Forum

Gawędy o jedzeniu

Piernik Staropolski 2016

  • Autor: agusia1111 Data: 2016-12-15 21:02:50

    Czytam, czytam i nie wierzę.... Czyżby w tym roku nikt nie piekł słynnego Piernika Staropolskiego?:) Ja już mam blaty upieczone a Wy?:)

  • Autor: Basialis Data: 2016-12-15 21:38:51

    Agusiu jutro pieke, ale masz racje jakas stagnacja na " naszej" stronce.Smutne!

  • Autor: as Data: 2016-12-15 21:40:29

    Ja w tym roku robię wyjątkowo robię piernik tygodniowy. Surowe ciasto czeka na upieczenie. Mam nadzieję, że zdąży zmięknąć.
    Do tej pory co roku robiłam staropolski. W tym roku po raz pierwszy tygodniowy.

  • Autor: Basialis Data: 2016-12-15 21:58:32

    as, powiedz po degustacji.................czym sie rozni w smaku?

  • Autor: as Data: 2016-12-15 22:45:27

    Powiem. Przepisy są podobne.

  • Autor: as Data: 2016-12-24 20:47:39

    Jest bardzo dobry. Nie wiem czy się różni od staropolskiego. Ja nie zauważyłam różnicy. Polecam.

  • Autor: balbisia19 Data: 2016-12-15 22:14:08

    Mój od wczoraj przełożony leży w lodówce. Nie wiem co z niego będzie do świąt, ale polowe Mąż zabierze w poniedziałek do pracy na swoje imieniny i nie chciało mi się grzebać w dwóch ratach. Mam nadzieję że będzie ok.

  • Autor: Rzymianka Data: 2016-12-15 22:45:33

    Jak na poniedziałek ma być "do jedzenia" to bym go wyjęła z lodówki i trzymała w tem. pokojowej, zawinięty w folię,bo w zimnym nie będzie pulchny. :)

  • Autor: frygfryda Data: 2016-12-17 20:32:11

    U mnie już od ponad tygodnia placki czekają na przełożenie. Jeśli jutro je przełożę powidłami, to czy powinnam je trzymać w chłodnym pomieszczeniu do Świąt, czy zostawić już w temperaturze pokojowej przez cały ten tydzień?

  • Autor: Rzymianka Data: 2016-12-17 21:50:04

    Ja swoje zostawiam i kontroluję, wszystko zależy od temperatury, im cieplej , tym szybciej "dojrzewa". :)

  • Autor: inka21 Data: 2016-12-21 18:51:25

    zostaw w temp. pokojowej-ładnie zmięknie

  • Autor: Rzymianka Data: 2016-12-15 22:40:06

    Moje blaty też upieczone i trochę pierniczków dla tradycji. W niedzielę przełożę domowymi powidłami z czekoladą i masą orzechową. :)

  • Autor: agusia040675 Data: 2016-12-16 06:39:36

    U mnie blaty leża upieczone i czekają na przełożenie

  • Autor: iwciaG Data: 2016-12-16 12:43:10

    Ja podobnie jak As, tego roku polegam na pierniku tygodniowym......po weekendzie jakoś upiekę, bo ma być gotowy na spotkanie sylwestrowe:))
    Zestaw pierniczków już jest, część polukrowana, część czeka na zdobienie......wyjadane na bieżąco ;)

  • Autor: w jesiennym stroju Data: 2016-12-16 16:42:05

    Zamiast piernika staropolskiego, piekę piernik huzarski .

  • Autor: Izma73 Data: 2016-12-16 19:48:52

    U mnie staropolski to już tradycja, jak barszcz z uszkami.W tym roku z półtorej porcji.

  • Autor: rdzina Data: 2016-12-18 13:44:46

    Witam,piekę blaty dopiero jutro nie rozumiem czemu tak wcześnie pieczecie i przekładacie powidłami .Rozumiem upiec,ale po co przekładać,ja się boję że zapleśnieje.Jak co roku u mnie ciasto z podwójnej porcji część dodatkowo na pierniczki i jeszcze jeden na nowy rok.A tak po za tym naciągnęłam ścięgna wczoraj w kostce i zwichnęłam nogę,boli jak diabli na pogotowiu chcieli mi ją zapakować w gips,po moich świętach i sylwestrze na sylwestra to pójdzie syn z dziewczyną a ja w dresach przed tv zasiądę oj szkoda doła mam że cho cho .

