Forum

Gawędy o jedzeniu

Co dziś jecie na obiadek 04/2017

  • Autor: bahus Data: 2017-07-21 17:12:08

    Dzisiejszy obiad: befsztyk, smażone ziemniaki, kalafior

  • Autor: Bahati Data: 2017-07-22 17:31:02

    Pierogi ruskie. ❤️❤️❤️

  • Autor: mggi63 Data: 2017-07-22 17:39:06

    Kochana ja juz lece najblizszym lotem !!! rolleyes4

  • Autor: iwciaG Data: 2017-07-24 19:48:11

    Francuskie jadełko przygotowane moimi łapkami :DD tongue

    - faszerowane małże masłem czosnkowo-pietruszkowym i serem
    - homary obgotowane, przepołowione i przysmażone na maśle z czosnkiem i natką
    - kalmary w cieście

  • Autor: misia123 Data: 2017-07-24 20:06:09

    Zazdraszczam :) Pychota :))))

  • Autor: Lea2 Data: 2017-07-24 21:08:59

    Morskie delicje, mniam... :)

  • Autor: Bahati Data: 2017-07-26 17:18:06

    1. Super łatwy i szybki obiad. Pieczone pulpety w słodkim sosie chilli, noodle z papryczkami z ogródka, sosem sojowym i limonką. :)

  • Autor: misia123 Data: 2017-07-26 20:39:34

    Na szybko...tarta ze szpinakiem,fetą i serem rokpol na francuskim spodzie:)))

  • Autor: basiulka Data: 2018-07-26 18:25:53

    poprosze przepis na tą tarte

  • Autor: misia123 Data: 2017-07-27 19:28:50

    Obiadzio również z serii "mówisz i masz"devilish...pieczone,pikantne "polędwiczki"wink3 z piersi kurczaka...domowe fryty z ziemniaków rosalind- zdjęcie ziemniaka ze skórą poniżej(rewelacja)...pomidory z mozzarellą i sosem(pastą) w stylu pestobow.

  • Autor: misia123 Data: 2017-07-29 21:18:01

    Dzisiejsze menu...zupa krem z brokuła,podana z groszkiem ptysiowym,ziarnami i serem rokpol...faszerowane ziemniaki i cukinia,podane na miksie sałat z pomidorami, mozzarellą,czerwoną cebulą, posiekaną papryką i sosem na bazie pesto,do tego sos tzatziki w słoiczku...lemoniada...świeży sok z pomarańczy,limonki,cytryny,grejpfruta listki mięty,miód,woda gazowanabow.

  • Autor: piszczalka Data: 2017-07-30 12:13:05

    WOW ale pieknie podane :)

  • Autor: misia123 Data: 2017-07-31 20:54:50

    Dziękujęblush.

  • Autor: Lea2 Data: 2017-07-30 12:29:21

    Wszystkie dania prezentują się smakowicie i efektownie, mniami... :)

  • Autor: misia123 Data: 2017-07-31 20:53:40

    Dziękujębow.

  • Autor: iwciaG Data: 2017-07-31 18:50:25

    Mmmm....same pyszności ;))

    Cukinie i ziemniaczki bardzo apetyczne. Czym nadziane??? (mięsko kurczaka / indyka, papryka?)

  • Autor: misia123 Data: 2017-07-31 20:53:00

    Dziękuję Iwciu :)
    Nadzienie to drobno pokrojona karkówka,papryka, cebula,szczypior,doprawione na pikantnie...do tego starty ser tylżycki :)

  • Autor: iwciaG Data: 2017-07-31 22:14:21

    Dzięki za info:)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-07-30 19:10:42

    Indyk pieczony w marynacie cytrusowo-musztardowej, ziemniaczki ze szczypiorkiem i dwie surówki, jedna: z marchewką, jabłkiem, pomarañczą, porzeczkami czerwonym i rodzynkami w sosie jogurtowo-miodowym, a druga: sałata lodowa ze świeżym ogórkiem i pietruszką w sosie jogurtówo-miodowo-musztardowym :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-08-18 14:57:46

    Lea, super tem indyk tongue2. Podasz przepis , plis :))))

  • Autor: Lea2 Data: 2017-08-23 09:49:11

    Patrycja, oczywiście że podam... :))) Dla Ciebie zawsze, ale ostatnio brakuje mi czasu, więc wybacz, że troszkę czekałaś... :))))) Tylko wiesz, że ja wrzucam przyprawy bez miary, więc możesz sobie dowolnie według siebie dosmaczyć... :)))
    Indyk wielkości ok. 4 kg 
    Najpierw przygotowujemy takie smarowidło które trzeba włożyć indykowi pod skórę. 2 kostki masła rozgniatamy w misce i dodajemy do niego otartą skórkę z 2-ch cytryn i 1 pomarańczy oraz sól najlepiej morską ok. 1,5 łyżeczki, ścieramy do tego 0,5 gałki muszkatołowej i 1 łyżeczkę curry, 1 łyżeczkę zmielonego pieprzu kolorowego, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego i 2 duże łyżki zmielonych suszonych warzyw. Wszystkie te składniki łączymy ze sobą rozcierając, aż dokładnie się połączą. Teraz to przyprawowe masło wkładamy indykowi pod skórę i wcieramy w olne przestrzenie między skórą, a mięsem.
    A teraz robimy marynatę do posmarowania zewnętrznej skóry indyka. Do miski wyciskamy sok z 2-ch cytryn i z 4-ch pomarańczy, ścieramy skórkę z 1-ej pomarańczy, dodajemy 4 łyżki miodu wielokwiatowego, 4 łyżki musztardy czeskiej lub innej ostrej, 2 łyżki zmielonych suszonych warzyw, 1 łyżeczkę curry, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1,5 łyżeczki tymianku, 4 łyźki otartego majeranku. Wszystko mieszamy i takim gotowym sosem smarujemy zewnętrzną skórę indyka z każdej strony. 
    Teraz robimy wkład wypełniający wnętrze indyka.
    Powinno zostać trochę tego sosu i do niego dodajemy pozostałe po odciśnięciu skórki z wszystkich pomarańczy i cytryn, które można wcześniej pokroić na ćwiartki. I wrzucamy tutaj jeszcze 2 jabłka ze skórką i środkami tylko pokrojone na ćwiartki oraz 1 białą cebulę i 1 cebulę czerwoną też pokrojone na ćwiartki oraz 1 obrany i pokrojony na grubsze plastry duży korzeń pietruszki.  Tym wkładem faszerujemy indyka.
    Tak przygotowanego indyka wykładamy na blachę i polewamy sosem jeżeli nam pozostał. Jak zostały nam jakieś owoce i warzywa w większej ilości, to możemy je ułożyç na blasze obok indyka. Nagrzewamy piekarnik do 240 stopni i pieczemy indyka w tej temperaturze przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 3 godziny. :)))

    Dopisano 2017-8-23 10:0:27:

