Forum

Kuchenne porady

Proszę o pomoc - nowe AGD

• Autor: Weron!ka Data: 2015-07-17 17:04:17

Kochani, wiem że można na Was zawsze liczyć. Przeszukałam i poczytałam sobie wątki ale w większości są sprzed kilku laty, a wszytsko się z roku na rok zmienia. No więc do sedna, postanowiliśmy z mężem wymienić meble a co za tym idzie również cały sprzęt mam na oku już lodówkę, płytę gazową oraz okap, jeszcze nie wiem jaki piekarnik dodam że lubię piec i dużo piekę. Czy ktoś ma taki sprzęt, poleciłby albo odradził i proszę jakieś wskazówki co do piekarnika i żeby cena była w miarę rozsądna. I czy polecacie granitowy zlew.

Pozdrawiam :)

Lodówka którą sobie upatrzyliśmy to: odówka BEKO GNE 134620 X 

płyta gazowa:  łyta gazowa AMICA PGCZ7411 PTCG5.1ZpZtA oraz okap:  

AMICA OWC931G

• Autor: iwett Data: 2015-07-17 17:47:06

Lodówkę i okap mam podobne. Lodówkę mam Samsunga też 2-drzwiową z barkiem, kostkarką i inne bajery - jestem zadowolona :)
    Okap też Amici ale inny typ z jakimś inteligentnym nosem - zupełna pomyłka; jeśli Twój tez to ma to odradzam - wyrzucone pieniadze. Co do płyty to lepiej kupować indukcję i własnie dużą płytę. Ja mam standartową i dwa duże gary to problem.
    Po co Ci gazowa tylko więcej brudu a tak masz czyściutko tylko szmatką przetrzesz.

• Autor: Weron!ka Data: 2015-07-17 21:10:58

Dziękuję za odpowiedź, okap jest zyywkły bez inteligenttnego nosa, a co do płyyty to napewno będzie gazowa, indukcyjna odpada dużo znajomych ma i długi czas na grzanie wody w dużych garnkach

• Autor: Basialis Data: 2015-07-17 21:15:31

Dziwne, moja corka ma indukcyjna i ja jej nie cierpie, bo gotuje "natychmiast".Najwieksze problemy mam z barszczem, ktory nie powinien sie zagotowac.

• Autor: iwett Data: 2015-07-18 07:07:16

Nie wiem jakie płyty mają Twoi znajomi ale chyba jakieś przeżytki:) Moja była kupowana 2 lata temu i pewnie już staroć:)  Ale 15-litrowy gar wody gotuje w 2 min.      
    Ma takie funkcje :  - szybkie gotowanie wody, podtrzymywanie gotowania, czasomierz, blokada przed dziećmi  i co najlepsze dla mnie - duży panel do gotowania - 2 pojedyncze palniki przełączasz na 1  (możesz gotować w dużej brytfance). Super sprawa!  

Zapewniam Cię,że nie ma porównania między indukcją a gazem. też z początku nie chciałam tyle lat na gazie się gotowało ale mąż się uparł i chwała mu za to:)  Nie trzeba szorować tłustych palników ani wszystkiego dookoła.  Nastawiasz na odpowiedni poziom i jednakowo Ci gotuje.  Płyta gładziutka tylko przetrzeć jak lustro.  No i właśnie błyskawiczne gotowanie.  Masz powera i  funkcję szybkiego zagotowania. Super!

Co do lodówki to chyba w tej Twojej to nie ma kostarki..........tylko co... dozownik do napojów?

Moja lodówka ma świetną rzecz a mianowicie w lodówce jest specjalna szuflada, w której możesz ustawiać takie funkcje jak:  
      - temp. 0 st.,  
      - temp.  minus  5 st. (gdy kupisz mięso to możesz je przez kilka dni przechować w tej szufladzie bez konieczności mrożenia) ,  
      - rozmrażanie produktów,
      - schładzanie napojów (dla mnie bez sensu przecież i tak chłodzi:))
     albo ustawiasz taką temp. jak w lodówce i masz dodatkową szufladę. 

A jeśli idzie o piekarnik to pewnie parowy teraz to chyba nic nowego.  

Mi się niedługo szykuje przeprowadzka i też muszę powoli rozejrzec się za sprzetem i chciałabym miec 2 piekarniki - 1 mały i 1 duży parowe. Trzeba trochę poczytać i porozglądać się za nowinkami.  Trzymaj się mocno za....... kieszeń:))

• Autor: Weron!ka Data: 2015-07-18 22:34:00

Jest w tej lodówce kostkarka, oraz właśnie ta funkcja ze z połowy zamrażalnika można zrobić lodówkę, mam nadzieję że będę z niej zadowolona ☺

• Autor: Smosia Data: 2015-07-17 21:20:46

Indukcja jest dobrym pomysłem, ale ... garnki i patenie też trzeba wymienić na indukcyjne.
    O lodówkach z kostkarką (innej firmy) tylko słyszałam, że to marnotrawstwo miejsca.
    Piekarnik??? Pewnie wybrałabym tej samej firmy, co płyta.

