Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Rekrutacja na studia.

• Autor: Kicia150 Data: 2015-08-16 02:07:28

Witam,czy ktoś jest zorientowany w zasadach rekrutacji na studia? Mam problem z córką,która dostała się w tym roku na uczelnie państwową,natomiast nie dostała się na swoją wymarzoną medycyną.Niestety boi się ,że jesli zacznie w tym roku studia,a plauje w przyszłym roku zdawać ponownie na medycynę zostanie podniesiony dla niej próg punkowy. Niestety sama widziałam,że uczelnie dla osób,które studiują drugi kierunek mają wyższy próg i to znacznie.  Będę bardzo wdzięczna za pomoc.Szkoda,żeby przepadł jej rok studiów,a z drugiej strony jeśli zacznie studia w tej sytuacji szanse na to,że dostanie się za rok będą dużo mniesze.Czy możecie mi pomóc w tym temacie?

• Autor: w jesiennym stroju Data: 2015-08-17 08:56:20

Medycyna to dość trudny kierunek i trudno oprócz medycyny studiować jeszcze inny kierunek. Próg punktowy jest również zależny od liczby kandydatów, a mamy niż demograficzny i kandydatów coraz mniej. A może są jakieś niższe progi punktowe na medycynę w innych rejonach kraju. Na przykład Białystok czy Lublin ?

• Autor: Gustka Data: 2015-08-18 23:31:47

Rekrutacja na studia medyczne przebiega wg kryteriów określonych uchwałami senatu danej uczelni. 
    Najlepiej więc zasięgnąć wiedzy u źródła i poczytać regulaminy rekrutacji uchwalone na rok 2016/2017 przez uczelnie, którymi jesteście zainteresowane. Są dostępne na stronach internetowych. Tutaj masz przykładowy link do uchwały senatu CMUJ: http://www.rekrutacja.uj.edu.pl/rekrutacja-2016-2017  
    Twoja córka prawdopodobnie będzie poprawiać maturę ( ? ). Jeśli tak, trzeba rozważyć, czy jest w stanie studiować i przygotowywać się równocześnie do poprawy. Studia ( choćby pokrewne ) i matura to dwie różne bajki. Syn mojej koleżanki studiuje medycynę niestacjonarnie. W tym roku poprawiał maturę, żeby  "przeskoczyć" na studia stacjonarne,  ale nie dał rady. Nie miał czasu uczyć się do matury, a wiedza zdobyta na pierwszym roku medycyny na maturze okazała się kompletnie nieprzydatna. Mój syn studiuje medycynę na CMUJ. Jeśli masz jakieś pytania na temat tej uczelni, w miarę możliwości odpowiem. Przydatne informacje możesz znaleźć również na stronie: namedycyne.eu 

Przejdź do pełnej wersji serwisu