Forum

Kuchenne porady

mrozenie przed swietami

  • Autor: anielka-00 Data: 2015-12-18 11:04:54

    powiedzcie co mozna mrozic za potrawy przed swietami i jak je potem odgrzewac.

  • Autor: Wkn Data: 2015-12-18 11:11:25

    Ja niewiele mrożę, ale można całkiem sporo:

    Farsze do pierogów i uszek - odmrażasz, ewentualnie wrzucasz na patelnię, żeby odparować wodę, która jakimś cudem zawsze się zbierz, faszerujesz pierogi i uszka :)

    Pierogi i uszka - gotujesz je al dente, czyli nie do końca, studzisz rozłożone na płasko, tak samo mrozisz, po wstępnym zamrożeniu wsypujesz do pojemnika lub woreczka do mrożenia i domrażasz. Potem dogotowujesz i podajesz :)

    Pierogi pieczone z ciasta kruchego, pierogi z ciasta drożdżowego smażone, krokiety - upiecz lub usmaż, ale nie na zupełnie rumiano. Zamroź, podaj odgrzane i "dorumienione" w piekarniku. Krokiety można też zamrozić bez panierki, panierować i smażyć po rozmrożeniu.

    Bigos! 

    Ryby - żeby oszczędzić sobie pracy, najlepiej je wstępnie przygotować, czyli np, pozbawić ości, jeśli mają trafić do ryby po grecku lub galarety.

    Warzywa w pomidorowym sosie do ryby po grecku - gotowy farsz studzisz, zamrażasz, potem odmrażasz bezpośrednio na patelni, podgrzewasz i gorącym zalewasz przygotowaną rybę.

    Pieczenie, pasztety (ja nie przepadam za odmrażanymi, jednak nie są aż tak dobre i aromatyczne jak świeże, ale wiele osób tak robi, głównie z przyczyn praktycznych, jeśli muszą podjąć dużą ilość gości, a tym samym przygotować dużą ilość potraw, co często koliduje z brakiem czasu na ogarnięcie wszystkiego

    Serniki i makowce bez kruszonek, keksy - nie zauważyłam, żeby jakoś szczególnie traciły smak przez proces mrożenia :)

    Surowe ciasto kruche - odmrażasz. Odmrożone, ale wciąż zimne wykorzystujesz do ciast i ciasteczek na słodko lub słono.

  • Autor: jolka60 Data: 2015-12-18 11:23:45

    He,he,he,prawie razem pisałyśmy

  • Autor: Wkn Data: 2015-12-18 11:54:38

    Chyba tak chinese

  • Autor: Smosia Data: 2015-12-18 15:21:48

    I to jest dobra rada - pierożki z kapustą i grzybami pieczone w cieście kruchym - mam plan na niedzielę ...
    Pędzę po grzyby 2thumbsup

  • Autor: ewka63 Data: 2015-12-19 13:11:09

    A czy sernik po odmrożeniu się nie rozwala?

  • Autor: Wkn Data: 2015-12-19 13:53:14

    Niektóre tak, ale tak rzadko mrożę, że nie przeanalizowałam jakie rodzaje serników po mrożeniu się kruszą.

  • Autor: jolka60 Data: 2015-12-18 11:22:58

    Wprawdzie to nie to samo,co świeże,ale czasem też się tak ratowałam.
    Mroziłam bigos-odrzewanie proste,jak przy gotowaniu,ew mikrofala,ale kuchenka czy piekarnik lesze
    Pierogi -najczęściej ugotowane,odgrzewam na parze lub podsmażam na patelni
    lub sam farsz i lepię przed świętami
    Galaretę-powtórnie zagotować i zalać-w smaku identyczna jak świeża,
    Krokiety..różnie mrożą,ja bez panierki.Póżniej je rozmrażam,panieruję i smażę.
    Pasztety,ale lepiej przygotować mięso i zamrozić,a póżniej tylko piec.Podobnie z pieczenią "rzymską" oraz wszelkim mięsami - schab,karczek,boczek itp.
    Wszelkie zupy,sosy.
    Mrozić możesz dużo,byle miejsca starczyłosmash

  • Autor: bajaderkaa Data: 2015-12-18 11:30:00

    I smakowało...bo ja nawet mięs nie mrożę....dla mnie niezjadliwe:(

  • Autor: jolka60 Data: 2015-12-18 11:34:26

    Jak ktoś dobrze gotuje,to i mrożenie nie zaszkodzi.devilish

  • Autor: bajaderkaa Data: 2015-12-18 11:36:10

    co ma piernik do............zjadanego kitu?mad

  • Autor: jolka60 Data: 2015-12-18 11:41:42

    Ano to,że jeden zrobi piernik,drugi kit.Widzę,że 'waszmości" nudno.
    Nie Ty pytałaś i nie tobie odpowiadałam.Tak pokrótce.

  • Autor: mggi63 Data: 2015-12-18 11:48:11

    thumbsup

  • Autor: bajaderkaa Data: 2015-12-18 14:18:47

    2thumbsup 2thumbsup2thumbsup

  • Autor: Basialis Data: 2015-12-20 20:04:32

    Mroze wiele produktow, inaczej bym sie nie wyrobila.Nie mroze wedlin ( sa potem wodniste) i ciast.Zamrozony mam pasztet,boczek Krysi, paszteciki, pierogi z kapusta i grzybami i dzisiaj wjechaly ruskie.

  • Autor: anielka-00 Data: 2015-12-22 11:31:00

    Dzieki wszystkim wlasnie tez zamrozilam pierogi i paszteciki i zobaczymy jak wyjda w swieta.

  • Autor: Wkn Data: 2015-12-22 15:19:10

    Dobrze wyjdą - nie może być inaczej :)

  • Autor: jolka60 Data: 2015-12-22 15:52:32

    To daj znać.smiley2

Przejdź do pełnej wersji serwisu