    Patrycja, oczywiście że podam... :))) Dla Ciebie zawsze, ale ostatnio brakuje mi czasu, więc wybacz, że troszkę czekałaś... :))))) Tylko wiesz, że ja wrzucam przyprawy bez miary, więc możesz sobie dowolnie według siebie dosmaczyć... :)))
    Indyk wielkości ok. 4 kg 
    Najpierw przygotowujemy takie smarowidło które trzeba włożyć indykowi pod skórę. 2 kostki masła rozgniatamy w misce i dodajemy do niego otartą skórkę z 2-ch cytryn i 1 pomarańczy oraz sól najlepiej morską ok. 1,5 łyżeczki, ścieramy do tego 0,5 gałki muszkatołowej i 1 łyżeczkę curry, 1 łyżeczkę zmielonego pieprzu kolorowego, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego i 2 duże łyżki zmielonych suszonych warzyw. Wszystkie te składniki łączymy ze sobą rozcierając, aż dokładnie się połączą. Teraz to przyprawowe masło wkładamy indykowi pod skórę i wcieramy w olne przestrzenie między skórą, a mięsem.
    A teraz robimy marynatę do posmarowania zewnętrznej skóry indyka. Do miski wyciskamy sok z 2-ch cytryn i z 4-ch pomarańczy, ścieramy skórkę z 1-ej pomarańczy, dodajemy 4 łyżki miodu wielokwiatowego, 4 łyżki musztardy czeskiej lub innej ostrej, 2 łyżki zmielonych suszonych warzyw, 1 łyżeczkę curry, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1,5 łyżeczki tymianku, 4 łyźki otartego majeranku. Wszystko mieszamy i takim gotowym sosem smarujemy zewnętrzną skórę indyka z każdej strony. 
    Teraz robimy wkład wypełniający wnętrze indyka.
    Powinno zostać trochę tego sosu i do niego dodajemy pozostałe po odciśnięciu skórki z wszystkich pomarańczy i cytryn, które można wcześniej pokroić na ćwiartki. I wrzucamy tutaj jeszcze 2 jabłka ze skórką i środkami tylko pokrojone na ćwiartki oraz 1 białą cebulę i 1 cebulę czerwoną też pokrojone na ćwiartki oraz 1 obrany i pokrojony na grubsze plastry duży korzeń pietruszki i 1 dużą marchewkę. Tym wkładem faszerujemy indyka.
    Tak przygotowanego indyka wykładamy na blachę i polewamy sosem jeżeli nam pozostał. Jak zostały nam jakieś owoce i warzywa w większej ilości, to możemy je ułożyç na blasze obok indyka. Nagrzewamy piekarnik do 240 stopni i pieczemy indyka w tej temperaturze przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 3 godziny. :)))

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-08-23 15:30:08

    Lea2, bardzo, bardzo dziękuję, bo naprawdę miałaś trochę pisaniny. Bardzo interesujący przepis, muszę wypróbować.

  • Autor: as Data: 2017-08-01 15:00:33

    U nas wielki upał. Wczoraj pierwszy raz w życiu zrobiłam leczo. Wyszło mi i wszystkim smakowało.

  • Autor: iwciaG Data: 2017-08-03 21:30:08

    Wczorajszy rocznicowy obiadek...
    Placki z młodych ziemniaków z Sosem kurkowym tongue

  • Autor: Lea2 Data: 2017-08-04 09:49:12

    Pyszniaste takie placuszki z młodych ziemniaczków... :) Już jakiś czas za mną "chodzą" żeby je zrobić, ale szkoda że kurek brak, a może uda się jeszcze gdzieś dostać. :)

  • Autor: iwciaG Data: 2017-08-04 10:01:01

    Uwielbiam placki z młodych ziemniaków, a przez urlop i tak późno je zrobiłam. Co roku praktycznie zaraz po pojawieniu się polskich, młodych gruli jak tylko nie są już takie małe robię placki, bo mają świetny smak i tak inny od tych robionych ze ,,starych" ziemniaków;)
    Może uda Ci się jeszcze upolować kurki, to świetny duet:)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-08-04 20:38:18

    Placuszki ziemniaczane z marchewką i dymką ze szczypiorem... :)

  • Autor: pwyso Data: 2017-08-05 15:22:16

    młode ziemniaki pieczone w folii z ziołami, kefir, zsiadłe mleko, albo surówka z kapustą pekińską  ... i jajo sadzone ...

  • Autor: mggi63 Data: 2017-08-05 19:26:10

    Oooo moje smaki :)

  • Autor: misia123 Data: 2017-08-06 16:06:24

    Klopsiki wieprzowo-wołowe w sosie kurkowym,kopytka, surówkabow.

  • Autor: misia123 Data: 2017-08-08 15:16:13

    Ciut inaczej...zupa pomidorowa z ryżem i pulpecikami z mielonego udźca z indykabow.

  • Autor: Bahati Data: 2017-08-15 11:26:57

    Burgery z indyka z serem i bazylia.

  • Autor: misia123 Data: 2017-08-15 12:02:20

    To musi być super... dzięki za przepis, robię w najbliższym czasiedevilish.

  • Autor: pwyso Data: 2017-08-16 18:10:25

    Naleśniki...

  • Autor: iwciaG Data: 2017-08-17 10:12:12

    Oooo, chętnie się dosiądę tongue

  • Autor: pwyso Data: 2017-08-17 21:50:16

    thumbsup

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-08-18 14:54:59

    Na upał oczywiście  chłodnik i łosoś w ..papilotach? tak to się chyba nazywa hahaha.

  • Autor: iwciaG Data: 2017-08-19 14:53:28

    Ostatnimi czasy.....:))

  • Autor: iwciaG Data: 2017-08-19 18:41:25

    Dziś tortellini w pysznym sosie pomidorowym z kawałkami pieczonych warzyw, posypane cheddarem ;)

  • Autor: misia123 Data: 2017-08-20 18:52:40

    Dziś na pierwsze danie zielony krem z cukinii i szpinaku...z dodatkiem pora ziemniaków czosnku chili mleka i sera...podany z groszkiem ptysiowym chipsem z cukinii i uprażonymi ziarnamibow. Na drugie... filety z udźca kurczaka w sosie maślano-pietruszkowym z ziemniakami i surówkądevilish.

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-08-23 15:32:43

    Darowana papryka (farsz z kaszą orkiszową zamiast ryżu - pycha) i moje placuszki ziemniaczane z kurkami.

  • Autor: iwciaG Data: 2017-08-23 16:36:48

    Mmmm.....Pyszności tongue

  • Autor: Lea2 Data: 2017-08-24 09:52:12

    Takie smakiwitości mogłabym jeść codziennie... mniami... :)))

  • Autor: iwciaG Data: 2017-08-23 16:41:46

    U mnie dziś bez gotowania....
    Chrupiąca Ciabatta z Wieprzowiną długo pieczoną oraz domowym Sosem barbecue + sałatka z moich Pomidorków koktajlowych :))

  • Autor: Lea2 Data: 2017-08-24 09:59:01

    Tak smakowicie zaprezentowane, że ślinotoku dostałam z samego rana, a kiszki marsza zagrały, mniami... :)) Jak zarezerwuję trochę wolnego czasu, to też takie poczynię... :)

  • Autor: Kormag Data: 2017-08-24 11:50:12

    A jaki przepis na tą wieprzowinę ? :)

  • Autor: iwciaG Data: 2017-08-24 13:25:52

    Nic specjalnego, specjalne jedynie, bo długie pieczenie ;))

    Przyprawy ulubione (u mnie moja mieszanka do wieprzowiny) + sporo soli + olej + chlust octu winnego + keczup- nada świetny pomidorowy posmak. Tym karkówkę wysmarowałam dzień wcześniej. Na drugi dzień lekko otarłam dłonią nadmiar marynaty, włożyłam do gara prostokątnego ze szklaną pokrywką, podlałam 2 szkl wody i piekłam 3 godziny w 150 st.

    A w trakcie pieczenia raz polałam jeszcze pozostałą marynatą, na dnie garnka cały czas ma być płyn, gdyby odparował trza wody podlewać, potem to będzie nasz sos...

    Pierwszego dnia karczek był na obiad, więc jak M wrócił z pracy odkryty karczek grzałam jednocześnie rumieniąc 30min w 200st i odkroiłam mu spory plaster, a na drugi dzień rozdziabałam widelcem na mniejsze części i wymieszałam z powstałym sosem i tak odgrzewałam przykryty w piekarniku do kanapek.... Bułki przed napełnieniem tysz trafiły do piekarnika na kilka minut, dzięki temu były nagrzane i chrupiące. Oczywiście jeśli robimy tylko pod kanapki, to po trzech godzinach pieczenia i ewentualnego rumienienia w wyższej temp. trzeba po prostu mięso potraktować widelcem i lekko przemieszać z sosem :DD

    Aaaa i koniecznie zrób mój sos BBQ.....do tego idealny hihi :))

  • Autor: misia123 Data: 2017-08-24 13:33:37

    Iwcia moja wieprzowina już się piecze, jutro robię Twoje kanapki :)...teraz zabieram się za soswink3.

