Forum

Kuchenne porady

Surowe ciasto drożdżowe.

  • Autor: as Data: 2015-06-29 12:41:51

    Jak długo może czekać gotowa, surowa pizza domowa zanim włożę ją do piekarnika? Można przygotować jakoś 2-3 godz wcześniej, a później upiec?

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-06-29 13:14:17

    Spoko, włóż do lodówki i poczeka. Ja tak nie robię, bo mi zawsze za wiele urośnie.

  • Autor: iwett Data: 2015-06-29 13:54:01

    Daaawno temu leciał program TV na którym to Wloch prowadzący słynną pizzernię twierdził,że ciasto na pizze musi polegiwać w chłodnej piwnicy dłuuugo ale ile nie pamiętam:)  Może to tak jak z ciastem na piernika im dłużej tym lepszy:)

  • Autor: Smosia Data: 2015-06-29 14:05:36

    Masz na myśli sam spód drożdżowy, czy placek z dodatkami?
    Sos i dodatki tuż przed pieczeniem, moim zdaniem...
    A chłodzone ciasto przed pieczeniem ogrzewam do temp. pokojowej (u mnie w postaci kulki - niewiele podrasta nawet w cieplutkiej mikrofalówce).

  • Autor: pwyso Data: 2015-06-29 14:59:04

    samo ciasto drożdżowe na pizzę możesz nawet zrobić dzień wcześniej, po wyrośnięciu poporcjować na kawałki na 1 pizze i w pojemniku przechowywać w temp 2-3 st. żeby już nie rosło, ale pizza przygotowana, posmarowana sosem i posypana serem musi od razu do pieca 

  • Autor: as Data: 2015-06-29 16:06:46

    Dzięki za informację. Na początku miałam na myśli pizzę już z dodatkami ale sam spód też może być, a resztę tuz przed pieczeniem. 

  • Autor: nadia Data: 2015-07-01 21:21:51

    Ja dzisiaj zrobilam 4 mniejsze pizze wraz z dodatkami i gotowe wsadzilam do lodowki ( przykrylam folia)  i po ok. 5 godzinach wkladalam do piekarnika. Ciasto wyroslo bardzo ladnie i pizza byla bardzo dobra :)

  • Autor: butelka Data: 2015-07-14 09:37:38

    A ja to nawet stwierdzam że takie ciasto które leżakuje w lodówce kilka godzin jest lepsze po upieczeniu niż takie które pieczemy od razu

  • Autor: pwyso Data: 2015-07-14 10:49:32

    jest bardziej chrupiące chef

Przejdź do pełnej wersji serwisu