Chce kupić smartfon. Firma która mnie interesuje oferuje dual sim lub LTE. Co wybrać Waszym zdaniem? Albo jedno lub drugie. Nie ma możliwości łącznej w tym modelu. Co się bardziej przyda? Odpowiedzcie coś.
Jezeli uzywasz dwoch telefonow w sensie masz dwa numery to lepszym wyborem bedzie dual sim, a jezeli nie to smialo LTE gdzie dodatkowa korzyscia jest dluzej trzymajaca bateria.
Nie do konca zrozumialas. Mamy do wyboru jeden telefon w 2 wersjach - z lte i z dual sim, ten z lte czyli bez dual sim bedzie zuzywal mniej pradu nie dlatego ze lte ma tu cos do gadania ale dlatego, ze telefon z dual simem ciagnie tego pradu wiecej.
Oki, teraz rozumiem. :) Ale.... małżonek od paru lat używa duali Samsunga i baterie trzymają świetnie - koło tygodnia. Czyli też chyba zależy od marki telefonu. Zresztą ja też nie narzekam na baterie w Samsungach ale to tak przy okazji). Poza tym to as trochę po chińsku zapytała.... jak o różnicę między udkami z kurczaka a jeżdżeniem na rowerze...
Nie wiem co tu jest niezrozumiałe. Mam do wyboru albo dual sim albo LTE i nie wiem co wybrać. Wiem, że jedno i drugie to całkiem co innego. Nie używam dwóch telefonów, a LTE u mnie nie działa obecnie. Co najwyżej 3G+. Skłaniam się jednak do LTE. Chyba, że ktoś napisze coś co zmieni moja decyzję.
Z tego co piszesz, to wybór jest żaden. Nie używasz dwóch numerów, nie działa u ciebie LTE . Z tego co piszesz poruszasz się w najbliższym otoczeniu , więc nad się tu zastanawiać .
LTE w niedużym stopniu wpływa na trwałość baterii. W mieście przy silnym sygnale telefon może nieco mniej energii zużywać, ale przy słabym sygnale jest zgoła inaczej. Na czas pracy telefonu w największym stopniu ma pojemność baterii. W drugiej kolejności jakość nadajnika i anteny w telefonie. W przypadku smartphonów kolosalne znaczenie też ma ilość uruchomionych programów i usług korzystających z sieci.
Nie zgodze sie z toba, ze na czas pracy telefonu wplywa najbardziej pojemnosc baterii - taka teza prowadzi do wnioku ze majac dwa telefony o tej samej pojemnosci baterii w ktorych powiedzmy uruchomimy te same programy i uslugi bardziej zywotnym okaze sie ten z wieksza bateria a to nieprawda. Telefony roznia sie przeciez tzw. bebechami czyli sprzetem - jedne sa bardziej energochlonne a drugie mniej. A co do telefonu z lte zawsze opcje internetowe mozesz wylaczyc zeby miec pewnosc ze nic nie pracuje w tle.
Jeżeli weźmiemy dwa porównywalne telefony, czyli produkowane w podobnym okresie i z tym samym systemem (zapewne w tym przypadku będzie to android), to ten z większą pojemnością baterii wytrzyma dłużej. Różnice w w poborze energii przez tor radiowy, przy dobrym sygnale nie są aż tak duże. A jeszcze podam wam przykład dotyczący co dzieje się z LTE z przy słabym sygnale. Mam pewien telefon, który w mieści przy mocnym sygnale i włączonym LTE wytrzymuje bez problemu 48h. Dodam, że mam tam parę usług które regularnie łączą się internetem (np. poczta). Ten sam telefon poza miastem, gdzie odległość od nadajnika jest duża i sygnał słaby, ma pustą baterię już po 8h. Natomiast po wyłączeniu LTE i 3G i przejściu na "antyczny" standard GSM, nadal trzyma 2 dni.
Chce kupić smartfon. Firma która mnie interesuje oferuje dual sim lub LTE. Co wybrać Waszym zdaniem? Albo jedno lub drugie. Nie ma możliwości łącznej w tym modelu. Co się bardziej przyda? Odpowiedzcie coś.
