Witam Was bardzo serdecznie...Poszukuje fajnych i szybkich przepisów na zakąski,przekąski na 18-tkę.Co zrobić,aby się nie narobić na Święta Bożego Narodzenia:-)
Zakąska. Krakersy i coś na to. Co wyobraźnia podpowie. Ja lubię. taką: Ser starty na tarce na grubych oczkach, do tego ząbek czosnku, łyżka majonezu (tylko tyle aby się zrobiła jednolita masa. Łyżeczką do herbaty nakładasz masę na krakersa, na to kładziesz połówkę orzecha włoskiego, dekorujesz pietruszką.
Mogę też być tortille. Kupujesz gotową i smarujesz czymś np. serek ze szczypiorkiem, topiony, bryndza lub coś w ten deseń. Jak posmarujesz placek tortilli to każdy plaster możesz posypać np. szynką, salami. dodać np. papryki konserwowej, łososia wędzonego lub kurczaka. Dalej zawijasz jak naleśnik. Owijasz w folię aluminiową dajesz do lodówki. Przed podaniem kroisz w 0,5-1 cm plasterki. Możesz też zrobić małe kromeczki chleba tostowego pumpernikiel i postepujesz tak samo jakiś ser na to kawałeczek wędlinki do tego oliwka, papryka lub jakieś inne cudo, ogórek itp.
W drugiej kwestii to moja rada jest taka: Zamówić catering :P A na poważnie dziewczyny robią wcześniej i mrożą. Ja nie lubię mrożonych potraw, ale takie rzeczy jak pierogi, uszka, krokiety zdążyło mi się robić wcześniej i mrozić:)
Moja siostra robi 27.12 chrzciny,też zastanawia się jak to zorganizować,żeby całe Święta nie spędzić w kuchni,tyle,że obiad jest,w restauracji.Myślę ,że postawimy na mrożenie tego co się da,peklowanie,bo można przygotować wcześniej,z ciast ,to takie długotrwałe.Na ostatni dzień to tylko sałatki.
Witam Was bardzo serdecznie...Poszukuje fajnych i szybkich przepisów na zakąski,przekąski na 18-tkę.Co zrobić,aby się nie narobić na Święta Bożego Narodzenia:-)
Zakąska. Krakersy i coś na to. Co wyobraźnia podpowie. Ja lubię. taką:
Ser starty na tarce na grubych oczkach, do tego ząbek czosnku, łyżka majonezu (tylko tyle aby się zrobiła jednolita masa. Łyżeczką do herbaty nakładasz masę na krakersa, na to kładziesz połówkę orzecha włoskiego, dekorujesz pietruszką.
Mogę też być tortille. Kupujesz gotową i smarujesz czymś np. serek ze szczypiorkiem, topiony, bryndza lub coś w ten deseń. Jak posmarujesz placek tortilli to każdy plaster możesz posypać np. szynką, salami. dodać np. papryki konserwowej, łososia wędzonego lub kurczaka. Dalej zawijasz jak naleśnik. Owijasz w folię aluminiową dajesz do lodówki. Przed podaniem kroisz w 0,5-1 cm plasterki.
Możesz też zrobić małe kromeczki chleba tostowego pumpernikiel i postepujesz tak samo jakiś ser na to kawałeczek wędlinki do tego oliwka, papryka lub jakieś inne cudo, ogórek itp.
W drugiej kwestii to moja rada jest taka: Zamówić catering :P
A na poważnie dziewczyny robią wcześniej i mrożą. Ja nie lubię mrożonych potraw, ale takie rzeczy jak pierogi, uszka, krokiety zdążyło mi się robić wcześniej i mrozić:)
Moja siostra robi 27.12 chrzciny,też zastanawia się jak to zorganizować,żeby całe Święta nie spędzić w kuchni,tyle,że obiad jest,w restauracji.Myślę ,że postawimy na mrożenie tego co się da,peklowanie,bo można przygotować wcześniej,z ciast ,to takie długotrwałe.Na ostatni dzień to tylko sałatki.