Forum

Gawędy o jedzeniu

Zielone pomidory!

  • Autor: elizabetka84 Data: 2015-10-05 09:13:10

    Kochanie jeżeli macie na krzakach pomidory, które Wam nie dojrzałych to proponuje zrobić z nich konfiturę. Jestem genialnym dodatkiem do szarlotki z regatami, dynią i smazonymi zielonymi pomidorami.  Przepis będzie na mojej stronie . Gorąco polecam !

  • Autor: elizabetka84 Data: 2015-10-05 10:03:41

    Oto przepis na smażone zielone pomidory http://wielkiezarcie.com/recipes/2942651839333239617#recipeeditform  a tu przepis  na szarlotkę z nimi http://wielkiezarcie.com/recipes/3310719636186172225

  • Autor: attena07 Data: 2015-10-07 15:06:15

    Ciekawy przepis a jak usuwasz pestki z pomidorów ?

  • Autor: patrycja1 Data: 2015-10-05 18:46:35

    Właśnie wczoraj dostałam od przyjaciół sałatkę z zielonych pomidorów, w słoikach . Mam też obiecany  tzw.dżem (konfiturę) z tychże, zobaczymy jak to smakuje. Podobno bardzo dobre z twarogiem, w postaci kleksa na kanapce. No, jestem ciekawa. 

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-05 19:17:28

    A ja wlasnie po raz pierwszy ( wstyd!) robie smazone zielony pomidory. :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2015-10-05 19:36:41

    Bahati, wstyd powiadasz, hahahahah. Nooo, to ja powinnam przywdziać purpurę na pysk i worek pokutny na się. Nawet nie wiedziałam , że takie cudeńka się robi blush. Jak już dostanę, to podpowiesz do czego wykorzystać i z czym to się je.

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-06 12:28:25

    1/4 szklanki pszennej maki do obtoczenia oomidorow)
    1/2 szklanki maslanki  + 1/2 lyzeczki soli - wymieszac
    1/2 szklanki maki ( nie skrobia, maka) kukurydzianej + 1/2 lyzeczki soli + 1/4 szklanki maki pszennej- wymieszac
    sol do obsypania pomidorow
    3-5 pomidorow zielonych
    olej do smazenia

    pomidory kroimy na ok 1 cm plastry, obsypujemy sola, zostawiamy na 20 minut, osuszamy recznikiem papierowym. Taplamy w mace pszennej, jajku z maslanka, w mieszance maki kukurydzianej i pszennej. Smazymy na sporej ilosci oleju, dobrze rozgrzanego, okolo minute z kazdej strony lub do zezlocenia, odsaczamy z nadmiaru tluszczu, posypujemy sola odrobinke. Mozemy tez posypac odrobina startego parmezanu i zapiec w 200 stopniach doslownie kilka minut. 
    Na zdjeciu na samym srodku, z przodu, na warzywach. Podalam do pieczonego, faszerowanego kurczaka.

  • Autor: elizabetka84 Data: 2015-10-06 09:27:39

    Bahati to wypróbuj jeden słoiczek do szarlotki. Przepis wczoraj podałam. Jak będę mieć chwilkę , to podam jeszcze przepis na roladę drożdżową z tymi pomidorkami. Chciałam wczoraj zrobić zdjęcie ciasta ale okazało się, że wyszło wszystko:-)

     

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-06 10:39:16

    Mialam tylko 3 pomidory. Szczerze watpie, bym kupila wiecej, skoro za ta sama cene mam piekne, czerwone, pachnace. A ile sie naszukalam, by byly kompletnie zielone! Potrzebowalam jako dodatku do jesiennego obiadu czegos, czego jeszcze nie robilam. :) 

  • Autor: Smosia Data: 2015-10-06 09:04:13

    Konfiturę, czy coś podobnego dostałam w prezencie i nie mam odwagi otworzyć ...
    Bardzo smakowała mi sałatka słoikowa, zimowa z takich późnych, zieloniutkich pomidorków.
    Przepis zaginął, a szkoda.

  • Autor: iwett Data: 2015-10-06 09:41:12

    Ja ostatnio kupiłam w B.......dżem z pomidorów ale czerwonych. Dla mnie pycha.

  • Autor: ekkore Data: 2015-10-06 20:23:44

    Ja kupuję zielone tomatillos, czyli miechowke.
    Nie wiem czy na pewno, ale zważywszy na potoczną nazwę,  to one są bohaterem książki "Smażone zielone pomidory". 
    To jedna z pierwszych rzeczy, która powaliła mnie w Stanach.
    Tomatillos są kwaskowate, zwarte, zawierają dużo mniej płynu niż normalne pomidory. I w trakcie smażenia nie rozciapuja się. 

  • Autor: elizabetka84 Data: 2015-10-08 18:04:09

    Tak Ekkore one są z tej książki właśnie.:-)

Przejdź do pełnej wersji serwisu