Witam, idzie wiosna, idą święta, za chwilę zaczniemy przypominać sobie przepisy na wielkanocne baby, w tym roku będą chciała zrobić babkę drożdżową ale zaparzaną, oczytałam się trochę i wiem,że to wyjątkowo dobra baba, która długo trzyma świeżość i wilgotność. Czy ktoś taką piecze stale? Czy taką babkę piecze się podobnie jak drożdżowe ciasto?czy może ciut dłużej? Czy studzi się ją w piekarniku, czy od razu wyjmuje? Co zrobić, aby nie opadła?aby nie było zakalca? wiem, wiem dużo pytań, ale co przepis to inne wytyczne. Pozdrawiam serdecznie Lidka
Witam, idzie wiosna, idą święta, za chwilę zaczniemy przypominać sobie przepisy na wielkanocne baby, w tym roku będą chciała zrobić babkę drożdżową ale zaparzaną, oczytałam się trochę i wiem,że to wyjątkowo dobra baba, która długo trzyma świeżość i wilgotność.
Czy ktoś taką piecze stale?
Czy taką babkę piecze się podobnie jak drożdżowe ciasto?czy może ciut dłużej?
Czy studzi się ją w piekarniku, czy od razu wyjmuje?
Co zrobić, aby nie opadła?aby nie było zakalca?
wiem, wiem dużo pytań, ale co przepis to inne wytyczne.
Pozdrawiam serdecznie
Lidka
Hmmmm, nikt nic nie napisał...
Lidziu, polecam zajrzeć do tego przepisu
https://www.mojewypieki.com/przepisy-uzytkownikow/przepis/1227/babka-parzona
W tym przepisie też masz wskazówki
https://www.mojewypieki.com/przepis/staropolska-baba-puchowa
Babki nie robiłam, ale wiele, wiele innych ciast ze strony i nie zdarzyło się, żeby jakieś nie wyszło.
Jeśli będę pamiętać, to zajrzę w domu do starej Kuchni Polskiej. Zobaczę, co oni tam napisali.
Pięknie Ci dziękuje, pozdrawiam i dobrego dnia życzę:)