Forum

Gawędy o jedzeniu

ciepłe danie Komunia dziecka

  • Autor: Weron!ka Data: 2016-05-19 22:39:58

    Kochani w niedzielę moja córka idzie do I Komunii, przyjęcie robimy w restauracji ale bez kolacji. Po przyjęciu planujemy udać się z gośćmi do domu i tu podać kolację, chciałam zrobić krokiety i barszcz do picia ale trzeba znów poświęcić czas na smażenie krokietów co można zrobić w zamian dzień wcześniej, a było smaczne po odgrzaniu albo żeby samo się piekło. Wiem że można na Was liczyć bo nie raz mi pomogliście. Pozdrawiam :)

  • Autor: ciastojad Data: 2016-05-20 00:17:32

    U mnie hitem na wszystkich imprezach jest karkówka  1kg karkówki pokroić w plastry, posolić, posypać przyprawami do karkówki i posmarować marynatą( 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, 3 łyżeczki miodu, czosnek wyciśnięty, troche przyprawy do karkówki, soli, pieprzu, oleju wymieszać). Karkówke ułożyć w żaroodpornym naczyniu, na to cebulę w piórka, ze 2 jabłka w kostkę i marchewkę w talarki - tyle, aby przykryło karkówkę. Piec pod przykryciem. na drogi dzień odgrzewasz, a karkówka rozpływa się w buzi. Oczywiście ilość karkówki u mnie zazwyczaj jest większa. ja w zalewie przygotywuję sobie np. w piątek wieczorem, w sobotę piekę i mam i na obiad i pózniej dla gości. Nie ma osoby, która by się nią nie zachwycała, roboty niewiele. Może jeszcze jakas sałatka?

  • Autor: aniula1609 Data: 2016-05-20 08:18:09

    Jabłuszko do karkówki?Wlasnie przygotowuje mięso do marynaty-dam i Ja -napewno bedzie smaczne :)

  • Autor: Tercia Data: 2016-05-30 13:04:16

    A jak odgrzać ta karkówkę, w naczyniu w którym sie piekła? Przepis bardzo zachecający, chetnie wypróbuję. Z czym najlepiej podać?

  • Autor: megi65 Data: 2016-05-30 16:37:30

    Absolutnie moje smaki, koniecznie do zapamiętania ... albo ciastojadzie napisz przepis na swojej stronie ... dobrze ? . To już napewno nie zaginie w czasoprzestrzeni ..wink2

  • Autor: Smosia Data: 2016-05-20 08:58:40

    Same pieką się paszteciki (wolę je od krokietów) i do barszczu też pasują. Ja piekę często bułeczki Glumandy (takie większe 'paszteciki') - polecam.

    Na ciepłą kolację chętnie zjadane są różniste roladki wieprzowe, wołowe lub drobiowe - dzień wcześniej przygotować, potem upiec/udusić w piekarniku.
    Do tego surówka lub młoda kapusta.

    Albo mniej wyszukane, ale bardzo smaczne - flaczki. Tylko czy dzieci jadłyby taką kolację? Dla nich może zapiekanki albo zawijańce z tortilli.

    Jeszcze dodam gołąbki (pwso ma świetny przepis z wołowiną).

    Powodzenia :))

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-20 09:34:48

    Właśnie, takich, oooo, byś nie chciała? Niezmiennie cieszą się powodzeniem na wszelkich przyjęciach, a można zrobić w przeddzień albo dwa dni wcześniej i potem tylko odgrzać w garnku.

  • Autor: Weron!ka Data: 2016-05-23 21:41:34

    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi spoczęło na tym, że nic nie robiłam bo było tyle jedzenia że kolacji na gorąco nikt by już nie zjadł. 

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-23 21:56:36

    A to Ci się udało happy2

  • Autor: Weron!ka Data: 2016-05-29 20:31:55

    ano ;), za 3 lata powtórka z rozrywki więc przepisy będą jak znalazł :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu