Witam! Wakacje zbliżają się wielkimi krokami więc pora na labę. Chciałam się wybrać na Kujawy nad jezioro Modzerowskie/Długie. Może ktoś zna okolice gdzie można się zatrzymać, jakie to jezioro - czyste? Czy ma płytkie zejście do wody (nie umiem pływać ale lubię wode:)) . Mężuś lubi łowić czy coś znajdzie oprócz kalosza:) ,etc.
Bardzo dobry wybór ... Kujawy! Jezioro leży z dala od ośrodków przemysłowych wśród pól i lasów. Mąż spokojnie rybki znajdzie w jeziorze , szczególnie od strony lasu a Ty spokojnie jak ''czapla'' pobrodzisz w wodzie ...
Może wpadnę do Was na rybkę z propozycją wymiany na domowe ..domowe drożdżówki z papierówkami .. .
Niestety ... dokładnie tam nie byłam ale często się kręcę w tamtym rejonie. Czasem wpadam nad jez. Skrzynki .. kawałek dalej w kompleksie gostynińsko-włocławskim .
Oto kilka ciekawostek dotyczących tego jeziora. Jezioro jest pochodzenia polodowcowego i leży w zlewni Noteci i Warty. Powierzchnia wynosi 231,7 ha. Maksymalna głębokość to 3,3 m. Jezioro posiada kilka fajnych zakątków między innymi tzw "Babia Góra" w lesie i "Żwirownie" od strony Modzerowa. Fajnie prezentuje się tam las rosnący w klinie pomiędzy Modzerowskim a Długim który rośnie na bardzo pofałdowanym terenie. W samym środku lasu leży duży głaz pochodzenia polodowcowego. Jezioro Modzerowskie wraz z przyległymi terenami tworzy Obszar Chronionego Krajobrazu o pow. łącznej 1508 ha. Często można też spotkać się z nazwą: jeziora Długie( Widły).
Witam! Wakacje zbliżają się wielkimi krokami więc pora na labę. Chciałam się wybrać na Kujawy nad jezioro Modzerowskie/Długie.
Może ktoś zna okolice gdzie można się zatrzymać, jakie to jezioro - czyste? Czy ma płytkie zejście do wody (nie umiem pływać ale lubię wode:)) . Mężuś lubi łowić czy coś znajdzie oprócz kalosza:) ,etc.
Bardzo dobry wybór ... Kujawy! Jezioro leży z dala od ośrodków przemysłowych wśród pól i lasów.
Mąż spokojnie rybki znajdzie w jeziorze , szczególnie od strony lasu a Ty spokojnie jak ''czapla'' pobrodzisz w wodzie ...
Może wpadnę do Was na rybkę z propozycją wymiany na domowe ..domowe drożdżówki z papierówkami .. .
Dzięki megi :) A byłaś tam może? Czy to z opowiadań innych?
Niestety ... dokładnie tam nie byłam ale często się kręcę w tamtym rejonie.
Czasem wpadam nad jez. Skrzynki .. kawałek dalej w kompleksie gostynińsko-włocławskim .
Oto kilka ciekawostek dotyczących tego jeziora.
Jezioro jest pochodzenia polodowcowego i leży w zlewni Noteci i Warty. Powierzchnia wynosi 231,7 ha.
Maksymalna głębokość to 3,3 m. Jezioro posiada kilka fajnych zakątków między innymi tzw "Babia Góra" w lesie i "Żwirownie" od strony Modzerowa. Fajnie prezentuje się tam las rosnący w klinie pomiędzy Modzerowskim a Długim który rośnie na bardzo pofałdowanym terenie. W samym środku lasu leży duży głaz pochodzenia polodowcowego. Jezioro Modzerowskie wraz z przyległymi terenami tworzy Obszar Chronionego Krajobrazu o pow. łącznej 1508 ha. Często można też spotkać się z nazwą: jeziora Długie( Widły).
Dziękuję Wam bardzo za informacje! Na miejscu sprawdzę wszystko naocznie i namacalnie:)) Mam nadzieję,że się opłaci:)