Forum

Gawędy o jedzeniu

Sos gruszkowy

  • Autor: kasiachodziez Data: 2016-02-21 17:57:29

    Szukam przepisu na sos gruszkowy-pomożecie?
    Może ktoś z was ma takowy przepis?? potrzebuje go do pieczonego mięsa.

  • Autor: dorotaibasia Data: 2016-02-21 18:23:27

    Najprosciej byłoby gruszki z syropu/kompotu potraktować blenderem  i zmiksować na pulpę, gęstość regulować dolewając syropu, podgrzać i gotowe:)

  • Autor: kasiachodziez Data: 2016-02-21 19:00:45

    Też szłam tym tropem nawet myślałam o świeżej gruszce ale czym przełamać ten słodki smak? śmiatana,jogurt?? koleżanka sugerowała mi zrobić zasmażkę ale jakoś mi to nie pasuje.

  • Autor: misia123 Data: 2016-02-21 19:22:08

    Ja bym poszła w stronę octu balsamicznego ,goździków, miodu...zależy czy to ma być sos np.do mięska.Oczywiście gruszka świeża :)

  • Autor: dorotaibasia Data: 2016-02-21 19:28:57

    Siostra...ja bym poszła w stronę: jesli gruszka świeża (to raczej dojrzała a nie twardy klamot) kroisz w kostkę, skrapiasz sokiem  z cytryny (albo pomarańczy), dusisz minimalnie podlewając wodą z dodatkiem gożdzika (1-2 sztuki max)...kiedy gruszka sie rozpadnie albo traktujesz blenderem albo zostawiasz taką grudkowatą konsystencję, pokusiłabym się o dodanie imbiru i ewentualnie odrobiny cynamonu....wg mnie śmietana i zasmażka odpada ale to wyłacznie moja sugestia, każdy ma prawo gotować pod swoje podniebienie ;)

  • Autor: misia123 Data: 2016-02-21 19:39:45

    Fajny pomysł Dorotko :)

  • Autor: dorotaibasia Data: 2016-02-21 20:01:03

    Dziękuje :) Chyba wymyślę na swięta jakieś mięsiwo które można zaserwować z takim sosem

  • Autor: kasiachodziez Data: 2016-02-21 22:39:05

    Co odgapiasz..... jak o żarełko chodzi to na kochaną rodzinkę można zawsze liczyć 2thumbsup

  • Autor: Bahati Data: 2016-02-21 20:30:17

    Mam dwa sposoby. Pierwszy to: na oliwie dusze szalotke, dodaje pokrojona gruszke, sol i pieprz, dusze do miekkosci, przecieram przez sito, powstaje mus. Drugi to: lekko karmelizuje lyzke cukru, dolewam czerwone wino, dodaje pokrojona gruszke, ocet balsamiczny, odrobine miodu, sol, pieprz, gituje do miekkosci i zredukowania sosu, przecieram.

  • Autor: kasiachodziez Data: 2016-02-21 22:41:57

    I like pierwszą wersje!! 

Przejdź do pełnej wersji serwisu