Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Sztuka

• Autor: Alll Data: 2016-06-21 13:38:15

Czym jest dla Was sztuka i jak ona na Was działa? 
    Czy jest częścią życia zupełnie Wam obojętną? Pytam ponieważ coraz częściej targają mną dziwne emocje, właśnie z nią związane. Potrafię słuchać muzyki i płakać, oglądam obrazy czuję ciepło i radość, rzeźba mnie dopinguje do działania itd. Czyżbym dziwaczała na starość, a może to taki etap życia? 
    Czy te truskawki nie pachną słońcem? Co czujesz? 
    Anne Cotterill

• Autor: iwciaG Data: 2016-06-21 14:42:31

Weszłam i zobaczyłam wazon z truskawkową wiązanką....moja pierwsza myśl, że taką ozdobę stołu zrobiłaś.....a tu cudny, realny obraz shocked2.

Uwielbiam oglądać, podziwiam zdolności twórców.....a wrażliwość, większą niż kiedyś na odbierane bodźce, czuję od momentu urodzenia syna:)) Czasem sama sobie myślę, że zbytnio wszystko przeze mnie przechodzi, że to już przesada z reakcją, czy płaczliwością:)

• Autor: Lea2 Data: 2016-06-21 15:24:58

Iwciu, my kobiety już tak mamy, że po prostu z natury jesteśmy ckliwe i wrażliwe.  :)

• Autor: Lea2 Data: 2016-06-21 16:15:20

Według mnie sztuka, to myśl odkrywcza rewolucyjna w odniesieniu do wszystkiego, co było wcześniej. Mam wrażenie, że sztuka powstaje z wielkich emocji. Emocje są zawsze - niezależnie od czasów. Malarstwo, to taka forma dialogu pomiędzy ludźmi, którzy czują to samo i myślą podobnie do nas.

• Autor: Alll Data: 2016-06-21 16:36:46

Z pewnością to dialog, ale czy nie może być także destrukcją tak silną, że człowiek zaczyna uciekać w urojony świat iluzji? 

Dopisano 2016-6-21 16:52:6:

Z pewnością to dialog, ale czy nie może być także destrukcją tak silną, że człowiek zaczyna uciekać w urojony świat iluzji?
    Mówimy o cudownej sztuce przekazu, ale jakże często okupiona jest ona chorobą. Kiedy pasja staje się obsesją. 
    Polecam obejrzeć ten film. 
    https://www.youtube.com/watch?v=A3if0-mhtow

• Autor: Lea2 Data: 2016-06-21 18:14:31

To zależy od artysty, czym się w życiu kieruje. Z pewnością są tacy, którzy być może przechodzą ciężkie chwile w życiu i nie mogąc się z nimi uporać, szukają rozwiązania w świecie iluzji.

• Autor: Smosia Data: 2016-06-22 16:28:08

Podziwiam wszystkich artystów, bez wyjątku. Cudownie jest tworzyć muzykę czy pięknie malować, ładnie śpiewać ...
    Jednak dla mnie największą artystką wszech czasów jest natura. Wolę oglądać zwierzaki i rośliny niż zwiedzać muzea. Słucham świergolenia chętniej niż 'piłowania' skrzypiec : D

Moja wrażliwość na sztukę chyba z wiekiem zanika, jedynym wyjątkiem jest sztuka filmowa...
    Może nadrabiam zaległości z czasów gdy karmiono nas albo moralnym niepokojem, albo maltretowano filmami wojennymi. Może ułatwiony dostęp do dzieł filmowych tu zadziałał.
    Bez filmów moje życie byłoby o wiele uboższe i smutniejsze, więc oglądam co mogę i ile mogę.
    O ile obowiązki (proza życia) i zmęczenie pozwalają ...

Przejdź do pełnej wersji serwisu