  • Autor: iwciaG Data: 2017-08-24 18:11:33

    2thumbsup

  • Autor: Kormag Data: 2017-08-24 20:55:40

    Dzięki :)

  • Autor: misia123 Data: 2017-08-24 16:35:06

    Efekt bezsennościlaugh4... knedle ze śliwką i kopytka... zrobione nad ranemwink3...teraz podane z tartą bułką przesmażoną na maśle i brązowym cukremdevilish.

  • Autor: iwciaG Data: 2017-08-24 18:11:21

    Przysiadam się do knedli blush bardzo dawno nie jadłam i nie robiłam.....:DD

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-08-24 20:52:14

    Mniam, ale apetyczne. Ja jutro mam dostać taki obiad od psiapsiółki, już nie mogę się doczekać hihihi. Też planuję z bułką i cukrem, ale chyba dodam szczyptę cynamonu...tongue2

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-08-24 20:55:54

    Taka polska chińszczyzna; kurczak sojowo-miodowo-limonkowo-sezamowy z makaronem sojowym.

  • Autor: pwyso Data: 2017-08-27 19:32:40

    kluski, schab pieczony, sos pieczeniowo-grzybowy ...

  • Autor: bea39 Data: 2017-08-27 20:42:00

    Z racji wczorajszej imprezy żur z wykorzystaniem pozostałej z grilla kiełbaski.

  • Autor: iwciaG Data: 2017-09-01 21:41:13

    Wczoraj Knedle ze śliwkami ;)
    Dziś polskie ravioli nadziane wołowo-wieprzowo, podane towarzystwie sosu a'la ratatuj i sypnięte cheddarem :))

  • Autor: Lea2 Data: 2017-09-01 22:56:49

    Obiadkowe pyszności, mniami... :)

  • Autor: alman Data: 2017-09-02 18:19:06

    oooo, knedle... łażą za mną jakiś czas...muszę chyba zrobić

  • Autor: mggi63 Data: 2017-09-05 15:16:59

    Udziec kurczaka wytrybowany w sosie warzywno - sliwkowo- ketchupowym, ziemniaki i surowka z czerwonej kapusty.

  • Autor: Lea2 Data: 2017-09-07 22:06:18

    Potrawka warzywna :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-09-11 16:56:05

    Boczniaki smażone i flaczki z wołowiną.

  • Autor: mggi63 Data: 2017-09-11 17:51:29

    Mniam...mniammmm !

  • Autor: alman Data: 2017-09-11 19:19:01

    O, u mnie też flaczki, ale podróbka... no "flaczki" drobiowe, z udek i skrzydełek kurczaka... specjalnie dla siebie zrobiłam, bo flaczki uwielbiam /te prawdziwe oczywiście, ale moje też pysznie wyszły/.

  • Autor: iwciaG Data: 2017-09-14 08:18:50

    Ostatnio... Karkówka Uretana w winie czerwonym Mmmmm:)))

  • Autor: iwciaG Data: 2017-09-15 14:38:25

    Pierogi ruskie z boczkiem w farszu

  • Autor: mggi63 Data: 2017-09-16 11:19:44

    Uwielbiam ruskie od dziecinstwa.A zasmakowalam dzieki starszej Ukraince, ktora mieszkala po sasiedzku.Pyszne robila, przysmazana na maselku mniammm....

  • Autor: Lea2 Data: 2017-09-15 16:42:47

    Burger wołowy pieczony... :)

  • Autor: mggi63 Data: 2017-09-16 11:16:01

    Mini pulpeciki w warzywach

  • Autor: iwciaG Data: 2017-09-16 12:25:17

    Wyglądają orientalnie ;))

  • Autor: mggi63 Data: 2017-09-16 13:04:13

    Bo to takie figo -fago :-D

  • Autor: misia123 Data: 2017-09-18 05:08:03

    Kotlety mielone podane na sosie ze świeżych grzybów, surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym, jabłkiem i cebulą czerwoną, surówka z marchewki i jabłka... pikantna zupa krem z marchewki z pastą curry, kurkumą, cynamonem, sokiem z cytryny i pomarańczy...podana z uprażonymi ziarnami i domowymi, maleńkimi grzankami :)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-09-18 19:59:40

    Kurczę duszone z grzybami wg Miraska... :)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-09-20 17:48:06

    Placuszki cukiniowo-jaglane z sosem kurkowo-pieczarkowym :)

  • Autor: iwciaG Data: 2017-09-21 07:56:06

    Pychota:))

  • Autor: Lea2 Data: 2017-09-22 14:33:43

    Dzięki :)

  • Autor: iwciaG Data: 2017-09-21 07:55:29

    Wczoraj królowała pierś kurczaka, smażona bez panierki, przyprawiana domowym pieprzem ziołowym....
    Dla syna podana w towarzystwie zielonego ogórka i makaronu z domowym pesto:))
    Dla męża podana na kolorowej sałatce z moim sosem winegret :))

  • Autor: alman Data: 2017-09-21 08:13:27

    Iwciu, czyli "Dla każdego coś dobrego"?
    przypomniała mi się makatka wisząca w kuchni z takim hasłem... gdzie to widziałam? nie mam pojęcia, ale w swym długim życiu widywałam różne kuchnie i miejsca...
    No, ale pasuje mi do Twojego wpisu jak ulał... A co dla Ciebie było? czy wystarczył Ci już sam widok i zapachy? Ja tak czasem mam - najadam się zapachami przy gotowaniu i potem już nie jestem głodna.
    Miłego dnia życzę wszystkim. U mnie pochmurno i ... leje... i zimno...brrrr... nie znoszę jesieni...

  • Autor: iwciaG Data: 2017-09-21 08:18:56

    Hahaha....dzięki za motto:)))
    Niooo, ja pojadłam ciut wcześniej mojego pasztetu cukiniowego i trochę makaronu z pesto i to było moim obiadkiem.... Zgadzam się z tymi zapachami, co to karmią i sycą, a ja mam jeszcze tak, że mięsiwo robię, ale sama tylko skubnę najczęściej.... Chyba, że jakieś wyjątkowo ulubione robię:))
    Pozdrowionka:)

  • Autor: renataz36 Data: 2017-09-21 09:38:10

    Iwcia juz gdzieś spytałam ale raz jeszcze bo odpowiedzi nie było :) możesz podac przepis na "pasztet cukiniowy z chili" bo taką fotke widziałam u Ciebie na FB

  • Autor: iwciaG Data: 2017-09-21 10:35:00

    Reniu już zrobione na fb i wczoraj tysz odpisałam happy

  • Autor: renataz36 Data: 2017-09-21 10:51:03

    No jest... jasny pierun jak ja to teraz wydrukuje :)

  • Autor: alman Data: 2017-09-21 12:38:11


    Iwciu, a my to od macochy??? też bym chętnie zrobiła jakąś nowość pasztetowo-cukiniową... co to tylko dla kółka wzajemnej adoracji na fb? a tuyaj to już nie?

    za to podam Ci jeszcze jedno motto:
    "Dobra żona tym się chlubi, że gotuje co mąż lubi".

    teraz już nie masz wyjścia - musisz się zrewanżować przepisem...tutaj!

  • Autor: iwciaG Data: 2017-09-21 16:11:59

    Hahaha.....to jednak nie zdecydujesz się dołączyć do nas??? Wiesz, że wczoraj tysz cosik się działo ze stroną....hmm?
    Nie mówiąc już o tym, że od kilku miesięcy nikt się do nas nie odzywa z ,,zarządu" i pewnikiem tak samo się to kiedyś zakończy.......bez słowa wytłumaczenia :((

    Chodzi o to, że zrobiłam pasztet cukiniowy olusia23 - tu z wż, tylko nie dałam pieczarek, jeno papryki: słodką i chili i piekłam nakryte folią alu. w keksówkach, które umieściłam w głębszej piekarnikowej blaszce i podlałam gorącą wodą do 3/4 wysokości foremek. Po 55min odkryłam i dopiekałam 15min.

