Jaka jest konsystencja ciasta na pierniki (raczej pierniczki) - takiego na miodzie?
Dzisiaj robiłam z amerykańskiego przepisu - bez użycia jajek, bez miodu, zastąpionego melasą, z zimną wodą. ciasto wyszło mi bardzo gęste i bardzo trudne do wałkowania, rozpadające się na kawałki przy wałkowaniu, ale wycięte figury trzymały się kupy. Spodziewałam się raczej plastycznej masy, łatwej do zagniatania - a tu nic z tego.
Nie mam porównania do polskich pierniczków - bo nie jestem zwolenniczką tego rodzaju ciasta, nie robię, zdecydowanie wolę kruche ciastka - więc nie umiem odnieść się do tego czy przepis był wadliwy czy ja coś sknociłam.
Po upieczeniu w smaku nawet nie takie złe, jak samo ciasto w obróbce. Więc może tak ma być. Nie pasuje mi zapach melasy, smak nawet nie przeszkadza, w pieczeniu trochę neutralizuje się - za to zapach płynu nie za fajny dla mnie.
Za rok zrobię swoje kruche ciasteczka - które doprawię przyprawami korzennymi - będzie po kłopocie - ehheee.
Witaj ekkore:), przyszło mi na myśl, że jeśli lubisz kruche ciastka to na świąteczny czas specjalnie dla ciebie -wspominając stare, dobre czasy na WŻ, przekazuję ci mój ulubiony przepis, jeśli go zrobisz ścisłe wg przepisu i niczego nie zmieniając otrzymasz mega kruche ciastka świąteczne:
Składniki:
10dkg mlecznej czekolady + 100 ml kremówki 36dkg zimnego (z lodówki) masła 18dkg cukru pudru 3 płaskie łyżki cynamonu 46 dkg mąki pszennej )poznańskiej używam) 8dkg mąki ziemniaczanej szczypta soli dodatkowo cynamon i cukier ozdobny
Wykonanie:
Wszystkie składniki prócz czekolady zmiksować, do chwili, aż ciasto stanie się gładką kulką. Następnie ciasto owinąć folią spożywczą, przełożyć do lodówki i schłodzić w lodówce przez 4godziny (można dłużej, im dłużej tym lepiej się wałkuje).Po schłodzeniu, stolnicę podsypać mąką ziemniaczaną, na niej rozwałkować ciasto na grubość około 3-4 mm, podsypując nadal delikatnie mąką. Wykrawać dzwonki, gwiazdki, bałwanki. Ułożyć na papierze do pieczenia - uwaga ciasteczka minimalnie tylko rosną.
Piec w temperaturze -170-180ºC przez 12 - 15 minut. studzić na kratce.
Kremówkę zagotować, wyłączyć wrzucić do niej połamaną na kostki czekoladę- nie mieszać , pozostawić na 4 min, po czasie zamieszać -część gwiazdek zanurzać do połowy w czekoladzie, jak wystygnie na kratce, wtedy drugą połowę każdej gwiazdki posmarować klejem spozywczym lub białkiem i posypać cynamonem i na wierzch cukrem.
Ciasto nie klei się przy wałkowaniu, jest plastyczne.Pycha.
Info dla użytkowników WŻ: Przepis mój jest zastrzeżony, można używać i wykorzystywać wyłącznie do pieczenia.
jeśli masz ochot na pierniczki miękkie- to napisz.
Jaka jest konsystencja ciasta na pierniki (raczej pierniczki) - takiego na miodzie?
Dzisiaj robiłam z amerykańskiego przepisu - bez użycia jajek, bez miodu, zastąpionego melasą, z zimną wodą.
ciasto wyszło mi bardzo gęste i bardzo trudne do wałkowania, rozpadające się na kawałki przy wałkowaniu, ale wycięte figury trzymały się kupy. Spodziewałam się raczej plastycznej masy, łatwej do zagniatania - a tu nic z tego.
Nie mam porównania do polskich pierniczków - bo nie jestem zwolenniczką tego rodzaju ciasta, nie robię, zdecydowanie wolę kruche ciastka - więc nie umiem odnieść się do tego czy przepis był wadliwy czy ja coś sknociłam.
Po upieczeniu w smaku nawet nie takie złe, jak samo ciasto w obróbce. Więc może tak ma być.
Nie pasuje mi zapach melasy, smak nawet nie przeszkadza, w pieczeniu trochę neutralizuje się - za to zapach płynu nie za fajny dla mnie.
Za rok zrobię swoje kruche ciasteczka - które doprawię przyprawami korzennymi - będzie po kłopocie - ehheee.
Witaj ekkore:), przyszło mi na myśl, że jeśli lubisz kruche ciastka to na świąteczny czas specjalnie dla ciebie -wspominając stare, dobre czasy na WŻ, przekazuję ci mój ulubiony przepis, jeśli go zrobisz ścisłe wg przepisu i niczego nie zmieniając otrzymasz mega kruche ciastka świąteczne:
Składniki:
10dkg mlecznej czekolady + 100 ml kremówki
36dkg zimnego (z lodówki) masła
18dkg cukru pudru
3 płaskie łyżki cynamonu
46 dkg mąki pszennej )poznańskiej używam)
8dkg mąki ziemniaczanej
szczypta soli
dodatkowo cynamon i cukier ozdobny
Wykonanie:
Wszystkie składniki prócz czekolady zmiksować, do chwili, aż ciasto stanie się gładką kulką. Następnie ciasto owinąć folią spożywczą, przełożyć do lodówki i schłodzić w lodówce przez 4godziny (można dłużej, im dłużej tym lepiej się wałkuje).Po schłodzeniu, stolnicę podsypać mąką ziemniaczaną, na niej rozwałkować ciasto na grubość około 3-4 mm, podsypując nadal delikatnie mąką. Wykrawać dzwonki, gwiazdki, bałwanki.
Ułożyć na papierze do pieczenia - uwaga ciasteczka minimalnie tylko rosną.
Piec w temperaturze -170-180ºC przez 12 - 15 minut. studzić na kratce.
Kremówkę zagotować, wyłączyć wrzucić do niej połamaną na kostki czekoladę- nie mieszać , pozostawić na 4 min, po czasie zamieszać -część gwiazdek zanurzać do połowy w czekoladzie, jak wystygnie na kratce, wtedy drugą połowę każdej gwiazdki posmarować klejem spozywczym lub białkiem i posypać cynamonem i na wierzch cukrem.Ciasto nie klei się przy wałkowaniu, jest plastyczne.Pycha.
Info dla użytkowników WŻ:
Przepis mój jest zastrzeżony, można używać i wykorzystywać wyłącznie do pieczenia.
jeśli masz ochot na pierniczki miękkie- to napisz.
Dzięki za przepis.
Chętnie poczytam też na miękkie pierniczki. Bo w tym roku wystarczy już ciasteczek. Ale za rok może się przydać.
dodam, jak skończę biegać pomiędzy kompotem z suszu, barszczem, a doprawianiem kapuchy