Kochani w niedzielę moja córka idzie do I Komunii, przyjęcie robimy w restauracji ale bez kolacji. Po przyjęciu planujemy udać się z gośćmi do domu i tu podać kolację, chciałam zrobić krokiety i barszcz do picia ale trzeba znów poświęcić czas na smażenie krokietów co można zrobić w zamian dzień wcześniej, a było smaczne po odgrzaniu albo żeby samo się piekło. Wiem że można na Was liczyć bo nie raz mi pomogliście. Pozdrawiam :)
U mnie hitem na wszystkich imprezach jest karkówka 1kg karkówki pokroić w plastry, posolić, posypać przyprawami do karkówki i posmarować marynatą( 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, 3 łyżeczki miodu, czosnek wyciśnięty, troche przyprawy do karkówki, soli, pieprzu, oleju wymieszać). Karkówke ułożyć w żaroodpornym naczyniu, na to cebulę w piórka, ze 2 jabłka w kostkę i marchewkę w talarki - tyle, aby przykryło karkówkę. Piec pod przykryciem. na drogi dzień odgrzewasz, a karkówka rozpływa się w buzi. Oczywiście ilość karkówki u mnie zazwyczaj jest większa. ja w zalewie przygotywuję sobie np. w piątek wieczorem, w sobotę piekę i mam i na obiad i pózniej dla gości. Nie ma osoby, która by się nią nie zachwycała, roboty niewiele. Może jeszcze jakas sałatka?
Absolutnie moje smaki, koniecznie do zapamiętania ... albo ciastojadzie napisz przepis na swojej stronie ... dobrze ? . To już napewno nie zaginie w czasoprzestrzeni ..
Same pieką się paszteciki (wolę je od krokietów) i do barszczu też pasują. Ja piekę często bułeczki Glumandy (takie większe 'paszteciki') - polecam.
Na ciepłą kolację chętnie zjadane są różniste roladki wieprzowe, wołowe lub drobiowe - dzień wcześniej przygotować, potem upiec/udusić w piekarniku. Do tego surówka lub młoda kapusta.
Albo mniej wyszukane, ale bardzo smaczne - flaczki. Tylko czy dzieci jadłyby taką kolację? Dla nich może zapiekanki albo zawijańce z tortilli.
Jeszcze dodam gołąbki (pwso ma świetny przepis z wołowiną).
Właśnie, takich, oooo, byś nie chciała? Niezmiennie cieszą się powodzeniem na wszelkich przyjęciach, a można zrobić w przeddzień albo dwa dni wcześniej i potem tylko odgrzać w garnku.
Kochani w niedzielę moja córka idzie do I Komunii, przyjęcie robimy w restauracji ale bez kolacji. Po przyjęciu planujemy udać się z gośćmi do domu i tu podać kolację, chciałam zrobić krokiety i barszcz do picia ale trzeba znów poświęcić czas na smażenie krokietów co można zrobić w zamian dzień wcześniej, a było smaczne po odgrzaniu albo żeby samo się piekło. Wiem że można na Was liczyć bo nie raz mi pomogliście. Pozdrawiam :)
U mnie hitem na wszystkich imprezach jest karkówka 1kg karkówki pokroić w plastry, posolić, posypać przyprawami do karkówki i posmarować marynatą( 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, 3 łyżeczki miodu, czosnek wyciśnięty, troche przyprawy do karkówki, soli, pieprzu, oleju wymieszać). Karkówke ułożyć w żaroodpornym naczyniu, na to cebulę w piórka, ze 2 jabłka w kostkę i marchewkę w talarki - tyle, aby przykryło karkówkę. Piec pod przykryciem. na drogi dzień odgrzewasz, a karkówka rozpływa się w buzi. Oczywiście ilość karkówki u mnie zazwyczaj jest większa. ja w zalewie przygotywuję sobie np. w piątek wieczorem, w sobotę piekę i mam i na obiad i pózniej dla gości. Nie ma osoby, która by się nią nie zachwycała, roboty niewiele. Może jeszcze jakas sałatka?
Jabłuszko do karkówki?Wlasnie przygotowuje mięso do marynaty-dam i Ja -napewno bedzie smaczne :)
A jak odgrzać ta karkówkę, w naczyniu w którym sie piekła? Przepis bardzo zachecający, chetnie wypróbuję. Z czym najlepiej podać?
Absolutnie moje smaki, koniecznie do zapamiętania ... albo ciastojadzie napisz przepis na swojej stronie ... dobrze ? . To już napewno nie zaginie w czasoprzestrzeni ..
Same pieką się paszteciki (wolę je od krokietów) i do barszczu też pasują. Ja piekę często bułeczki Glumandy (takie większe 'paszteciki') - polecam.
Na ciepłą kolację chętnie zjadane są różniste roladki wieprzowe, wołowe lub drobiowe - dzień wcześniej przygotować, potem upiec/udusić w piekarniku.
Do tego surówka lub młoda kapusta.
Albo mniej wyszukane, ale bardzo smaczne - flaczki. Tylko czy dzieci jadłyby taką kolację? Dla nich może zapiekanki albo zawijańce z tortilli.
Jeszcze dodam gołąbki (pwso ma świetny przepis z wołowiną).
Powodzenia :))
Właśnie, takich, oooo, byś nie chciała? Niezmiennie cieszą się powodzeniem na wszelkich przyjęciach, a można zrobić w przeddzień albo dwa dni wcześniej i potem tylko odgrzać w garnku.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi spoczęło na tym, że nic nie robiłam bo było tyle jedzenia że kolacji na gorąco nikt by już nie zjadł.
A to Ci się udało
ano ;), za 3 lata powtórka z rozrywki więc przepisy będą jak znalazł :)