  • Autor: alman Data: 2017-09-21 18:00:01

    Iwciu, moja złota, ale Cię sprowokowałam i zmusiłam, no nie? Iwciu, sorry, ale to była taka maciupka prowokacja... wiesz, że mam w swoim "przepiśniku" w wiadomym Ci miejscu kilka przepisów na pasztet z cukinii w różnych wersjach, z papryką też /z ostrą nie próbowałam, ale teraz muszę już chyba, nie ma wyjścia/. No, na fb mnie nie ma... jeszcze tam mnie nie było, toć to dla młodych, a nie dla... oj tam, chciałam powiedzieć, że nie dla emerytów...

    Ale jesteś git dziewczyna, dzięki za reakcję i to błyskawiczną.
    W podzięce jeszcze jedno hasełko, myślę, że do Ciebie pasuje bardzo:
    "Dobra gospodyni dom szczęśliwym czyni" /a może to było "wesołym"/. Oba dobre.
    Pozdrawiam

  • Autor: iwciaG Data: 2017-09-21 18:06:12

    Dzięki i pozdrawiam.....a jak już Ci pisałam wystarczy byś miała konto tylko pod grupę utworzone ;)) pomożemy jakby co i czekam na Cię na fb:))

  • Autor: Lea2 Data: 2017-09-22 14:36:23

    Proste i smakowite żarełko, mniam... :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-09-21 18:44:11

    Karp na zachciankę :)))

  • Autor: Lea2 Data: 2017-09-22 14:38:29

    Uwielbiam karpika, mniam... :)

  • Autor: iwciaG Data: 2017-09-22 15:35:21

    Pieczone mięsiwo indycze ;))

  • Autor: Lea2 Data: 2017-09-22 15:54:10

    Smakowite... :)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-09-22 15:51:20

    Bigosik jesienny + ziemniaczki tłuczone z marchewką :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-09-24 13:17:41

    Zupa rybna z szafranem po tajsku i leszcze z zalewy wg Uretana, podjadane na śniadanie, obiad i kolacje takie pyszne. Jest też żebro pieczona na kapuście z dużą ilością kminku.

  • Autor: Lea2 Data: 2017-09-24 22:17:03

    Podudzia indycze pieczone w marynacie jogurtowej, puree ziemniaczano-marchewkowe, surówka ... :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-09-27 14:31:26

    Burgery. W planach gołąbki pieczone wg pwyso, ufff dużo pracy mnie czeka hihihi.

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-09-27 18:33:34

    Ilości hurtowe, 16 szt już w piekarniku, a te na stole do podziału; dla psiapsiółek i dla ulubionej Teściowej :)))

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-09-29 17:34:55

    Takie moje "leczo", z cielęciną, pieczarkami i kiełbasą.

  • Autor: iwciaG Data: 2017-09-29 18:07:36

    shocked2 Mniamiiii:)))

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-10-04 18:21:04

    Może trudno w to uwierzyć, ale pierwszy raz jadłam kotlety jajeczne:))). Przepis rzucił mi się w oczy dzisiaj w necie, no i musiałam zrobić. Połowę z dodatkiem pieczarek. Czyste jajeczne bardzo delikatne, subtelne, wyborne! Natomiast z pieczarkami bardziej charakterne. Już wiem jak to smakuje hahah!

  • Autor: Lea2 Data: 2017-10-04 22:44:47

    Kotleciki proste, a smakowite, mniam... :)

  • Autor: iwciaG Data: 2017-10-05 07:54:17

    Oooo, 100 lat nie jadłam ;))

  • Autor: alman Data: 2017-10-05 10:25:54

    O widzisz, a ja zupełnie zapomniałam o tych kotletach. Robię albo z samych jaj, albo z dodatkami do wyboru - pieczarki, ryż, ziemniak lub ser żółty. Też zrobię w najbliższym czasie.

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-10-05 19:53:07

    Kurczak w sezamie, sosie sojowym i miodzie z makaronem sojowym.

  • Autor: Lea2 Data: 2017-10-05 20:55:01

    Rosół drobiowy z gęsi, udka gotowane podsmażane, ziemniaki tłuczone z marchewką, surówka... :)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-10-08 12:29:32

    Wczorajszy obiadek: gulasz z udźca indyczego z rydzami... :)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-10-08 18:31:27

    Kotlety schabowe w sosie śmietanowo-grzybowym... :)

  • Autor: renataz36 Data: 2017-10-10 10:32:32

    a we w tym kielichu co podałaś? ;)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-10-10 15:12:38

    Surówka z pomidora, papryki, cebuli, ogórka i szczypiorku w sosie jogurtowo-musztardowo-miodowym z kolorowym i ziołowym pieprzem posypana koperkiem :)

  • Autor: renataz36 Data: 2017-10-11 08:35:56

    dzięki, wygląda fajnie, a zdradzisz przepis na ten sosik?

  • Autor: Lea2 Data: 2017-10-11 09:21:37

    Renatko, sosiku możesz zrobić w zależności od ilości składników do surówki czyli ile chcesz. Ja zrobiłam ze 180 g jogurtu naturalnego, pół dużej łyżki miodu i pół łyżki musztardy miodowej, ale możesz dodać każdej innej. Dorzucasz pokrojony szczypiorek i koperek według własnego uznania i dodajesz przyprawy czyli pieprz kolorowy świeżo zmielony, pieprz ziołowy, paprykę słodką i ostrą, jeżeli lubisz bardziej na ostro i trochę soli, u mnie morska niejodowana :)

  • Autor: misia123 Data: 2017-10-10 18:17:22

    Dziś pobawiłam się w kuchnię orientalną devilish..pieczone filety z udźca kurczaka,zamarynowane wcześniej w sosie sojowym,sosie teriyaki,czosnku,papryce ostrej i słodkiej...pikantny makaron ryżowy z warzywami,z nutą trawy cytrynowej,imbiru,czosnku, chili i z sosem sojowym... surówka bardzo prosta- składa się z kapusty białej, marchewki,uprażonych orzechów i sezamu z dodatkiem sosu (ocet ryżowy, miód,sos sojowy, sól,pieprz kolorowy,oliwa z oliwek)bow.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-10-30 11:21:51

    Misiu, Twoje zdjęcia są ogromną ucztą dla oczu :) Podziwiam!

  • Autor: Lea2 Data: 2017-10-16 17:28:40

    Kotlet schabowy w zbożowej panierce... :)

  • Autor: iwciaG Data: 2017-10-16 18:41:41

    Pulpeciki wołowe w pomidorach na ryżu + sałatka ze słoika ogórkowa;)

  • Autor: bahus Data: 2017-10-20 20:42:11

    Dziś na obiad: medalion z indyka, ziemniaki smażone i buraczki

  • Autor: ja-żaba Data: 2017-10-24 17:49:09

    Zupa dyniowa z sokiem pomarańczowym i imbirem http://wielkiezarcie.com/przepisy/zupa-z-dyni-z-pomaranczami-i-imbirem-30007526http://wielkiezarcie.com/przepisy/zupa-z-dyni-z-pomaranczami-i-imbirem-30007526 oraz serniczki:)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-10-24 18:01:06

    Wątróbka wieprzowa w sosie ... :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-10-24 22:49:10

    Lea, zdradzisz przepis na Twoją wątróbkę w sosie? bow

  • Autor: Lea2 Data: 2017-10-25 09:01:24

    Patrycja, proszę bardzo, to nic nadzwyczajnego. Robię różne sosy do wątróbki, a ten jest taki najprostszy. Wątróbkę kroję w grube plastry ok 1 cm i obtaczam je samodzielnie zrobionej mące owsianej czyli mielę płatki owsiane w młynku. Kroję cebule 2 lub więcej w piórka, ale to w zależności od ilości wątróbki i własnego smaku. Na patelnię wkładam masło klarowane, trochę smalcu i chlust oleju i na taki rozgrzany miks tłuszczy wrzucam pokrojoną cebulę i podsmażam. Podsmażoną cebulę wkładam do osobnego garnka w którym razem będzie dusiła się wątróbka, Teraz na tym samym tłuszczu po smażeniu cebuli smażę wątróbkę z obu stron i przekładam do garnka z cebulą. Zalewam gorącą wodą tak by przykryła wszystko i doprawiam solą, sporą ilością grubo mielonego pieprzu z odrobiną kolendry i dużą garścią majeranku. Gotuję chwilę do miękkości wątróbki, wysypuję resztę mąki, która została po obtaczaniu wątróbki, jak chcę mieć gęstszy sos i dolewam jeszcze chlust lub 2 śmietany kremówki w zależności od własnego smaku. I gotowe. hair2

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-10-28 16:56:00

    Dziękuję bow.

