Czy macie jakieś pomysły jak wykorzystać aneks kuchenny znajdujący się w wynajmowanym na czas urlopu domku? Jest to aneks podstawowy-naczynia, garnki i kuchenka. Chodzi o opcje posiłków nie wymagających wielu produktów i nakładu czasu, które mogą być śniadaniem lub kolacją. Np. naleśniki mało wymagające lub inne przysmaki :-) Ciekawa jestem waszej kreatywności :-)
Na urlopie to ja się rozleniwiam i jestem anty kreatywna. ;) Zależy kto tam ma być z Tobą, bo jeśli małe dzieciaki, to wiadomo, że pod nich trzeba gotować. Powiem tak. Od lat pływam i większość urlopów spędzam na wodzie. Tam muszę zabrać ze sobą masę półproduktów z wiadomych względów - ani lodówki nie mam, ani sklepu na co dzień pod ręką. Wekuję mięso i (osobno, oczywiście) warzywa. Ten sposób przeniosłam na ląd i bardzo mi się to podoba, bo ostatnie czego pragnę w czasie urlopu to stanie przy kuchni. A tak otwieram słoiczek z mieszanką do lecza, wrzucam w garnek, doprawiam. mogę dodać świeżych ziółek, mogę więcej trochę przecieru z pomidorów albo świeżych. Do tego co chcę - ryż, makaron, kawałek kiełbasy albo nie. Teraz jak dziecię już podrosło to króluje jajecznica w jego wykonaniu w 10 wariantach. Spaghetti na różne sposoby. Coś jednogarnkowego i możliwego do odgrzania. Sprzwdza się. :)
Weź ze sobą mikser i ... sernik na zimno z owocami sezonowymi na biszkopcikach przebije wszelkie naleśniki , racuchu czy ...jajecznice . Wiem co mówię ... moja siostra robiła furorę na ... kempingu w Łebie i to wśród wszystkich łasuchów bez względu na płeć ...
Chyba niedawno widziałam cały artykuł o wakacjach ze słoikami (Na wakacjach jestem 'Słoikiem' czy jakoś tak podobnie), tam z pewnością znajdziesz wiele pomysłów na szybkie i proste dania. Ja karmiłabym rodzinkę surówkami, burritos'ami lub tortilla'mi, owocami. I do ekwipunku dorzuciłabym kuchenkę mikrofalową...
Dobrym pomysłem są proste sosy do makaronów, nawet nie trzeba wozic ze sobą w słoiku. wystarczy puszka pomidorów, cebula, oliwki i przyprawy i sos gotowy. My lubimy tez bardzo prostą wersję: oliwa, czosnek, zioła prowansalskie, sól - robi się błyskawicznie, sprawdza sie idealnie, nawet na kempingu. Albo kuskus z warzywami na patelnie :)
Czy macie jakieś pomysły jak wykorzystać aneks kuchenny znajdujący się w wynajmowanym na czas urlopu domku? Jest to aneks podstawowy-naczynia, garnki i kuchenka. Chodzi o opcje posiłków nie wymagających wielu produktów i nakładu czasu, które mogą być śniadaniem lub kolacją. Np. naleśniki mało wymagające lub inne przysmaki :-) Ciekawa jestem waszej kreatywności :-)
Na urlopie to ja się rozleniwiam i jestem anty kreatywna. ;)
Zależy kto tam ma być z Tobą, bo jeśli małe dzieciaki, to wiadomo, że pod nich trzeba gotować.
Powiem tak. Od lat pływam i większość urlopów spędzam na wodzie. Tam muszę zabrać ze sobą masę półproduktów z wiadomych względów - ani lodówki nie mam, ani sklepu na co dzień pod ręką. Wekuję mięso i (osobno, oczywiście) warzywa. Ten sposób przeniosłam na ląd i bardzo mi się to podoba, bo ostatnie czego pragnę w czasie urlopu to stanie przy kuchni. A tak otwieram słoiczek z mieszanką do lecza, wrzucam w garnek, doprawiam. mogę dodać świeżych ziółek, mogę więcej trochę przecieru z pomidorów albo świeżych. Do tego co chcę - ryż, makaron, kawałek kiełbasy albo nie. Teraz jak dziecię już podrosło to króluje jajecznica w jego wykonaniu w 10 wariantach. Spaghetti na różne sposoby. Coś jednogarnkowego i możliwego do odgrzania. Sprzwdza się. :)
Weź ze sobą mikser i ... sernik na zimno z owocami sezonowymi na biszkopcikach przebije wszelkie naleśniki , racuchu czy ...jajecznice .
Wiem co mówię ... moja siostra robiła furorę na ... kempingu w Łebie i to wśród wszystkich łasuchów bez względu na płeć ...
Megi, masz na myśli deser? A daj spokój szkoda czasu na deser w razie ochoty to sobie lody zafundują
Chyba niedawno widziałam cały artykuł o wakacjach ze słoikami (Na wakacjach jestem 'Słoikiem' czy jakoś tak podobnie), tam z pewnością znajdziesz wiele pomysłów na szybkie i proste dania.
Ja karmiłabym rodzinkę surówkami, burritos'ami lub tortilla'mi, owocami.
I do ekwipunku dorzuciłabym kuchenkę mikrofalową...
Dobrym pomysłem są proste sosy do makaronów, nawet nie trzeba wozic ze sobą w słoiku. wystarczy puszka pomidorów, cebula, oliwki i przyprawy i sos gotowy. My lubimy tez bardzo prostą wersję: oliwa, czosnek, zioła prowansalskie, sól - robi się błyskawicznie, sprawdza sie idealnie, nawet na kempingu. Albo kuskus z warzywami na patelnie :)