Jezeli uzywasz dwoch telefonow w sensie masz dwa numery to lepszym wyborem bedzie dual sim, a jezeli nie to smialo LTE gdzie dodatkowa korzyscia jest dluzej trzymajaca bateria.
Sorry,,, a co ma LTE do trwałości baterii?
Nie do konca zrozumialas. Mamy do wyboru jeden telefon w 2 wersjach - z lte i z dual sim, ten z lte czyli bez dual sim bedzie zuzywal mniej pradu nie dlatego ze lte ma tu cos do gadania ale dlatego, ze telefon z dual simem ciagnie tego pradu wiecej.
Oki, teraz rozumiem. :) Ale.... małżonek od paru lat używa duali Samsunga i baterie trzymają świetnie - koło tygodnia. Czyli też chyba zależy od marki telefonu. Zresztą ja też nie narzekam na baterie w Samsungach ale to tak przy okazji).
Poza tym to as trochę po chińsku zapytała.... jak o różnicę między udkami z kurczaka a jeżdżeniem na rowerze...
Nie wiem co tu jest niezrozumiałe. Mam do wyboru albo dual sim albo LTE i nie wiem co wybrać. Wiem, że jedno i drugie to całkiem co innego. Nie używam dwóch telefonów, a LTE u mnie nie działa obecnie. Co najwyżej 3G+. Skłaniam się jednak do LTE. Chyba, że ktoś napisze coś co zmieni moja decyzję.
Z tego co piszesz, to wybór jest żaden. Nie używasz dwóch numerów, nie działa u ciebie LTE . Z tego co piszesz poruszasz się w najbliższym otoczeniu , więc nad się tu zastanawiać .
Gdyby wybór był oczywisty to nie zadawała bym tego pytania.
Ale as , co tu wybierać , jak obie opcje są dla Ciebie zbędne?
Wiem, as, że nie wiesz. :(
Dzięki za odpowiedź. Jest dla mnie pomocna.
LTE w niedużym stopniu wpływa na trwałość baterii. W mieście przy silnym sygnale telefon może nieco mniej energii zużywać, ale przy słabym sygnale jest zgoła inaczej.
Na czas pracy telefonu w największym stopniu ma pojemność baterii. W drugiej kolejności jakość nadajnika i anteny w telefonie. W przypadku smartphonów kolosalne znaczenie też ma ilość uruchomionych programów i usług korzystających z sieci.
Dziękuję za informację.
Nie zgodze sie z toba, ze na czas pracy telefonu wplywa najbardziej pojemnosc baterii - taka teza prowadzi do wnioku ze majac dwa telefony o tej samej pojemnosci baterii w ktorych powiedzmy uruchomimy te same programy i uslugi bardziej zywotnym okaze sie ten z wieksza bateria a to nieprawda. Telefony roznia sie przeciez tzw. bebechami czyli sprzetem - jedne sa bardziej energochlonne a drugie mniej. A co do telefonu z lte zawsze opcje internetowe mozesz wylaczyc zeby miec pewnosc ze nic nie pracuje w tle.
Jeżeli weźmiemy dwa porównywalne telefony, czyli produkowane w podobnym okresie i z tym samym systemem (zapewne w tym przypadku będzie to android), to ten z większą pojemnością baterii wytrzyma dłużej. Różnice w w poborze energii przez tor radiowy, przy dobrym sygnale nie są aż tak duże.
A jeszcze podam wam przykład dotyczący co dzieje się z LTE z przy słabym sygnale. Mam pewien telefon, który w mieści przy mocnym sygnale i włączonym LTE wytrzymuje bez problemu 48h. Dodam, że mam tam parę usług które regularnie łączą się internetem (np. poczta). Ten sam telefon poza miastem, gdzie odległość od nadajnika jest duża i sygnał słaby, ma pustą baterię już po 8h. Natomiast po wyłączeniu LTE i 3G i przejściu na "antyczny" standard GSM, nadal trzyma 2 dni.
Myślę,że smartfon z dual sim będzie lepszy.