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-10-24 22:47:24

    Przerabiam zapasy mleczka kokosowego i zapotrzebowanie smakowe na orient hihi. 
    Wczoraj indyjskie curry z kurczakiem, dzisiaj tajskie , zielone curry z krewetkami.

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-10-28 17:07:01

    Placki ziemniaczane pomylone hihihi z gulaszem wołowym i surówką. Pomyliłam tarcze trące. Chciałam skłamaćwacko , że ja to tak dzielnie i w ogóle...na tarce ręcznej hahaha. Niestety zapomniałam , że do ziemniaków jest inna tarcza i założyłam "jarzynową". Wyszły wiórka, więc prawdę trzeba było mężusiowi rzec, że to maszyna taka dzielna i omylna hihihi.

  • Autor: iwciaG Data: 2017-10-29 15:35:34

    Pomylona pychota ;))

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-10-31 15:49:42

    Podsłuchałam w kwiaciarni o oburzającym wzgardzeniu jajka sadzonego przez dziatwę osoby opowiadającej :)))). No, prawie mnie skręciło, nie żeby tam z oburzenia , ale z nagłego napadu apetytu. Złapałam kwiecie pod pachę i prawie biegiem pomknęłam do domu zaspokoić chęci me hahahah.
    Jajko sadzone, puree z masełkiem, śmietaną i szczypiorkiem, sałata z sosem miętowo-ogórkowym (coś na wzór tzatziki).
    Sałatę (każdą) zamiast rwać kroję na ćwiartki i polewam sosami, zupełnie inaczej smakuje, rewelacyjnie chrupka i jędrna. Polecam taki sposób, spróbujcie :)))

    Jeeej...ale to jajko dobre jest hihiwacko

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-11-02 16:09:34

    Hihihi tylko ja gotuję obiadki wink2
    Dzisiaj spaghetti aglio olio peperoni.

  • Autor: Lea2 Data: 2017-11-02 18:07:04

    Zupa buraczkowa z pęczakiem, burger wołowy z frytkami, sałatka z pomidorów i szczypioru... :)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-11-05 16:09:30

    Naleśniki z domowym twarogiem... :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-11-06 17:11:04

    Prawie śląski obiad od wczoraj. Bardzo lubię rolady wołowe, a już z kluskami to pycha. Pierwszy raz sama robiłam kluski, hmmm

  • Autor: mggi63 Data: 2017-11-06 18:09:19

    Pysznie sie prezentuje obiadek ! thumbsup

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-11-06 18:55:49

    Dziękujębow

  • Autor: Lea2 Data: 2017-11-06 22:49:26

    Bardzo smakowity obiadek, mniam... :))

  • Autor: Lea2 Data: 2017-11-13 16:05:40

    Klopsiki wieprzowe w sosie pieczarkowy-śmietanowym, ziemniaczki i kasza jaglana do wyboru, sałatka z buraczków czerwonych, pora i jabłek :)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-11-15 15:44:23

    Matjas w cieście... :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-12-05 08:33:27

    Boże, przeczytałam :majtas"....

  • Autor: Lea2 Data: 2017-12-05 10:06:19

    No cóż, co komu na myśli, to i takie skojarzenie... smartass2

  • Autor: bea39 Data: 2017-11-18 12:40:32

    Zakupiłam wędzone żeberka i kapustę z Charsznicy..robi się kwaśnica :).

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-11-22 19:14:57

    Dzisiaj świętuję swój mały sukces zawodowy...rybami hihihi.
    Kupiłam świeże tuszki śledziowe, halibut i brotola, szpinak śmietanowo-jajeczny cztery sery (jej , ale dobre) i grzanki czosnkowo-serowe. Miliardy kalorii, ale ktoś je tak naprawdę widział ???wacko

  • Autor: Lea2 Data: 2017-11-22 22:04:58

    Placuszki ziemniaczane z twarogiem i natką pietruszki :)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-11-23 17:18:10

    Gulasz z indyka z porem :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-11-24 12:07:52

    Mmmm ale mi się chce sosu, jej, porywam talerz :)))) Jutro robię ponownie rolady wołowe to sobie sosu nie będę żałować haha.
    Ja wczoraj frytki warzywne; seler , marchewka fioletowa i zwyczajna, pietruszka, buraki , dzisiaj to samo bo warzywa pokrojone w nadmiarze czekają w lodówce :)))

  • Autor: renataz36 Data: 2017-11-24 12:12:33

    łomatko jakbym zjadła :) jakimi przyprawami sypiesz te "frytki"? i jak długo w piekarniku?

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-11-24 12:20:57

    Renatko, co mam pod ręką; tymianek, rozmaryn, zioła ulubione swoje, do miski, skrapiam olejem(odrobiną) i mieszam. Oczywiście chili, pieprz i gruba sól po wierzchu. Cebula i czosnek w łupinie podkręcają smak. 180 stopni 25-35 minut, ostatnie kilka minut podkręcam na 220-250 żeby zrobiły się chrupiące z wierzchu a miękkie w środku, pilnuję żeby nie przypalić(raz już spaliłam hihi). Sama możesz sobie ustalić czas tak jakie lubisz, ja lubię lekko twardawe, chrupkie.

  • Autor: Lea2 Data: 2017-11-24 17:57:11

    Częstuj się, jest jeszcze sporo... :))))) A ja chętnie chwycę tych pysznych warzywek, mniamki... :)))

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-11-26 17:36:39

    Obiad resztkowy, udziec jagnięcy i rolady wołowe. Zamiast zupy marynowane piersi w zalewie słodko-kwaśnej wg; mariateresa - boszszszeeee jakie to dobre :))

  • Autor: Lea2 Data: 2017-11-29 16:29:47

    Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami i natką, fileciki śledziowe smażone... :)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-11-30 15:57:07

    Kurczak wiejski z warzywami i pieczarkami... :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-12-01 16:23:07

    Darowane pierogi ; kasza+grzyby+cebula i podroby+boczek+cebula (pyszne)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-12-05 10:19:44

    Wczorajszy obiadek: zupka warzywna z kurczakiem , placuszki z kapusty pekińskiej i twarogu :)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-12-05 18:40:31

    Zupka buraczkowa :)

  • Autor: bahus Data: 2017-12-06 14:44:12

    Makaron pomidorowy w sosie hiszpańskim (rodzaj winegretu)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-12-10 16:29:58

    Kluski okrąglaczki warzywne, wątróbka drobiowa gotowana w sosie śmietanowo-ziołowym, surówka z kiszonej kapusty :)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-12-13 12:52:44

    Naleśniki piwne z farszem warzywnym :)

  • Autor: iwciaG Data: 2017-12-21 00:20:38

    Dzisiaj zaserwowałam moim francuskim gościom Krokiety ze szpinakiem ;)

  • Autor: makusia Data: 2017-12-26 18:54:38

    Apetyczne krokiety, zjadłabym chętnie ;)

  • Autor: Lea2 Data: 2018-01-02 17:25:19

    Szynka wieprzowa marynowana duszona w białym winie, kasza orkiszowo-gryczana, sosik podgrzybkowo-śmietanowy... :)

  • Autor: iwciaG Data: 2018-01-12 08:24:52

    Ostatnio Żurek na domowym zakwasie i pomidorowa, a wczoraj Pieczyste z karczku, kluchy czorne, surówka, sos

  • Autor: Lea2 Data: 2018-01-12 16:24:36

    Kotlety mielone na zielono + dodatki... :)

  • Autor: mariateresa Data: 2018-01-12 21:42:23

    Lea -  podglądam Wasze talerze  -  często szukając pomysłu na szybki obiad -  i zauważylam,  że wszystkie  ( chyba wszystkie )  Twoje ziemniaczki pure'  mają czerwone punkciki -  czy to marchewka ?
    -  czyli to,  co ja nazywam stampotem i jest w moich przepisach ?

    U Ciebie dziś mielone na zielono,  a u mnie pure'  na zielono,  za sprawą męskiej garści koperku  + gulasz.   Bardzo apetyczne masz obiadki -  wszystkie są apetyczne !

  • Autor: Lea2 Data: 2018-01-15 00:43:23

    Mariotereso, dziękuję za miłe słowa :)) Staram się zawsze chociaż troszkę urozmaicić potrawy i coś tam do nich wrzucić. :)
    Zagdza się, dobrze zauważyłaś, bo gotując ziemniaki zawsze dodaję do nich marchewkędlatego puree jest takie kolorowe... :)
    A do moich mielonych na zielono dodałam drobno pokrojoną zieloną część pora, trochę natki pietruszki i czosnku niedźwiedziego... Ot tak w trakcie przygotowywania wpadnie mi coś do głowy żeby urozmaicić kotlety aby nie były nudne i ciągle takie same... :)

  • Autor: mggi63 Data: 2018-01-13 15:33:25

    Placki z piekarnika serowo-ziemniaczane z sosem czosnkowym, surowka ze slodkiej kapusty i marchewki.

  • Autor: renataz36 Data: 2018-01-15 10:06:40

    Mggi63 daj przepis na te kotlety ziemniaczane pliss

  • Autor: Smosia Data: 2018-01-18 19:35:28

    Ja tez, ja tez - plizzz. Mgguś miej litość, bo nas ślinka zaleje, a jęzory zwisną do pasa.tongue

    Dopisano 2018-1-19 18:50:3:

    I nici z żebractwa ... Ale chitrus z tej Mggi - to nie, to nie ... kiedyś poszperam w sieci i sobie znajdę, ooo.

  • Autor: mggi63 Data: 2018-01-20 13:48:20

    Smosiu, przepraszam nie zagladam codziennie do obiadkow.Wstawie przepis na dniach :-) 

  • Autor: iwciaG Data: 2018-01-15 16:34:51

    U mnie dziś Kwaśnica z wędzonką i żeberkami, na życzenie mężowatego ;)) tongue

  • Autor: mggi63 Data: 2018-01-15 20:28:44

    Lasagne...

  • Autor: mggi63 Data: 2018-01-20 13:49:32

    Pizza dzisiaj na zyczenie :-) 

  • Autor: Lea2 Data: 2018-01-27 14:23:05

    Gęsta zupa pomidorowa z kładzionymi kluseczkami koperkowymi i drobiową wkładką :)...

  • Autor: misia123 Data: 2018-01-31 18:46:45

     Z ostatnich dań obiadowych...Zapiekanka.bow

  • Autor: misia123 Data: 2018-01-31 18:50:29

    Cd...kurczak w panierce panko z sałatąbow.

  • Autor: misia123 Data: 2018-01-31 18:53:12

    Cd...chinkalibow.

  • Autor: Lea2 Data: 2018-01-31 20:57:50

    Pyszne obiadki :) Na chinkali też mam wielką ochotę i za jakiś czas
    napewno zrobię. hair2

  • Autor: tingra Data: 2018-03-11 21:47:03

    Same pysznosci Misiu!!!!

  • Autor: makusia Data: 2018-03-07 12:42:10

    Nawet wątek Bahusowy umiera........... :(

  • Autor: patrycja1 Data: 2018-03-07 13:22:33

    Makusiu, i na to pozwolić nie możemy. Ten watek to część Bahusa, no i w jakiś sposób Jego obecność i kontynuacja...:(

  • Autor: makusia Data: 2018-03-07 15:59:30

    Dokładnie Patrycjo :(

  • Autor: tingra Data: 2018-03-11 21:48:28

    Swieta racja Patrycjo!

  • Autor: tingra Data: 2018-03-11 21:44:48

    Makusiu to do dziela, nie mozna pozwolic na to, zeby watek Bahusa umarl....!

    Obiad zrobiony przez mojego syna, smaczne bylo.

  • Autor: makusia Data: 2018-03-12 21:20:01

    U nas kurczak pieczony...

    Ten wątek będzie bardzo długiiiiiiii, ja go nie zamknę sad

  • Autor: mggi63 Data: 2018-03-13 16:21:15

    Nie zamykaj... :'( 

  • Autor: mggi63 Data: 2018-03-13 16:19:54

    Zapiekanka makaronowa.

  • Autor: iwciaG Data: 2018-03-14 11:52:42

    Jeszcze w garze.... Barszcz na pieczonych burakach:)

  • Autor: goplana2 Data: 2018-03-14 17:22:01

    Pstrąg po orlicku z Twojego przepisu Bahusie ...

  • Autor: patrycja1 Data: 2018-03-14 18:14:07

    No wiesz, wyglada tak zachęcająco, że mam ochotę biec do rybnego. Podpowiedziałaś mi co zrobić w sobotę dla gości :)

  • Autor: goplana2 Data: 2018-03-14 19:39:08

    Cieszę się :) na pewno i Ty i goście będą zadowoleni. Dosyć często wracam do tego przepisu ,bo jest wyśmienity.angel

  • Autor: patrycja1 Data: 2018-03-17 13:54:34

    Zmiana planów, goście nie dojadą, pstrąga nie dostałam, ale jak tylko będzie to tak zrobię.
    Tymczasem były flaki z wołowinką i krewetki z zielonym curry i trawą cytrynowa.

  • Autor: goplana2 Data: 2018-03-18 13:10:33

    Wow,ale wspaniałości na tych talerzach.Chętnie zjadłabym te krewetki bo uwielbiam :) u mnie dziś obiad po śląsku

  • Autor: tingra Data: 2018-03-20 00:28:48

    Te slaskie kluski ...i co jeszcze? Smacznie wyglada:)

  • Autor: goplana2 Data: 2018-03-20 07:22:31

    Rolada z karkówki i surówka z czerwonej kapusty,a oprócz tego był jeszcze rosół wołowo drobiowy :)

  • Autor: tingra Data: 2018-03-20 00:26:55

    Jak zwykle Pati mniam!!!!

  • Autor: misia123 Data: 2018-03-27 05:11:46

    Kurczak w panko z dodatkami :)

  • Autor: nata30 Data: 2018-03-27 07:09:31

    Misia, panierkę kupujesz gotową czy robisz sama? Prześliczne zdjęcia...

  • Autor: misia123 Data: 2018-03-27 05:13:35

    Piers z kaczki z modrą kapustą i pyzami na parze :)

  • Autor: iwciaG Data: 2018-03-27 10:16:55

    PYCHA:)

  • Autor: renataz36 Data: 2018-03-27 10:44:10

    Agus gdzie kupić takie pikne ;) słoiczki na surówki jak u Ciebie?

  • Autor: iwciaG Data: 2018-03-27 17:19:58

    Kotlety Rybne (by upieczona wcześniej ryba się nie zmarnowała) z kaszą perłową:)

  • Autor: Lea2 Data: 2018-04-10 15:47:55

    Boczek- po prostu świetny wg mariteresy, ale z dwoma rodzajami kapusty białej i kiszonej z marchewką i szare kluski... :)

  • Autor: iwciaG Data: 2018-04-10 18:16:12

    Ostatnio:
    Połówka kuraka z ognia,
    Pampuchy z sosem malinowo-truskawkowym i kleksem jogurtu,
    Sałatka z własnoręcznie uwędzonym łososiem :))

  • Autor: Lea2 Data: 2018-04-25 12:44:14

    Iwcia, same smakowitości, mniam... :)( A kurak to pewnie już z grilla, prawda ?... :)

  • Autor: iwciaG Data: 2018-04-26 07:56:19

    Tak, robiony na ogrodzie był:)

  • Autor: patrycja1 Data: 2018-04-11 21:20:04

    Dotarła paczuszka z Italii: sery, makarony, prosecco, przyprawy i inne fidrygałki. No to kupiłam szpinak i lasagne zmontowałam.

  • Autor: patrycja1 Data: 2018-04-17 17:21:44

    Wczoraj jagnięcina z młodymi ziemniakami i młodą kapustą. Dzisiaj udka w pysznej glazurze wg Dżaniny Fondy.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2018-04-18 08:40:35

    Czyli improwizowanej? Miło mi, że "pysznej". :)

  • Autor: Lea2 Data: 2018-04-25 12:51:06

    Patrycja, jagnięcinka z młodymi ziemniaczkami, to poezja, mniam... :)))  Oj, jak zjadłoby się takiej jagnięcinki... Minął już dobry kawał czasu jak się taką raczyłam, bo była blisko dostawa, a teraz już nie ma skąd... Nasza krajowa produkcja całkiem podupada, ech... Miżna tylko sobie pomarzyć, ale dobre to... :))

  • Autor: patrycja1 Data: 2018-04-18 20:51:04

    Ciąg dalszy kurczaka w glazurze z grillowanym bakłażanem i cukinią.

  • Autor: patrycja1 Data: 2018-05-01 15:29:46

    Golonka w piwie.

  • Autor: Lea2 Data: 2018-05-01 17:18:16

    O ja Cię proszę, ale zrobiłaś pychotkową ucztę dla podniebienia i oczu, mniam... :)))

  • Autor: Lea2 Data: 2018-05-01 17:47:50

    Rosołek kurzęco-gęsio-kaczy z kluseczkami kładzionymi owsiano-jęczmiennymi i kaszotto z trzema rodzajami kasz i wieprzowinką, porem, czosnkiem i przyprawami... :)

  • Autor: mggi63 Data: 2018-05-18 13:44:03

    O jak u Ciebie smacznie i roznosci ! 

  • Autor: Lea2 Data: 2018-12-23 13:58:21

    Dziękuję mggi smiley Staram się żeby było różnorodnie i smakowicie... smiley2

  • Autor: patrycja1 Data: 2018-05-11 14:37:19

    Zupa szparagowa wg Dzaniny Fondy (polecam) i szparagi grillowane z szynką, parmezanem, szałwią i skropione sokiem z pomarańczy - inspiracja Bahus. Fotki zupy niet, zjedzona z talerza chybcikiem, a reszta zaanektowana w słoik przez psiapsiółkę (zresztą wraz z przepisem).

  • Autor: Lea2 Data: 2018-05-12 14:02:12

    Smakowitości... :))

  • Autor: iwciaG Data: 2018-05-22 08:40:45

    Pysznie:))

    A jak grillowane, jak?
    Bez obgotowania? Na grillu czy patelni grillowej? ...niooo jak?

  • Autor: patrycja1 Data: 2018-05-23 20:43:29

    Grillowane na patelni grillowej (zimno było na grilla zewnetrznego hihi). Białe gotowałam 7 a zielone 4 minuty. Zawinęłam w szynkę i na mocno rozgrzaną patelnię po około 3-4 minuty z każdej strony (tak ,żeby szynka ew.boczek zrobiły się chrupkie). Posypuję startą skórką z pomarańczy, parmezanem i skrapiam sokiem z pomarańczy. Pyyycha są :))) Czasami owijam każdą osobno jednym plastrem szynki. Natomiast jak piekę w piekarniku to bez gotowania, ale trochę dłużej, też do chrupkości :)))

  • Autor: iwciaG Data: 2018-05-24 14:26:08

    Oooo, super dzięki za objaśnienia hihi:))) kiss

  • Autor: patrycja1 Data: 2018-05-17 17:31:40

    Królik w koniaku z kaszą pęczak.

  • Autor: mggi63 Data: 2018-05-18 13:42:24

    Mniamm...mniam ale pysznosci !

  • Autor: patrycja1 Data: 2018-05-25 23:14:44

    Obiad w Sosnówce (między Karpaczem a Jelenią Górą) "U Rybaka", super smakowite ryby i piękna okolica. Polecam :)

  • Autor: goplana2 Data: 2018-07-21 19:08:45

    W rocznicę założenia Twojego ostatniego wątku obiadowego...

    U mnie na obiad Pulpety z indyka w sosie ogórkowym i Fasolka szparagowa zasmażana z czosnkiem...Dziękuję za pyszne przepisy.. [*]

  • Autor: iwciaG Data: 2018-08-09 10:31:28

    Ostatnio - Placki Cukiniowe z jogurtem i łososiem -

  • Autor: mggi63 Data: 2018-08-22 15:28:59

    Poszlam na latwizne i zapiekanka sie zrobila :-)

  • Autor: mggi63 Data: 2018-11-29 15:37:23

    Odswieze watek bo zakopal sie daleko.Lazania ze szpinakiem i ricotta oraz krokiety kapusciano-grzybowe.

  • Autor: makusia Data: 2018-11-30 19:26:11

    heart

  • Autor: Smosia Data: 2021-04-14 08:38:38

    U nas też lazania dzisiaj /i wczoraj/: wołowo-pieczarkowa wg wużetu + moje dodatki: czarne oliwki siekane i fasola czerwona z puszki blendowana razem z zalewą. Polecam tongue

    chef Dobra rada /sieciowa, nie moja/:

    płaty makaronu zalać wrzątkiem i chwilkę odczekać, jak zmiękną można układać w naczyniu /wyjmować szczypcami!!, np. takimi do cukru w kostkach/.


    Smacznych obiadków życzę Wszystkim :)

  • Autor: goplana2 Data: 2018-11-30 14:05:07

    Ostatnie Pieczonki w tym sezonie.

  • Autor: makusia Data: 2018-11-30 19:29:03

    Mniam, zjadło by się :) U nas mróz ❄

  • Autor: goplana2 Data: 2018-12-01 10:56:45

    U nas też mróz był,ale z rana :)

  • Autor: mggi63 Data: 2018-12-01 17:07:36

    Mniammm !

  • Autor: goplana2 Data: 2018-12-02 16:07:10

    happy

  • Autor: makusia Data: 2018-11-30 19:28:08

    Zwykłe placki ziemniaczane, ale pyszne jak diabli :)

  • Autor: mggi63 Data: 2018-12-01 17:06:15

    Jednym slowem raj w buziuli shocked2

  • Autor: makusia Data: 2018-12-01 22:46:59

    Oj tak 2thumbsup

  • Autor: mggi63 Data: 2018-12-02 11:04:17

    Makusiu a moj ziec nie lubi plackow.No az nie moge uwierzyc ! :-D

  • Autor: makusia Data: 2018-12-02 15:20:07

    Ja nie lubię bobu, ponoć jestem wyjątkiem, no cóż każdy jest inny laugh4

  • Autor: mggi63 Data: 2018-12-02 16:13:26

    Haha no moja kolezanka z pracy dala sie namowic na bob by sprobowac bo nigdy nie jadla ale orzekla,ze jej i rodzinie nie przypasowal ten smak.Ja uwielbiam ale moj zoladek nie bardzo, jenak i tak zajadam tongue

  • Autor: iwciaG Data: 2018-12-04 08:06:56

    niooo, ja też nie mogę uwierzyć, że mój synuś nie lubi placków ziemniaczanych veryangry

  • Autor: makusia Data: 2018-12-04 22:01:30

    laugh4

  • Autor: mggi63 Data: 2018-12-05 18:01:34

    Iwciu, nie wie co traci :-D

  • Autor: iwciaG Data: 2018-12-07 07:49:17

    niby wie, bo próbował i ja totalnie nie rozumiem, że mu nie smakują rolleyes3 wacky

  • Autor: as Data: 2018-12-07 16:56:29

    Moje wszystkie dzieci tez nie lubią placków ziemniaczanych.

