Wklejam link: jak zrobić dżem z owców dzikiej róży. Dżem z owoców dzikiej róży Autor: rathri
Dżem z owoców z dzikiej róży jest nie tylko zdrową przekąską, ale i tanią w wykonaniu. Owoce możemy zbierać w czystych terenach pod lasem. Do przygotowania dżemu nadają się wszystkie gatunki, nawet te o najmniejszych owocach czy te przemarznięte. Zaczynamy!
I sposób z drylowaniem i czyszczeniem nasionek(osobiście polecam tę metodę)
<pŻeby zrobić dżem z owoców dzikiej róży. Najpierw musimy przygotować przecier. Aby go przygotować potrzebujemy wydrylowanych i oczyszczonych z włosków owoców dzikiej róży. Później postępujemy jak w sposobie II.
II sposób z przecieru (Zaleta: owoców nie trzeba drylować, żmudnie czyścić z nasionek i wypłukiwać drażniących włosków)
Zebrane całe owoce dzikiej róży gotujemy ok. 30 minut, aż trochę zmiękną. Odlewamy wodę i przecieramy przez durszlak lub sito. Twarde nasionka zostaną, a miękka masa będzie zbierać się w drugim naczyniu. Przemarznięte owoce są miękkie, gotujemy je krócej.
Do masy dodajemy cukier i 2 łyżki cytryny. Gotujemy je jeszcze z 10 minut.
Gotowy dżem przekładamy do dokładnie wymytych, wyparzonych i wysuszonych słoiczków.
Słoiczki od razu zakręcamy, odwrócone do góry nogami układamy na ręczniki, drugim ręcznikiem przykrywamy i pozwalamy im powoli wystygnąć.
Słoiki z dżemem przechowujemy w suchym, chłodnym pomieszczeniu.
To super, że spróbowałaś i wyszedł taki pyszny dżemik. :)) Też kiedyś robiłam i rzeczywiście jest z tym sporo "zabawy". Nie wiem jakie miałaś owoce, ale ja robiłam te duże owoce róży pomarszczonej w syropie. To wiem jaka to była dłubanina. Każdy owoc przecinałam na pół i wydłubywałam ze środka pestki z tymi włoskami. I potem już na długi czas odechciało mi się takiej mozolnej robótki. Jednak mimo wszystko warto zrobić choćby i jeden słoiczek, bo smak przetworów różanych jest wspaniały. :))
mam rozmrożone owoce róży , wiem że robi się z nich przepyszne powidło/dżem , macie jakieś sprawdzone przepisy?
jak obrać te owoce ?
Wklejam link: jak zrobić dżem z owców dzikiej róży.
Dżem z owoców dzikiej róży Autor: rathri
Dżem z owoców z dzikiej róży jest nie tylko zdrową przekąską, ale i tanią w wykonaniu. Owoce możemy zbierać w czystych terenach pod lasem. Do przygotowania dżemu nadają się wszystkie gatunki, nawet te o najmniejszych owocach czy te przemarznięte. Zaczynamy!
I sposób z drylowaniem i czyszczeniem nasionek(osobiście polecam tę metodę)
<pŻeby zrobić dżem z owoców dzikiej róży. Najpierw musimy przygotować przecier. Aby go przygotować potrzebujemy wydrylowanych i oczyszczonych z włosków owoców dzikiej róży. Później postępujemy jak w sposobie II.II sposób z przecieru (Zaleta: owoców nie trzeba drylować, żmudnie czyścić z nasionek i wypłukiwać drażniących włosków)
Zebrane całe owoce dzikiej róży gotujemy ok. 30 minut, aż trochę zmiękną. Odlewamy wodę i przecieramy przez durszlak lub sito. Twarde nasionka zostaną, a miękka masa będzie zbierać się w drugim naczyniu. Przemarznięte owoce są miękkie, gotujemy je krócej.
Do masy dodajemy cukier i 2 łyżki cytryny. Gotujemy je jeszcze z 10 minut.
Gotowy dżem przekładamy do dokładnie wymytych, wyparzonych i wysuszonych słoiczków.
Słoiczki od razu zakręcamy, odwrócone do góry nogami układamy na ręczniki, drugim ręcznikiem przykrywamy i pozwalamy im powoli wystygnąć.
Słoiki z dżemem przechowujemy w suchym, chłodnym pomieszczeniu.
dziekuje, sprobuje
robiłam, cudo :))) ale przecieranie- robota dla Kopciuszka :((( kolor pomarańczowo-rubinowy , smak -odrobinę róży , bardzo delikatne , polecam
To super, że spróbowałaś i wyszedł taki pyszny dżemik. :)) Też kiedyś robiłam i rzeczywiście jest z tym sporo "zabawy". Nie wiem jakie miałaś owoce, ale ja robiłam te duże owoce róży pomarszczonej w syropie. To wiem jaka to była dłubanina. Każdy owoc przecinałam na pół i wydłubywałam ze środka pestki z tymi włoskami. I potem już na długi czas odechciało mi się takiej mozolnej robótki. Jednak mimo wszystko warto zrobić choćby i jeden słoiczek, bo smak przetworów różanych jest wspaniały. :))