Google jest niezwykle mądry, ale nie precyzuje szczegółów. Myślałam o blenderze kielichowym, przejrzałam mnóstwo ofert, nie wiem tylko, jaka moc urządzenia jest potrzebna, zeby zmielić twardą cieciorkę i nie uszkodzić sprzętu.
Miałam nadzieję, że ktoś z Żarłoczków to robił za pomocą innego urządzenia niż Termomix i podpowie mi, co kupić, zeby nie przepłacać.
A jakie ilosci ziaren potrzebujesz mielic? Ja uzywam mlynek elektryczny do mielenia ziaren kawy. W nim miele wszystkie najbardziej twarde ziarna:) Jak mielisz kilogramy, to gorzej, bo dlugo potrwa:)
Dziękuję za radę, ale młynek do kawy jest za słaby. Idzie w nim ryż i migdały, ale ciecierzycy nie daje rady. Kilkanaście sekund i zaraz swąd, a efekt żaden. Odpuściłam, zeby nie spalić. Może mam wyjątkowo słabe ustrojstwo, ale jak pisałam ryż miele bez problemów.
Wiesz Bonieś, ostatnio kupiłam w Lidlu blender kielichowy który kruszy lód, powinien być też dobry do ziaren.
Thermomix mam, faktycznie mieli na mąkę ;)
Przejrzałam sporo ofert blenderów, w wielu jest opcja kruszenia lodu, nawet już przy mocy 300wat. Obawiam się, że to trochę mało dla cieciorki. Poszukam czegoś mocniejszego w rozsądnej cenie. Dzięki za info.
Mam kennwooda, jest do niego taki rozdrabniacz i młynek zarazem (pierwszy od lewej na zdj.)....mielę w nim przyprawy i cukier, mieli na mąkę twarde ziarna i nie jest malutki jak zwykły młynek. Może trzeba poszukać tańszego robota z taką właśnie nakładką?
Dziękuję Iwcia. Popatrzę jeszcze na roboty, może coś wybiorę.