Czy ktoś mógłby mi pomóc i powiedzieć dlaczego moja roślinka traci dolne liście? U góry jest z nią wszystko w porządku, nawet wypuszcza nowe listki. A te dolne zolkna i opadają :( jaka może być tego przyczyna?
Witam. Może zbyt mocno podlewana - przelana bryłka korzeniowa. Albo zbyt suche powietrze, stoi za blisko źródeł ciepła? Chyba, że dopadły ją szkodniki - nie zawsze widać je gołym okiem.
Obserwacja i przesadzenie na wiosnę powinny pomóc roślince. Powodzenia.
Czy ktoś mógłby mi pomóc i powiedzieć dlaczego moja roślinka traci dolne liście? U góry jest z nią wszystko w porządku, nawet wypuszcza nowe listki. A te dolne zolkna i opadają :( jaka może być tego przyczyna?
Być może trzeba ja przesadzić do nowej ziemi i większej doniczki....
Witam.
Może zbyt mocno podlewana - przelana bryłka korzeniowa.
Albo zbyt suche powietrze, stoi za blisko źródeł ciepła?
Chyba, że dopadły ją szkodniki - nie zawsze widać je gołym okiem.
Obserwacja i przesadzenie na wiosnę powinny pomóc roślince.
Powodzenia.
trochę za dużo wody dodajec
Przecież to dracena........taki ich urok jak i yukki i palmy tracą dolne liście.
Czyli to normalne i nie powinnam się tym martwić?
Też taką miałam i niezależnie od pogody i stopnia podlewania - traciła liście. Także tak, taki "urok". Wolę fikusy ;)
Przyczyn może być wiele najczęstszą są pasożyty
Wątpię, by w tym przypadku były to pasożyty.
Te kwiatki już tak mają. Zobacz sobie w Internecie różne zdjęcia z tym kwiatkiem i jemu tak właśnie opadają liście na dole.
Na moje trzeba jej jakiegoś nawozu i tyle. Ja tam często kupuje te kulki nawozowe bo są dobre.