Forum

Kuchenne porady

Co z ugotowanej kaszy grycznej?

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2020-10-14 15:26:55

    Zostało mi sporo kaszy, co z niej zrobić?

  • Autor: alman Data: 2020-10-14 16:14:14

    Witaj. Można wszystko, zależy ile tego masz, ale przykładowo gołąbki, pierogi, dodać do pieczenia chleba, krokiety /z kapustą/, kotlety /z innym dodatkiem jeszcze/, no i zjeść z kefirem.

  • Autor: gruba Data: 2020-10-15 08:17:21

    https://wielkiezarcie.com/przepisy/kotlety-gryczane-30002232

  • Autor: Smosia Data: 2020-10-15 09:56:28

    Pierogi z kaszy są ciut kłopotliwe /farsz jest chyba luźny, sypki/ ale gołąbki jak najbardziej.
    Może 'zawijaniec drożdżowy albo kilka mniejszych + grzyby +mięso czy ser?

    Ja bym upiekła pierogi z ciasta drożdżowego /duuuże/ i podała z kwaśną śmietaną. Farsz: kasza, skwarki boczku lub kiełbasa podsmażona, cebulka lub papryka. Można pokombinować.

    Smacznego ;)

  • Autor: alman Data: 2020-10-15 15:51:31

    O tak, można kombinować, a farsz do pierogów Droga Smosiu to robi się z dodatkami np. kasza i ser biały, można jeszcze dodać miętę. I nic się nie kruszy. Albo kasza i kapusta itp. itd.

  • Autor: Smosia Data: 2020-10-16 10:22:15

    A właśnie ser biały /z kostki/ jest kruchy i widziałam, że trudno go z kaszą upchnąć w surowym cieście pierogowym. Moja Mama nieraz wzdychała nad takimi pierogami - umęczona i zła.
    Ja nie lubię tego połączenia, za kaszą gryczaną nie przepadam a ser to wolę w sernikach laugh4
    Ale, co kto lubi - powodzenia... 2thumbsup

  • Autor: alman Data: 2020-10-16 13:23:58

    ale ja dodaję jeszcze ze 2 łyżki śmietany... albo jajko... albo cebulę usmażoną na maśle... i wtedy jest ok.

  • Autor: Smosia Data: 2020-10-18 09:44:07

    O proszę, taki sklejacz śmietanowy lub cebulkowy to pomoże, czy jajco.
    Nie pamiętam, co u nas było w farszu, bo rzadko taki gotowaliśmy /najczęściej ruskie były lub ziemniaczano-cebulkowe z pieprzem, z kapustą i grzybami wigilijne albo inne owocowe lub mięsne/.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2020-12-21 20:59:22

    Dziękuję :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu