Forum

Kuchenne porady

Babka drożdżowa - zaparzana

  • Autor: pysia_1 Data: 2019-04-01 16:13:26

    Witam, idzie wiosna, idą święta, za chwilę zaczniemy przypominać sobie przepisy na wielkanocne baby, w tym roku będą chciała zrobić babkę drożdżową ale zaparzaną, oczytałam się trochę i wiem,że to wyjątkowo dobra baba, która długo trzyma świeżość i wilgotność.
    Czy ktoś taką piecze stale?
    Czy taką babkę piecze się podobnie jak drożdżowe ciasto?czy może ciut dłużej?
    Czy studzi się ją w piekarniku, czy od razu wyjmuje?
    Co zrobić, aby nie opadła?aby nie było zakalca?
    wiem, wiem dużo pytań, ale co przepis to inne wytyczne.
    Pozdrawiam serdecznie
    Lidka

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2019-04-03 09:05:05

    Hmmmm, nikt nic nie napisał...
    Lidziu, polecam zajrzeć do tego przepisu
    https://www.mojewypieki.com/przepisy-uzytkownikow/przepis/1227/babka-parzona 
    W tym przepisie też masz wskazówki
    https://www.mojewypieki.com/przepis/staropolska-baba-puchowa
    Babki nie robiłam, ale wiele, wiele innych ciast ze strony i nie zdarzyło się, żeby jakieś nie wyszło.
    Jeśli będę pamiętać, to zajrzę w domu do starej Kuchni Polskiej. Zobaczę, co oni tam napisali.

  • Autor: pysia_1 Data: 2019-04-05 09:45:42

    Pięknie Ci dziękuje, pozdrawiam i dobrego dnia życzę:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu