Witam, no wlasnie, uwialbiam strone Wielkie Zarcie, czesto gotuje i tutaj ucze sie "wyzszej szkoly gotowania". Od kiedy przyszlo nam zyc w Texasie, ciezko gotowanie, pieczenie czesto nie wychodzi, zorietowalam sie droga prob i wywalania do kosza, ze to wina maki, polski sklep dosc daleko, czasem ta make mam, ale po kilku ciastach czy kluskach wiadomo... Czy ktos wie, jaka make kupic, lub z czym mieszac zeby ciasto na pierogi wyszlo jak powinno? Moja ostatnia proba byla zalosna, ciasto wyglada jak biszkopt w srodku jakies slodkawe, zupelnie nie nadaje sie do pierogow z grzybami czy miesem. All purpose flover, tragedia i ciasta tez nie takie w smaku jakie powinny byc. Moze ktos poradzi moze jest jakas inna maka ja po prostu nie wiem?
Ja używam mąki chlebowej, mieszam ją ze zwykłą. Wychodzi zdecydowanie lepiej. Dodam, że piekę głównie chleb, ciasta rzadko, ale też daję tą mieszankę, nie jest takie suche wtedy. Do pierogów używam zwykłej, bez mieszania.
Kluski śląskie na skrobi kukurydzianej wyszły paskudne, wobec tego nie robię.
Do ciasta możesz kupić cake flour. Ja nie kupowałam jeszcze, tylko słyszałam od polskich koleżanek. Nie przekonuje mnie, bo widziałam to w pudełku, a to kojarzy mi się z gotową mieszanką.
Wszystko zależy jakiej firmy mąki używasz. Nazwy z pamięci Ci nie podam - bo przesypuję do pojemnika. Ja na all purpose robię wszystko, jeszcze mnie nie zdenerwowała na tyle, żeby pojechać do polskiego sklepu (1,5 godziny jazdy). Owszem ciasta są bardziej suche - ale jak pisałam - mieszam z bread flour - i da się wytrzymać. Ciasto na pierogi wyszło mi normalne.
od lat uzywam mak firmy King Arthur maja chlebowe rozne,na ciasta,regular i zawsze wszystko doskonale wychodzi.maja strone online I dokladne objasnienia I nawet super przepisy
O już jedną nazwę mam. Też używam king arthura. Ale jeszcze dwie inne. Generalnie staram się kupować to co w promocji. Ale też omijam marki marketowe, choć tańsze zdecydowanie gorsze.
Nie zgadzam sie zupelnie, ale... King Arthur jest najlepszy mozesz zapytac fachowcow kuchni lub poczytac " review" a jak chcesz jeszcze taniej to mozesz "subscribe" online i beda przesylac ci w zaleznosci jak sobie ustawisz czestotliwosc przesylania, ja tak zamawiam zbozowe produkty, ziarna wszelakie, kawe i pare innych rzeczy, plus masz free przesylke, .... zycie jest proste!!!!!
Nie neguję tego, że King Arthur jest dobra. Ale jest droga, chyba najdroższa ze wszystkich. I jeżeli mogę uzyskać podobny efekt tańszym sposobem - nie widzę potrzeby płacenia więcej. Więc korzystam z promocji. Na subskrypcję czy zamawianie przez internet mąki (czyli większej ilości) nie mogę sobie pozwolić z powodu braku miejsca - nie mam gdzie przechowywać.
Witam, no wlasnie, uwialbiam strone Wielkie Zarcie, czesto gotuje i tutaj ucze sie "wyzszej szkoly gotowania". Od kiedy przyszlo nam zyc w Texasie, ciezko gotowanie, pieczenie czesto nie wychodzi, zorietowalam sie droga prob i wywalania do kosza, ze to wina maki, polski sklep dosc daleko, czasem ta make mam, ale po kilku ciastach czy kluskach wiadomo...
Czy ktos wie, jaka make kupic, lub z czym mieszac zeby ciasto na pierogi wyszlo jak powinno? Moja ostatnia proba byla zalosna, ciasto wyglada jak biszkopt w srodku jakies slodkawe, zupelnie nie nadaje sie do pierogow z grzybami czy miesem. All purpose flover, tragedia i ciasta tez nie takie w smaku jakie powinny byc.
Moze ktos poradzi moze jest jakas inna maka ja po prostu nie wiem?
Ja używam mąki chlebowej, mieszam ją ze zwykłą. Wychodzi zdecydowanie lepiej.
Dodam, że piekę głównie chleb, ciasta rzadko, ale też daję tą mieszankę, nie jest takie suche wtedy. Do pierogów używam zwykłej, bez mieszania.
Kluski śląskie na skrobi kukurydzianej wyszły paskudne, wobec tego nie robię.
Do ciasta możesz kupić cake flour. Ja nie kupowałam jeszcze, tylko słyszałam od polskich koleżanek. Nie przekonuje mnie, bo widziałam to w pudełku, a to kojarzy mi się z gotową mieszanką.
Mieszkam w NC.
Wszystko zależy jakiej firmy mąki używasz. Nazwy z pamięci Ci nie podam - bo przesypuję do pojemnika. Ja na all purpose robię wszystko, jeszcze mnie nie zdenerwowała na tyle, żeby pojechać do polskiego sklepu (1,5 godziny jazdy). Owszem ciasta są bardziej suche - ale jak pisałam - mieszam z bread flour - i da się wytrzymać. Ciasto na pierogi wyszło mi normalne.
Robię z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipes/30044836
To tyle celem uzupełnienia
od lat uzywam mak firmy King Arthur maja chlebowe rozne,na ciasta,regular i zawsze wszystko doskonale wychodzi.maja strone online I dokladne objasnienia I nawet super przepisy
Och! Mozesz kupic w Wal~Mart sieci najtaniej!!!
www.kingarthurflour.com
Pierogi,makarony,ciasto np.paczki,biszkopt I szarlotka,nalesniki,etc =all purpose flour, chleby bulki,chalki odmiany chlebowej =bread flour.POLECAM I wyprobowalam sama!!!!!
O już jedną nazwę mam. Też używam king arthura. Ale jeszcze dwie inne.
Generalnie staram się kupować to co w promocji.
Ale też omijam marki marketowe, choć tańsze zdecydowanie gorsze.
Nie zgadzam sie zupelnie, ale... King Arthur jest najlepszy mozesz zapytac fachowcow kuchni lub poczytac " review" a jak chcesz jeszcze taniej to mozesz "subscribe" online i beda przesylac ci w zaleznosci jak sobie ustawisz czestotliwosc przesylania, ja tak zamawiam zbozowe produkty, ziarna wszelakie, kawe i pare innych rzeczy, plus masz free przesylke, .... zycie jest proste!!!!!
Nie neguję tego, że King Arthur jest dobra. Ale jest droga, chyba najdroższa ze wszystkich. I jeżeli mogę uzyskać podobny efekt tańszym sposobem - nie widzę potrzeby płacenia więcej. Więc korzystam z promocji. Na subskrypcję czy zamawianie przez internet mąki (czyli większej ilości) nie mogę sobie pozwolić z powodu braku miejsca - nie mam gdzie przechowywać.
Strasznie wam dziekuje, pojde do Walmartu i na pewno wyprobuje ta King Arthur, taka mam ochote na paczki wlasnej roboty