Witam serdecznie Wszystkich i zapraszam do wspólnego smażenia, pieczenia i biesiadowania bo ... Tłusty Czwartek już tuż, tuż.
Zanim wysmażymy furę chrustów, pączków i oponek warto wybrać sprawdzone przepisy, dopracować nowe lub przegadać to i owo by nie zaliczyć wpadki cukierniczej. Piszcie, opowiadajcie i doradzajcie co i jak, kiedy wyczarujecie
Ja pączków i chrustu jeszcze nie nasmażyłam, ale polecam serniczek delikatny jak waniliowe ptasie mleczko
Przeglądając dzisiaj stronki w sieci, znalazłam nowy dla mnie przepis na chrust. Chyba w tym roku taki właśnie wysmażę. Mam nadzieję, że nie naruszę prawa autorskiego i nie zbanują mnie gdy go tutaj wkleję
Składniki: 35dag mąki, 50ml śmietany, 20 ml rumu, 5dag masła, 2 jaja, 6 żółtek, szczypta soli, tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania.
Potrzebny też papierowy ręcznik kuchenny (bibuła) do odsączania tłuszczu.
Wykonanie: mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać dokładnie, dodać jaja, żółtka, śmietanę i wyrabiać na jednolitą masę, pod koniec wyrabiania wlać rum i dodać sól. Ciasto podzielić na części, wałkować na grubość około 1mm podsypując jak najmniej mąką, ciąć wzdłuż i w poprzek, nacinać i formować chrusty. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, pilnując temperatury. Wyjąć z patelni, układać na papierze i po usunięciu nadmiaru tłuszczu posypać cukrem pudrem. Smacznego Żarłoczki
Dopisano 2025-1-23 15:20:59:
Cukiernicy polecają mąkę tortową 450, sprawdzę czy jeszcze taką mam.
Witam serdecznie Wszystkich i zapraszam do wspólnego smażenia, pieczenia i biesiadowania bo ... Tłusty Czwartek już tuż, tuż.
Zanim wysmażymy furę chrustów, pączków i oponek warto wybrać sprawdzone przepisy, dopracować nowe lub przegadać to i owo by nie zaliczyć wpadki cukierniczej.
Piszcie, opowiadajcie i doradzajcie co i jak, kiedy wyczarujecie
Ja pączków i chrustu jeszcze nie nasmażyłam, ale polecam serniczek delikatny jak waniliowe ptasie mleczko
Przeglądając dzisiaj stronki w sieci, znalazłam nowy dla mnie przepis na chrust. Chyba w tym roku taki właśnie wysmażę. Mam nadzieję, że nie naruszę prawa autorskiego i nie zbanują mnie gdy go tutaj wkleję
Źródło: onet - porady cukiernicze /podst. książka kucharska/
Składniki: 35dag mąki, 50ml śmietany, 20 ml rumu, 5dag masła, 2 jaja, 6 żółtek, szczypta soli, tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania.
Potrzebny też papierowy ręcznik kuchenny (bibuła) do odsączania tłuszczu.
Wykonanie: mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać dokładnie,
dodać jaja, żółtka, śmietanę i wyrabiać na jednolitą masę, pod koniec wyrabiania wlać rum i dodać sól.
Ciasto podzielić na części, wałkować na grubość około 1mm podsypując jak najmniej mąką, ciąć wzdłuż i w poprzek, nacinać i formować chrusty.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, pilnując temperatury.
Wyjąć z patelni, układać na papierze i po usunięciu nadmiaru tłuszczu posypać cukrem pudrem.
Smacznego Żarłoczki
Dopisano 2025-1-23 15:20:59:
Cukiernicy polecają mąkę tortową 450, sprawdzę czy jeszcze taką mam.