Kochani, szukam przepisu domowej roboty na powidła, jak w temacie. Wczoraj koleżanka poczęstowała mnie właśnie taką marmoladką i to było niesamowicie smaczne! Słodkie okrutnie, to fakt, ale takie karmelkowe, no pychota po prostu Koleżanka dostała od kogoś z Mazur jeden słoiczek na spróbowanie, ale nie ma kontaktu z tą osobą. Ponoć w tym specyfiku nie ma ani grama rafinowanego cukru, tylko naturalna słodycz z buraków. Moze ktoś z Was ma przepis na takie powidełka, albo zna kogoś, kto robi, to poproszę o namiary. Znalazłam na Forum temat o burakach cukrowych z 2008r, ale podane tam strony pewnie zostały usunięte, bo linki nie działąją. Będę wdzięczna za pomoc
Dziękuję za odzew. Widziałam tę stronke, ale wg tego "przepisu" cieżko będzie zrobić powidełka domowym sposobem Znalazłam sprzedaż, jeśli nie trafię gdzieś na konkretne proporcje i domowy sposób przygotowania, to po prostu kupię marmoladkę. Czytałam gdzieś w necie, że to strasznie długa, wymagająca czasu i zachodu procedura, a efekt taki, że z 10kg buraków otrzymuje się tylko .... 0,5l syropu.
Kochani, szukam przepisu domowej roboty na powidła, jak w temacie. Wczoraj koleżanka poczęstowała mnie właśnie taką marmoladką i to było niesamowicie smaczne! Słodkie okrutnie, to fakt, ale takie karmelkowe, no pychota po prostu Koleżanka dostała od kogoś z Mazur jeden słoiczek na spróbowanie, ale nie ma kontaktu z tą osobą. Ponoć w tym specyfiku nie ma ani grama rafinowanego cukru, tylko naturalna słodycz z buraków.
Moze ktoś z Was ma przepis na takie powidełka, albo zna kogoś, kto robi, to poproszę o namiary.
Znalazłam na Forum temat o burakach cukrowych z 2008r, ale podane tam strony pewnie zostały usunięte, bo linki nie działąją.
Będę wdzięczna za pomoc
https://mamdziecko.interia.pl/kuchnia/news-olenderskie-powidla-z-burakow-jablek-i-dyni,nId,1596178
Dziękuję za odzew. Widziałam tę stronke, ale wg tego "przepisu" cieżko będzie zrobić powidełka domowym sposobem Znalazłam sprzedaż, jeśli nie trafię gdzieś na konkretne proporcje i domowy sposób przygotowania, to po prostu kupię marmoladkę. Czytałam gdzieś w necie, że to strasznie długa, wymagająca czasu i zachodu procedura, a efekt taki, że z 10kg buraków otrzymuje się tylko .... 0,5l syropu.
Prosze
http://www.mazowieckiszlaktradycji.com/poi-lista/powidla-olenderskie/
Bardzo dziękuję! To jest to