  • Autor: iwciaG Data: 2016-12-18 16:25:15

    Rdzina, współczuję zwichnięcia i ,,kuśtykania" przez wiele dni...... Ale głowa do góry, przynajmniej wypoczniesz za wszystkie czasy, leżakując bezstresowo w ciepełku ;))) Szybkiego powrotu do zdrówka życzę :)))

  • Autor: rdzina Data: 2016-12-18 17:57:21

    Wielkie dzięki wierzysz w to że nic nie będę robić ,przecież się tak nie da,w sierpniu złamałam palec do pracy chodziłam,umowy śmieciowe są superowe

  • Autor: Bahati Data: 2016-12-18 16:51:15

    Upieczony, przelozony, idzie mieszkac do lodowki. :)

  • Autor: rdzina Data: 2016-12-21 15:39:21

    Witam,proszę o poradę wyciągnęłam surowe ciasto z kamiennego gara włożyłam w folię spożywczą zawinęłam podziurawiłam tą folię i włożyłam do lodówki nigdy tak nie robiłam nie zapleśnieje mi w tej foli?kurczę chciałam mieć więcej miejsca w lodówce. Poradźcie kobitki plis .Tydzień pasuje żeby w tej foli stało .

  • Autor: inka21 Data: 2016-12-21 18:48:55

    hmmm, powiem ci tak, są różne techniki robienia tego ciasta, ja np. nigdy nie foliuje i nigdy nie daje do lodówki.
    Jeśli ci mogę doradzić to wyjmij je z lodówki i ściągnij tę folie.
    Jak surowe ciasto przełożę do kamiennego garnka, okrywam górę ciasta papierowym ręcznikiem, stawiam kamionkę z ciastem na parapecie i leżakuje i nic z nim się złego nie dzieje, przygotowuję to ciasto ok 15 października i zostawiam do grudnia na parapecie tak jak ci opisałam, moje ciasto upiekłam wczoraj.

  • Autor: rdzina Data: 2016-12-21 19:03:19

    Mieszkam w bloku,moje parapety są ciepłe i nie wiem czy nie przedobrze, zawsze trzymałam nie wykorzystane surowe ciasto w kamiennym naczyniu w lodówce .Pierwszy raz wyciągnęłam ciasto i tak zrobiłam jutro powrót do gra.Blaty upiekłam 2 dni temu,jutro przełożę.Dziękuję ze poradę .

  • Autor: inka21 Data: 2016-12-22 10:59:01

    ja też w bloku mieszkam i parapety mam ciepłe- pięknie rośnie na nich to ciasto i zapewniam cie ,że robię tak od lat, ciasto nigdy się nie popsuło przez to,że leży na parapecie i zawsze ciasto wychodzi przepyszne.

  • Autor: rdzina Data: 2016-12-22 21:18:19

    Dziękuję, następnym razem jak będę robić to ciasto to tak zrobię .

  • Autor: iwciaG Data: 2016-12-21 22:31:55

    Ja mogę jedynie powiedzieć, że w zeszłym roku resztę ciasta pozostałego z pieczenia blatów i przeznaczonego do szybkiego upieczenia pierniczków, zagniotłam w kulę i włożyłam do woreczka śniadaniowego i w nim zawiniątko leżakowało w lodówce.
    Oczywiście jakoś nie było czasu szybko upiec, więc prawie miesiąc tak przeleżało bez uszczerbku na swoim wyglądzie i smaku.....pierniczki wyszły pycha:))))

  • Autor: inka21 Data: 2016-12-21 18:44:53

    mój upieczony od wczoraj, leżakuje, dziś przełożyłam go marcepanem,leżakuje i leżakuje i oczekuje..... na pożarcie  tongue3

  • Autor: Basialis Data: 2016-12-22 22:57:32

    A moje blaty twarde jak kamien, moze do Sylwestra zmiekna.Nie moge pokroic, strzelaja po kuchni.

  • Autor: rdzina Data: 2016-12-23 14:33:59

    Pokrój jabłka w ćwiartki obłóż, zawiń w folię  blaty powinny zmięknąć,lub przełóż gorącym powidłem i zawiń w folię .

  • Autor: Basialis Data: 2016-12-28 22:49:20

    rdzina, wielkie dzieki.............przelozylam goracym powidlem z czekolada i orzechowa omasta wg.alidab.Na drugi dzien byl juz mieciutki.Wiesz, zapomnialam juz... pierwszy piernik robilam 5 lat temu i to w keksowkach............tragedia.

  • Autor: as Data: 2016-12-28 22:55:58

    dlaczego w keksówce to tragedia?

  • Autor: Basialis Data: 2016-12-28 22:59:13

    W srodku byl surowy, mimo ze duzo dluzej pieklam.

  • Autor: as Data: 2016-12-28 23:00:32

    Ja w tym roku piekłam w keksówkach i potwierdzam. Piekłam bardzo długo ale wyszedł super.

Przejdź do pełnej wersji serwisu