  • Autor: makusia Data: 2018-12-22 19:23:27

    anxious  ojoj laugh4

  • Autor: goplana2 Data: 2018-12-02 16:12:32

    Kiedyś, zdaje się pod artykułem Wkn napisałaś ,że dodajesz do placków kaszę mannę,bo nadaje im chrupkość.Od tamtej pory zawsze tak robię i są mega chrupiące.Przy okazji jeszcze raz dziękuję za poradę :) ,a Twoje placki aż kuszą,by zrobić.

  • Autor: makusia Data: 2018-12-04 02:12:11

    Cieszę się że dobrze poradziłam, smacznego goplano :)

  • Autor: Lea2 Data: 2018-12-09 20:55:29

    Stek wołowy z szynki, sałatka z buraczków, ogórków kwaszonych i mandarynek...:)

  • Autor: ja-żaba Data: 2019-06-20 10:04:43

    Nie do uwierzenia, że ostatni wpis w tym wątku pojawił się ponad pół roku temu... Często Wasze obiady były inspiracją do mojego. Podpatrywałam, uczyłam się nowości, kosztowałam innych, nieznanych mi do tej pory smaków. Smutne,  że tak fantastyczne miejsce gaśnie. Z dnia na dzień płomyk coraz słabszy, mniejszy i raczej nie ma szans, co by go wzniecić. Szkoda.....U nas dzisiaj kotleciki z kaszy gryczanej niepalnej oraz surówka z marchewki z sokiem pomarańczowym.

  • Autor: iwciaG Data: 2019-06-24 16:35:00

    wacky

  • Autor: Smosia Data: 2019-06-25 17:52:05

    Gdy godnych następców brak, pozostaje pustka taka jak ta ...
    bigcry

    Dopisano 2019-7-7 12:7:16:

    Pustki nie wypełnię, nawet nie próbuję ...
    ale jeść trzeba - to co dzisiaj na obiad: wołowina czy pizza, małosolne czy musztardowe ogórasy i młodziutka cukinia z własnej grządki huh

  • Autor: ulla* Data: 2019-09-04 11:21:01

    Ostatnio ostatnio..obiady ... pokażę może tylko niektóre w formie fotek..;)     
    ...filety z kurczaka,ryby,zupy,zapiekanki,burgery,warzywa,pierogi...                                                               
    życzę wszystkim smacznych i zdrowych obiadków....

  • Autor: Smosia Data: 2019-10-23 16:19:55

    Ja też mam taką szklaną rybkę :D, u nas to wigilijny półmisek dekoracyjny.
    A tak serio to ślinka mi buzuje na te kluseczki z zieleniną. tongue

    Na obiad dzisiaj dojadamy 'składaki schabowo-karczkowe z pieczonymi ziemniakami, bo jabłka już wyszły ;(
    Może wykombinuję też zawijaniec wg wużetu - "Calzone jak pizza pachnące (z nacinanymi, zawijanymi brzegami - bardzo mnie kusi).

    Dopisano 2019-10-24 8:15:23:

    No i skusił - pycha calzone, niebawem powtórka (muszę poćwiczyć artystyczne zawijanie 'w całun).
    Całe szczęście, że nie jestem Włoszką, nosiłabym rozmiar 2XL albo większy... przez italiańskie pyszności.

    Dopisano 2019-10-28 18:51:53:

    I powtórka z włoskich pyszności - ładnie wyszło, tylko przenoszenie na papier ciut je popsuło - będę dzielić na 2 lub 3 porcje i komponować, jak na artystyczną duszę przystało :D, mniejsze 'zawijańce.
    Ćwiczenia czynią mistrza, a potem już tylko gwiazdki domowego "miszlę'na, czyli zwis jęzorowy rodzinki przy stole tongue.

  • Autor: goplana2 Data: 2019-09-07 14:16:30

    Pierogi z jagodami i jogurtem jagodowym. Ciasto z przepisu Glumandy.

  • Autor: Smosia Data: 2019-10-23 16:24:31

    Śliczne te pierożki, ciasto 'glumandowe wygląda superowo. Kiedyś wypróbuję, dzięki za fotkę zachęcającą :)

  • Autor: goplana2 Data: 2019-11-11 08:38:25

    Dziękuję :)

  • Autor: goplana2 Data: 2019-11-24 16:08:54

    Rosół ,a na drugie łopatka w sosie,ziemniaki i surówka z pekińskiej

  • Autor: goplana2 Data: 2020-02-21 15:42:57

    Smażona rybka,ziemniaki i sałatka do ryby autorstwa Krysi64

  • Autor: goplana2 Data: 2020-05-24 15:09:29

    Na obiad Kurczak na piwie pieczony z ziemniakami

  • Autor: goplana2 Data: 2023-05-28 13:33:01

    Po 3 latach warto przypomnieć wątek obiadowy ,który kiedyś był na porządku dziennym...

    U mnie dziś tradycyjnie rosół ,a na drugie danie gicz z rosołu w sosie koperkowo śmietankowym, kluski śląskie ,duszona młoda kapusta i kompot z rabarbaru i truskawek.

  • Autor: Smosia Data: 2023-06-01 11:34:50

    Ja mogę pochwalić się nowym odkryciem:
    wołowina /ligawa w plastrach/ z żurawiną duszona na maśle klarowanym
    i zasypana, pod koniec duszenia, makaronem z czerwonej soczewicy.
    Podlewałam wodą ostrożnie, by nie ugotować zupy chef
    Przyprawy: sól zmiękczająca, bazylia, pieprz cytrynowy.

    Deser kombinowany czyli z szuflad łakociowych wygrzebany tongue

  • Autor: Basialis Data: 2023-06-01 14:59:24

    Bardzo lubie ligawe(niestety u nas trudno dostac).Ale od czego ma sie znajomych, zawsze ktos z Polski podrzuci.Co mnie ciekawi, czy Twoja byla miekka?Jakos mi to nie wychodzi.Tylko raz byla wysmienita.( nie wiem co na to ma wplyw?, czyzby sol zmiekczajaca?...raczej nie uzywam.

  • Autor: Smosia Data: 2023-06-01 16:34:38

    Basiu najważniejsza jest jej 'młodość - młodszy wół to lepsze mięsko, bardziej miękkie i soczyste.
    Starowinki" lepiej przed obsmażeniem i duszeniem lekko rozbić /można przez folię spożywczą/.
    Sól dodaję rzadko, zwykle gdy chcę szybko coś usmażyć, udusić albo gdy widzę, że mięsko jest ze starszej sztuki.

  • Autor: Basialis Data: 2023-06-02 09:08:54

    No tak, az takim spece nie jestem by odroznic mlodke od starowinki.Niemniej dstosuje sie doTwoich rad Jak tam.Smakosiu, Twoja godzinag powoli...zbliza sie
    w                                                                                      

    ymarzonego urlopu.......................................................................... cidkodzina jut siekka
    Wyszly mi jakies bazgramoly.Wina wczesnej pory.Tak czy siak udanych wakacji zycze.

  • Autor: Smosia Data: 2023-06-09 22:11:46

    Plastry polędwiczki wieprzowej i makaron z ciecierzycy też wyszły smaczne.

  • Autor: goplana2 Data: 2023-07-05 14:05:50

    Dziś na obiad pierogi z jagodami.

  • Autor: goplana2 Data: 2023-07-30 14:11:37

    Dziś na obiad karkówka ,ziemniaki i surówka z marchewki.

  • Autor: Basialis Data: 2023-07-30 16:45:27

    A gdzie rosol?

  • Autor: goplana2 Data: 2023-07-30 17:02:34

    Rosoł był wcześniej ,jak zwykle na indyku i wołowinie chef

Przejdź do pełnej wersji serwisu