Forum

Kuchenne porady

Kiszenie zuru

• Autor: Kacia Data: 2015-09-13 21:30:12

Prosze  mi doradzic , co zrobilam zle. Moj zurek kisi sie juz czwarty dzien i zrobil sie taki szary nalot. Czy tak  ma byc ,czy zakwas jest do wyrzucenia. Pozdrawiam

• Autor: mariateresa Data: 2015-09-14 17:47:03

Nie powinno tak być jak piszesz.  A jak ma się Twój zakwas   " na nos " ?    Już na drugi dzień czuć miły zapach żurku ( zupy ).   Na 1  foto widzisz  zakwas  ustany  -  mąka opadła  a "woda"  ma kolor.... powiedzmy bladego rosołu   -  drugie zdjęcie po zamieszaniu.
    Ta niebieska szmatka i gumka  to  " przykrywka "  słoika  -  żeby to to  miało powietrze.    Przemieszaj ze 3 x w ciągu dnia  drewnianą / plastikową łyżką.

3 kopiaste łyżki mąki żurkowej,  3 ząbki czosnku  i skórka razowego chleba  + letnia woda do pełna  -  żadnych innych przypraw.    Żurek był naprawdę pyszny.      Powtórz jeszcze raz.  Pozdrawiam !

• Autor: mariateresa Data: 2015-09-14 18:17:08

Jeszcze jedno -  sprawdziłam,  mój  słoik ma pojemność 560 ml  -  3 pełne łyżki mąki ... i dalej jak wyżej.  

• Autor: Kacia Data: 2015-09-15 15:19:06

Mariateresa ,bardzo dziekuje ze mi odpisalas. Zrobilam w/g twojego przepisu i w szklanym naczyniu, zeby obserwowac moj zakwas.Zdjecia  bardzo mi pomogly bo moj zakwas wygladal inaczej.Dziekuje jeszcze razi pozdrawiam . Claudia

Przejdź do pełnej wersji serwisu