Witam, szukam idealnego przepisu na prawdziwą chałkę drożdżową. Przepisów jest ful w internecie.Jedni pieką na mleku, inni na wodzie, jeszcze ktoś na jogurcie, kurcze czy ktoś wie z jakich naprawdę składników powinna a składać się chałka drożdżowa??? Nie mam na myśli placka drożdżowego tylko właśnie chałkę, taką jaką pamiętam z dzieciństwa, że jak się ją odrywało to widoczne były warstwy ciasta, była miękka i mięsista zarazem. Może ktoś mi podpowie jak robić, jakich odpowiednich proporcji użyć itd. pozdrawiam Lidia
Droga Lidio ! Zdjęcia które widzisz są nie najlepszej jakości, na chałce nie ma kruszonki i nie świeci się rumiencem jak rano w piekarni ( fot. wieczorem telefonem ) - piekła je moja kuzynka, przepis ma z książki dołączonej do Thermomixa - i w nim ciasto robione. Nie wiem czy bedzie to idealna chałka jakiej szukasz - ona twierdzi że jest bardzo dobra.
550 gr. mąki pszennej - 60 gr. cukru - 20 gr. świeżych drożdży - 50 gr. masła - 300 gr. mleka - 1 jajko - świerć łyżeczki soli.
Thermomixa nie mam, ale z tego przepisu planuję bułeczki dla gości. Pozdrawiam !
Witaj Pysiu ... Znowu stawiasz sobie wysoką poprzeczkę kulinarną .. Ok... domyślam się o jaka strukturę ciasta masz na myśli ... Poczytaj, wybierz ten przepis który Tobie odpowiada i do ... dzieła. Będziemy czekać na pajdę chałki
Hello Pysiu ! Jak tam Twoja chałeczka ... udana wypiek ? Masz jakieś foto dla Nas ? Minął ponad miesiąc i chyba skorzystałaś z naszych sugestii. Mam nadzieję, że teraz Ty nam udzielisz cennych wskazówek aby chałeczka była jak marzenie .
Witam, szukam idealnego przepisu na prawdziwą chałkę drożdżową.
Przepisów jest ful w internecie.Jedni pieką na mleku, inni na wodzie, jeszcze ktoś na jogurcie, kurcze czy ktoś wie z jakich naprawdę składników powinna a składać się chałka drożdżowa???
Nie mam na myśli placka drożdżowego tylko właśnie chałkę, taką jaką pamiętam z dzieciństwa, że jak się ją odrywało to widoczne były warstwy ciasta, była miękka i mięsista zarazem. Może ktoś mi podpowie jak robić, jakich odpowiednich proporcji użyć itd. pozdrawiam Lidia
Droga Lidio ! Zdjęcia które widzisz są nie najlepszej jakości, na chałce nie ma kruszonki i nie świeci się rumiencem jak rano w piekarni ( fot. wieczorem telefonem ) - piekła je moja kuzynka, przepis ma z książki dołączonej do Thermomixa - i w nim ciasto robione. Nie wiem czy bedzie to idealna chałka jakiej szukasz - ona twierdzi że jest bardzo dobra.
550 gr. mąki pszennej - 60 gr. cukru - 20 gr. świeżych drożdży - 50 gr. masła - 300 gr. mleka - 1 jajko - świerć łyżeczki soli.
Thermomixa nie mam, ale z tego przepisu planuję bułeczki dla gości.
Pozdrawiam !
Dziękuje za pierwszy przepis.
Witaj Pysiu ...
Znowu stawiasz sobie wysoką poprzeczkę kulinarną ..
Ok... domyślam się o jaka strukturę ciasta masz na myśli ...
Poczytaj, wybierz ten przepis który Tobie odpowiada i do ... dzieła.
Będziemy czekać na pajdę chałki
http://samiraka.blox.pl/2012/05/Puszysty-chleb-na-sposob-japonski.html
https://krystyna9.livejournal.com/70828.html
https://krystyna9.livejournal.com/62892.html
Ostatni przepis jest fenomenalny ...bułeczki ideał
Droga Megi, na Ciebie to zawsze można liczyć:)zapoznam się z przepisami i dam znać, pozdrawiam cieplutko:)
Ja robię z przepisu wkn - pycha wychodzi. Albo brioszkę wg iwcig
Hello Pysiu !
Jak tam Twoja chałeczka ... udana wypiek ? Masz jakieś foto dla Nas ?
Minął ponad miesiąc i chyba skorzystałaś z naszych sugestii.
Mam nadzieję, że teraz Ty nam udzielisz cennych wskazówek aby chałeczka była jak marzenie .
Halo Pysiu...
Widzę , że wpadłaś na stronkę...
Jak tam Twoje postępy w pieczeniu chałeczki...sukces ?
ja sama robię chałkę, potem pachnie ślicznie w całym domu. Dodaję do tego pyszną konfiturę - konfiturę pomarańczową albo powidła śliwkowe.