Forum

Rozmowy wolne i frywolne

rosyjski

• Autor: h3wkk2 Data: 2015-12-15 11:47:59

Zarłoczki mój syn w technikum ma problemy z j. rosyjskim czy jest ktos na wzeckiu kto by mógł mu pomóc tj, chodzi mi o przetłumaczenie kilku tekstów chce mu pomóc a sama nie znam wogóle...

• Autor: jolka60 Data: 2015-12-15 13:09:24

Kiedyś znałam dobrze,może nawet bardzo dobrze,ale kiedy to było?
    Jeśli dobrze pamiętam,to może Majolika?Wyślii Jej wiadomość na PV..Jesli się pomyliłam,wybacz.
    Tyle,że sama wiesz,taka pomoc powinna być  tylko dorażna,bo póżniej obróci się przeciwko synowi.Będzie miał jakieś sprawdziany,odpytania i musi sam sobie radzić.

• Autor: Wkn Data: 2015-12-15 13:17:49

słuchaj, a jest takie coś:
    https://translate.google.pl/?hl=pl
    co prawda tłumaczy koślawo, bo to automat, ale można później postarać się wygładzić i przeredagować, żeby miało ręce i nogi. Zawsze lepsze niż nic :)

• Autor: jolka60 Data: 2015-12-15 13:27:27

Jeśli chodzi o "gotowce",to czasem korzystam z tego.

http://pl.pons.com/t%C5%82umaczenie/polski-niemiecki

Wbrew tytułowi,tłumaczy z wielu na wiele języków.

• Autor: ekkore Data: 2015-12-15 17:11:29

Najlepszą pomocą będzie słownik,  czy papierowy czy na komputerze.
    Odwalenie za niego roboty, nie posunie go do przodu ani o milimetr. Niestety jego wiedza nadal będzie zerowa.
    Jak przysiedzi, poszuka słówek,  potem kontekstu dużo więcej mu w głowie zostanie.

Mój Ślubny,  nie znając ani fińskiego, ani francuskiego, czyta w tych językach,  korzystając ze słowników wszelkiego rodzaju. Ale to z pasji.

• Autor: Herbaciana Data: 2015-12-16 13:40:15

Przepraszam Cię, ale nie wydaje mi się aby tłumaczenie tekstów za  syna było dobre. Nic mu to nie da, choć może w tej chwili ma to znaczenie, to nic nie będzie umiał później. Ja, wyrodna matka i nauczyciel z wykształcenia zawsze każę moim dzieciom wszystko robić samym, bo inaczej na bank nie zapamiętają.

• Autor: landrynka Data: 2016-01-22 11:04:42

dokładnie, w ten sposób się niczego nie nauczy.

• Autor: Laugasel1 Data: 2016-01-22 21:13:28

Ja nie podzielam tego zdania. Nauka języków zawsze sprawiała mi trudność. Czasami należy dziecku pomóc, oczywiście gotowce nie rozwiążą problemu, ale pozostawienie dziecku samemu sobie wydaje mi się okrutne. Mój syn też się uczy rosyjskiego już od podstawówki. I ja mu pomagam, a raczej pomagałam.   Żeby zrozumieć język trzeba rozumieć jego logikę i obyczaje. jego melodyjność itd.  Teraz orłem nie jest, ale jest po środku i jakoś se radzi już samodzielnie.

• Autor: majolika Data: 2016-01-23 12:52:29

Witam. Dawno już nie wchodziłam na WŻ, dopiero teraz przeczytałam ten post. Chętnie pomogę. Ale- podobnie do poprzedniczek- myślę, że lepiej tłumaczyć samemu. Rodzic moze kupić dobry słownik, czy inne pomoce dydaktyczne. Inaczej dziecko się nie nauczy, tylko metodą prób i samodzielnych błędów. W tej chwili jest internet, kiedyś było zdecydowanie gorzej z dostepem do żywego języka obcego. A j .rosyjski nie jest trudny. Jest podobny do polskiego. Ten sam system gramatyczny oparty na łacinie, tylko alfabet nieco inny, ale podobny do naszego. Wszystkie języki słowiańskie miały  tę samą "matkę"- język staro-cerkiewno- słowiański.Stad podobieństwo. Polecam oglądanie filmów rosyjskich na YT, czy czytanie w ich języku, mają mnóstwo przeciekawych filmów, również kulinarnych, z robótek ręcznych, domowych. Można się dużo nauczyć. SERIO!))) A filmów fabularnych produkują tysiące rocznie. To w końcu olbrzymi kraj i jest taka potrzeba. Pamietacie film o Annie German- oni co roku robią podobnych kilkadziesiąt. Jak ktoś chce, mogę polecić tytuły. Chciałabym, żeby kinematografia polska robiła tyle fajnych, ciekawych filmów. Wielu/e z was zna j. rosyjski na poziomie wystarczającym do ich zrozumienia. To podobnydo naszego  język i wystarczy dobrze się wsłuchać, a zrozumiecie. Pozdrawiam wszystkich.

• Autor: jolka60 Data: 2016-01-23 13:21:44

To jednak dobrze zapamiętałam,że Ty możesz pomóc.Sama wiesz,że kiedyś nauka j.rosyjskiego była przymusowa.No i jak zwykle,był ogólny opór.Ja zrozumiałam korzyść z opanowanie tego języka dopiero po skończeniu liceum.

Przejdź do pełnej wersji serwisu