Forum

Kuchenne porady

Co zrobić? Jak zawekować słoiki?

  • Autor: MarSo Data: 2016-12-05 08:40:05

    Witam. Mój mąż - fan ostrych papryczek - kupił w Selgros dużą puszkę (niecałe 3 kg) papryczek jalapenio. Na opakowaniu jest tylko informacja,że po otwarciu przechowywać w lodówce, ale mąż wpadł na pomysł,że dobrze byłoby poprzekładać w słoiki. Problem w tym,ze ja o ''wekowaniu'' nie mam zielonego pojęcia, a on nawet jajecznicy nie umie zrobić :). Słyszałam coś o spirytusie i podpaleniu żeby zamknąć słoik i może długo stać. Może podpowiecie co można zrobić? Jakieś pomysły?

  • Autor: Rzymianka Data: 2016-12-05 09:02:27

    Do dobrze wyparzonych słoiczków włóż papryczki, zalej zalewą, nałóż czyste przykrywki i zakręć.
    Miedzy papryczkami a przykrywką zostaw 1 cm. pustego miejsca. Włóż słoiki do garnka wyłożonego na dnie ściereczką, nalej wody do 3/4 wysokości słoików. Wstaw garnek na mały gaz i od zawrzenia wody pasteryzuj słoiki około 10 -20 minut. Im większy słoik tym dłużej. Powodzenia ! :)

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-12-05 22:44:26

    Rzymianko, ale to jest chyba reklama bo nawet jak ktoś w dzisiejszych czasach nie potrafi wekować to wujka Googla zna

  • Autor: MarSo Data: 2016-12-06 16:11:02

    Dziękuję za pomoc, właśnie wekuję pierwszy raz w życiu :)

  • Autor: czekomleko Data: 2016-12-08 11:09:05

    I jak się udało wekowanie?

Przejdź do pełnej wersji serwisu