Forum

Gawędy o jedzeniu

Sernik z wiaderka...

  • Autor: tingra Data: 2017-04-26 01:00:34

    ... jestem bardzo ciekawa z jakiego wiaderka mozna zrobic pyszny sernik :)))
    Albo jaka zupe mozna nazwac a la spaghetti??? Wyobraznia w nadawaniu  nazw  potraw nie ma zadnych granic???

  • Autor: Rzymianka Data: 2017-04-26 08:01:23

    Tak jak leczo, w którym nie ma papryki. Szkoda pisania, tego nie nauczysz. :)

  • Autor: Maria K Data: 2017-04-26 10:59:44

    Ja na Święta kupiłam 2 wiaderka kilogramowe serka President i upiekłam sernik, wyszedł przepyszny.

  • Autor: Agapis Data: 2017-04-26 11:19:53

    Chyba nie zrozumiałaś ironii Grażyny...Chodzi o sernik z wiaderka a nie z sera smiley

  • Autor: Maria K Data: 2017-04-30 11:55:01

    Grażynie odkąd pamiętam, nigdy się nic nie podobało, no ale cóż, takie osoby już tak mają.

  • Autor: tingra Data: 2017-05-01 22:43:27

    O jakiej Grazynie piszesz? Jestes tutaj od roku 2014, o ile nie jest to Twoje "nowe" wcielenie? grazyna z malej litery  , czyli ja dawno temu zniknela z forum:)))) To jak mozesz "pamietac" ???

    Nie zrozumialas ironii watka i oczywiscie musisz cos fajnego napisac o "takich" osobach" ...no coz:)))))

  • Autor: Maria K Data: 2017-05-06 19:04:55

    Jestem tutaj od dawna i czytam forum, udzielam się naprawdę bardzo , bardzo sporadycznie.Nieważne czy to moje stare czy nowe wcielenie, wiem że prawda boli, ale Ty czepiasz się wszystkich i o wszystko i taka jest prawda:)Pozdrawiam

  • Autor: mariateresa Data: 2017-04-26 15:02:12

    Tak już się przyjęło  " sernik z wiaderka " 
    Nie ma granic w nazewnictwie wszelakich potraw i składników - był już wątek na forum
    -  odejdę od tego  ( plastikowego )  wiaderka
    w  tej chwili zerknęłam na ostatnie komentarze i przy dorszu pytanie za 100 pkt.
       -  a gdzie dorsz ma polędwicę ?

    Wczoraj,  na polskim kanale  Kuchnia +  w cyklicznym programie  " Czy na pewno potrafisz gotować ?"  prowadzący (dobry) zawodowy kucharz  Andrzej Polan, położył na desce jak relikwię  polędwicę z dorsza  -  z naciskiem na słowo  polędwica.

    Więc  chyba nic w tej "materii "  się nie zmieni
    pozostaje goloneczkę z przepiórki, sernik bez sera i bigos z cukini przyjąć z humorem.

  • Autor: tingra Data: 2017-04-28 00:49:54

    Hehe, to ja zadalam takie pytanie, tylko nie pamietam kiedy? Poledwica z kurczaka, poledwica z ryby...pewnie nie dlugo bedzie poledwica z marchwi w przepisach:))))

    Nie mam polskiej tv i nie ogladam, nie moge sie wypowiedziec, natomiast jak "dobry" kucharz polski nazywa  najgrubsza , grzbietowa czesc  dorsza poledwica , to sie nie dziwie, ze zaden polski kucharz nie osiagnie medalu w miedzynarodowych konkursach gastronomii, bo nazewnictwo jest bardzo wazne!

    Cos mi wcale do smiechu ani przyjmowanie faktu z humorem nie po drodze:))))

    Dorsz ma "poledwice" w dupie!devilish

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-04-27 06:18:35

    Łojtam... bardziej mnie razi np. "upiekłam torta" (ludzie - kogo?co?) niż wymyślanie nazw. A jeśli już, to ser też nie z wiaderka tylko z mleka. A "golonko" to pewnie "po polskiemu" się tak nazywa. Chyba, że to nazwa regionalna.

  • Autor: mggi63 Data: 2017-04-27 08:06:54

    thumbsup

  • Autor: tingra Data: 2017-04-28 01:00:50

    Oj Dzani , jak bys chciala wybrac "perelki" regionalne , to chyba sie zalamiesz :)))

  • Autor: Smosia Data: 2017-04-28 16:52:56

    Oj Ty to chyba na wsi nigdy nie byłaś - mleko od krowy jest wlewane (sika z cyca/wymiona) do wiaderka właśnie (widziałam dojenie).
    Czyli: ser z mleka, mleko z wiaderka i mamy 'ser z wiaderka' albo wiadra nawet :D.

    Widać, że same damulki miastowe laugh4.

  • Autor: mggi63 Data: 2017-04-28 17:30:53

    Widzialam calą "procedurę" dojenia smug mimo zem miastowa wink3

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-04-29 05:23:43

    No i w końcu czarno na białym wyjaśnione :D

  • Autor: renataz36 Data: 2017-04-27 10:35:25

    Ja najlepiej lubie "sernik z biedronki"..... musi ma dużo kropek happy2

  • Autor: tingra Data: 2017-04-28 01:03:30

    Reniu , hihihi, niooo....czerwono /czarny ...ale jaki smacznydevilish

  • Autor: Smosia Data: 2017-04-28 16:58:10

    Oooo, to jest pomysł: np. truskawkowy z czekoladowymi 'kropelkami'. Może być smaczny, a biedronka do ozdoby.2thumbsup

  • Autor: tingra Data: 2017-04-28 22:37:09

    Super pomysl laugh2 a biedronka oczywiscie zywotna niech sobie spaceruje i dekoruje....sernik vanish

  • Autor: ekkore Data: 2017-04-28 16:57:25

    Biedronka to strasznie wydajne i o wszechstronnym zastosowaniu zwierze jest.  Ser z biedronki, mleko z biedronki, sukienka z biedronki, chusteczki z biedronki...

  • Autor: Herbaciana Data: 2017-04-28 18:37:45

    Polędwica i chleb z pieca opalanego drewnem...

  • Autor: Herbaciana Data: 2017-04-28 18:34:29

    Myślę, że plastikowe byłoby OK, bo metalowe chyba za twarde?bucktooth 

  • Autor: ekkore Data: 2017-04-28 18:37:24

    A może wystarczy upiec tradycyjnie i potem włożyć do wiaderka?
    Bo skoro mielonka jest z puszki, to sernik może być z wiaderka.

    Mówisz,  że plastikowe? To będzie jak chiński ryż.

  • Autor: tingra Data: 2017-04-28 22:41:36

    Tez tak mysle, ale kto wie , bo plastik powinnien stopic sie w piekarniku a metal jedynie bedzie goracy i najwyzej degustacja skonczy sie wizyta u stomatologa bucktooth

  • Autor: megi65 Data: 2017-04-28 21:26:53

    Bo my tak mamy... dobra gospodyni cuda w kuchni czyni. Z gwoździa zupę  jak marzenie ugotuje  to i z wiaderka czy to plastyk czy ocynk sernik puszysty wyczaruje grin.
    Jeszcze jak dobrze poszukasz znajdziesz serniki batonowe smug2.

  • Autor: tingra Data: 2017-04-28 22:45:50

    Hahahaha, Megus rym Ci sie udal 2thumbsup

    O batonowych sernikach nie mam pojecia i strach mi szukac chinese

Przejdź do pełnej wersji serwisu