• Autor: Agapis Data: 2015-07-18 10:51:43

Mam indukcję od 3 lat i ani jednego garnka nie wymieniłam ani nie kupowałam specjalnie do kuchenki. Gotuję w tych, które miałam, czyli w emaliowanych. Nie nadają się tylko chyba szklane naczynia i aluminiowe. Jedyny problem mam z patelnią bo moja ukochana niestety ma domieszkę aluminium czy jakiegoś innego wynalazku, ale to pikuś ;) W życiu nie wróciłabym do kuchni gazowej, ale co kto lubi. Ja to chyba tak mało w temacie prawda?:D

• Autor: Smosia Data: 2015-07-18 17:45:40

Ja wymieniłam garnki, i tak były stare (nie miałam emaliowanych, tylko 'lustrzanki' ze szklanymi pokrywkami) i patelnie (tefalowskie i im podobne). Gotuję na mini-indukcji, a elektryczną - ceramiczną włączam tylko awaryjnie, czyli prawie wcale.
    A prawda jest taka, że nowinki zasypują rynek i trudno być na bieżąco. Całe szczęście, że jest internet i można nadrobić zaległości w mig - np. na tym tutaj forum :D

• Autor: reniapos Data: 2015-07-17 19:24:09

Ostatnio mięliśmy z mężem dylemat dotyczący kupna lodówki. braliśmy pod uwagę energooszczędną i zarazem pojemną. Cena też nie wygórowana i zdecydowaliśmy że kupimy osobno lodówkę i osobno zamrażarkę. Jesteśmy bardzo zadowoleni z lodówki. Zamrazarka trochę głośniej chodzi ale jest suuuuperowa pod względem funkcjonalności.
    Lodówka GRUNDIG GSN10720W
    zamrażarka ZANUSSI ZFU 25200WA. Szczerze polecam obydwie.
    Taka dwukomorowa lodówka nie jest tak pojemna jak pojedyncza a kostkarka i barek zabierają miejsce i dla nas zupełnie nie potrzebne, ale każdy woli co innego. Wyraziłam swoją opinie na temat naszego wyboru. Mam nadzieję że pomogłam. 

• Autor: Weron!ka Data: 2015-07-17 21:15:47

Dziękuję za odpowiedź, mam również zamrażalkę osobno plus lodówko zamrażarkę, tą co chcę lodówkę ttto jest osobno zamrażalka na dole i osobno ottwierana lodówka niż w tyych zwyykłyych dwukomorowyych - lepsze rozwiązanie, tak jak by wziążź dwie lodówko-zamrażalki do kupyy. A cena między lodówką z barkiem i dozownikiem na napoje a bez tego tto różnica ttyylko 200zł

• Autor: reniapos Data: 2015-07-18 08:23:37

Różnica w cenie niewielka, ale za cenę miejsca zabranego lodówce. Z początku byłam zachwycona barkiem i chciałam takie rozwiązanie. Po namyśle jednak stwierdziłam, że ważniejsza dla mnie jest pojemność wnętrza lodówki.A kostki można zawsze sobie zrobić w zamrażarce.

• Autor: iwett Data: 2015-07-18 08:33:54

Uważam barek za super rozwiązanie. Nie zajmuje dużo miejsca (kurczaka nie zmieścisz:)) a zawsze mam pod ręką: mleko, napoje, masło (dużą margarynę) i keczup.  Nie muszę otwierać wielkich drzwi lodówy i wpuszczać ciepła tylko myk i mam :) .  Poza tym lodówki są dzisiaj tak duże i pojemne,że zawsze jest miejsce.
    Co do kostkarki to też super sprawa zawsze masz pod ręką lód - przecież nie zawsze będziesz pamiętać aby włozyć pojemniczek, który.................też miejsce zajmuje.  Oprócz lodu (całego i kruszonego) mam stały dostęp do zimnej, pysznej filtrowanej wody akurat na upalne lata. Polecam:)

• Autor: Weron!ka Data: 2015-07-18 22:28:41

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, no więc byliśmy dziś z mężem na zakupach kupiliśmy lodówkę jak ze zdjęcia (1post) oraz piekarnik Beko, płyta jest na zamówienie więc dopiero w następnym tygodniu będzie. Już nie mogę się doczekać jak będą meble w kuchni stać. Pozdrawiam wszystkich za pomoc

• Autor: iwett Data: 2015-07-19 08:32:06

dziękuuuuujemy:))    No to teraz kup świniaka do lodówy i flaszkę do barku bo takie zakupy to trza opić:))

Przejdź do pełnej wersji serwisu